موضوع اِعمال مالیات بر ارزش افزوده در سالیان اخیر،بسیار بحث برانگیز شده،امری که به اعتقاد برخی کارشناسان و فعالان صنفی،نیازمند بازبینی و اصلاحات مقتضی می باشد.

اِعمال مالیات بر ارزش افزوده،واقعی است یا سلیقه ای؟به گزارش خبرنگار اقتصاد و انرژی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان،،اخذ مالیات همواره از موضوعاتی است که تمایل چندانی از سوی اصناف،فعالان تجاری و اقتصادی و جامعه هدف آن،احساس نشده و نمی شود.

حتی در کشورهای توسعه یافته که مالیات سِتانی،پایه و اساس اصلی اداره کشور محسوب می شود نیز ، بعضا دیده یا شنیده می شود که چهره های مشهور و نام آشنا،از پرداخت آن طفره می روند و با دور زدن قوانین،تلاش می کنند از ارائه و پرداخت مالیات مربوط،شانه خالی کنند که البته همواره این موضوع با مجازات های سخت و سنگینی همراه می شود.

فارغ از ابعاد حقوقی این مساله که موضوع این گزارش نیست،طرح این موضوع موید اهمیت مالیات و عدم تمایل قشرها و گروه های مخاطب این امر به پرداخت آن است،در کشور ایران نیز نظام مالیاتی در سال های گذشته آنچنان که باید نقش کافی و لازم را در ارائه کشور ایفا نکرده و تنها در سالیان اخیر شاهد اندک توفیقاتی در ارتباط با این امر بوده ایم.

با نیم نگاهی به نظام مالیاتی کشور،با مالیات هایی متعددی مواجه می شویم که هر یک به نوعی تسهیل کننده روند اداره امور مملکت در عرصه مالی و اقتصادی به شمار می روند که قطعا در فقدان آن شاهد ظهور و بروز چالش های متعددی در مدیریت امور این مرز و بوم خواهیم بود.

یکی از این مالیات ها به مالیات بر ارزش افزوده معطوف می شود،امری که می توان آن را در قالب مالیاتی غیر مستقیم تعریف کرد که مصرف کننده یا خریدار آن را به همراه بهایی که بابت خرید کالا یا خدمات به فروشنده می پردازد،تَقَبُل می کند و به واقع موظف است به موازات خرید خود،هزینه ای را به خزانه کشور واریز کند.

قوه مجریه کشور،مصارف ویژه ای را برای این مالیات در نظر گرفته و به نوعی در سالیان اخیر،مالیات مذکور یکی از کانون های اصلی درآمدیِ استانداری ها،شهرداری ها و دهیاری ها به شمار می رود که به نسبت جمعیت،بین استان ها،شهرستان ها و روستاها،توزیع و تقسیم می شود.

به واقع مُبَدِعِ این نوع از مالیات،کشورهای اروپایی هستند که البته در این میان در برخی حوزه ها،معافیت هایی در نظر گرفته شده و برخی کشورها نیز از اصل و اساس، طرحی تحت عنوان مالیات بر ارزش افزوده را لحاظ نمی کنند.

در این میان،کشور ایران در سالیان اخیر در زُمره اجرا کنندگان این نوع از مالیات قرار گرفته که متاسفانه به دلیل عدم اطلاع رسانی دقیق و نبود شفافیت کامل در خصوص این نوع مالیات،شاهد گلایه های بسیاری در این خصوص می باشیم.

کم نیستند افراد و گروه هایی که اساسا آشنایی به این نوع مالیات ندارند و گمان می کنند اخذ آن با میل و سلیقه فروشنده کالا و خدمات انجام می پذیرد و با ذهنیتی توام با شُبهِه و بدگمانی به این ساز وکار مالیاتی می نگرند.

از سوی دیگر هستند کسانی که ضمن آشنایی و اشراف کامل به این مالیات،آن را عادلانه قلمداد نمی کنند و معتقدند طرح و ساز وکار مذکور به شدت نیازمند اصلاحات و تجدید نظر است.

طلا و جواهر از نمونه صنوفی به شمار می رود که قائل به بازبینی در این شیوه خاص از مالیات سِتانی است.

چندی پیش،رئیس اتحادیه طلا و جواهر استان تهران،در این خصوص مطرح کرد:برخی ترجیح می دهند برای معاف شدن از پرداخت مالیات بر ارزش افزوده 9 درصدی در هنگام خرید طلا و جواهر،مصنوعات این چنینی را از کشورهای همسایه خریداری کنند.

به واقع امکان خرید و وارد نمودن 150 گرم طلا و جواهر برای هر مسافر این رویکرد را در میان بسیاری از متقاضیان خرید که امکان مسافرت به کشورهای همسایه برای آنها فراهم می باشد را تقویت کرده است.

مالیات بر ارزش افزوده،داد همه را درآورده است

در این میان،برخی معتقدند اخذ مالیات بر ارزش افزوده بصورت سلیقه ای اعمال می شود و حتی فراتر از آن،ساز وکار مذکور را در شرایط فعلی،قانونی و منطقی تلقی نمی کنند.

علی فاضلی،رئیس اتاق اصناف ایران از نمونه افرادی است که معتقد می باشد در شرایط رکود،اخذ این نوع خاص از مالیات صحیح نیست و به تعبیر او این شیوه از مالیات ستانی،داد همه را درآورده است.

وی می گوید:پرداخت مالیات انکار ناشدنی است زیرا دولت بخشی از درآمدهای خود را از همین محل تامین می کند اما این شیوه و روش از مالیات ستانی در شرایط موجود باعث تشدید پدیده فرار مالیاتی می شود.


فاضلی با بیان اینکه در تمامی اقتصادهای دنیا،مالیات بر ارزش افزوده یا همان مالیات بر مصرف،از یک ایستگاه گرفته می شود،مطرح  می کند:قانونی که در حال حاضر جاری و ساری است،باعث شده مالیات بر ارزش افزوده از مَبادیِ زیاد و متعددی دریافت شود که به تبع بر قیمت تمام شده تولید،کالا و خدمات می افزاید.

وی می گوید:مقرر بود قانون مذکور ( مالیات بر ارزش افزوده ) در یک دوره 5 ساله و بصورت آزمایشی اجرایی شود اما هنوز آنچنان که باید شاهد سازمان یافتگی لازم در این نوعِ خاص از مالیات ستانی نیستیم و این سئوال قابل طرح است چرا در وضعیت بَدِ فعلی بازار این قانون حذف نمی شود.

مالیات سِتانیِ غیر اصولی به تعطیلی بنگاه های اقتصادی می انجامد

محمد رضا داسدار،یکی از فعالان اقتصادی غرب استان تهران در گفت و گو با خبرنگار اقتصاد و انرژی،با اشاره به لزوم اعمال اصلاحات لازم در سیستم مالیات ستانی کشور بخصوص در بخش مالیات بر ارزش افزوده گفت:متاسفانه هر بار که نقدی در خصوص مالیات مطرح می شود عده ای سریعا اینچنین موضع گیری می کنند که هدف نقادان ، شانه خالی کردن از پرداخت مالیات است.

وی افزود:در پاسخ به این عده باید گفت آیا شرایط فِعلیِ اقتصادی کشور و نُقصان ها و نارسایی های آن قابل کتمان است،آیا تنگ تر شدن سفره معیشتی مردم و کاهش قدرت خرید بخش قابل توجهی از جامعه دروغ و غیرواقعی است ، که قطعا پاسخ به همه این سئوالات منفی است پس در شرایط فعلی این نوع از مالیات ستانی منطقی و عادلانه نیست.

داسدار مطرح کرد:این سیستم اخذ مالیات،نتیجه ای جز تعطیلی هر چه بیشتر بنگاه های اقتصادی را در پی نخواهد داشت و قطعا وضعیت موجود در نقطه مقابل سیاست های اقتصاد مقاومتی قرار دارد و انتظار می رود دستگاه های ذی ربط،مجدانه در صدد اصلاح و تجدید نظر در این امر برآیند.

در پایان ذکر این نکته ضروری به نظر می رسد که در سالیان اخیر،اخذ مالیات بر ارزش افزوده و پرداخت آن به شهرداری ها و دهیاری ها،کمک بسیاری به تسهیل مدیریت شهری و روستایی کشور کرده و عمران و آبادانی ایجاد شده در سایه اخذ مالیات مذکور،انکار ناشدنی است اما نباید از نظر دور داشت که باید با دقت نظر هر چه تمام برآوردی دقیق از ضریب محاسن و خسارت آن را احصاء کرد و در شرایطی که اقتصاد کشور و علی الخصوص بنگاه های تولید و اقتصادی در شرایط ویژه و خاصی قرار دارند،قطعا افزایش نرخ کالا و خدمات ، مراکز این چنینی را با دشواری ها و سختی های بسیاری مواجه می سازد که بعید است وضعیت موجود به مصلحتِ اقتصاد کشور باشد.

گزارش : ناصر رمضانی

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۵
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
صمد
۱۱:۴۲ ۱۵ فروردين ۱۳۹۷
باسلام.وقتی ما قادرنیستیم خود جنس را بخریم چرا باید 9%هم اضافه بدهیم.درثانی مانع رونق بازارهم شده!
Iran (Islamic Republic of)
عبدلله
۲۰:۵۴ ۰۹ فروردين ۱۳۹۷
مالیات ارزش افزوده مشمول موادخامی که به یک محصول تبدیل میشودونه هرگونه خدماتی مثل قبوض آب برق تلفن .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۱۴ ۰۸ فروردين ۱۳۹۷
باسلام.مسئولین جواب دهند.امروز طلا میخریم از ما 9%مالیات ارزش افزوده میگرنداگه بعدمدتی مجبور به فروش همان طلاها شویم 9%رابرنمیگردانند!این انصافه؟
Netherlands
اسی
۱۶:۴۴ ۰۱ فروردين ۱۳۹۷
مالیات برارزش افزوده،مالیات بردرامد،مالیات برملک،مالیات برنقل وانتقال ملک،مالیات برخودرو،مالیات بر نقل وانتقال خودرو،.................
United States of America
امیر
۱۶:۴۴ ۰۱ فروردين ۱۳۹۷
باید خدمات به مردم بدیم مثل آسایش
شادی مردم امنیت شغلی و آلودگی و..
United States of America
ناشناس
۱۶:۴۴ ۰۱ فروردين ۱۳۹۷
ارزش افزوده واقعه ای است
United States of America
امیر
۱۶:۴۴ ۰۱ فروردين ۱۳۹۷
باید خدمات به مردم بدیم مثل آسایش
شادی مردم امنیت شغلی و آلودگی و..
Iran (Islamic Republic of)
رضا
۱۶:۴۲ ۰۱ فروردين ۱۳۹۷
کاهش قیمت کالاها واجناس
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۲۹ ۰۱ فروردين ۱۳۹۷
مالیات بر ارزش افزوده مصرف کننده یا خریدار به موازات خرید خود،هزینه ای را به خزانه کشور واریز میکندمُبَدِعِ این نوع از مالیات،کشورهای اروپایی هستند
مگه قراره ما از اروپائی ها سر مشق بگیریم اگرچنین است لطف بفرمائید از لحاظ درآمد و امکانات هم همانند کشورهای اروپائی عمل کنید
Netherlands
اسی
۱۶:۳۲ ۰۱ فروردين ۱۳۹۷
هزینها ومالیات پول بنزین ولی درامد وامکانات.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۴۰ ۰۱ فروردين ۱۳۹۷
عجب
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۰۱ ۰۱ فروردين ۱۳۹۷
خداییش نامردیه
هر چی میخوای بخری باید 9% پول بیشتر بدی
Iran (Islamic Republic of)
Abc
۱۰:۵۱ ۰۱ فروردين ۱۳۹۷
خیلی از مغازه های قدیمی شهر به علت مالیات های غیر اصولی مغازشون رو بستن.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۰۳ ۰۱ فروردين ۱۳۹۷
وقتی درآمد اشخاص کاملا شفاف باشد اخذ مالیات بر درآمد کفاف مخارج دولت را خواهد داد و دیگر نیازی به اخذ مالیات بر خرید نیست
Iran (Islamic Republic of)
علی اکبر
۰۹:۱۲ ۰۱ فروردين ۱۳۹۷
در زمان رکود گرفتن ۹ درصد زیاده یک خودرو این میزان و یک غذا این مبلغ باعث کاهش قدرت خرید میشود امسال سعی کنیم قیمت بیاد پایین قدرت خرید ببریم بالا کارگر ایرانی بتواند رشد کند و کارفرما ها بتوانند گسترش بدن ۹%تنها از راه آنهایی بگیرند واردات دارن نه تولید داخلی برید شهرک صنعتی ها رو نگاه کنید زشته بخدا برای این کشور اینگونه رکود
آخرین اخبار