به گزارش خبرنگار مجلس گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان؛ عباسعلی کدخدایی سخنگوی شورای نگهبان در نشست خبری امروز خود با خبرنگاران ضمن تبریک میلاد پیامبر اکرم(ص) و هفته وحدت گفت: متأسفانه طی دو هفته اخیر حادثه تأسفبار زلزله غرب کشور اتفاق افتاد که این موضوع را به بازماندگان تسلیت گفته و امیدواریم تمامی مقامات و مسئولان مربوطه مانند مردم تلاش کنند تا آسیبها کاهش پیدا کند.
وی همچنین در ادامه ضمن گرامیداشت سالروز مجلس و تبریک به نمایندگان مجلس اظهار کرد: امروز سالروز تصویب منشور و میثاق مهم مردم بعد از انقلاب اسلامی با قانون اساسی است که ضمن گرامیداشت آن امیدواریم بتوانیم در جهت تحقق قانون اساسی گام برداریم.
کدخدایی در پاسخ به سوال باشگاه خبرنگاران درباره اینکه با توجه به تغییر رفتاری برخی مسئولان عالی رتبه طی سالهای اخیر آیا تعریف رجل سیاسی در شورای نگهبان میتواند به صورت جامع و ثابت برای انتخابات آینده به عنوان یک معیار حساب شود، گفت: همه در بحث حقوق معتقدیم به دلیل آن که این قوانین از سوی انسانها وضع میشود لذا میتواند با شرایط زمان تغییر کند.
سخنگوی شورای نگهبان ادامه داد: شاید بر این اساس است که همچنان قوانین اصلاح میشود، اما تلاش داریم تا بتوانیم مصوبه جامعی درباره رجل سیاسی در شورای نگهبان داشته باشیم.
وی تأکید کرد: البته شاید این مصوبه در آینده هم دچار تغییراتی بشود همان طور که برخی قوانین اصلاح میشوند اما ما میخواهیم شاخصهای جامعی را برای رجل سیاسی تعریف کنیم تا در گذر زمان نیاز به تغییر بسیار نداشته باشد.
کدخدایی همچنین با اشاره به درخواست برخی چهرههای اصلاح طلب برای گفتگو با شورای نگهبان هم تصریح کرد: شورای نگهبان از هرگونه گفتوگو با مسئولان در بخشهای مختلف استقبال میکند، همچنین ما از پشنهادات مردم، رسانهها و سیاسیون هم در روند کاری استقبال میکنیم.
سخنگوی شورای نگهبان افزود: ما از مردم خواستهایم تا نظرات و انتقادات خود را برای شورای نگهبان ارسال کنند، زیرا قطعا راهگشاست لذا تمامی اعضای این شورا از اصل گفتگو دفاع و حمایت میکنند.
وی تأکید کرد: اما برخی درخواست کنندگان گفتوگو، نکاتی را در قالب رایزنیهای سیاسی بیان کرده بودند که بنده هم اعلام کردم شورای نگهبان یک نهاد سیاسی نیست.
کدخدایی بیان کرد: شورای نگهبان نهادی حقوق است که وظایف مهمی دارد، اما آماده نشست با صاحب نظران هستیم همان طور که پژوهشکده این شورا در حوزه مصوبات، قوانین و انتخابات از تمامی مسئولین و نهادها نظرات را جمع آوری میکند اما این مسائل نباید حمل بر لابی و رایزنی سیاسی نباشد، زیرا در شأن شورای نگهبان نیست.
سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ به سوالی درباره اینکه نظر شورای نگهبان نسبت به مصوبه اخیر مجلس درباره عضویت اقلیتهای مذهبی در شوراهای اسلامی شهر و روستا چیست، گفت: بنده نظر مجددی نمیدهم زیرا قبلا شورای نگهبان نظر خود را اعلام کردهاست.
وی ادامه داد: نظام جمهوری اسلامی آنقدر قدرتمند و با ثبات است که جواب این مشکلات کوچک را بدهد، هر راهکار قانونی که مراجع پیشبینی کنند شورای نگهبان استقبال میکند، زیرا نمیخواهد که مشکلی پیش بیاید.
کدخدایی با تأکید بر اینکه شورای نگهبان در راستای وظایف قانونی خود اقدام میکند، بیان کرد: در جریان تصویب کلیات این طرح هستیم و هر زمان که مصوبه نهایی به این شورا ارسال شود درباره آن اظهارنظر میکنیم.
سخنگوی شورای نگهبان همچنین در پاسخ به سوالی درباره اینکه گزارش تخلفات نمایندگان در زمان انتخابات به کجا رسیده است، تصریح کرد: شورای نگهبان تنها در زمان برگزاری انتخابات نسبت به نمایندگان و نامزدهای انتخابات اعلام نظر میکند و اکنون فارغ از این اظهارنظر هستیم و در صورت بروز تخلف قوه قضاییه میتواند به آن رسیدگی کند.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه اخیرا یکی از نمایندگان مجلس اتهامی را به یکی از مراجع زدهاند آیا این اقدام وی در زمان تأیید صلاحیت برای انتخابات بعدی مجلس مدنظر قرار خواهد گرفت، گفت: ما اکنون نمیتوانیم در مورد این مسئله اظهارنظر کنیم، زیرا تا انتخابات زمان زیادی باقی مانده و اگر جرمی اتفاق افتاده باشد قوه قضاییه میتواند آن را پیگیری کند.
کدخدایی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا رد طرح تقویت بسیج مستضعفین از سوی شورای نگهبان موضوع تضعیف آن در شرایط خاص کنونی نمیشود، اظهار کرد: اتفاقا ایراد شورای نگهبان به این مصوبه در جهت تقویت بسیج است، زیرا شرایطی که در ماده یک این مصوبه ذکر شده مورد ایراد اعضای شورا قرار گرفته است.
سخنگوی شورای نگهبان تأکید کرد: اعضای شورای نگهبان معتقدند بسیج باید در چارچوب فرماندهی کل قوا باشد و از این طریق هم اقدام شود.
وی با اشاره به بررسی سیاستهای کلی انتخابات هم تصریح کرد: ما قول داده بودیم که به زودی پاسخ نهایی را درباره این سیاستها اعلام کنیم اما همچنان این موضوع در دستور کار است و ما نتوانستهایم به جمع بندی نهایی برسیم لذا کار در پژوهشکده شورای نگهبان و مجلس در حال انجام است.
کدخدایی در ادامه در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا رد مصوبات مجلس درباره قوانین اقتصادی که موجب سرمایهگذاری کشورهای خارجی میشود مشکلاتی را به وجود نخواهد آورد، گفت: تنها قوانینی که خلاف شرع ت شخیص داده شود از سوی شورای نگهبان رد میشود همان طور که با بررسی بیش از 130 مورد قوانین اقتصادی تنها چند مورد آن دارای ایراد بود.
سخنگوی شورای نگهبان در ادامه با توجه به سالروز مجلس تأکید کرد: به صورت کلی ما انتظار بیشتری از مجلس شورای اسلامی برای مصوبات داریم زیرا این مصوبات باید جامعتر باشد.
وی در پاسخ به سوالی درباره دلایل رد طرح افزایش نرخ باروری و پیشگیری از کاهش رشد جمعیت کشور هم تصریح کرد: این طرح به دلیل مغایرت با سیاستهای کلی جمعیت که مصوب مجمع تشخیص مصلحت نظام بود از سوی شورای نگهبان رد شد.
کدخدایی همچنین در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه اگر شورای نگهبان بار دیگر طرح عضویت اقلیتها در شوراهای اسلامی شهر و روستا را رد کند، چه خواهد شد، بیان کرد: بر اساس اصل 112 قانون اساسی مجمع تشخیص مصلحت نظام میتواند اعلام نظر کند.
کدخدایی همچنین با اشاره به بررسی طرحها و مصوبات مجلس در شورای نگهبان، گفت: طرح استفساریه ماده 505 قانون آئین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب، لایحه الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به موافقتنامههای نیس و لوکارنو، طرح عضویت رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور در برخی از شوراهای عالی، طرح نظام جامع آموزش و تربیت فنی حرفهای و مهارتی و همچنین لایحه عضویت دولت جمهوری اسلامی ایران در مجمع مقامات مالیاتی کشورهای اسلامی مغایر با شرع و قانون اساسی شناخته نشد.
وی ادامه داد: طرح الحاق دو تبصره به ماده 617 قانون مجازات اسلامی با توجه به اینکه یکبار از سوی مجلس اصلاح شده بود، اما همچنان اعضای شورای نگهبان معتقدند با توجه به این اصلاح خلاف شرع و قانون است، لذا رد شد.
سخنگوی شورای نگهبان اظهار کرد: طرح حمایت از هنرمندان، استادکاران و فعالان صنایع دستی هم به دلیل داشتن بار مالی مغایر با اصل 75 قانون اساسی شناخته شد، لایحه الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به پیمان مودت و همکاری در جنوب شرقی آسیا هم با توجه به اصلاحات انجام شده از سوی مجلس، ایراد آن همچنان باقی است، لذا رد شد.
کدخدایی تأکید کرد: طرح افزایش نرخ باروری و پیشگیری از کاهش رشد جمعیت کشور و طرح الحاق یک تبصره به ماده 353 قانون آئین دادرسی کیفری و همچنین طرح تقویت بسیج مستضعفین هم از سوی شورای نگهبان مغایر با قانون شناخته شد.
وی تصریح کرد: لایحه موافقتنامه همکاری در زمینه حفظ نباتات و قرنطینه گیاهی بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت جمهوری آذربایجان هم با توجه به اینکه اصلاحی درباره آن انجام شده، کماکان ایراد شورای نگهبان به قوت خود باقی است، این لایحه نسبت به ورود برخی از کالاهای وارداتی و امکان انهدام آنها حقوق مالک را زیرسوال برده که باید به آن توجه شود، لذا فقها آن را خلاف شرع دانستند.
سخنگوی شورای نگهبان خاطرنشان کرد: یکسری نامهها نیز از سوی هیئت عمومی دیوان عدالت اداری به شورای نگهبان برای بررسی ارسال شده بود که آنها هم دارای ایراد شرعی شناخته شد.
انتهای پیام/