ویز (Wَaze) یک برنامه جهت‌یابی جغرافیایی بر مبنای GPS است که برای گوشی‌های هوشمند طراحی شده و رانندگان برای مسیریابی از آن استفاده می‌کنند.

مسیریاب ویز محصول مخفی‌ترین سرویس ارتش اسرائیلبه گزارش حوزه دریچه فناوری گروه فضای مجازی باشگاه خبرنگاران جوان؛ امروزه نرم‌افزارهای مختلفی با قابلیتهای متفاوت برای تسهیل رفت‌و‌امد شهروندان در شهرهای پرجمعیت وجود دارد که به راحتی می‌توان آنها را بر روی گوشی‌های هوشمند خود نصب کرد و با مشخص کردن مبدأ و مقصد حرکت خود از بسیاری از اطلاعات مسیر ازجمله میزان مسافت، نزدیکترین مسیر به مقصد و ...آگاهی یافت؛ ازجمله این نرم‌افزارهای مسیریابی پرکابرد می‌توان نقشه گوگل، Sygic و Maps.Me نام برد؛ با این حال در ماه‌های اخیر با شروع به کار شرکتهای درخواست تاکسی آنلاین استفاده از برنامه مسیریابی ویز (waze) در سطح شهر تهران گسترش روزافزونی یافته چرا که این شرکتها برای جابه‌جایی مسافرهای خود در سطح شهر به رانندگان خود توصیه کرده اند که از این نرم‌‌افزار استفاده کنند، براین اساس با گسترش کار این نوع شرکتها استفاده از این نرم‌افزار جهت‌یابی نیز افزایش یافته‌ است.
 
وِیز چیست؟
 
ویز (Waze) یک برنامه جهت‌یابی جغرافیایی بر مبنای GPS است که برای گوشی های هوشمند طراحی شده و رانندگان برای مسریابی بهتر از آن استفاده می‌کنند.
 
از جمله ویژگیهای این برنامه موبایلی این است که تنها در صورتی خدمات مسیریابی ارائه می‌شود که شمار کاربران در منطقه استفاده، قابل توجه باشند و ارائه اطلاعات مسیریابی آن به گونه‌ای است که نشان می‌دهد این برنامه نفشه تمام خیابانها و مکانهای شهرهای مختلف یک کشور با جزئیات در اختیار دارد البته ویژگی این نرم افزار اینست که بسیاری از اطلاعات ترافیکی خود را از مشترکان می گیرد.
 
تل آویو محل تولد ویز
 
در معرفی کلی برنامه مسیریابی وِیز اینگونه آمده که برنامه موبایلی وِیز را در سال 2006 سه شهروند رژیم اشغالگر قدس ایهود شبتای (Ehud Shabtai)، امیر شنعار (Amir Shinar) و یوری لوین (Uri Levine) طرح‌ریزی کردند که برای توسعه بیشتر آن از سوی دو شرکت سرمایه‌گذاری بزرگ اسرائیلی «ماگما» Magma و «ورتکس» Vertex و یک شرکت آمریکایی نوپای بلورون وِنچِرز Bluerun Ventures حمایت مالی شد و در نهایت در سال 2013 با مبلغ یک میلیارد و 200 میلیون دلار توسط شرکت گوگل خریداری شد.
 
ایهود شبتای، طراح اصلی این برنامه درسال 2006 یک پروژه با پوششی به نام « FreeMap Israel» راه‌اندازی کرد .
 
در سال 2009 ایهود شبتای مالک اصلی این پروژه تصمیم به ایجاد یک شرکت با پوشش جدید و با اهداف ظاهرا تجاری می‌کند و در وب‌سایت خود اعلام میکند از حالابه نام و نشانی مجازی ما به ویز (WAZE) تغییر می‌یابد که در همین سال 2009 این شرکت با نام «شرکت موبایلی ویز» Waze Mobile Ltd شروع به کار می‌کند.
 
در دسامبر سال 2011 این شرکت 80 کارمند متشکل از 70 نفر اسرائیلی در شهرک رعانا Raanaa و 10 نفر در شهر پائولوPALO ALTO آلتو ایالت کالیفرنیا استخدام می‌کند.
 
WAZE یکی از افتخارات یگان مخفی 8200 ارتش اسرائیل
 
در سال 2009 کتابی با عنوان «ملت نوپا » (Start-up Nation ) که به بررسی ساختار اقتصادی رژیم صهیونیستی در 60 ساله گذشته می‌پردازد، پرده از یکی از مخوف‌ترین یگانهای ارتش رژیم صهیونیستی به نام «یگان 8200» برداشت که نقش چشمگیری در ارائه نرم‌افزارهای رژیم صهیونیستی و جهان دارد که یکی از این نرم‌افزاها، نرم افزار مسیریابی وِیز waze است.
 
«گادی مایزر»» Gadi Mazor یکی از افسران ارشد این یگان فن‎آوری، یگان 8200 را «کارآفرینان هاروارد» می‌نامد.
 
«یگان 8200» که هم‌اکنون یکی از مهمترین بخش های ارتش رژیم صهیونیستی است در سال 1952 در ارتش این رژیم تشکیل شده و هم‌اکنون جایگاه ویژه‌ای در ساختار وزارت جنگ این کشور دارد؛ یگان 8200 از دو بخش امنیتی-اطلاعاتی و بخش تولید فن‌آوری تشکیل شده‌است؛ وظیفه اصلی این یگان مدیریت سیگنالهای اطلاعاتی ارتش است، به این معنی که حجمی از داده‌ها را از منابع مختلفی از قبیل تلفنهای همراه، ایمیل‌ها، مایکروویوها، و ماهواره‌ها دریافت و سپس تجزیه و تحلیل می‌کند.
 
وارد شدن به این بخش از ارتش رژیم صهیونیستی بسیار سخت و پیچیده است.
 
ساخت برنامه مسیریابی waze و استفاده روزافزون آن در کشورهای هدف یکی از برنامه های این واحد امنیتی واطلاعات و مقامات رژیم صهیونیستی است به طوریکه پس از اتمام پروژه «waze» و فروش نسخه تجاری آن به شرکت گوگل در سال 2013 و افزایش کاربران آن «بنیامین نتانیاهو» نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی به طراحان این برنامه تبریک گفت .
 
انجمن صهیونیستی سابان و برنامه جهت‌یابی waze
 
«نوآم باردین» Noam Bardin مدیر اجرایی شرکت موبایلی وِیز در سال 2015 یکی از مهمانان ویژه در گردهمایی سالانه «انجمن سابان» با عنوان «اسرائیل و آمریکا : دیروز، امروز و فردا» بود.
 
نشستی که سخنرانان اصلی آن موشه یعلون وزیر جنگ رژیم صهیونیستی، جان کری وزیر پیشین امور خارجه آمریکا، بنیامین نتانیاهو نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی و هیلاری کلینتون وزیر اسبق امور خارجه آمریکا و نامزد دموکراتها در انتخابات ریاست‌جمهوری 2016 آمریکا بودند.
 
نشست سابان که هر سال در موسسه بروکینگز آمریکا برگزار میشود، بخش اعظمی از آن به اظهارات مقامات بلندپایه آمریکایی و صهیونیستی علیه ایران اختصاص دارد.
 
امکان بالای جاسوسی از استفاده کنندگان ویز
 
وب‌سایت «هک‌رید» (hackread) در گزارشی با نام «آسیپ‌پذیری برنامه مسیریابی وِیز؛ امکان جاسوسی از کاربران» درباره خطرهای احتمالی کاربرد این برنامه می‌نویسد: تازه‌ترین پژوهشهای دانشگاه کالیفرنیا «سانتا باربارا» درباره برنامه waze نشان می‌دهد که وابستگی زیاد کاربران برای جهت‌یابی مسیرها در سطح شهرها موجب می‌شود که به راحتی توسط افراد دیگر ردیابی شوند.
 
پروفسور«بِن زئو» استاد دانشگاه سانتا باربارا و سرپرست این پژوهش دراین باره می‌افزاید آزمایشهای عملی ما در خصوص این برنامه وِیز نشان می‌دهد با توجه به ساختار نرم‌افزاری این برنامه به راحتی می‌توان کارکرد معمولی این برنامه را مختل کرد و اطلاعات اشتباهی به رانندگان درباره میزان ترافیک شهری ارائه داد.
 
«بِن زئو» با استفاده از اصطلاح «اشباح راننده» (ghost drivers) توضیح می‌دهد که از آنجایی که سرورهای waze از طریق برنامه کاربردی ویز بر روی گوشی‌های هوشمند باهم در ارتباط هستند ما با به سادگی توانستیم با نفوذ به این برنامه حجم زیادی از راننده‌ها (یا کاربران) مجازی و غیرواقعی ایجاد کنیم که از طریق آن یک ترافیک جعلی ایجاد شد که به همه کاربران پیغام ارسال شد که در نقطه خاصی ترافیک سنگینی وجود دارد درحالی که در واقعیت چنین نبود.
 
وی می‌افزاید که کاربرد این برنامه همچنین حریم خصوصی افراد را نیز در معرض خطر قرار می‌دهد چرا که برنامه ویز برنامه‌ای اجتماعی و شبکه ‌ای است که مکان‌یابی‌ها توسط رانندگان مشخص می‌شود بنابراین خود راننده‌ها نیز تحت نظارت قرار می‌گیرند و مسیر حرکت آنها نیز به صورت دقیق رصد می‌شود.
 
انتقاد رسانه های آمریکایی از آسیب پذیری و نا ایمن بودن نرم افزار ویز
 
پس از فروش نسخه تجاری برنامه waze به شرکت آمریکایی «گوگل» در سال 2013 که هیچ‌گاه جزئیات این قرارداد منتشر نشد،رسانه‌های آمریکایی برخی از خطرات استفاده این برنامه را گزارش دادند و خواستار برخورد هرچه سریعتر دولت با این برنامه مسیریابی شدند.
 
استفاده جنایتکاران و تبهکاران از ویز برای ردیابی محل استقرار نیروهای نظامی و امنیتی
 
وبگاه «yourmiddleeast.com» در تاریخ 2 مارس 2016 در گزارشی درباره آسیب‌پذیری و خطرات امنیتی استفاده از برنامه ویز می‌نویسد: در ژانویه سال 2015 چارلی بِک Charlie Beck رئیس‌پلیس شهر لس‌آنجلس با ارسال نامه‌ای اعتراضی به شرکت گوگل مالک کنونی برنامه waze هشدار داد که استفاده از این برنامه به جنایتکاران و افراد شرور کمک می‌کند تا هنگام ارتکاب جنایت و تبهکاری به راحتی به همدستان خود محل استقرار نیروهای نظامی را گزارش دهند که این مسئله موجب می‌شود که امنیت نیروهای انتظامی و همچنین مردم در معرض خطر جدی قرارگیرد.
 
همدستی ویز در قتل دو افسر پلیس
 
پایگاه خبری «یوس‌نیوز» نیز در گزارشی ضمن اعلام اینکه مقامات دولتی آمریکا قصد دارند که برنامه مسیریابی ویز را مسدود کنند نوشت: smaaiyl Brinsley در ماه مارس 2014 که در اقدامی تلافی جویانه دو افسر پلیس را کشته بود از برنامه ویز برای قتل این دو نفر استفاده کرده بود چرا که یکی از کارایی های این برنامه این است که می توانند حضور پلیس در نقاط مختلف را به دیگر کاربران اطلاع دهند؛ پس از این حادثه پلیس لس‌انجلس از شرکت گوگل خواست که این ویژگی برنامه را غیرفعال کند اما شرکت گوگل مدعی است که آگاهی از حضور افسران پلیس موجب ارتقای ایمنی رانندگان می‌شود.
 
دراکتبر 2015 رسانه‌های جهان گزارش دادند که استفاده از برنامه waze برای مسیریابی بهتر موجب شده که یکی زن برزیلی در مقابل چشمان شوهرش به ضرب گلوله کشته‌است؛ اعتماد بیش از حد این زوج جوان به اطلاعات مسیریابی این برنامه و معرفی میان‌بر برای کوتاه‌تر کردن مسیر آنها را به سمت محله تبه‌کاران و جنایتکاران کشانده بود.
 
واز سویی دیگر شمار زیادی از حامیان ایمنی و امنیت در جاده‌ها ازافزایش روزافزون استفاده از این برنامه توسط رانندگان در جاده‌ها ابراز نگرانی کرده‌اند و استدلال می‌کنند که استفاده از این برنامه در هنگام رانندگی و تکیه بیش از حد به اطلاعات آن موجب بی‌توجهی رانندگان به علائم هشدار دهنده جاده‌ای می‌شود که این امر آنها را در معرض خطر تصادف و مرگ قرار می‌دهد.
 
جایگاه اصلی مدیریت و برنامه ریزی نرم افزار ویز در سرزمین های اشغالی است و این مکان یاب آنلاین توسط یکی از سری ترین واجدهای ارتش رژیم صهیونیستی ساخته و پرداخته شده است.
 
رژیم صهیونیستی کینه و دشمنی عمیقی نسبت به مردم ایران و نظام جمهوری اسلامی دارد و قطعا از هر موقعیتی برای ضربه زدن به کشور اسلامی ایران استفاده کامل را خواهد برد، نمونه آن را در به شهادت رساندن دانشمندان هسته ای کشور و حمله های سایبری گسترده به زیرساخت های کشور شاهد بوده ایم.
 
از اینرو گسترش و استفاده بدون محدودیت از نرم افزار مکان یابی که در ساختمان های مخفی و سری سرویس اطلاعاتی اسرائیل ساخته شده است می تواند اسیب های جدی ای برای ایران جزیره ثبات منطقه ایجاد کند.

انتهای پیام/

ویز را بیشتر بشناسید

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳۰
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
علی
۱۹:۳۰ ۱۰ شهريور ۱۴۰۱
بسیارعالی
Iran (Islamic Republic of)
سید علیرضا موسوی
۰۰:۱۲ ۰۱ تير ۱۴۰۱
عالی
Iran (Islamic Republic of)
محمد
۲۳:۵۸ ۲۸ بهمن ۱۴۰۰
کاش ایران اجازهٔ به ویز رو بده که مااستفاده کنیم اما دوست نداریم که اطلاعاتمون لو بره ولی باید سعی کنن که ما ازاین امکانات وراحتی وارامش وآسایش وامنیت ها استفاده کنیم نه عقب افتاده باشیم یاخودتون رو پیشرفته وبه روز کنید یا بذارید ازامکانات دیگران استفاده کنیم
Syrian Arab Republic
ناشناس
۱۹:۵۷ ۳۰ ارديبهشت ۱۴۰۰
نشان ، بهتر از ویزه
Iran (Islamic Republic of)
هومن دبیری
۰۳:۴۴ ۱۳ فروردين ۱۴۰۰
راه اندازی نکردم هنوز
United States of America
مجید
۲۳:۱۸ ۲۰ اسفند ۱۳۹۹
ویز واقعا دقیق و عالیه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۴۲ ۰۷ بهمن ۱۳۹۹
عالی
Iran (Islamic Republic of)
زیبا معرفت
۰۰:۳۶ ۲۷ مهر ۱۳۹۹
خوب
Iran (Islamic Republic of)
فرزاد روان
۰۹:۴۴ ۲۶ شهريور ۱۳۹۹
عالی
Iran (Islamic Republic of)
امیر
۱۱:۱۰ ۲۲ شهريور ۱۳۹۹
اگه ایران یا شرکتهای ایرانی بیان یه مسیریاب خوب درست کنن مامجبور نمی شیم از ویز استفاده کنیم
Iran (Islamic Republic of)
محمد حسین ذوالفقاری
۱۰:۲۶ ۲۵ تير ۱۴۰۰
نرم افزار بلد و نرم افزار نشان
United States of America
hossein
۱۶:۵۹ ۰۳ شهريور ۱۳۹۹
مسیریاب ویزخیلی عالیه الان من استفاده میکنم ولی متاسفانه فیلترشده وبایدهمیشه فیلترروشن باشه
Iran (Islamic Republic of)
Farjam
۰۴:۴۲ ۳۰ مرداد ۱۳۹۹
درودبرسازنده این برنامه وبسیارنشکر
Iran (Islamic Republic of)
شهرام
۰۸:۱۱ ۱۶ مرداد ۱۳۹۹
سلام
من هم از این مسیر یاب استفاده میکنم در کنترش از نشان و بلد و دال هم استفاده میکنم ولی واقعا با ویز راحترم
ولی با این مقاله نظرم برگشت
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۱۲ ۱۵ تير ۱۳۹۹
چرا دانلود نمی شه
United States of America
عرفان
۰۴:۰۴ ۲۱ خرداد ۱۳۹۹
.عالی
Iran (Islamic Republic of)
فاضل خاکزار
۱۹:۱۶ ۳۰ بهمن ۱۳۹۸
عالی
Iran (Islamic Republic of)
فرزاد
۲۰:۳۶ ۲۸ دی ۱۳۹۸
عالی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۲:۴۹ ۲۰ مهر ۱۳۹۸
لطفا اپلیکیسن ویز رابفرستید.متشکر.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۱۷ ۱۸ شهريور ۱۳۹۸
مرگ براسراییل
Iran (Islamic Republic of)
علیرضا
۱۰:۲۲ ۱۶ مرداد ۱۳۹۸
چگونه این نرم افزار را نصب کنم
Iran (Islamic Republic of)
ناصر
۱۴:۵۰ ۲۳ ارديبهشت ۱۳۹۸
عالی
Iran (Islamic Republic of)
Mehdi.khodadad.dehnavi
۱۳:۴۴ ۲۰ فروردين ۱۳۹۸
Nazari.nadaram
Iran (Islamic Republic of)
مخاطب
۰۱:۰۷ ۲۵ ارديبهشت ۱۳۹۷
خب چرا یک جایگزین خوب براش معرفی نمی کنید؟
Iran (Islamic Republic of)
محمد حسین
۰۳:۰۹ ۰۶ تير ۱۳۹۹
نرم افزار بلد. نشان
Iran (Islamic Republic of)
محمود
۰۱:۲۴ ۲۴ ارديبهشت ۱۳۹۷
افرین به هوش انسا نها
Iran (Islamic Republic of)
عالی
۱۳:۰۳ ۱۸ ارديبهشت ۱۳۹۷
عالی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۴۵ ۱۴ اسفند ۱۳۹۶
بسی خنده ها رفت!!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۱۲ ۲۷ دی ۱۳۹۶
مرگ بر اسراییل
Iran (Islamic Republic of)
حسین
۱۴:۰۵ ۲۶ دی ۱۳۹۶
مرسی از اطلاعتون