به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از قزوین؛کارگران فصلی و ساختمانی، افرادی هستند که به دلیل مشکلات اقتصادی ناشی از رکود تولید و بیکاری، میدانهای شهر تبدیل به اداره کاریابی آنها شده است. قشری که تضمینی برای کارشان وجود ندارد، در بهترین حالت فقط چند ماه در سال کار میکنند و به هیچ یک از تشکلهای کارگری تعلق ندارند.
چند سالی است که سازمان ساماندهی مشاغل شهری شهرداری قزوین مکانی در ضلع شمال شرقی میدان مادر را برای استقرار کارگران فصلی ساختمان در نظر گرفته است، مکانی که فقط چند صندلی دارد و نهایت سقفی که سایبانی است در فصل تابستان و مانعی درفصل باران و برف، اما نه از گرما در امانند و نه از سرما، علاوه بر این، صندلیهای تعبیه شده ظرفیت تعداد زیاد کارگران را ندارد، همین امر موجب پراکندگی کارگران در مکانهای دیگر شهر از جمله میدان سرداران شده است.
علی یکی از کارگران مستقر در میدان مادر گفت:معمولا از ساعت ۷ صبح برای کار به این میدان میآید، اما در مکانی که به عنوان محل استقرار کارگران ساختمان در نظر گرفته شده نمیایستد، چون تعداد افراد زیاد و صندلی کم است، در فصل سرما و گرما هم محل مناسبی برای استقرار نیست.
کریم یکی دیگر از کارگران مستقر در این میدان گفت: همان محل نامناسب را هم اتباع خارجی اشغال میکنند و ما مجبور هستیم در مکانهای دیگر شهر بایستیم.
او محل افراد کارتن خواب را به ما نشان داد و اضافه کرد: ما برای کسب روزی حلال در این مکان میایستیم، اما همراه با ما، افراد ولگرد و برخی افراد معتاد هم حضور دارند که برای ما خوشایند نیست، مردم رهگذر هم گاهی ما را با آنها اشتباه میگیرند و این مسئله باعث ناراحتی ما و نگرانی آنها میشود.
مدیر عامل سازمان ساماندهی مشاغل شهری شهرداری قزوین در این باره گفت: با توجه به اینکه محل فعلی استقرار کارگران فصلی ظرفیت و استاندارد مناسب را ندارد، برای ایجاد مکانی مناسب و استاندارد، مکاتباتی با نهادها و سازمان ذیربط انجام شده است که از سوی سازمان در حال پیگیری است.
حسین عمویی گفت: در صورت تامین و اختصاص زمین مورد نیاز از سوی شهرداری یا سازمانهای دیگر، سازمان ساماندهی مشاغل شهری شهرداری برای ساخت مکانی استاندارد و ارائه خدمات بهتر اقدام خواهد کرد.
با وجود اینکه این کارگران به دلیل اخراج و یا تعدیل نیرو بیکار شده و یا به دلیل کسادی بازار شغل آزاد خود را از دست داده اند، در میدانهای شهر هم با کمبود کار مواجهاند که یکی از دلایل آن وجود اتباع خارجی ارزان است.
صالحی که ۴۰ سال سنگ کار است میگوید: از ۷ صبح تا غروب به میدان میآیم، اما از ابتدای هفته حتی یک روز هم نتواستم کار کنم، کارفرما، اتباع خارجی را به دلیل ارزان بودن به کارگران ساختمانی ایرانی ترجیح میدهد.
افشار از دیگر کارگران مستقر در میدان شهر گفت: کار ما مشخص نیست ممکن است یک روز کار باشد ۱۰ روز نباشد، دلیلش هم وجود کارگران افغانستانی ارزان است.
در این زمینه معاون اشتغال و کارآفرینی اداره کل تعاون استان قزوین گفت: طبق مصوبه شواری عالی امنیت کشور استان قزوین جزو استانهایی است که به جز بخش مرکزی و کوهین حضور اتباع خارجی ممنوع است و فقط در صورت داشتن مجوز میتوانند در شهر قزوین و کوهین اقامت و کار کنند.
شفیعآبادی با تایید بخشی از گلایه کارگران فصلی ساختمان گفت: اتباع خارجی ارزان مربوط به بخش غیرمجاز اتباع خارجی است نه اتباعی که مجوز کار دارند.
معاون اشتغال و کارآفرینی اداره کل تعاون استان قزوین اضافه کرد: طبق ماده ۱۲۰ قانون قانون کار، اتباع خارجی دارای مجوز کار و اقامت مشمول قانون کارند و مانند کارگران ایرانی از مزایای بیمه برخوردارند و دستمزد مصوب دریافت میکنند.
وی افزود: در حال حاضر ۱۵ هزار نفر از اتباع خارجی در دو بخش قزوین و کوهین ساکن هستند و بالغ بر چهار هزار نفر مجوز کار دارند.
شفیع آبادی گفت: در بخش نظارت بر بنگاههای اقتصادی و تعیین اتباع خارجی مجاز و غیرمجاز، در ۷ ماهه امسال بالغ بر دو هزار و ۵۳۲ مورد بازرسی انجام شده که ۸۵۶ تبعه افغانی غیرمجاز شناسایی شده است.
این مقام مسئول با بیان اینکه با کارفرمایانی که اتباع خارجی غیر مجاز به کار میگیرند برخورد میشود، تصریح کرد: به استناد ماده ۱۲۰ قانون کار، به کارگیری اتباع غیرمجاز جرم است و مجازات آن از ۹۱ تا ۱۸۰ روز حبس و جزای نقدی معادل ۵ برابر حداقل دستمزد به ازای هر روز است.
وی افزود: در همین رابطه ۲۳۰ پرونده به مراجع قضائی جهت بررسی و صدور حکم ارسال شده است.
ناصر شفیع آبادی در پایان مشکل کم بودن کار ساختمانی را علاوه بر وجود اتباع غیر مجاز، رکود ساخت و ساز در حوزه مسکن دانست و افزود: جوامع کارگری که به صورت تشکلهای مدنی فعالیت میکنند با ساماندهی کارگران ساختمانی میتوانند شرایطی را فراهم کنند که این قشر از کارگران در کاریابی با مشکل کمتری مواجه شوند.
قانون بیمه کارگران فصلی ساختمان چند سالی است تصویب شده، اما به نظر میرسد این قانون با همه مزیتهایی که دارد در عمل با مشکلاتی مواجه بوده است.
حسن، با بیان اینکه برای بیمه کارگران ساختمانی اقدام نکرده است، چون شرایط بیمه شدن برای او سخت است گفت: کسانی را میشناسد که برای بیمه اقدام کردهاند، اما نتوانستنهاند بیمه شوند.
یکی از کارگران دیگر به نام صمد گفت: بیمه کارگران فصلی، مزایای خوبی دارد، اما نمیتوانم مستمر هزینه بیمه را پرداخت کنم. به همین دلیل بیمه قطع میشود و ماه بعد به دلیل پرداخت نکردن حق بیمه، درصدی به عنوان جریمه باید پرداخت کرد.
او گفت: با اینکه یکی از شرایط بیمه شدن بازرسی محل کار و کارگر واقعی ساختمان بودن است، اما بیمهشدگانی را میشناسد که کارگر واقعی ساختمانی نیستند.
عباس کارگر دیگری که از یک استان دیگر به قزوین برای کار آمده است گفت: هر سال درصدی به هزینه بیمه اضافه میشود و بیمه را گران میکنند، هزینه بیمه من از ۳۰ هزارتومان شروع شده و بعد از چند سال به ۱۲۰ هزارتومان رسیده است.
مدیرکل تامین اجتماعی استان در خصوص مشکلات بیمه کارگران فصلی ساختمان گفت: برای کارگر ساختمانی متقاضی بیمه، سه مولفه در نظر گرفته میشود: اول، محل کار دارای پروانه ساختمان باشد دوم، فرد در سایت ثبت نام کرده باشد و سوم، کارت مهارت فنی داشته باشد.
وی تصریح کرد: بازرسان سازمان در صورتی که تشخیص دهند فردی دارای این سه مولفه است، آن فرد میتواند با پرداخت حق بیمه از مزایای کامل مندرج در قانون بهرهمند شود.
سیروس نصیری گفت: برای آن دسته از افرادی که کارگران ساختمانی واقعی هستند، اما تنها چند روز در ماه کار میکنند هم مشکلی برای بیمه شدن و پرداخت حق بیمه وجود ندارند.
مدیرکل تامین اجتماعی استان قزوین در مورد افزایش میزان حق بیمه هم گفت: میزان حق بیمه کارگران ساختمانی پایینترین میزان، یعنی ۷ درصد از ۲۷ درصد است. اگر زمانی مبلغ این درصد نسبت به سالهای گذشته تغییر میکند، این تغییر به تناسب دستمزدی است که در شورای عالی دستمزد تعیین میشود.
نصیری افزود: به عنوان مثال اگر حق بیمه یک استاد کار یک و دودهم میزان دستمزد است و اگر امسال دستمزد ماهانه ۹۳۰ هزارتومان باشد و سال بعد این رقم به یک میلیون و ۳۰۰ هزار تومان افزایش یابد حق بیمه آن سال، یک و دو دهم مبلغ مزد همان سال خواهد بود؛ بنابراین در میزان درصد حق بیمه تغییری ایجاد نمیشود بلکه تغییر بر مبنای میزان دستمزد است.
وی در باره بیمهشدگانی که کارگر واقعی نیستند هم گفت: از ابتدا اجرای قانون بیمه کارگران فصلی ساختمان بیش از ۲۲ هزار و ۲۵۰ نفر در سامانه ثبت نام کردهاند و از خدمات بیمه کارگری ساختمان بهرهمند شدهاند.
وی افزود: از شش ماهه دوم سال گذشته تا شش ماهه اول امسال، راستی آزمایی بیش از ۲۴ هزار بازرسی انجام شده که نتیجه آن قطع بیمه ۵ هزار و ۹۸۲ نفر بوده است.
نصیری گفت: این افراد بیمه شدگانی بودند که به دلایل مختلف از جمله داشتن پروانه بهرهبرداری، اشتغال در جایی دیگر، دریافت بیمه بیکاری و ... کارگر واقعی ساختنمانی نبودند.
حل مشکلات این قشر از کارگران در ظاهر آسان به نظر میرسد، اما در عمل عزم و ارادهای راسخ میطلبد که مسئولین به آن نیازمندند، علاوه بر این نکتهای که از نگاه مسئولان مغفول مانده، استفاده از ظرفیت و توان این قشر از کارگران در رونق تولید کشوراست، امکانی که برای به دست آوردن رزق ِروزشان، در میدانگاههای شهر هرز میرود.
گزارش: محمد گودرزی یکتا
انتهای پیام/