به گزارش حوزه ادبیات گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان؛ احمد دهقان یکی از پدیدههای ادبیات داستانی ایران و ادبیات دفاع مقدس به شمار میرود. نویسندهای که در داستانپردازی، مرزهای کلیشه و احساسات را در نگارش آثار برای این گونه ادبی کنار گذاشته و با ایجاد گونه داستانی منحصر به فرد خود از پایهگذاران یک سبک ادبی و داستاننویسی خاص در ایران دهه هفتاد به بعد بوده است. سبکی که در آن داستانهایی بر پایه مستندات نویسنده نگارش مییابد؛ بدون اینکه بتوان ردی از او به عنوان نویسنده در داستان پیدا کرد. به عبارت دیگر دهقان در داستاننویسی سعی کرده است تا داستانی پراز جزئیات و پر کشش و تعلیق خلق کند که مخاطبش در کلمه به کلمه آن، مانند اثری سینمایی که با تکنیک دوربین روی دوش فیلمبرداری شده است، با قهرمانش در کوچکترین اتفاقات و حسهای او شریک میشود.
رمان «سفر به گرای 270 درجه» در میان آثار داستانی احمد دهقان نماینده تام و تمام چنین اتفاقی به شمار میرود. داستانی که از زمان انتشار آن تاکنون منشا تاثیرگذاری زیادی در جریان ادبی ایران به شمار میرفته است و برای نویسنده و مخاطبانش اتفاقات و دریچههای تازهای را باز کرده است.
این رمان، داستان یک سفر حیرتانگیز و حتی اشراقی یک نوجوان به عمق جبهههای جنگ تحمیلی و بازگشت دوباره به نقطه ابتدایی داستان یعنی زندگی او را روایت میکند. دهقان در این داستان مخاطب خود را از ابتداییترین بخشهای جنگ در هر خانواده که شامل تمنای حضور یک جوان و مخالفت خانواده او است و در ادامه رفاقتها و دوستیهای شکل گرفته در بستر چنین رویدادی تا عمق خطر و روبرو شدن با مرگ و صحنههای کشتار در نبرد پیش میبرد و در نهایت نیز مانند یک قطعه موسیقایی بار دیگر مخاطب اثر را به فرود در نقطه ابتدایی هدایت میکند.
راوی این کتاب؛ ناصر، رزمنده جوانی است که بارها سابقه شرکت در جبهه را داشته است و در بین امتحانات مدرسه، درس را رها کرده و به همراه دوستش علی راهی منطقه جنگی جنوب میشود. در آنجا ضمن دیدار مجدد با دوستان سابقش، از قریبالوقوع بودن عملیاتی مهم اطلاع مییابد که در ادامه و در حین آن بسیاری از دوستانش شهید و مجروح میشوند. ناصر در ادامه ماجرا مجروح شده و پشت خط میآید و بعد از چند روز به شهر خود بازگشته و زندگی عادی را از سر میگیرد تا اینکه پس از مدت کوتاهی با دریافت نامهای از یکی از دوستانش خود را آماده بازگشت به منطقه میکند.
این کتاب تاکنون جایزه بیست سال داستاننویسی، جایزه کتاب سال دفاع مقدس و جایزه بیست سال ادبیات پایداری را به دست آورده و همچنین به زبانهای انگلیسی و ایتالیایی ترجمه شده است.
انتهای پیام/