مکان های دیدنی ایلام از جمله آبشار گچان، روستای کلان و طاق شیرین و فرهاد را بیشتر بشناسید.

به گزارش  گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان، استان ایلام، یکی از مناطق زیبای ایران با جاذبه‌های طبیعی همچون کوه چمن‌گیر، غار کناتاریکه، کوه اهوران، تفرجگاه تجریان و جاذبه‌های گردشگری تاریخی باشکوهی مانند طاق شیرین و فرهاد، شهر تاریخی ماداکتو، قلعه والی، کاخ فلاحتی و بسیاری دیگر از آثار باستانی کهن است که می‌تواند به عنوان مقصدی برای گردش در نظر گرفته شود.

سفری به استان ایلام در ایام نوروز

تنگ ارغوان ایلام

در قسمت ورودی مسیر شمالی جاده‌ی کرمانشاه به ایلام، منطقه‌ای طبیعی و بسیار زیبا وجود دارد که از آن به تنگ ارغوان یاد می‌شود. این جاذبه‌ی گردشگری در ۳ کیلومتری شمال شرقی شهر ایلام و در مسیر رودخانه‌ای که مملو از گل‌ها و درختانی به رنگ ارغوان است، قرار گرفته و شاید به همین دلیل آن را تنگ ارغوان می‌نامند.

تنگ ارغوان

آبشار گچان ایلام

در ۱۵ کیلومتری شهر ایلام و در ابتدای مسیر ایلام به سرابله، آبشاری زیبا با طبیعتی چشم‌نواز مشاهده می‌شود که در بین مردم به آبشار گچان شهرت یافته است. منطقه‌ای که به گچان شناخته می‌شود، در جوار دره‌ی گچان و در نزدیکی کوه‌های مانشت و قلاجه قرار دارد. حضور درختان بلوط، منطقه‌ی گچان را بسیار زیبا و دوست‌داشتنی ساخته است.

تفرجگاه جنگلی ششدار ایلام

یکی از مهم‌ترین و محبوب‌ترین تفریحگاه‌های شهر ایلام، تفرجگاه جنگلی ششدار است که در ۵ کیلومتری این شهر قرار گرفته و به دلیل زیبایی‌های طبیعت در فصول بهار و پاییز و نیز نزدیکی به منجل از دیگر تفرجگاه‌های ایلام، به یکی از پربازدیدترین مناطق گردشگری تبدیل شده است.

تفرجگاه جنگلی ششدار

جالب است بدانید که کوه قلاقیران که از آن به عنوان نماد ایلام یاد می‌شود، در این منطقه از کشور قرار گرفته است.

روستای سراب کلان ایلام

روستای سراب کلان، روستایی کوهستانی و برخوردار از چشم‌اندازهای طبیعی و بکر همچون رودخانه، جنگل و آب‌وهوایی مطبوع و دلپسند، در ۵۵ کیلومتری استان ایلام قرار گرفته است که می‌توان آن را یکی از جاذبه‌های گردشگری این منطقه از کشور معرفی کرد.

روستای سراب کلان

همچنین رودخانه‌ی زیبای سراب کلان در کنار جنگل‌های پوشیده از درختان بلوط، از دیگر ویژگی‌های این روستا است.

دره‌ ییلاقی هفت‌ آب (میشخاص هفتآو)

از دیگر جاذبه‌های طبیعی استان ایلام، دره‌ای است ییلاقی و بسیار زیبا و بهره‌مند از طبیعی بکر که از آن به نام دره‌ی ییلاقی هفت آب یاد می‌‌شود.

دره‌ ییلاقی هفت‌ آب

این طبیعت زیبا و چشم‌نواز در بین ساکنین محلی به هفتاو نیز شهرت یافته است. این دره‌ از روستای جعفرآباد که در ۳۰ کیلومتری ایلام قرار دارد شروع شده و تا ارتفاعات طولاب ادامه دارد.

تنگه رازیانه ایلام

در نزدیکی روستای چنارباشی و در ۴۵ کیلومتری شهر ایلام، تنگه‌ای عمیق، باریک، برخوردار از مناطق بکر و حیرت‌انگیز و مملو از نواحی سرسبز و طبیعتی فو‌ق‌العاده قرار دارد که به تنگه‌ی رازیانه شهرت یافته است.

تنگه رازیانه

این منطقه از ایلام از جمله مناطق گردشگری طبیعی و پرطرفدار در این استان زیبا است که میزبان گردشگران و طبعیت‌دوستان بسیاری از سراسر ایران ایران است.

کوه چمن‌ گیر ایلام

قطعا یکی از جاذبه‌های گردشگری در استان ایلام، کوه چمن‌گیر است که می‌توان آن را یکی از گزینه‌های مناسب برای کوهنوردی و طبیعت‌گردی در نظر گرفت.

کوه چمن‌ گیر

این جاذبه‌ی طبیعی در ۲۲ کیلومتری جنوب شرقی ایلام قرار گرفته و از ارتفاعی نزدیک به ۲۶۰۰ متر برخوردار است.

کوه اهوران ایلام

در فاصله‌ی ۸۳ کیلومتری از ایلام، کوهی بسیار دیدنی با طبیعتی دوست‌داشتنی، مطلوب و ارتفاعی بالغ بر ۲۱۲۰ متر است که به کوه اهوران شناخته می‌شود. این پدیده‌ی طبیعی از دیگر جاذبه‌های گردشگری ایلام است که طرفداران خاص خود را دارد.

غار کناتاریکه ایلام

در ارتفاعات سیوان کوه در استان ایلام، در ۳۵ کیلومتری جاده‌ی ایلام به دره‌شهر و در نزدیکی روستای پاکل از توابع استان ایلام، غاری وسیع قرار گرفته است که به غار کناتاریکه شهرت یافته است.

غار کناتاریکه

این پدیده‌ی طیبعی زیبا و شگفت‌انگیز، از دیگر جاذبه‌های گردشگری طبیعی در ایلام است که از ویژگی‌های منحصربه‌فرد آن، می‌توان به عدم حضور حتی یک موجود زنده به دلیل برودت بسیار هوا اشاره کرد.

تفرجگاه تجریان ایلام

یکی از مناطق خوش‌آب‌وهوا و مطبوع استان ایلام، تفرجگاه تجریان است که در ۲۰ کیلومتری جاده‌ی چوار و در منطقه‌ای به نام «مورت و بولی» قرار گرفته و به دلیل حضور درختانی زیبا و انبوه به این نام شهرت یافته است.

تفرجگاه تجریان

این ناحیه از کشور در بیشتر ایام سال میزبان گردشگران بسیاری از سراسر ایران است.

منطقه‌ حفاظت شده کبیرکوه ایلام

آبشار وه‌ریز، پدیده‌ی طبیعی دیگری در استان ایلام است که در مجاورت روستای چشمه‌کبود قرار گرفته و از ارتفاعی بالغ بر ۱۰ متر برخوردار است. این آبشار زیبا از روی صخره‌ای به شکل هلال به پایین ریخته می‌شود و سرچشمه‌ی آن، ارتفاعات کبیرکوه است.

منطقه‌ حفاظت شده کبیرکوه

طاق شیرین و فرهاد ایلام

طاق شیرین و فرهاد که در بین اهالی قدیمی ایلام به طاق شیرین نیز شهرت دارد، با قدمتی متعلق به حکومت ساسانیان، از دیگر جاذبه‌های گردشگری در این استان است که طبق روایت مردم محلی، توسط فرهاد، جهت استراحت شبانه‌ی شیرین بنا شده است.

طاق شیرین و فرهاد

طاقی سنگی که در دامنه‌ی کوه، شهرستان ایروان، بخش رزنه و روستای چهل زرعی قرار گرفته و متشکل از سنگ‌هایی تراش‌خورده است که به صورت ردیفی و طبق اصلاحات معماری به شکل خشکه چین روی یکدیگر ساخته شده است.

نقش برجسته گل گل ملکشاهی ایلام

در ۸ کیلومتری شهر ارکواز، بر نمای دیوار شرقی تنگه‌ی کوچکی مشاهده می‌شود که در دهانه‌ی آن، روستای گل گل قرار دارد و از آن به نقش برجسته‌ی گل گل ملکشاهی یاد می‌شود.

نقش برجسته گل گل ملکشاهی

این نقش‌ برجسته، کتیبه‌ای است به زبان آشوری و خط میخی که بر صخره‌ای در نزدیکی روستا بنا شده است. روی این اثر تاریخی ارزشمند، تصویر پادشاه آشوری را کنده‌کاری کرده‌اند.

سم دل‌ دل‌ ایلام

سم دل‌ دل‌، اثری است تاریخی و متشکل از قلوه سنگ‌هایی متعدد که به شکل نعل اسب و به صورت خشکه‌چین روی یکدیگر قرار گرفته است در نزدیکی شهر ایلام و در تنگ گراب وجود دارد. می‌توان بر تخته سنگی که در کف بخش داخلی آن و بر زمین قرار دارد، آثاری متعلق به سم اسب را مشاهده کرد که طبق باور بومیان، جای سم اسب یکی از امامان شیعه است.

گورستان چنار ایلام

از دیگر جاذبه‌های گردشگری تاریخی در ایلام، گورستانی است به نام چنار که منطقه‌ی چنارباش این شهر قرار گرفته و گفته می‌شود که قدمت آن به هزار سال پیش از میلاد مسیح (ع) باز می‌گردد.

قلعه هزارانی ایلام

قلعه‌ای متعلق به دوران حکومت ساسانیان، در جاده‌ی آبدانان به مورموری، در روستای هزارانی و روی تپه‌ای طبیعی مشاهده می‌شود که از آن به قلعه‌ی هزارانی یاد می‌شود. این اثر کهن، با مصالحی همچون سنگ و گچ ساخته شده و امروزه بخش اعظمی از آن تخریب شده است.

قلعه هزارانی

قلعه سام ایلام

قلعه‌ سام نیز یکی دیگر از جاذبه‌های گردشگری تاریخی در ایلام است که می‌توان آن را در شهرستان شیروان چرداول و در نزدیکی روستایی به نام چم بور مشاهده کرد.

قلعه سام

مجموعه‌ای کهن که از سه بخش مرتبط و البته فاصله‌دار از یکدیگر تشکیل شده و به نظر می‌رسد که قدمت آن به اواخر دوران پارت‌ها و اوایل دوران ساسانیان بازمی‌گردد.

آتشکده موشکان ایلام

آتشکده‌ی موشکان، اثری است قدیمی و باستانی که قدمت آن طبق نظر باستان‌شناسان به زمان حکومت ساسانیان بازمی‌گردد. این اثر ارزشمند از ملات ساروج و سنگ ساخته شده و در ۳ کیلومتری شهر سرابله از توابع استان ایلام قرار دارد.

آتشکده موشکان

چهار طاقی ایلام

چهار طاقی را می‌توان یکی دیگر از آثار تاریخی و باستانی استان ایلام معرفی کرد که به طاق نیز شهرت دارد. این بنای کهن متعلق به دوران ساسانیان است و در واقع آتشکده‌ای است که امروزه تنها چهار طاق از آن باقی مانده و سازندگان، آن را تنها با قلوه‌سنگ و گچ ساخته‌اند. برای بازدید از این بنای تاریخی، کافی است به شهرستان دره شهر استان ایلام سفر کرد.

چهار طاقی

از دیگر جاذبه‌های گردشگری ایلام می‌توان از منطقه‌ی حفاظت‌شده‌ی مانشت و قلارنگ، امامزاده پیرمحمد آبهر پایین، غار زینه گان، آتشگده‌ی قجر، منطقه شکار ممنوع زله زرد، قلعه اسماعیل خان و پشت قلعه‌ی آبدانان نام برد.

شیرینی‌های سنتی استان ایلام چیست؟

کاک، نان پپگ ، بژی برساق, کله کنجی، گمکه، شل کین، نان ساجی، سقز، نان پنجه کش، سمون، نان تنوری، حلوای بگل، نان ذرت (کزگه) و نان فتیر، شیرینی‌های خوشمزه و لذیذ استان سرسبز و دیدنی ایلام است. در ادامه به معرفی تعدادی از این شیرینی‌ها می‌پردازیم.

حلوای بگل

یکی از شیرینی‌های سنتی استان ایلام حلوای بگل است. از آنجا که این شیرینی ارزش غذایی بالایی دارد، علاقه مندان بسیاری به آن روی می‌آورند. زنان باسلیقه و هنرمند ایلامی با ترکیب موادی چون کنجد سفید، کشک پودر شده (بگل)، خرمای مرغوب و روغن محلی (دان) این حلوای بی‌نظیر را طبخ می‌کنند.

حلوای بگل

حلوای بگل سوغات بسیار خوبی برای گردشگران می‌تواند باشد.نان ساجی (نان محلی)

نان ساجی از شیرینی‌های سنتی استان ایلام است که بانوان این شهر با دستان ظریف و هنرمندشان آن را طبخ می‌کنند. این نان محلی رنگ و عطر زیبایی به سفره‌های مردم استان ایلام می‌دهد و طبق گفته‌ی کارشناسان تغذیه، سرشار از مواد مغذی است.

نان ساجی ایلام

نان محلی در استان ایلام مانند دیگر شهرهای کشور عزیز ایران، علاقه‌مندان بسیاری را به خود جلب کرده است و افرادی که به این شهر سفر می‌کنند، عاشق عطر و طعم دلچسب این خوراکی خوشمزه می‌شوند.

نان ساجی

کدبانوهای هنرمند ایلامی نمک، مایه خمیر، آرد و آب را با هم مخلوط می‌کنند و خمیری به‌دست می‌آید. سپس این خمیر را داخل ساج که نوعی تنور است، قرار می‌دهند و نان سنتی لذیذی طبخ می‌کنند.

بژی برساق

با فرا رسیدن عید نوروز، بانوان کدبانوی ایلامی شیرینی‌های سنتی مختلفی را طبخ می‌کنند. اسم یکی از این شیرینی‌های خوشمزه، بژی برساق است که شهرت دیرینه دارد. گردشگرانی که این شیرینی را میل می‌کنند، عاشق طعم و عطر آن می‌شوند و به عنوان سوغات برای اقوام و دوستان خود خریداری می‌کنند.

بژی برساق

شیرینی سنتی بژی برساق از شکر، رازیانه، روغن محلی (دان)، زردچوبه تخم‌مرغ، شیر، زیره و آرد تهیه می‌شود. اگر به استان ایلام سفر کردید حتما از این شیرینی نوش جان کنید.

نان پپگ

یکی دیگر از شیرین‌ های سنتی و قدیمی استان زیبای ایلام، نان پپگ نام دارد که مخصوص این شهر است. زنان خوش‌ذوق ایلامی با ترکیب نمک، آرد، پیاز و آب خمیری نسبتا پهن و بزرگی درست کرده و آن را زیر خاکستر ذغال قرار می‌دهند.

نان پپگ

بعد از چند دقیقه نان پپگ تهیه می‌شود. گردشگران این نان خوشمزه را با عشق و علاقه میل می‌کنند و به عنوان سوغات خریداری می‌کنند.

نان گرده

ساج و خاکستر، وسایل خیلی ضروری و مهمی است که در طبخ بیشتر شیرینی‌های سنتی استان ایلام به‌کار برده می‌شود و طعم و عطر بی‌نظیری را به شیرینی‌ها هدیه می‌دهد.

نان گرده یکی دیگر از نان‌های بومی و سنتی استان ایلام است که اکثرا در شب‌های یلدا مهمان خانه‌های مردم این منطقه از کشور عزیز ایران است.

نان گرده

زنان استان ایلام موادی چون آب، شیر، شکر و زردچوبه را با یکدیگر ترکیب کرده و خمیری را درست می‌کنند. سپس آن را روی ذغال سرخ شده می‌گذارند تا پخته شود. هنگامی که نان گرده طبخ می‌شود، عطر خوشبویی تمام اون منطقه را فرا می‌گیرد که گویی همگان را مست و بیهوش می‌کند. نان گرده سوغاتی بسیار مناسبی برای گردشگران به حساب می‌آید.

(شله کینه) لکینه

شله کینه یکی دیگر از شیرینی‌های سنتی و اصیل استان ایلام است که به مانند نان‌های دیگر این شهر، روی ساج پخته می‌شود. این شیرینی ارزش غذایی بالایی دارد و پرانرژی و مقوی است.

بانوان استان ایلام آب جوش، رازیانه، آرد، نمک، زیره، کمی روغن محلی و زعفران را با هم مخلوط می‌کنند و خمیری به‌دست می‌آید که آن را داخل تنور گذاشته و نان لذیذ لکینه را طبخ می‌کنند.

(شله کینه) لکینه

به گفته کارشناسان نان شله کینه خیلی مقوی است و برای کودکان و نوجوانان در وعده‌های غذایی توصیه می‌شود. اگر به این استان سفر کردید خوردن این نان خوشمزه را از دست ندهید.

صنایع دستی استان ایلام چیست؟

صنایع دستی استان ایلام به این شهر رنگ و شکل خاصی اعطاء کرده است که هنرمندان خوش سلیقه‌ی ایلامی با دستان لطیفشان به تهیه‌ی آنها می‌پردازند.

گلیم بافی، گیوه بافی، نمد مالی، احرامی بافی، بافت سیاه چادر، جاجیم بافی، سفالگری عبا بافی، زیورآلات موج بافی و قالی بافی صنایع دستی معروف استان زیبای ایلام هستند که به معرفی بعضی از این صنایع می‌پردازیم.

گلیم برجسته ایلام

از صنایع دستی استان ایلام می‌توان به گلیم برجسته اشاره کرد که شهرتی کهن دارد و سوغاتی بی‌نظیری برای گردشگران به حساب می‌آید. این صنعت از ترکیب گلیم و قالی بدست می‌آید و رنگ‌ها و نقوش زیبای را روی آن حکاکی می‌کنند.

گلیم برجسته‌ی استان ایلام وزن سنگینی ندارد و به راحتی قابل جابه‌جایی است.

چیغ بافی ایلام

چیغ بافی جزو صنایع دستی استان سرسبز ایلام به حساب می‌آید که از نی تهیه می‌شود.

مردم عشایر استان ایلام برای استراحت خود چادر می‌زنند و سقف آن را از پشم بز درست می‌کنند و دیوار‌های چادر از حصیری به اسم چیغ ساخته می‌شود. امروزه در برخی خانه‌ها از این صنعت در پارتیشن بندی استفاده می‌کنند.

گیوه ایلام

صنعت گیوه بافی در استان ایلام طرفداران بسیاری دارد و استادان ماهر این شهر گیوه‌های نرم و سبکی می‌سازند و در اختیار مردم قرار می‌دهند. به خاطر اینکه رطوبت باران و آب وارد گیوه نمی‌شود، این کفش در مکان‌های سرد مورد استفاده‌ی بیشتری قرار می‌گیرد.

گیوه

کسانی که به استان ایلام سفر می‌کنند از گیوه برای خود و اقوامشان سوغات می‌برند.

در این گزارش سعی ما برآن بود که اطلاعات جامعی از جاذبه های گردشگری و سوغات استان ایلام در اختیار شما قرار دهیم.

انتهای پیام/ز

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.