به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شهرکرد؛ مجموعه قلعه امیر مفخم به عنوان یکی از آثار ممتاز تاریخی، فرهنگی و هنری در روستای دزک از توابع بخش مرکزی شهرستان کیار، هر ساله میزبان مسافران و گردشگران نوروزی است.
این قلعه در سال ۱۳۲۵ هجری قمری توسط لطفعلی خان معروف به امیر مفخم ساخته شده که دارای دو طبقه و چهار برج است و با بیش از ۵ هزار متر مربع وسعت در ۳۲ کیلومتری شهرکرد مرکز استان چهارمحال و بختیاری قرار دارد.
بنای تاریخی قلعه دزک در ۱۶ تیرماه سال ۱۳۶۸ هجری شمسی و با شماره ۱۷۳۱/۳ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
در این بنا، انواع هنرهای تزئینی معماری شامل نقوش سنگی، گچ بریهای زیبا در اتاق سفره خانه، آیینه کاری، دربهای چوبی معرق و مرصع کاری شده، سر بخاریهای تزیینی، قاب بندی چوبی سقف اتاق ها، قابهای کاشی معرق و آجر کاریهای زیبا میباشد.
از جالبترین آثار هنری در این مجموعه ساختمانی، گره چینیهای آجر کاشی، شامل طرحهای متنوع در کتیبه ها، پشت بغلها و فخریها است.
تالار سفره خانه و اتاق آیینه زیباترین قسمت این بنا، در طبقه فوقانی میباشد.
در پوشش آجری خارجی سعی شده تا از هنر آجر چینی و تلفیق آن با کاشی کاریهای لعابی هندسی، نقشهای زیبای بیشتری حاصل شود.
درب چوبی ضخیم و بزرگ ورودی این قلعه با دو کوبه نسبتاً سنگین، به هشتی که سقف آن با نقوش سرمه دانی تزیین شده است، گشوده میشود.
از هشتی، دو راهرو با سقف طاق و تویزه به حیاط منتهی میشود، دو طرف ساختمان از داخل حیاط دارای راه پلههای سنگی است که به طبقه فوقانی میروند.
این بنا در طول حیات خود حوادث فروانی را شاهد بوده که مهمترین آن ها، ایفای نقش در جریان مشروطیت است.
در این قلعه، کتابخانهای از کتب امیر مفخم بختیاری نیز وجود دارد.
علی اکبر دهخدا در زمان جنگ جهانی اول، مدتی را در این قلعه به سر برده و با بهرهگیری از منابع ارزشمند کتابخانهای موجود در آن، که نشانگر توجه و علاقمندی ساکنانش به علم و ادب بوده، تألیف لغت نامه خود را بنا نهاد.
این عمارت مجلل همچنین مرکز حضور و پذیرایی از شعرا و هنرمندان بزرگ بوده است.
به منظور استفاده مطلوبتر از فضای کاخ قلعه دزک، موزه پوشاک از بهمن ماه سال ۱۳۸۸ راه اندازی گردید.
موزه پوشاک این قلعه، پوشاک شهرها، روستاها و مناطق شاخص و خاص چهارمحال و بختیاری را در معرض نمایش گذاشته است.
موزه سنگ نیز در محوطه این مجموعه تاریخی در بهمن ماه ۱۳۹۴ گشایش یافت که آثار تاریخی و فرهنگی سنگی، شامل ستون، سرستون، شیرسنگی، سنگ آسیاب، سنگهای عصارخانه را در معرض دید گردشگران، مسافران و عموم مردم قرار داده است.
انتهای پیام/ن