به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان؛سازمان عفو بینالملل در گزارشی فاش کرد که کشورهای اروپایی به منظور سوءاستفاده از پناهجویان، آموزشهای خاصی به گارد ساحلی لیبی دادهاست.
سازمان حقوق بشری عفو بینالملل روز سهشنبه هفته جاری در گزارشی 66 صفحهای تشریح کرده که چگونه کشورهای اروپایی با همدستی مقامات جریانهای سیاسی لیبی شبکه پیچیده و مخوفی برای آزار و اذیت پناهجویان در کشور لیبی ایجاد کردهاند که دید گروههای مستقل حقوق بشری تاکنون پنهان مانده است.
کشور لیبی پس از سرنگونی معمر قذافی، رئیس پیشین حکومت لیبی، دچار آشفتگی و بحران بسیاری شده و در حقیقت به کشوری بدون قانون تبدیل گشته که از سوی گروههای مختلف شبهنظامی اداره میشود؛ لیبی در حال حاضر گذرگاه مهاجرانی است که از کشورهای آفریقایی قصد رسیدن به اروپا را دارند.
در ادامه بخشهایی از مقدمه این گزارش تکان دهنده از شرایط اسفناک پناهجویانی آورده میشود که چگونه در پی سراب زندگی در «بهشت رویایی» کشورهای اروپایی در میانه راه با همدستی کلیداران همین «بهشتی ناکجاآبادی» در جهنم زمینی و واقعی لیبی گرفتار میشوند.
در چند سال اخیر، صدها هزار پناهجو و مهاجر از کشورهای آفریقایی رنج سفر به لیبی را به جان خریدند. برخی از آنها در لیبی ماندگار شدند، اما بسیاری به لیبی آمدهاند تا رویای خود یعنی رفتن به کشورهای اروپایی را عملی کنند.
طی سهسال اخیر نزدیک به نیم میلیون نفر از لیبی به کشورهای اروپا رفتهاند اما بیش از 10 هزار نفر نیز در میانه راه جان خود را از دست دادهاند. هماکنون نیز بیش از 500 هزار پناهجو دیگر در کشور لیبی گرفتار شدهاند.
مهاجران و پناهجویان در لیبی به صورت روزانه در معرض نقض حقوق پایهای انسانی از سوی مقامات لیبی و نیروهای امنیتی قرار دارند. گروههای مسلح و باندهای جنایی نیز در همکاری دوجانبه بر پایه منافع مالی از پناهجویان سوءاستفاده میکنند.
شکنجه، بد رفتاری، بازداشتهای اجباری در شرایط غیرانسانی، اخاذی، کار اجیاری و قتل تنها بخشی از بلاهایی است که مقامات لیبی، گروههای مسلح و قاچاقچیان انسان برای پناهجویان در این کشور ایجاد کردهاند.
در کشور بیدولتی مانند لیبی، پناهجویان و مهاجران به منبع اصلی استثمار تبدیل شدهاند، و همانگونه که تصاویر تکاندهنده از فروش پناهجویان در نوامبر سال جاری نشان میدهد، مهاجران به کالایی تبدیل شدهاند که پیرامون آن یک صنعت کامل شکل گرفته است.
یافتههای سازمان عفو بینالملل نه تنها رفتارهای هراسآور مقامات دولتی فاسد لیبی و قاچاقچیان سنگدل با زنان، مردان، و کودکان پناهجو را افشا میکند، بلکه همچنین همدستی و بیمسئولیتی مقامات کشورهای اتحادیه اروپا، به وِیژه ایتالیا، با باندهای قاچاق و نیروهای گارد ساحلی لیبی را برملا میکند که صرفا به منظور توقف موج ورود پناهجویان افریقایی به کشورهای اروپایی، چشم خود را بر این جنایتهای سازمانیافته بسته و از آن بدتر آنکه خود بخشی از عوامل ناقض حقوق پناهجویان در لیبی هستند.
شواهد همدستی کشورهای اروپایی با باندهای تبهکار و نیروهای گارد ساحلی لیبی علیه پناهجویان آنچنان روشن است که مقامات ایتالیا و اروپا نمیتوانند ادعا کنند که از نقض وحشتناک حقوق بشر از سوی مقامات لیبی و یا باندهای تبهکار و نیروهای گارد ساحلی علیه پناهجویان بیخبر بودهاند، آنها همچنین در حال حاضر در جایگاه مشروعی قرار ندارند که مدعی شوند بر رعایت و تضمین اجرای سازوکارهای حمایتی حقوق انسانی از سوی مقامات و جریانهای لیبی برای پناهجویان پافشاری داشتهاند، چرا که در واقعیت آنها هیچ کاری انجام ندادهاند.
بنابراین مقامات کشورهای اروپایی در سوءاستفاده از پناهجویان و نقض پایهایترین حقوق انسانی آنها با مقامات و باندهای جنایی لیبی همدست هستند.
یافتههای سازمان عفو بینالملل براساس گفتگو با 72 پناهجو و مهاجر در جولای 2017 در ایتالیا و تونس و همچنین دیدار و گفتگو با مقامات لیبیایی، از جمله سخنگوی نیروی دریایی لیبی، نمایندگان نهادها و دولتهای اروپایی، نمایندگان سازمان بینالمللی مهاجرت، آژانس پناهجویان سازمان ملل، و سازمانهای مردمنهاد فعال در لیبی و ایتالیا، گردآوری شده است.
کشورهای اروپایی در حال حاضر به نیروهای گارد ساحلی لیبی پول پرداخت میکند و آموزش میدهند تا مهاجران و پناهجویان را در سواحل لیبی متوقف و سپس آنها را به بازداشتگاهها منتقل دهند تا نتوانند از طریق دریای مدیترانه به صورت غیرقانونی وارد کشورهای اروپایی شوند.
اگرچه مقامات اروپایی مدعی هستند که برای ایجاد شرایط بهتر زندگی در بازداشتگاهها، میلیونها یورو به مقامات لیبی پرداخت کردهاند، اما نهادهای کمکرسانی از مدتها پیش گزارش داده اند که پناهجویان در بازداشتگاهها تحت شدیدترین بدرفتاریها قرار گرفته و همچنین مجبور به کار اجباری شدهاند.
به گفته «جان دالهویزن» رئیس منطقه اروپای سازمان عفو بینالملل کشورهای اروپایی نهتنها از چنین سوءاستفادههایی آگاهی کامل دارند، بلکه با پشتیبانی فعالانه از مقامات لیبی در توقف پناهجویان در سواحل این کشور و حبس آنها در این جنایتها شریک و همدست هستند.
منبع:میزان
انتهای پیام/