حسین منیری عضو هیأت مدیره اتحادیه صادرکنندگان فرآورده های نفت، گاز و پتروشیمی(اوپکس) در گفتوگو با خبرنگار اقتصاد و انرژی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان؛ با بیان اینکه روغن کالای بینظیری است،اظهار کرد:این کالا هم اکنون از جانب واحدهای تصفیه دوم در حال تولید و بازگشت به چرخه مصرف است . روزانه به میزان 500 هزار تن روغن سوخته در کشور جمعآوری میشود.
وی با بیان اینکه روغن کارکرده برای محیط زیست مسئله ساز است، افزود: از آنجایی که مولکول روغن نمیسوزد و قابل بازیافت است، از این رو تمامی کشورها در حال جمعآوری، بازسازی و توزیع آن در بازار داخل و خارج هستند.
منیری بیان کرد: با اینکه سهم ایران در اقتصاد جهانی 3 دهم درصد و جمعیت آن کمتر از 1 درصد است، اما میزان تولید کربن آن در دنیا 1.2 درصد برآورد شده است.
عضو هیأت مدیره اتحادیه صادرکنندگان فرآورده های نفت، گاز و پتروشیمی(اوپکس) افزود: از آنجایی که ایران به عضویت کنفرانس پاریس درآمده باید در خصوص کاهش میزان تولید کربن تلاش کند، در غیر این صورت قطع به یقین جریمه سنگینی را پرداخت خواهد کرد.
وی با اشاره به کاهش گاز فلر در صنعت نفت این موضوع را در افول تولید کربن کشور تأثیرگذار دانسته و گفت: بخش خصوصی به علت کارکرد موفق خود در این زمینه باید از جانب دولت در مباحث مربوط به ارزش افزوده و مالیات کمکهای تشویقی دریافت کند، چرا که در زمینه اقدامات سبز و محیط زیستی مثمر بوده است.
منیری بیان کرد: بازیافت روغن کارکرده در جهان قدمتی بیش از 60 سال دارد و بعد از جنگ جهانی دوم شناخته شده است. البته این موضوع در ایران نیز قدمتی 50 ساله دارد.
عضو هیأت مدیره اتحادیه صادرکنندگان فرآورده های نفت، گاز و پتروشیمی گفت: هم اکنون در کشورمان بیش از یک میلیون و 200 هزار تن انواع روغن و فرآوردههای روغنی تولید میشود ،همچنین 4 واحد بزرگ و 200 واحد تصفیه دوم در حال فعالیت هستند.
وی تصریح کرد: از این میزان تولید انواع روغن و فرآوردههای روغنی، صادرات آنها رقمی بیش از 300 هزار تن و مصرف داخل آنها رقمی بیش از 800 هزار تن را به خود اختصاص داده است.
منیری بیان کرد: بنابراین با این اوضاع 600 هزار تن روغن کارکرده در کشور قابل جمعآوری است. با اینکه این اقدام از سالیان پیش در حال اجرا است اما متأسفانه به رغم تلاشهای این صنف، شرکتهای تعاونی، انجمنها و اتحادیه صادرکنندگان فرآورده های نفت، گاز و پتروشیمی یک متولی واحدی ندارد.
عضو هیأت مدیره اتحادیه صادرکنندگان فرآورده های نفت، گاز و پتروشیمی افزود: از آنجایی که روغن کارکرده پسماند بسیار خطرناکی است و رها شدن آن در محیط زیست تبعات منفی زیادی دارد وجود یک متولی برای مدیریت آن امری ضروری است چرا که رها شدن یک لیتر روغن کار کرده میتواند حجم زیادی از منابع آبی و محیط زیست را آلوده کند که با تلاشهای 60 تا 100 ساله شاید به وضع اولیه خود برگردد.
وی گفت: در همه جای دنیا دولت برای این صنعت علاوه بر اینکه هیچ نوع مالیات ارزش افزوده و عملکرد دریافت نمیکند بلکه یارانه نیز به آنها اختصاص میدهد تا واحدها فعال در این صنعت روی پای خود ایستاده و حجم بسیاری از روغن کار کرده را به چرخه تولید برگرداند.
منیری بیان کرد: متأسفانه در ایران این صنعت یک متولی ندارد تا با شناختن آن دولت مدیریت پسماند را به آن واگذار کند البته تلاشهای زیادی از طرف سازمان حفاظت محیط زیست، وزارت کشور و ستاد مبارزه با قاچاق کالا انجام شده است.
عضو هیأت مدیره اتحادیه صادرکنندگان نفت، گاز و پتروشیمی ادامه داد: در این راستا با اختصاص یک هزینه هنگفت سامانهای تدارک دیده شده است تا بر اساس آن فعالان حاضر در عرصه جمعآوری روغن کارکرده شناسایی و ساماندهی شوند.
وی تصریح کرد: با همکاری ستاد قاچاق کالا و تلاشهای اتحادیه صادرکنندگان فرآوردههای نفت، گاز، پتروشیمی امکاناتی در حال پایهگذاری است تا شاید از این طریق واگذاری مدیریت پسماند به یک متولی خاصی فراهم شود.
منیری با بیان اینکه ماده اولیه این واحدهای تولیدی از پالایشگاهها یا واحدهای تولیدی دیگری خریداری نمیشود افزود: روغنهای کارکرده را از مراکز تعویض روغنی شهرستانها به سایر نقاط به صورت یک تا چند بشکه جمعآوری کرده و با انتقال آنها در داخل کارخانههای ذیربط به تصفیه و تولید آنها میپردازیم.
عضو هیأت مدیره اتحادیه صادرکنندگان فرآورده های نفت، گاز و پتروشیمی تأکید کرد: اگر این روغنها به درستی تصفیه شوند و هیچ تقلبی در آنها صورت نگیرد نه تنها هیچ تفاوتی با تصفیه اول روغن نخواهند داشت بلکه به مراتب حتی دارای برخی شاخصهها، امتیازات و فاکتورهایی هستند که میتواند بسیار بهتر از تصفیه اول باشد.
وی گفت: در بسیاری از کشورهای توسعه یافته به علت بهرهمندی از انرژیهای روز دنیا روغنهای گروه دوم و سوم تولید میشود که با کیفیت بسیار بالا در بازار عرضه میشود.
منیری افزود: این روزها مصرف کنندهها نیز راغب هستند که از این روغن استفاده کنند چرا که حفظ محیط زیست در نهایت منجر به حفظ سلامت حیات آنها خواهد شد. این در حالی است که این موضوع در ایران جایگاه خاصی ندارد و متأسفانه شاهد آلودگی هوا آب و خاک هستیم.
عضو هیأت مدیره اتحادیه صادرکنندگان فرآورده های نفت، گاز و پتروشیمی گفت: در تمام سالهایی که تحریمها گریبانگیر صنعت شده بود این تکنولوژی به طور کامل نتوانسته وارد کشور شود ،بنابراین اکنون اکثر واحدها پیگیر تطابق فعالیت خود با دانش و تکنولوژی روز این موضوع هستند ،چرا که روش ما مربوط به 40 سال گذشته است.
وی بیان کرد: برای این واحدها و تمام کسانی که در امر جمعآوری روغن کار کرده فعالند هیچ دلیلی ندارد که دولت مالیات ارزش افزوده و عملکرد بگیرد آن هم با توجه به ماهیت اصلی و مشکلاتی که اکنون گریبانگیر این صنعت شده است.
منیری ادامه داد: متأسفانه با وجود اینکه اعلام شده تا ارزش افزودهای از این واحدها اخذ نشود، اما همچنان در حال پرداخت مالیات هستیم و دولت هم هیچ گونه کمکی به این صنعت نمیکند.
عضو هیأت مدیره اتحادیه صادرکنندگان فرآورده های نفت، گاز و پتروشیمی در تشریح دیگر چالش صنعت روغن کشور گفت: متأسفانه فرآوردههایی همانند نفت و گاز یارانهای هستند و همین موضوع باعث شده تا تعداد تقلبکنندگان موجود در عرصه تصفیه روغن سوخته کم نباشد ،به طوری که این افراد به تقطیر دوباره و دو قسمت کردن روغن کار کرده اهتمام میورزند.
وی ادامه داد: یک قسمت از روغن را برای بحث هیدروکربنها خرج میکنند و قسمت دیگر را با روغن کارکرده مخلوط میکنند.سپس به صادرات یک روغن نامرغوب با مخلوط هیدروکربنش اهتمام می ورزند.
منیری افزود: اینها نمونه فسادی است که بر این صنعت حاکم شده است ،کما اینکه چند وقت پیش هم نماینده مجلس بر پیگیری این امر و مشخص شدن هرچه زودتر نفت گاز تأکید کرد.
عضو هیأت مدیره اتحادیه صادرکنندگان فرآورده های نفت، گاز و پتروشیمی با تأکید بر اینکه دولت باید یارانه را از نفت گاز بردارد افزود: مخلوط کردن روغن کارکرده و تغییر ماهیت آن کار سختی است و باعث میشود که هم صنعت و هم صنایعی که سالیان سال در این حوزه فعالیت داشته اند ،اکنون با معضل افزایش قیمت روبهرو شوند.
وی ادامه داد: چرا که با مخلوط کردن و خروج آن از کشور این محصول با قیمت بسیار بالا به فروش میرسد، این در حالی است که واحدهای داخلی در خرید مواد اولیه با مشکل روبهرو هستند.
منیری تصریح کرد: طی یک تا دو ماه اخیر بشکهای صد هزار تومان به قیمت روغن کار کرده در داخل کشور اضافه شده است به عبارتی اکنون یک بشکه روغن کارکرده برای یک واحد تولیدی 280 هزار تومان هزینه دارد.
عضو هیأت مدیره اتحادیه صادرکنندگان فرآورده های نفت، گاز و پتروشیمی(اوپکس) بیان کرد: با این قیمتها امکان رقابت با کشورهای منطقه و صادرات وجود ندارد، چرا که افزایش یک باره ماده اولیه تا این حد از قیمت، از رسیدن به بسیاری مزیتها جلوگیری میکند.
وی با بیان اینکه تمام تولیدات این واحدها به طور دقیق برابر استاندارد اجباری است ،افزود: هر واحدی هر نوع روغنی تولید میکند، استاندارد جهانی به خود را میگیرد آن هم قبل از این که تصفیه اول و دوم شود.
منیری تصریح کرد: استدلال ما این است که سازمان استاندارد، حفاظت محیط زیست و وزارت کشور با همکاری قابل قبولی این صنعت را از این وضعیت نابسامان کنونی خارج کنند.
عضو هیأت مدیره اتحادیه صادرکنندگان فرآورده های نفت، گاز و پتروشیمی گفت: بازگرداندن روزانه 600 هزار تن روغن کارکرده به چرخه تولید نه تنها ارز بسیاری را وارد کشور میکند بلکه میتواند خوراک یک یا دو مورد از پالایشگاههای کشور را تامین کند. بنابراین باید اذعان کرد که حجم زیادی از ارزش افزوده ناشی از این امر به اشتغالزایی و ارزآوری کشور کمک خواهد کرد.
انتهای پیام /