به گزارش خبرنگار حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان؛ چندی قبل دونالد ترامپ در یک انتقاد تند از جورج دبلیو بوش رئیس جمهوری اسبق آمریکا، گفت: جنگ با عراق در سال ۲۰۰۳ بدترین تصمیمی است که تاکنون در عرصه سیاست خارجی کاخ سفید گرفته شده و هزینههای سنگینی را به ایالات متحده تحمیل کرده است. ترامپ در انتقاد خود از بوش، جمهوری خواهان و همچنین نهادهای اطلاعاتی آمریکا را مورد تمسخر قرار داد و عملکرد آنها را ضعیفترین عملکرد در کاخ سفید خواند.
ترامپ پیش از این نیز سعی داشته تا خود را از منتقدان جدی جنگ عراق نشان دهد، به طوری که در جریان رقابتهای انتخاباتی ریاست جمهوری سال ۲۰۱۶ اعلام کرد، جنگهایی که کاخ سفید در خاور میانه به راه انداخته، برای کسانی که در آمریکا مالیات میدهند هزینهای بالغ بر شش تریلیون دلار در برداشته و حمله به عراق هم از آن جنگهایی است که بیشترین هزینه را به کاخ سفید تحمیل کرده است.
ترامپ گفته بود اگر آمریکا پولهایش را برای جنگهای عراق و ویتنام خرج نمیکرد میتوانست با آن مبالغ زیرساختهای فرسوده را بازسازی کند، اما حالا مجبور است برای ترمیم همان زیرساختها هزینههای زیادی را پرداخت کند که این موجب صدمه زدن به اقتصاد آمریکا میشود.
گفتنی است جنگ آمریکا با عراق در سال ۲۰۰۳ در حالی به بهانه مقابله با سلاحهای کشتار جمعی آغاز شد که دستگاههای اطلاعاتی کاخ سفید مدعی شده بودند رژیم بعثی عراق دارای تسلیحات شیمیایی است و برای دسترسی به سلاحهای اتمی اقداماتی را انجام داده است. جورج بوش، رییس جمهوری و کالین پاول، وزیر امورخارجه وقت آمریکا که ادعای دستیابی عراق به سلاحهای اتمی را مطرح کردند با سرنگونی صدام حسین و جنگ ویرانگر در بغداد به جستجوی گسترده برای یافتن سلاحهای کشتار جمعی در این کشور پرداختند، اما حتی نشانهای از آن سلاحها پیدا نکردند.
پس از اینکه آمریکاییها در پیدا کردن سلاحهای کشتار جمعی در عراق ناکام ماندند برای رهایی از فشارهای بینالمللی، گسترش دموکراسی در بغداد را علت حمله خود به عراق عنوان کردند که باز از سوی مجامع بین المللی مورد انتقاد قرار گرفتند، اما در مجموع جنگ عراق نه تنها کمکی به مردم این کشور نکرد، بلکه از همان دوران بود که زمینه ظهور گروههای تروریستی در منطقه را فراهم کرد و از آن زمان تاکنون باعث کشتارهای گسترده، آوارگی صدها هزار نفری شهروندان بی گناه عراقی از جمله زنان و کودکان این کشور و خسارتهای سنگین اقتصادی به عراق شده است، اما این بحرانها تنها به مرزهای جغرافیایی عراق محدود نشد و در ادامه با افزوده شدن مولفه های دیگر به سیاست جنگ طلبی آمریکا در منطقه، کشورهای دیگر غرب آسیا نیز از دامنه تبعات این تنش ها در امان نماندند.
با اینکه ترامپ در مناظره های انتخاباتی سعی داشت خود را چهرهای ضد جنگ نشان دهد اما در دوران ریاست جمهوری وی شاهد کمکهای بی حد و حصر آمریکا به گروههای تروریستی در منطقه هستیم، کمک هایی که بر دامنه درگیریهای غرب آسیا به شکلی تصاعدی افزوده است. این امر تنها وجه افتراق ظاهری سیاستهای ترامپ با بوش است، چرا که اگر بوش به صورت علنی به کشورها تجاوز نظامی میکرد اما ترامپ به صورت غیرمستقیم و با حمایت از گروههای تروریستی و تکفیری ثبات منطقه را تهدید میکند. اما عامل مشترک این دو شخصیت بحران آفرین جمهوری خواه آمریکایی، فروش گسترده تسلیحات به دولتهای حامی تروریسم در منطقه است. قرارداد 460 میلیارد دلاری دولت ترامپ با ملک سلمان جنگ طلب سعودی در سال گذشته میلادی، یکی از بزرگترین معاملات تسلیحاتی واشنگتن در تاریخ این کشور به شمار می رود. بنابراین ترامپ جمهوری خواه به شیوه ای دیگر و البته به همان سبک و سیاق روسای اسبق کاخ سفید، پروژه بحران سازی و جنگ افروزی آمریکا را در دوران کنونی کلید زده است.
جعفر قنادباشی کارشناس مسائل بینالملل در گفتوگو با خبرنگار حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به انتقاد ترامپ به جورج بوش در خصوص حمله نظامی به عراق در سال ۲۰۰۳، اظهار کرد: ترامپ معمولاً در طرح موضوعات مختلف به دنبال یک نوع جنجال آفرینی است و نه تنها در مسائل سیاست خارجی آمریکا بلکه در هر موضوعی که نظر میدهد یک نوع هنجارشکنی و حرکتی غیرمعمول در رفتارش دیده میشود.
وی تصریح کرد: موضوع دیگر به بیتجربگی ترامپ در عرصه سیاست برمیگردد، چرا که او تا قبل از دوران ریاست جمهوریاش هیچ پست سیاسی نداشته و شخصیت او به گونهای نیست که در چارچوب رفتارهای یک سیاستمدار حرکت کند و تاکنون نتوانسته خود را در مسیر مشخص دیپلماتها قرار دهد.
قنادباشی ادامه داد: بسیاری از اختلافات درونی کاخ سفید به همین اظهارات و اقدامات غیرمعمول ترامپ برمیگردد و هیچ کس حاضر نیست مسئولیت حرفهای او را بپذیرد.
کارشناس مسائل بینالملل افزود: برخی محافل صهیونیستی و محافل داخلی ایالات متحده از رئیس جمهوری آمریکا میخواهند که در خاورمیانه مداخله مستقیم کند، اما ترامپ وقتی میبیند این کار هزینههای سنگینی بر دوش کاخ سفید میگذارد متوجه ناتوانی خود برای جنگ مستقیم میشود.
وی با اشاره به اینکه هماکنون در فضای بینالمللی فشارهای زیادی از طرف جامعه جهانی علیه رئیس جمهوری آمریکا به راه افتاده است، بیان کرد: ترامپ برای اینکه وارد جنگ نشود اقدامات جورج بوش در سال ۲۰۰۳ و مداخله مستقیم او در خاورمیانه و حتی سیاست خارجی آمریکا را مورد انتقاد قرار میدهد.
قنادباشی با بیان اینکه جنگ عراق بزرگترین تصمیم جنایتکارانه در تاریخ سیاست خارجی آمریکا است، اظهار کرد: ترامپ مدعی شده که کاخ سفید هزینههای زیادی بابت مداخله در خاورمیانه پرداخت کرده و ضررهای اقتصادی زیادی به بدنه کشورش وارد شده و دولت آمریکا را با چالش جدی مواجه کرده است.
کارشناس مسائل بین الملل تصریح کرد: اعتراف ترامپ به اشتباهات کاخ سفید همانند اعتراف او در خصوص به وجود آمدن داعش از طرف آمریکاییها کاملاً درست است و حتی پیش از این رئیس جمهوری آمریکا اعتراف کرد که ما آمریکاییها داعش را به وجود آوردیم و خطاب به باراک اوباما گفت که شما داعش را به وجود آوردید و هزینههای زیادی بر روی دستان کاخ سفید گذاشتهاید.
وی با بیان اینکه راه انداختن جنگ عراق توصیه اسرائیلیها بود که از طرف آمریکا به وقوع پیوست، اظهار کرد: رژیم صهیونیستی تصور میکردد عراق در حال ساخت بمب اتمی است و احتمال دارد این سلاحها دست کسانی بیفتد که علیه اسرائیل به کار گیرند و به همین بهانه آمریکا را تحریک کرد که وارد جنگ با عراق شود.
قنادباشی ادامه داد: اسرائیلیها بارها به کاخ سفید اعلام کردند که اگر اقدامی علیه عراق صورت ندهند، بغداد به زودی از مرز هستهای شدن عبور میکند و با این ترفند بود که رژیم صهیونیستی توانست دولت وقت آمریکا را برای حمله نظامی به عراق و ایجاد یک بحران در خاورمیانه متقاعد کند.
کارشناس مسائل بینالملل با بیان اینکه حمله آمریکا به عراق به بهانه سلاحهای کشتار جمعی برگ تاریک دیگری در تاریخ سیاست خارجی واشنگتن را رقم زد، گفت: سیاست خارجی آمریکا مدتهاست که دچار مشکل شده و حتی کاندولیزا رایس وزیر خارجه وقت ایالات متحده زمانی که وارد کاخ سفید شد اعتراف کرد که وجهه آمریکا در جامعه بینالملل خراب است و باید آن را ترمیم کرد، که اینها نشان دهنده اوج اختلافات در عرصه سیاست خارجی در کاخ سفید است.
وی به دخالت غیرمستقیم آمریکا در خاورمیانه به وسیله گروهکهای تروریستی اشاره کرد و افزود: آمریکاییها به خاطر اینکه نمیتوانند از ارتش خود به طور مستقیم استفاده کنند ترجیح میدهند با بکارگیری گروههای تروریستی علیه کشورهای منطقه، ملتها را به جان هم بیندازند و بعد خودشان را در قالب مبارزه با تروریسم نشان میدهند و به این بهانه وارد جنگ شده و بر جنایات خود میافزایند.
قنادباشی با اشاره به اینکه آمریکا به وجود آورنده گروههای تروریستی در منطقه است، خاطرنشان کرد: از زمانی که آمریکا به بهانه مبارزه با تروریسم وارد خاورمیانه شد نه تنها گروههای تروریستی از بین نرفتند بلکه به شدت بر تعداد این گروهها در غرب آسیا افزوده شد و این نشان میدهد آمریکا نه تنها با تروریسم مبارزهای نمیکند بلکه خود به وجود آورنده این گروهکها است.
با نگاهی به تاریخ سیاست خارجی کاخ سفید به خوبی روشن است که اعترافات ترامپ به یک سری واقعیتهایی برمیگردد که روز به روز چهره آمریکا را در عرصه بین الملل تیرهتر میکند. رئیس جمهوری آمریکا نشان داده که اظهاراتش در چارچوب رفتار یک سیاستمدار نیست.
در حالی که در آستانه پانزدهمین سالگرد حمله آمریکا به عراق قرار داریم، به نظر میرسد رئیس جمهوری آمریکا تصمیم به تغییر رویکرد خود درباره سیاست جنگ طلبی و سلطه جویی واشنگتن در منطقه ندارد و شاید صرفاً به دنبال تخریب چهره جورج بوش این سخنان را مطرح کرده است. در واقع این اظهارات ترامپ به نوعی تسویه حساب داخلی جمهوری خواهان از یکدیگر است چرا که طیف گستردهای از جمهوری خواهان از نامزدی ترامپ در انتخابات حمایت نکردند و پس از به قدرت رسیدن وی در کاخ سفید بسیاری از هم حزبیهایش سیاستهای او را به باد انتقاد گرفتند. به همین دلیل میتوان انتقادات ترامپ از بوش را یک نمایش سیاسی دانست چرا که استراتژی آمریکاییها هیچ گاه نسبت به منطقه تغییر نمیکند و فقط ممکن است از لحاظ تاکتیکی در مقاطع مختلف تفاوتهایی داشته باشد.
انتهای پیام/