معاون رئیس جمهور تاکید کرد: ما به موارد بازرسی مندرج در برجام نیز متعهدیم و در این چارچوب به تعهداتمان عمل می کنیم اما خارج از این چارچوب قطعا به هر خواسته دیگری عمل نخواهیم کرد و از آن تمکین نمی کنیم همچنان که تاکنون اینگونه عمل کرده ایم.
رئیس سازمان انرژی اتمی همچنین درباره بسته شدن پرونده بازرسی از مراکز نظامی کشورمان پس از بازدید آمانو از سایت پارچین گفت : از ابتدا سه بار از این سایت نظامی بازدید شده است دو بار در اوائل و یکبار هم همین اواخر که پرونده بسته شد و آخرش دیدند که تمام ادعاها و اتهامات مطرح نابجا بود.
صالحی افزود: در این بازدید نمونه گیری و آزمایش کردند و به جایی نرسیدند و نظر ایران تأمین و حقانیت موضع کشورمان تایید شد.
وی بار دیگر تاکید کرد : فقط در چارچوب مواردی مانند پروتکل الحاقی که متعهد هستیم عمل می کنیم آن هم تا زمانی که برجام هست چون اگر قرار باشد برجام به هم بخورد اجرای این پروتکل نیز قطعاً متوقف می شود زیرا با توقف برجام ، اجرای آن بی معنی خواهد بود.
صالحی افزود: درخصوص بازرسی ها در چارچوب موافقت نامه پادمان مانند دیگر اعضای آژانس بین المللی انرژی اتمی و نیز در چارچوب تعهدات برجام متعهدیم البته تا زمانی که این توافق پابرجاست.
وی تاکید کرد : صرفا در این چارچوب اجازه بازرسی می دهیم و شیوه ها و نحوه بازرسی در این چارچوب نیز روشن است که طبق قاعده ای باید عمل شود و ما فقط در آن چارچوب و قاعده عمل می کنیم.
رئیس سازمان انرژی اتمی همچنین درباره تدابیر این سازمان درصورت لغو برجام تاکید کرد : یقین داشته باشید علاوه بر این که پل های پشت سرمان را خراب نکردیم پل های متعددی را هم ساخته ایم.
صالحی هشدار داد : اگر روزی مسئولان نظام به عللی ببینند که برجام دیگر منفعتی برای کشورمان ندارد و برای از سرگیری غنی سازی 20 درصد در فردو تصمیم بگیرند ، چهار روزه می توانیم غنی سازی 20 درصد را آغاز کنیم ؛ خودشان می فهمند یعنی چه.
وی افزود: همان طور که آقای روحانی اعلام کرد خیلی از فعالیت ها را می توانیم در بازه زمانی ساعتی بازگردیم و محدودیت ها را برگردانیم ؛ از سرگیری برخی فعالیت های دیگر چند ماه و برخی فعالیت ها تا حداکثر یک سال و دو سه ماه طول می کشد.
صالحی گفت : البته ما می خواهیم برجام همچنان بدون خدشه پیش برود و فعالیت های فنی در حوزه هسته ای اعم از اکتشاف و استخراج ، تحقیق و توسعه ، ساخت نیروگاه های جدید و استفاده از فناوری هسته ای در حوزه سلامت، کشاورزی و صنعت به خوبی پیش می رود.
وی در عین حال هشدار داد : ما نمی خواهیم وارد میدان چالشی شویم و اعلام می کنیم که ما را وادار به عکس العمل نکنند.
رئیس سازمان انرژی اتمی همچنین با اشاره به سفر اخیرش به ایتالیا و انگلیس گفت : در دیدار با مقامات این کشورها گفتم شاید آقایان علاقمندند که ما را آشفته و تحریک کنند که تصمیمات مطابق میلشان بگیریم اما یقین بدانند که تصمیمات ما براساس احساسات و عواطف نیست بلکه براساس هدفمندی، هوشیاری، عقلانیت و حکمت و مصلحت است.
صالحی با بیان این که می دانیم این بازی را چگونه پیش ببریم ابراز امیدواری کرد : طرف مقابل سر عقل بیاید و دیگران را به مشکل نیندازد.
معاون رئیس جمهور همچنین با تقبیح سخنان اخیر رئیس جمهور امریکا علیه کشورمان تصریح کرد : سخنان او ناپسند و رکیک بود و بسیار زشت است که رئیس جمهور کشوری دیدگاه هایش را در این قالب بیان کند.
صالحی افزود: واقعاً مردم امریکا از داشتن چنین رئیس جمهوری شرمنده اند که نتوانست در شأن رئیس جمهور موضوعات را مطرح کند و هرچند موضوعات اختلاقی باشد بیان رئیس جمهور و رئیس کشور اقتضا می کند که در چارچوب نزاکت باشد ؛ جای تأسف است که رئیس جمهور امریکا این گونه سخن گفت.
وی در عین حال گفت : البته از بعد دیگر جای خوشحالی دارد که این شخصیت متأسفانه از جهات مختلف فاقد اطلاعات لازم است و حتی جغرافیای جهان را به درستی نمی شناسد همچنان که هنوز نمی داند که خلیج فارس با هزاران سال سابقه خلیج فارس است.
صالحی افزود : به هر حال معلوم است که این ها برآمده از فشارهایی بود که قطعا بر او تحمیل شد و البته خودش هم خواستار همراهی با این تحمیل ها بود.
وی اضافه کرد: در دولت جدید امریکا از میان مشاوران نزدیک آقای ترامپ، افراد گوناگونی بودند که به علت آشفتگی سیاسی به ویژه در کاخ سفید در پنج شش ماه گذشته کنار گذاشته شدند که این ناشی از نداشتن راهبرد سیاسی مشخص است و در آشفتگی سیر می کنند.
صالحی ادامه داد : متأسفانه تهدید برخی کشورهای منطقه نیز به این آشفتگی ها افزوده است.
رئیس سازمان انرژی اتمی ، سخنان رئیس جمهور امریکا را نابجا، سخیف، اتهام و آکنده از دروغ دانست و افزود : البته آقای روحانی به زیبابی و با رعایت کامل ادب سیاسی ، پاسخ کوبنده ای به سخنان بیهوده آقای ترامپ داد.
وی تصریح کرد : به هر حال باید خوشحال باشیم که خداوند دشمنان ما را از نادانان قرار داده و ایران اکنون در بعد سیاسی و در عرصه بین الملل دست بالا را دارد زیرا صداهایی که از رؤسای مختلف کشورهای بزرگ دنیا شنیده می شود همگی با کشورمان همراهی و علیه رئیس جمهور امریکا موضع گیری کردند.
صالحی افزود: اتحادیه اروپا یکپارچه از ایران حمایت و از امریکا انتقاد کردند ؛ البته باید صبر کنیم و ببینیم که سیر تحولات به چه صورت است اما این نشان از حقانیت ایران دارد.
وی اضافه کرد: البته آنان از منطق زور استفاده می کنند زیرا با داشتن غول های رسانه ای جهان ، صداهایشان بلند است اما با وجود داشتن تمام این امکانات می بینیم که این بار صدای حق آن قدر بلند و حقانیت جمهوری اسلامی به حدی تابناک است که دیگر کسی نمی تواند آن را نادیده بگیرد.
صالحی با اشاره به دست برتر کشورمان در این جدال سیاسی ابراز امیدواری کرد : همچنان به پیش برویم و طرف مقابل هم به بن بست برسد.
رئیس سازمان انرژی اتمی همچنین با رد اتهامات رئیس جمهور امریکا درخصوص تلاش کشورمان برای دستیابی به سلاح هسته ای گفت : از ابتدای انقلاب، نگاه ، رویکرد و جهان بینی سیاسی ایران با نگاه و جهان بینی امریکا متفاوت بوده و اصل چالش ما ناشی از همین تفاوت است.
وی افزود: آنان برای غلبه بر این چالش، تهمت های گوناگونی می زنند تا بر ما فشار وارد کنند از ادعای حمایت از تروریسم تا نبودن دموکراسی و آزادی ، استفاده از سلاح های کشتار جمعی و تلاش برای دستیابی به این تسلیحات ؛ این اتهامات را وارد می کنند تا در این چالش اصلی بر ما غلبه کنند.
صالحی اضافه کرد: رویکرد و نگاه سیاسی ما ، پارادایم جدیدی را در عرصه بین المللی ایجاد کرده است و آنان به چنین پارادایمی حساسند و نمی دانند عاقبت این مسئله چه خواهد شد.
وی ادامه داد : آنان نمی توانند درک کنند که اگر جمهوری اسلامی ایران تا کنون توفیقاتی داشته ناشی از پیام حقش بوده ، پیام حقی که به دل ملت های منطقه مانند لبنان، عراق و سوریه نشسته است و می پرسند چرا در این مناطق هستیم.
صالحی تصریح کرد: این درحالی است که ما مثل دیگران در این مناطق دلار هزینه نمی کنیم، مگر ما چقدر سرمایه داریم ؟ دیگران سعی کردند دل ها را با دلار بخرند اما دلار ها که تمام می شود پیوندها از بین می رود اما دل هایی که با عشق خریداری می شود وفادار می ماند . آنان ، این را نمی توانند بفهمند.
معاون رئیس جمهور گفت : به این اعتبار آقای ترامپ وارد بحث برجام شده است و این را به عنوان بهانه ای قرار داده و با این ادعا که برجام منافع امریکا را تامین نکرده ، مذاکره مجدد ، ایجاد تغیر و یا لغو کامل آن را خواستار است.
وی با تاکید بر این که برجام قابل مذاکره مجدد نیست افزود: آقای ترامپ با به کار بردن تعبیر "غروب آفتاب" در برجام می گوید جمهوری اسلامی ایران پس از 10 سال شرایط برایش هموار است تا برنامه هسته ای را در ابعاد مختلف توسعه دهد و این را سبب مشروعیت دادن به فعالیت های هسته ای کشورمان می داند.
صالحی تصریح کرد : رئیس جمهور امریکا معتقد است ایران پس از 10 سال مبسوط ید خواهد بود که هر کاری می خواهد بکند . البته این تحلیل از دیدگان معیوب و توهم گرای ذاتی آنان است و حال آن که کافر همه را به کیش خود پندارد ؛ خودشان در هیروشیما و ناکازاکیمرتکب گناهان بزرگ شدند و اکنون دیگران را متهم می کنند.
وی افزود: این اتهام درحالی است که مقام معظم رهبری از ابتدا فرمودند ایران در پی فعالیت غیر صلح آمیز هسته ای نیست بنابراین راه ما روشن است ؛ ما در پی فعالیت های صلح آمیزیم آنان برای خودشان مشکل آفرینی می کنند.
صالحی گفت: اگر به همین منوال پیش برویم چون موضع و جایگاه ما بحق است که چاره ای جز این نیست که امریکا یا باید به آن تمکین کند یا در مقابل افکار عمومی جهان بایستد ؛ در این بازی شطرنج سیاسی ، جمهوری اسلامی ایران واقعاً نمره 20 گرفته است و اگر به همین سبک و سیاق جلو برویم کیش و مات کردن آنان خیلی دور از توقع نیست.
رئیس سازمان انرژی اتمی همچنین با رد ادعای ترامپ در خصوص نقض برجام از جانب کشورمان ، ریشه این قضیه رژیم صهیونیستی دانست و افزود : سیاستی که اکنون در امریکا اتخاذ می شود برگرفته از خواسته های این رژیم غاصب است.
وی گفت : رژیم صهیونیستی به هیچ عنوان علاقمند نیست که جمهوری اسلامی ایران در ابعاد علمی و فنآوری به کشوری پیشتاز و پیشرفته تبدیل شود بنابراین فشار می آورند و بهانه شان هم همین مسائل هسته ای است زیرا افکار عمومی در قبال این مسائل حساس است.
صالحی افزود: آنان بهانه می آورند که کشورمان درصدد فعالیت های غیر صلح آمیز هسته ای است و نیت خوانی می کنند و بر همین اساس می خواهند انواع مجازات بین الملل را بر ما تحمیل کنند یعنی بابت جرمی که اتفاق نیفتاده است و کار آقای ترامپ بر اثر فشار رژیم صهیونیستی است.
وی اضافه کرد : با این حال ، خوشبختانه جمهوری اسلامی ایران تا کنون نقش سیاسی اش را به خوبی ایفا کرده است و بدون هیچ مداهنه ای ، مقام معظم رهبری در این خصوص نقش آفرینی بسیار زیبایی انجام داده اند به نحوی که اکنون از نظر سیاسی این امریکاست که در مقام توجیه کار خودش هست نه ما.
صالحی ادامه داد: امریکا باید مدام در خصوص اقداماتش توجیه و دلیل بیاورد و حال آن که در دنیا مسموع نیست همچنان که دیدید صدر اعظم آلمان، رئیس جمهور فرانسه، نخست وزیر انگلیس و خانم موگرینی در این باره چگونه صحبت کردند.
وی گفت : البته نمی گوییم که این ها دوستان ما هستند یا از سر دلسوزی و خیرخواهی چنین سخن گفتند ؛ آنان در پی منافع ملی خودشان هستند اما آش آنقدر شور شده که این ها هم به صدا درآمدند.
صالحی ، اقدام آژانس در بستن پرونده پی ام دی علیه کشورمان را نشان دهنده بی اساس بودن اتهامات و بهانه جویی علیه کشورمان دانست و افزود: این اقدام اثبات کرد اتهاماتی که حدود 12 سال علیه کشورمان وارد کردند نابجا بود.
وی گفت : با وجود همه این اتهامات ، جمهوری اسلامی ایران در 12 ـ 13 سالی که در این چالش هسته ای قرار گرفت قدم به قدم جلو بیاید و در مقابل امریکا با وجود عناصر فراوان قدرت در حوزه های مختلف اقتصادی، علمی، فنآوری و نظامی خوش بدرخشد.
صالحی افزود: اقدام دیگر آقای ترامپ که به نفع ما تمام شد به کار بردن عبارت جعلی برای خلیج همیشه فارس بود که سبب انسجام ملی شد زیرا حتی مخالفان نظام متوجه حقانیت جمهوری اسلامی شدند.
وی اضافه کرد: حتی مخالفان نظام دانستند مواضع نظام از 40 سال قبل تاکنون درست بود و طرف مقابل نابحق می گویند اما آنقدر سخن نابحقشان را زیبا جلوه می دانند که خیلی ها اغوا شده بودند اما اکنون دیگر حقیقت روشن می شود و این کار جمهوری اسلامی را راحت کرد.
صالحی ادامه داد: اکنون ملت به طور منسجم حامی دولت و نظام است گرچه دولت ها در این 40 سال همواره برآمده از اراده ملی بوده اند.
وی با ابراز خرسندی از سخنان زیبای رئیس جمهور در پاسخ به اظهارات ترامپ گفت : آقای روحانی موضع جمهوری اسلامی را روشن و اعلام کرد تا زمانی که برجام برای ما منافع دارد پابرجاست و به اقتضای شرایطی که در آینده پیش بیاید قطعاً تصمیمات لازم را خواهیم گرفت.
رئیس سازمان انرژی اتمی در بخش دیگری از این مصاحبه با ابراز اطمینان از آمادگی کامل این سازمان برای مواجهه با اقدامات خصمانه امریکا به ویژه در صورت لغو برجام تاکید کرد: همه تمهیدات برای برگشت پذیری هسته ای اندیشیده شده است.
صالحی گفت : این ها غلوآمیز نیست و طرف مقابل می داند همچنان که با زمان بندی فعالیت ها در برجام مخالفند و می گویند چرا در توافق هسته ای " غروب آفتاب " آمده است و چرا خیلی موانعی که باید ایجاد می شد تا فعالیت های هسته ای کشورمان را متوقف کند ایجاد نشده است و ایران را با بن بست مواجه نکرده است.
وی افزود : این نشان دهنده موفقیت جمهوری اسلامی در تامین منافع ملی تا حد ممکن است بگونه ای که طرف مقابل ، شاکی است.
صالحی همچنین درباره احتمال استفاده از سانتریفیوژهای پیشرفته در صورت بازگشت هسته ای بار دیگر اظهار داشت : سربسته می گویم که بازگردان برخی فعالیت ها ساعتی ، برخی روزی ، برخی در چند ماه و در یک مورد بخصوص ، یکسال و چند ماه طول می کشد.
وی افزود : زمان بازگرداندن بسیاری فعالیت های هسته ای به حالت قبل و حتی فراتر از آن در بازه زمانی "ماه " است و یک موردش ، موضوعی است که رهبر معظم انقلاب درخصوص غنی سازی صد هزار سو در مدت یک سال و نیم فرمودند . این یعنی امکانات بالقوه ای برای تحقق این هدف وجود دارد.
رئیس سازمان انرژی اتمی همچنین درباره آمادگی این سازمان برای مقابله با تصمیم احتمالی امریکا برای خروج از برجام تا 60 روز آینده تاکید کرد : کار ما لحظه ای است ما که نمی خوابیم و 60 روز دیگر بخواهیم بیدار شویم آمادگی که می گوییم لحظه ای است.
وی افزود: فقط اراده مسئولان را می طلبد که دستور بدهند که چه اقدامی را آغاز کنیم ؛ ما همه این سناریوها را در سازمان انرژی اتمی مدنظر قرار دادیم و با عرضه کلیاتش در هیات نظارت بر برجام درباره آن توافق کردیم.
صالحی اضافه کرد : هرگاه هیات نظارت بر برجام دستور بدهد مطابق با آن عمل خواهد شد اما امیدوارم طرف مقابل سر عقل بیاید ؛ ما علاقمندیم که برجام کماکان پابرجا باشد.
وی فعالیت های صلح آمیز هسته ای را در بخش های مختلف رو به پیشرفت دانست و گفت : همکاری های ما به ویژه با اتحادیه اروپا روز به روز گسترده تر می شود و در شرف ایجاد مرکز پیشرفته ایمنی با کمک این اتحادیه در کشورمان هستیم.
وی افزود : اتحادیه اروپا برای ایجاد این مرکز که از تاسیسات بسیار پیشرفته در غرب آسیا خواهد بود تاکنون 9 میلیون یورو تخصیص داده اند و 11 میلیون یورو دیگر را نیز تخصیص خواهند داد.
رئیس سازمان انرژی اتمی همچنین با اشاره به مشارکت کشورهای اروپایی در فعالیت های هسته ای در قالب یورو اتم گفت : برای ما هم این فرصت ایجاد شده است که در چارچوب یورو اتم با اتحادیه اروپا همکاری هسته ای داشته باشیم.
صالحی با اشاره به برنامه های این سازمان برای اجرای طرح های مختلف هسته ای افزود: مثلاً در انگلیس دو سه پروژه مطرح شد که وقتی به سرانجام برسد و نهایی شود اعلام می کنیم اما طرح های بسیار خوبی خواهد بود که در مرزهای دانش است.
وی گفت : طرح بازطراحی رآکتور اراک نیز به خوبی پیش می رود به نحوی که جلوتر از زمان بندی پیش بینی شده است.
صالحی افزود: همکاری با روس ها نیز به خوبی پیش می رود و در آینده نزدیک همتای روسی بنده به ایران می آید و برای آغاز رسمی عملیات اجرایی دو نیروگاه هسته ای با یکدیگر به بوشهر می رویم.
رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: مراحل ساخت این دو نیروگاه هسته ای شامل خاک برداری، گودبرداری و طراحی آغاز شده است و قسط اول آن را هم پرداخت کرده ایم ؛ طرح عظیمی که 10 میلیارد دلار برای اجرای آن سرمایه گذاری می شود.
صالحی همچنین سرمایه گذاری برای ساخت نیروگاه های کوچک با همکاری چینی ها را از رویکردهای جدید این سازمان دانست و افزود: این نیروگاه ها بیشتر در تناسب با کشورمان هستند زیرا با کمبود آب مواجه ایم و می خواهیم این نیروگاه ها را در آینده در کشورمان توزیع کنیم.
وی اضافه کرد: با چینی ها در این خصوص در حال مذاکره ایم که خوب جلو رفته ایم اما هنوز به قرارداد نرسیده ایم.
صالحی همچنین با اشاره به دیدار اخیر نمایندگان رسانه ها از رآکتور اراک گفت : خبرنگاران در این بازدید دیدند که جایی که به صورت فتوشاپ طراحی و وانمود کرده بودند که سیمان ریخته شده است واقعیت ندارد. مردم نیز به صحبت هایی که نفعی ندارد و ایجاد یأس می کند توجه نکنند.
رئیس سازمان انرژی اتمی افزود : فعالیت های هسته ای به خوبی و بدون مشکل جلو می رود و در سال های آینده به ثمر می رسد . فعالیت هایی که نظم یافته و در حال مستند سازی است.
وی با تاکید بر ارزش و اصالت مستند سازی در فعالیت های صلح آمیز هسته ای گفت : این اقدام اصالت دارد والا مهندسی معکوس ما را وارد عرصه طراحی نمی کند درحالی که با مستند سازی وارد عرصه طراحی و شبیه سازی می شویم تا هر تجهیزاتی را که بخواهیم بسازیم؛ کار عظیمی که قبلاً مغفول مانده بوده اکنون آغاز شده است.
صالحی ابراز اطمینان کرد که هیچ فعالیتی متوقف نشده است، البته محدودیت هایی را پذیرفته ایم اما محدودیت هایی نیست که ما را در حوزه های اصلی فناوری متوقف کند. مانند پذیرش محدودیت در تولید فلز اورانیوم یا فلز پلوتنیوم در حالی که اصلاً پلوتنیوم نداریم که بخواهیم فلزش را تولید کنیم.
وی افزود : البته همین محدودیت ها را هم برای مدتی پذیرفته ایم و پس از آن می توانیم فلز اورانیوم و پلوتنیوم نیز بسازیم. در آینده برای برخی سوخت های مدرن اگر نیاز به تولید فلز اورانیوم باشد ، زمان محدودیت که به پایان برسد می سازیم همچنان که یک بار ساخته ایم و می دانیم چگونه بسازیم اما اکنون گفتیم نمی سازیم.
منبع: خبرگزاری صدا و سیما
انتهای پیام/
ازینجور حرفاهم دو ساله که دارید میزنید