به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از لرستان؛ به دلیل وجود یک هزار پل تاریخی در لرستان این استان به عنوان پایتخت پلهای تاریخی دنیا شناخته شده است.
پلهای تاریخی استان لرستان که شاهکارهای معماری ایران به شمار میآیند پس از اهرام ثلاثه مصر که بزرگترین بناهای سنگی جهان هستند دومین بناهای سنگی به جامانده از گذشتگان به حساب میآیند.
پل کشکان در گویش لری با نام «کَشکُو» گفته میشود و در متون تاریخی از آن با عنوان «کژکی» نام می برند.
پل کشکان با ۳۲۲ متر طول و ۲۰ متر ارتقاع یکی از شاهکارهای معماری ایران است
این بنای عظیم که بیش از هزار سال از ساخت آن میگذرد، در ۵۰ کیلومتری جاده خرم آباد به کوهدشت و در مسیر راه باستانی شاپورخواست طرحان بنا شده است.
این اثر تاریخی که بر روی رودخانه کشکان، از سرشاخههای مهم رود کرخه ساخته شده است.
پل کشکان ۱۱ پایه دارد که یازده ردیف از پایهها از سنگهای بزرگ ساخته شده است و فاصله بین آنها ۱۲ تا ۱۶ متر است و اندازه هر پایه ۱۷ در ۱۰ متر است.
از ۱۲ دهنه پل کشکان ۹ دهنه آن با وجود گذشت سالهای متمادی هنوز پابرجاست.
قسمتهایی از پل که طور مستقیم در معرض سیلابهای بهاری است، اکنون ویران شده است.
این اثر که یکی از عجایب پل سازی ایران است ۱۱ متر عرض دارد و فاصله بین کمان طاقهای با چندین طاق کوچک بیضوی شکل بسته شده است.
این بنا که به کار رفته در ساخت آن تحسین هر صاحب ذوقی را برمی انگیزد، با استفاده از مصالح ابتدایی شامل سنگ، آجر و ملات ساخته شده است.
مصالح ساخت این پل از کوه تخته منیژه در ۱۰ کیلومتری غرب پل کشکان تهیه شده است.
بنا بر کتیبهای که در جوار این بنا به دست آمده و هم اکنون در گنجینه باستان شناسی لرستان نگهداری میشود این پل در سال ۳۸۸ هجری قمری به فرمان بدر ابن حسنویه حاکم ایلام، کرمانشاه و لرستان ساخته شده و ساخت آن ۱۰ سال طول کشیده است.
شیوهی ساخت پل کشکان با معماری دوره ساسانی مطابقت کامل دارد، این گواه آن است که قدمت ساخت این پل به دورهی قبل از اسلام میرسد.
گزارش سعیده دریکوند
انتهای پیام/د