به گزارش خبرنگار حوزه فنآوریهای نوین گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان؛ جعفر توفیقی رئیس جمعیت توسعه ایران در نخستین گردهمایی سازمانها و نهادهای فعال در حوزه ترویج علم که در وزارت علوم تحقیقات و فناوری در حال برگزاری است با اشاره به تدوین 5 محور سیاستهای علمی کشور از برنامه سوم توسعه اظهار کرد: پژوهش و تولید علم، سیاستهای مربوط به انتشار دانش، سیاستهای مربوط به ترویج دانش، سیاستهای مربوط به تبدیل دانش به فناوری و سیاستهای مربوط به کار بستن دانش و فناوری جزو حوزههای هستند که در ترویج علم کشور اهمیت بسزایی دارد.
رئیس جمعیت توسعه ایران اشاره به شکایتی خیلی از افراد در خصوص انتشار مقالات پژوهشی تصریح کرد: نمیشود گفت چرا که مقالات چاپ میشود بلکه باید به آن افتخار نیز کرد که روز به روز تعداد مجلات علمی، مقالات و کنگرهها توسعه مییابد.
وی ادامه داد: در بحث سیاستهای که تبدیل به دانش و فناوری میشود باید عرض کنم که در سه مورد از آن ما بسیار خوب عمل کردیم اما در دو مورد دیگر یعنی ترویج دانش و کار بست دانش و فناوری هنوز جای کار بسیار داریم.
توفیقی با اشاره به این موضوع که به ترویج علم نباید به صورت یک جانبه نگاه کرد، اظهار داشت: باید کاری کنیم که ترویج علم باعث باز تولید علم شود وقتی میگویم علم باید مردمی شود یعنی آن علم باز تولید شود، اما به نظر من ترویج علم باید هم زمان با ترویج تفکر بر روی عموم مردم باشد یعنی وقتی علمی را گرفت در مواجه به آن علم را باز تولید کند.
رئیس جمعیت توسعه ایران با خاطر نشان کردن این موضوع که در حال حاضر انتقادها نسبت به نظام آموزش و پرورش کشور بسیار زیاد است اظهار کرد: کار سختی است به فردی که از ابتدای دوران تحصیلاش به یک شیوه درس خوانده بگوییم روش خود را تغییر دهد، ما باید به دوران کودکی و ابتدایی آن شخص برویم و از آنجا به اصلاح اینگونه موارد بپردازیم.
وی در خصوص پیشنهاداتی که میتوان برای بهبود وضع علمی کشور داشت خاطر نشان کرد: نهادها باید ارتباط خود با آموزش و پرورش را بیشتر کند و مشکلی که در صدا و سیما وجود دارد این است که هیچ برنامه تلویزیونی به صورت خاص نیست که بیاید و به تولید علم بپردازد، منظورم مصاحبههای موردی نیست بلکه برنامههای است که به آموزش تفکر خلاق میپردازد.
توفیقی ادامه داد: سیاستهای تشویقی باید افزایش یابد اگر یادتان باشد در گذشته ما حتی دارای 200 مقاله هم نبودیم، اما امروزه 2 درصد از کل مقالات جهان توسط کشور ایران تدوین میشود.
رئیس جمعیت توسعه ایران خاطرنشان کرد: مهمترین وظیفه وزارت علوم این است که افرادی را که پروژههای ترویج علم را معرفی میکنند پیدا کند و مورد حمایت و تشویق قرار دهد.
رئیس جمعیت توسعه ایران، در خصوص مراکز پژوهشی و دانشگاهی باز اظهار کرد: درست است که پژوهشگاهها به نحوی انجام کار میدهند اما بسیار خسیس بودهاند؛ اگر میخواهیم که مردم را با علم آشنا کنیم باید آنها را در معرض علم و دانش قرار دهیم برای مثال خانوادهها دعوت کنیم در جلسه دفاع پایان نامهها حضور داشته باشند تا خود از نزدیک با علم آشنا شوند.
توفیقی با بیان اینکه سازمانها مردم نهاد پلهای ارتباطی هستند که باعث ایجاد ارتباط بین مردم و علم میشوند یادآور شد: این ارتباط بسیاری کلیدی است که تمام دنیا از آن استفاده میکند، امید است که کشور ما نیز بتواند با استفاده از این راهکارها، سیاستها و سازمانها علم و دانش را ترویج کند.
انتهای پیام/