رضا نجفی رییس سازمان جهاد کشاورزی سیستان و بلوچستان در کارگروه کشاورزی استان در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از زاهدان، گفت: استان سیستان و بلوچستان با داشتن شرایط آب و هوایی گرم و در نواحی جنوب استان مرطوب مستعد پرورش انواع میوههای گرمسیری است که کشت و پرورش این محصولات در نقاط دیگر کشور امکان پذیر نیست.
وی بیان کرد: تولید محصولات خارج از فصل یکی از شاخصههای بارز دراستان سیستان وبلوچستان است که نقش بسزایی در تامین اقتصاد منطقه و معیشت مردم سایر استانهای کشور دارد چرا که با تغییر فصل و کاهش شدید دما در زمستان اغلب نقاط کشور با چالش تولید محصولات زراعی و باغی مواجه میشوند که ارتباط مستقیم با سفره و ارتزاق جامعه دارد.
نجفی گفت: این استان با وجود خشکسالیهای پیاپی چندین ساله، با تولید محصولات کشاورزی خارج از فصل توانسته است بازار کشور را از بحران قیمتها و بازار سیاه محصولات کشاورزی و صیفی در امان بدارد.
وی ادامه داد: پاپایا" یا خربزه درختی که موطن آن نواحی گرمسیری آمریکای مرکزی به این استان راه یافته، خربزه بسیار شیرین با پوستی نازک است که علاوه بر مصرف خوراکی، قابل استفاده در صنایع تبدیلی نیز هست.
نجفی افزود: پسته" دشت گوهرکوه شهرستان خاش نیز از انواع خاص پسته است که در سایر نقاط ایران از این نمونه دیده نمیشود.
وی بیان کرد: علاوه بر میوههای گرمسیری منحصر به فرد، مرکبات این استان شامل ترنج، پرتقال، گریپ فروت و نارنگی، انواع انار و میوههای جالیزی نیز از دیگر محصولاتی هستند که طعم آنها متفاوت از اقسامی است که در سایر نقاط کشور کشت میشود.
رییس سازمان جهاد کشاورزی استان با اشاره به اینکه ۲۴ هزار هکتار از زمینهای کشاورزی سیستان و بلوچستان به کشت محصولات خارج از فصل اختصاص دارد خاطرنشان کرد: بیشترین محصولات خارج از فصل به دلیل مناسب بودن شرایط آب و هوایی در شهرهای جنوبی استان مانند چابهار، سرباز، کنارک، نیکشهرو ایرانشهر کشت و تولید میشود.
وی تصریح کرد: هندوانه، پیاز، گوجه فرنگی، سیب زمینی، بادمجان، خربزه، انواع طالبی و سبزیجات ازجمله محصولات خارج از فصل تولیدی در سیستان و بلوچستان است که علاوه بر بازارهای داخلی قابلیت صادرات به کشورهای حوزه خلیجفارس را دارند.
به گفته وی، محصولات خارج از فصل سیستان و بلوچستان در ماههای دی، بهمن، اسفند و فروردین که بیشترین تقاضا برای این محصولات وجود دارد با هدف تنظیم بازار به سراسر کشور و داخل استان عرضه میشود.
نجفی اظهار کرد: آب مورد نیاز بخش کشاورزی سیستان و بلوچستان از طریق ۱۱ هزار و ۴۷۲ منبع آبی شامل چاه، قنات و چشمه و ۲۷ رودخانه فصلی و دائمی و ۱۲ هزار و ۶۹۰ چاهک تامین میشود.
وی بیان کرد: ۱۷۰ هزار بهره بردار روستایی، عشایری و صیادی در سیستان و بلوچستان سالانه بیش از پنج میلیون تن انواع محصولات زراعی، باغی، دامی، شیلاتی و مرتعی تولید میکنند.
رییس جهاد کشاورزی استان گفت: مهمترین راه رونق کشاورزی استان، استفاده بهینه از آب و خاک، اجرای طرحهای نوین آبیاری به ویژه انتقال آب با لوله، توسعه صنعت بیمه آب و خاک کشاورزی است.
نجفی افزود: با بررسی استعدادهای کشاورزی، توان تولید محصولات کشاورزی در استان افزایش مییابد.
رییس سازمان جهادکشاورزی سیستان و بلوچستان با اشاره به توانمندیها و استعدادهای خاص استان در تولید تولیدات دامی و شیلاتی گفت: سیستان و بلوچستان در بخش شیلات تنها استانی است که توانسته است دو اداره کل شیلات در زابل و چابهار ایجاد کنند و ردیف بودجه جداگانهای برای آنان مشخص شود.
وی بیان کرد: سیستان و بلوچستان از امکان صید در آبهای آزاد سواحل عمان برخوردار است و سهمیه جمهوری اسلامی ایران از صید در آبهای آزاد از آن سیستان و بلوچستان است.
نجفی اظهار کرد: سیستان و بلوچستان ۸۰ درصد تن ماهیان کشور را صادر میکند و بیش از ۴۰ درصد صید و صیادی در کشور در سیستان و بلوچستان انجام میشود.
انتهای پیام/ع