در برهههای مختلف این سیاست اقتصادی درکنار تفاوت تورم ملی با تورم جهانی و شایعات تحریمها، فنر ارز را از کنترل خارج کرده و نوسانات عظیم اقتصادی را باعث شدند.
پدرام سلطانی نایب رئیس اتاق ایران از دولت خواست منابع محدود خود را با ثابت نگه داشتن نرخ ارز هدر ندهد؛ از طرف دیگر برخی از اقتصاددانان معتقدند بالا رفتن قیمت ارز ورود کالا به کشور را کاهش میدهد و راهی برای خودکفایی و استقلال اقتصادی است.به هر صورت ثابت یا شناور بودن نرخ ارز از جمله مسائل جنجالی اقتصاد ایران است.
عزیز آرمن اقتصاددان و استاد دانشگاه در گفتگو با خبرنگار بورس،بانک و بیمه، گفت: هدف دولت از دخالت در بازار ارز، حفظ ارزش پولی ملی و جلوگیری از سقوط بیشتر آن است، اما باید دولت این نکته را هم در نظر بگیرد که منابع ارزی دولت محدود است و باید روی این منابع مدیریت صورت بگیرد.
وی گفت: برخی میگویند چنانچه خواهان تولیدات با کیفیت در کشور هستیم باید نرخ ارز شناور باشد. از آنجا که دلالان و واردکنندگان بیشتر به دنبال منافع خود هستند با تعیین نرخ ارز توسط دولت بیشتر سود خواهند برد و تولیدکننده داخلی توان رقابت با تولیدکنندگان خارجی را نخواهد داشت، باید توجه کرد که شناور کردن نرخ ارز باعث بلاتکلیفی متغیرهای اقتصادی میشود.
این استاد دانشگاه با اشاره به تاثیر کاهش منابع ارزی دولتی در بالا رفتن نرخ ارز افزود: در واقع زمانی که درآمدهای نفتی در سطح بالایی قرار دارد و ذخایر ارزی انباشت شده، دولت میتواند با تغییر عرضه ارز، نرخ را کنترل نماید؛ اما زمانی که درآمدهای نفتی و آن ذخایر ارزی کاهش مییابد، قدرت مانور دولت برای عرضه و کنترل نرخ ارز کاهش مییابد و در نتیجه نرخ واقعی ارز در چنین دورههایی افزایش خواهد یافت.
وی با تاکید بر ضرورت دوری از سیاست سرکوب کردن نرخ ارز تصریح کرد: ثابت نگه داشتن نرخ دلار در واقع یارانه دادن به تولید کننده خارجی است و مشکلی را حل نمیکند. نوسانات نرخ ارز به دلیل اینکه دارای ریشه خارجی است، تمامی ندارد و درصورت سرکوب نرخ ارز، رانت ایجاد میشود.
آرمن در ادامه با ذکر شرایط خاص اقتصادی کشور، افزود: شرایط اقتصادی-سیاسی ما اجازه نمیدهد که نرخ ارز را رها کنیم،در صورتی که این اتفاق رخ دهد تولید و اشتغال تحت تاثیر قرار میگیرد.
انتهای پیام/