به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اراک؛سید محمد حسینی مدیر کل میراث فرهنگی استان مرکزی گفت: مراسمی آیینی منجوق سالماق که عید قربان در منطقه بزچلو شهرستان کمیجان انجام میشود به همت اداره کل میراث فرهنگی استان مرکزی به ثبت رسید.
حسینی افزود: این مراسم آیینی علاوه بر این که شیوهای مهم برای پاسداشت یکی از مظاهر دین اسلام یعنی عید قربان است، زمینه صله رحم و دوستیهای بیشتر بین اقوام را فراهم میکندو فرصتی مناسب برای زنده نگهداشتن ادبیات شفاهی مردم منطقه در قالب شعر است.
وی اضافه کرد: خوشبختانه با توجه به اقبال عمومی مردم منطقه به مناسبتهای دینی، مراسم منجوق سالماق تاکنون به خوبی حفظ شده است و با این وجود و با توجه به کمتوجهی خانوادهها به مسئله حفظ زبان مادری، ممکن است در چند نسل آینده دیگر فردی برای خواندن اشعار ترکی که از عناصر اصلی برگزاری این مراسم است، موجود نباشد که به همین دلیل باید از میراثهای ناملموس، چون مونجوق سالماق بوسیله ثبت، مستند سازی و حمایت بومیان منطقه برای زنده نگاه داشتن آیینهایی این چنینی حفاظت کرد.
مدیر کل میراث فرهنگی استان مرکزی تصریح کرد: مونجوق سالماق مراسمی است عمدتا زنانه که در واقع نوعی فالگیری با شعر محسوب میشود این مراسم با تفاوتهای جزئی در تمامی روستاها و شهرهای شهرستان کمیجان برگزار میشود.
وی بیان کرد: روش اجرای این مراسم به ین شکل است که در شب عید قربان، زنان در خانه یک داوطلب که با غذای گرم تهیه شده و با گوشت قربانی از آنها پذیرایی میکند، جمع میشوندو هر فرد یک منجوق یا جسمی در اندازههای منجوق (یا دکمه) انتخاب میکند و این منجوقها به داخل ظرفی سفالی که محتوی آب است انداخته میشوند و روی آن را با پارچهای میپوشانند و تا روز آینده همه به خانههای خود رفته و برای نیات خود دعا میکنند.
حسینی ادامه داد: در روز بعد، فردی با تجربه که تعداد زیادی دوبیتی فولکلوریک ترکی موسوم به ابیاتی میداند شروع به خواندن یک دو بیتی میکند و دختری خردسال دست در داخل ظرف سفالی نموده و یک منجوق را خارج میکندو بدلیل مشخص بودن شکل هر مونجوق تنها برای صاحب آن، بدون اینکه دیگران بدانند منظور کیست هر ابیاتی که خوانده میشود به مصابه فال شخص در نظر گرفته میشود و فرد با توجه به نیتی که در دل داشته، تفسیر شعر خوانده شده را با آرزوی خود مطابقت میدهد.
انتهای پیام / ج