این روزها که جمعیت 40 میلیون نفری کارگران و خانواده‌هایشان منتظر اعلام حداقل دستمزد سال آینده هستند، مجلسی‌ها با طرح استیضاح وزیرکار کلاف تعیین حقوق را پیچیده تر کردند.

سال آینده حقوق‌ها چقدر اضافه شود؟ +جدولبه گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان؛  کمتر از ۱۰ روز تا پایان سال باقی مانده و شمارش معکوس برای ورود به بهار آغاز شده است. هر ساله در این ایام و با نزدیک شدن به روزهای پایانی سال، موضوع حداقل دستمزد جدی‌تر می شود. شاید علت اصلی این جدی‌ و مهم‌تر شدن را بتوان در بازه  تعداد افراد ذیل این تصمیم در نظر گرفت چرا که بسیاری از کارگران با امید به این که شاید فرجی شود و اندکی از فشارهای طاقت‌فرسای گرانی‌ها کاسته شود چشم‌به‌راه اعلام میزان افزایش حقوق در سال آینده نشسته‌اند.

طبق آمار حدود ۱۳ میلیون نفر در مجوعه کارگری کشور شاغل هستند که با احتساب خانواده این افراد به جرئت می‌توان گفت تعیین میزان حداقل دستمزد سال آینده می‌تواند زندگی نزدیک به ۴۰ میلیون نفر را در کشور تحت تاثیر قرار دهد. از این رو به بررسی وضعیت حقوق و دستمزد کارگران پرداختیم.

 حداقل دستمزد چگونه محاسبه می‌شود؟

بر اساس ماده ۴۱ قانون کار، حداقل دستمزد باید بر اساس نرخ تورم به گونه ای تعیین شود که معیشت و زندگی برای کارگران، قابل تامین باشد؛ اما بر خلاف نص قانون آنچه در عمل اتفاق می‌افتد بی‌توجهی به شاخص تامین مخارج زندگی برای کارگران است و حداقل حقوق هر سال، عموما در غالب موارد معیار دوم یعنی «معیشت» تعیین می‌شود.

در واقع نکته‌ای که باید به آن توجه کرد این است که ماده ۴۱ قانون کار فقط به شاخص «تورم» اشاره ندارد بلکه در این ماده بر شاخص «معیشت و زندگی» نیز تاکید شده که کمتر مورد توجه قرار می‌گیرد.

بر همین اساس نیز در سالیان اخیر شورای حقوق و دستمزد صرفا بر مبنای میزان افزایش تورم ۱۲ ماهه آن‌هم براساس ۳۵۰ قلم کالا که تنها بخش کوچکی از آن و نزدیک به یک ششم تا یک هفتم آن کالاهای اساسی برای زندگی است در خصوص میزان افزایش حقوق تصمیم‌گیری می‌کند که نتیجه این تصمیم افزایش شکاف میان دستمزد کارگران با هزینه‌های زندگی است.

 در سال‌های اخیر حقوق کارگران چقدر افزایش یافت؟ 
 

میزان افزایش دستمزد کارگران طی سال‌های اخیر فراز و فرودهای بسیاری را پشت سر گذاشته است و برخی سال‌ها بیش از نرخ تورم بوده و برخی سال‌ها کمتر از آن. اما آنچه در این میان محل سوال است اینکه آیا واقعا میزان افزایش حقوق و دستمزد صرفا بر مبنای نرخ تورم صحیح است و می‌تواند زندگی روزمره یک خانواده کارگری را تامین نماید.

برای پاسخ به این سوال کافیست به بررسی میان هزینه‌های زندگی و حداقل حقوق در سال بپردازیم. براساس آخرین گزارش بانک مرکزی از وضعیت بودجه خانوارها که مربوط به سال ۱۳۹۵ است، هزینه ناخالص ماهانه زندگی برای یک خانوار ماهانه حدود ۳ میلیون و ۲۷۵ هزار تومان است اما آنچه که برای حداقل دستمزد سال ۹۵ تعیین شد رقم ۸۱۲ هزار و ۱۶۶ تومان بود به عبارتی بین حداقل دستمزد سال مورد اشاره و هزینه معیشت، حدود ۲ میلیون و ۴۶۳ هزار تومان اختلاف وجود دارد.

 

برای مشاهده در سایز بزرگتر روی عکس کلیک کنید

 

از سوی دیگر براساس محاسبات کارگروه تخصصی مزد در سال مورد اشاره که توافق طرفین را نیز به همراه داشت، حداقل هزینه ماهانه یک زندگی کارگری ۲ میلیون و ۴۸۹ هزار تومان تعیین شده بود که باز هم اختلاف ۱ میلیون و ۶۷۷ هزار تومانی را نشان می‌دهد.

 

همانطور که مشاهده کردید براساس این میزان اختلاف در سال گذشته کارگران مجبور بودند بخشی از حداقل های معیشت را نیز از زندگی‌شان حذف کنند تا بتوانند هزینه‌ها را مدیریت کنند.

 

بنابراین می‌توان اینطور نتیجه گرفت که صرف تکیه بر شاخص تورم به تنهایی نمی‌تواند پاسخگوی زندگی باشد. آن‌هم تورمی که اگر معیار را بر جیب مردم قرار دهیم بسیار با آمارهای خوش رنگ اعلامی فاصله دارد.

 

 

در جدول زیر میزان افزایش حقوق کارگران در ۱۰ سال اخیر گردآوری شده است. همانطور که مشاهده میشود در برخی سال‌ها میزان افزایش حقوق بالاتر از نرخ تورم بود و در برخی سال‌ها پایین تر از آن. اما در هر دو صورت اختلاف با هزینه‌های زندگی غیر قابل انکار.

 

مقایسه میزان افزایش حقوق در ۱۰ سال اخیر

سال

حداقل دستمزد ماهیانه(تومان)

نرخ تورم ۱۲ ماهه

افزایش دستمزد (درصد)

۱۳۸۵

۱۵۰۰۰۰

۱۱.۹ -

۱۳۸۶

۱۸۳۰۰۰

۱۸.۴

۲۲

۱۳۸۷

۲۱۹۶۰۰

۲۵.۴

۲۰

۱۳۸۸

۲۶۳۵۲۰

۱۰.۸

۲۰

۱۳۸۹

۳۰۳۰۰۰

۱۲.۴

۱۴.۹

۱۳۹۰

۳۳۰۳۰۰

۲۱.۵

۹

۱۳۹۱

۳۸۹۷۰۰

۳۰.۵

۱۷.۹

۱۳۹۲

۴۸۷۱۲۵

۳۴.۷

۲۵

۱۳۹۳

۶۰۸۹۱۰

۱۵.۶

۲۵

۱۳۹۴

۷۱۲۴۲۵

۱۱.۹

۱۷

۱۳۹۵

۸۱۲۱۶۶

۶.۷

۱۴

۱۳۹۶ 

۹۲۹۹۳۱

-

۱۴.۵

۱۳۹۷

- - -

 

 کارفرمایان و حقوق کارگران

یکی از مسایلی که همواره در خصوص علت افزایش نیافتن حقوق کارگران مطرح می‌شود مخالفت کارفرمایان با این مسئله است. در واقع عده‌ای بیان می‌کنند که افزایش دستمزد با واقعیات امروز اقتصاد و تولید ایران همخوانی ندارد چراکه اگر میزان افزایش دستمزد سالانه زیاد باشد می‌تواند اثرات جبران ناپذیری از جمله افزایش افسارگسیخته تورم را به همراه داشته باشد که در پی آن قدرت خرید جامعه کاهش می‌یابد.

ضمن اینکه با واردآوردن فشار مضاعف به کارفرمایان، می تواند حیات بنگاههای تولیدی، صنعتی و خدماتی را با خطر مواجه کند. چراکه اگر کارگر نباشد چرخ تولید و کارگاه کارفرما نمی چرخد و در عین حال، تداوم اشتغال کارگران وابسته به حیات و چرخیدن چرخ بنگاههای تولیدی است. بنابراین وجود کارگر و حیات بنگاه وابسته به یکدیگر است و بطور طبیعی باید حداقل دستمزد به گونه ای تعیین شود که با تامین معیشت کارگران، حیات بنگاه اقتصادی را تهدید نکند.

 

این استدلال که افزایش میزان حقوق کارگران باعث فشار مضاعف بر کارفرمایان می‌شود گرچه قابل قبول است اما همه ماجرا وابسته به آن نیست چراکه براساس برآوردها دستمزد کارگران تنها ۷ تا ۱۲ درصد از هزینه های تولید را به خود اختصاص می‌دهد که رقم تاثیرگذاری نیست،

 

در واقع مسئله اصلی در این میان نحوه سیاستگذاری دولت‌هاست که می‌تواند حیات و تداوم فعالیت یک کارگاه را در شرایط سود ده و یا زیان‌بار تامین کند. به بیان دیگر یک سری از مشکلات به بدنه دولت برمی گردد، واردات بی رویه، قاچاق، بهره بانکی و عوارض همه چالش هایی را برای تولید ایجاد کرده است و قطعا در صورتی که دولت در این حوزه‌ها هوای کارفرمایان را داشته باشد آن‌ها هم می‌توانند در تامین هزینه‌های زندگی کارگران کمک بیشتری کنند.

 

بنابراین کافیست دولت با کارفرمایان در زمینه تامین عوارض و بهره بانکی و... همراهی کند تا آن‌ها نیز دستمزد کارگران را افزایش دهند که نتیجه افزایش پول در گردش نیز چیزی جز بازگشت رونق اقتصادی به کشور نخواهد بود.

* وضع متفاوت امسال برای  تعیین حقوق سال آینده

امسال اما علاوه بر مسایل فوق از جمله تعیین هزینه معیشت و ... که کاری پر تنش است دو مسئله دیگر نیز سد راه تعیین حقوق سال آینده کارگران شده است. مسئله اول را می‌توان مخالفت جامعه کارگری و کارفرمایان با  بند ز تبصره ۷ بودجه سال آینده کل کشور دانست که براساس آن باید از سال آینده سهم درمان تامین اجتماعی باید مستقیما باید به حساب خزانه کل کشور واریز شود.

از سوی دیگر مورد دومی هم که این روزها و در بحبوحه نشست های تعیین حداقل دستمزد، ذهن کارگران را به خود مشغول کرده و دغدغه برای آن‌ها ایجاد کرده نیز ماجرای تبانی برخی نمایندگان برای استیضاح علی ربیعی وزیر کار و رفاه اجتماعی است که علاوه بر اینکه وزارتخانه را در حالت بحران قرار می‌دهد بلکه وضعیت تعیین دستمزد کارگران را نیز در هاله‌ای از ابهام قرار داده و به جامعه کارگری لطمه می‌زند.

در واقع مجلسی‌ها هرچند اگر واقعا نیت اصلاح و خیر در این استیضاح داشته باشند اما انتخاب بدترین زمان ممکن برای این مسئله نمی‌تواند در تحت فشار روانی قراردادن کارگران بی تاثیر باشد.

گرچه هر از چندگاهی نیز از گوشه و کنار خبرهایی از دست داشتن برخی وزرای دولت در استیضاح وزیرکار و همچنین باج‌خواهی نماینده تهران در مجلس از وزیر کار به گوش می‌رسد اما به هرحال توقع می‌رود مجلسی‌ها با توجه به شرایط شکننده‌ جامعه کارگری با دقت بیشتری تصمیم بگیرند.

 کارگران چشم انتظارند

به هر روی این روزها ۱۳ میلیون کارگر به طور مستقیم و حدود ۴۰ میلیون کارگر به همراه خانواده‌هایشان در انتظار خروجی جلسات شورای عالی کار است تا وضعیت دستمزد و حقوقشان در سال آینده مشخص شود.

حقوقی که انتظار می‌رود با توجه به تکانه‌های شدید اقتصادی در سال اخیر، از ماجرای افزایش قریب به ۱۰۰۰ تومانی قیمت دلار تا گرانی کالاهای اساسی و هزینه‌های سرسام آور اجاره‌بها و... بدون در نظر گرفتن نرخ تورم تعیین شود، تا بتواند حداقل بخش کوچکی از اختلاف شدید میان حقوق و هزینه‌های زندگی را جبران نماید.

منبع: مشرق

انتهای پیام/

چشم امید کارگران به تصمیم این‌روزهای مسئولان

برچسب ها: بیکاری ، اشتغال
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۵۰
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۱۸ ۲۳ اسفند ۱۳۹۶
حقوق کارگر درسال یک بار زیاد میشه، بقیه چیزا هرماه گرون میشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۴۵ ۲۳ اسفند ۱۳۹۶
افزایش حقوق!!!! فوق لیسانس دارم هر روز از صب میرم تا غروب ...هر چند ماه درمیون 200 هزار تومن گیرم میاد.... اونوقت بعضی ها دور و برم سه تا شغل دارن....
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۵۰ ۲۳ اسفند ۱۳۹۶
بیشترین و سخت ترین زحمتو قشر کارگر میکشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۲۸ ۲۳ اسفند ۱۳۹۶
با سلام و احترام
منه یه نوعی باز نشسته با ماهی 1600 و 3تا فرزندم دانشجو میشه زندگی کرد این همه خرج ومخارج زندگی وگرونی . خدایا فقط به فریادمون برس
Iran (Islamic Republic of)
علی
۰۱:۵۹ ۲۳ اسفند ۱۳۹۶
مگر قرار نشد حقوق ها افزایش یابد چرا هنوز زیاد نشده ؟؟؟؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۱:۰۸ ۲۳ اسفند ۱۳۹۶
چه درمانی کارگرها وخانوادهاشون از سو تغذیه وکمبود ویتامین زجر میکشن اگه دستمزدشون عادلانه بشه این مشکلات درمانی هم کاهش میابد.
Iran (Islamic Republic of)
محمد
۰۱:۰۵ ۲۳ اسفند ۱۳۹۶
سلام . من متاهلم و مستاجر و دارای فرزند و اینکه یک ساله بیکارم .شرمنده زن و بچه . من هیچی از مسئولین نمیخوام فقط حداقل بیاید میان مردم به حرف دلشون گوش کنید یکم آروم شن .
Iran (Islamic Republic of)
مصطفی
۰۰:۵۹ ۲۳ اسفند ۱۳۹۶
برنج هندی 50هزاری شده 85هزار من بیکارم چی کنم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۱۱ ۲۲ اسفند ۱۳۹۶
خواهشمندم به فکر قشر کارگری هم باشید با این حقوق ناچیز چطور میتوانند زندگی کنند و همه چیز هم گزون شده دیگه بدتر
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۲۱ ۲۲ اسفند ۱۳۹۶
افزایش‌حقوق‌بازنشستگان‌تا‌دوملیون‌تومان‌چی‌شد؟؟
Iran (Islamic Republic of)
محمد
۱۹:۳۸ ۲۲ اسفند ۱۳۹۶
با یک ماه بااین حقوقها میشه زندگی کرد ؟؟؟؟؟؟؟/
Iran (Islamic Republic of)
یغمایی
۱۹:۳۲ ۲۲ اسفند ۱۳۹۶
ده درصد خیلی هم زیاده
دستشونم درد نکنه ایشالا جبران کنیم !!!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۲۷ ۲۲ اسفند ۱۳۹۶
با حقوق ماهیانه پانصد هزار تمن چه کنم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۲۷ ۲۲ اسفند ۱۳۹۶
با حقوق ماهیانه پانصد هزار تمن چه کنم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۲۱ ۲۲ اسفند ۱۳۹۶
حقوق بازنشته های تامین اجتماعی چقد میشه لطفا گزارش تهیه کنین
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۴۴ ۲۲ اسفند ۱۳۹۶
سلام بنده با ده سال حقوق بازنشست شدم حوق ما هیانه ن پول شام دو نفر در برج میلاد است
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۲۶ ۲۲ اسفند ۱۳۹۶
حقوق ها پایینه و توان خرید نداریم
این امر باعث سوء تغذیه و بیماری مون شده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۴۵ ۲۲ اسفند ۱۳۹۶
افراد بیکار چکار کنند!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۳۸ ۲۲ اسفند ۱۳۹۶
افراد بیکار چکار کنند!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۳۱ ۲۲ اسفند ۱۳۹۶
آخه با 10 درصد اضافه حقوق چطور میتونم از پس مشکلات زندگی بربیاییم ؟
Iran (Islamic Republic of)
حسین
۰۷:۴۳ ۲۳ اسفند ۱۳۹۶
همون رو هم کارفرمایان محترم نمی دن یا با تاخیر کم کم میدن . برای تاخیر در پرداخت فکری کنین .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۵۱ ۲۲ اسفند ۱۳۹۶
حقوق کارگر مهم نیس ، تا جایی که بشه باید حداقل بشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۵۲ ۲۲ اسفند ۱۳۹۶
واسه ما کارگران ده درصد ؟؟؟؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۴۰ ۲۲ اسفند ۱۳۹۶
فقط ده درصد ؟!
پس با این همه مشکلات چیکار کنیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۴۰ ۲۲ اسفند ۱۳۹۶
پول بر ق وآب و گاز و......را چیکار کنیم که خیلی گرون کردید ؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۰۸ ۲۲ اسفند ۱۳۹۶
حقوق کارگر هارو چرا زیادنمیکنید چرا ؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۲۸ ۲۲ اسفند ۱۳۹۶
فقط 10 درصد؟؟؟؟؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۲۰ ۲۲ اسفند ۱۳۹۶
چرا فقط 10 در صد ؟؟؟
وسط ماه میشه حقوقت تموم میشه وشرمنده زن وبچه میشیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۵۷ ۲۲ اسفند ۱۳۹۶
واقعا با این حقوق کم سخته مسئولین کاری کنن ک این کار گر ها جلو خانواده هاشون شرمنده نشن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۵۷ ۲۲ اسفند ۱۳۹۶
واقعا با این حقوق کم سخته مسئولین کاری کنن ک این کار گر ها جلو خانواده هاشون شرمنده نشن
Germany
ناشناس
۱۵:۲۰ ۲۲ اسفند ۱۳۹۶
من با نظر شما موافقم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۵۲ ۲۲ اسفند ۱۳۹۶
خیلی عالی بود
Iran (Islamic Republic of)
ملکوت
۱۳:۱۶ ۲۲ اسفند ۱۳۹۶
به فکر قشر کارگر باشید ای مسئولین که خیلی فشاره اقتصادی دارد.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۵۷ ۲۲ اسفند ۱۳۹۶
یعنی در سال 97 حقوقها افزایش پیدا میکنه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۱۹ ۲۲ اسفند ۱۳۹۶
اخه دلمون به کجا خوش باشه ؟
Iran (Islamic Republic of)
حسین
۱۲:۱۲ ۲۲ اسفند ۱۳۹۶
هر سال حقوق کارگران را یکصدهزار تومان افزایش می دهند ومی گویند بر اساس تورم بوده آنوقت همه چیز گران می‌شود بدون اینکه حساب کنند ببینند چگونه یک کارگر با سه چهار تا فرزند زندگی شان را بگذرانند مسئولین حتی نمیتوانند یک روز مثل کارگران زندگی کنند واز آن طرف هم کارفرمای بی وجدان حقوق کارگران را نمیدهند و آنها هم سر از دادگاه و دادسرا در می آوردند این وضعیت کارگران در ایران است...
Germany
ناشناس
۱۵:۲۲ ۲۲ اسفند ۱۳۹۶
همین افزایش 100 هزارتومانی حقوق کارگر را باید کارفرما بدهد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۱۲ ۲۲ اسفند ۱۳۹۶
لطفاماكارگران رادرك كنيد فقطخدارادرنظربگيريد همين فقط خدا
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۰۹ ۲۲ اسفند ۱۳۹۶
چرا حقوق کارگران افزایش پیدا نمیکنه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۰۹ ۲۲ اسفند ۱۳۹۶
این امار تورم اشتباهه
Germany
ناشناس
۱۲:۰۶ ۲۲ اسفند ۱۳۹۶
20 درصد اضافه میشه؟
Germany
من
۱۲:۰۵ ۲۲ اسفند ۱۳۹۶
به گفته خودتان متوسط هزینه هر خانوار در سال 95 39300هزار تومان بوده یعنی هرماه 3275000تومان درحالیکه هر کارگر درسال95 812000تومان حقوق میگرفته که اصلا 1000000تومان در نظر میگیریم حالا دریکسال میشود 12000000تومان وبا محاسبه اختلاف این دورقم که میشود27300000تومان یک کارگر با این اختلاف نجومی چه خاکی بر سر کند ماهی 3200000تومان کجا و1000000تومان کجا .با جدول خودتان باز همخوانی ندارد بعد هم میگویید عدالت اسلام مذهب و...
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۴۸ ۲۲ اسفند ۱۳۹۶
کارگر هیچ جایگاهی نداره و مدافعی هم نداره
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۴۶ ۲۲ اسفند ۱۳۹۶
مشکل اصلی مسکن میباشد نه معیشت
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۴۶ ۲۲ اسفند ۱۳۹۶
مشکل اصلی مسکن میباشد نه معیشت
-
ناشناس
۱۱:۴۵ ۲۲ اسفند ۱۳۹۶
حقوق ها خیلی کمه
Iran (Islamic Republic of)
کارگر
۱۱:۴۴ ۲۲ اسفند ۱۳۹۶
نصف جمعیت کشورمون کارگر وخانوادهاشون تشکیل میدن اون وقت تعیین تکلیف حقوقشون را میذارن واسه دقیقه نود سال آخرسر هم با بهانه های مختلف یه مبلغ جزئی مرحمت می‌کنند میذارن رو حقوق کارگر بیچاره تازه اگه کارفرما اجازه بفرمایند.
Germany
ناشناس
۱۰:۱۲ ۲۲ اسفند ۱۳۹۶
با این گرانی ها 930هزار تومان حقوق خیلی کمه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۴۵ ۲۲ اسفند ۱۳۹۶
سالهای 95و 96 ما تورم نداشتیم؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۲۵ ۲۲ اسفند ۱۳۹۶
بهترین راه برای حمایت از قشر کم درآمد وکارگر ایجاد بیمه تکمیلی توسط دولت برای آنها است.تاازنگرانی های آنهابرای درمان کاسته شود.سهم درمان برای قشر متوسط وضعیف بسیار زیادونگران کننده است
آخرین اخبار