به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شهرکرد به نقل از اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری چهارمحال و بختیاری؛ قلعه چالشتر، به عنوان یک اثر باشکوه از نظر معماری و هنر حجاری مطرح است که هر ساله پذیرای مسافران و گردشگران نوروزی میباشد.
این قلعه در تاریخ ۲۷ مرداد ۱۳۷۷ با شمارهٔ ۲۱۰۱ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید.
مجموعه قلعه تاریخی چالشتر شامل دو بنای قلعه خدارحم خان و قلعه محمودخان مربوط به دوره قاجار که در سال ۱۳۲۱ هجری قمری در چالشتر احداث شد، تلفیقی از معماری دوران قاجار با معماری اروپایی، با ستونهایی ایستاده از سنگ و نقش برجستههای دیدنی میباشد.
بنا بر گفته کهنسالان بومی چالشتر، شواهد موجود و همچنین بر پایه بررسی یک عکس هوایی، این قلعه دارای ۲۲ برج مدور با چهار دروازه به سوی نافچ، سامان، دهکرد و سورشجان بوده است.
قلعه چالشتر دارای سر درب و دروازههایی بوده که بسیاری از آنها از بین رفته و بازماندههای آن نیز در روند توسعه کنونی در معرض خطر انهدام قرار گرفته است.
باروی قلعه، نما و پوستهای آجری داشته و در بررسیهای ناشی از تخریب برج و باروهای تپه، دو دوره دیوارکشی آشکار است.
بنا بر شواهد، دوره نخست میتواند مربوط به دوره صفوی باشد که ترکیب آن خشت و گلی و قطورتر بوده و پوسته رویی مربوط به دوره قاجار با نمای آجری مغز خشتی دارد.
نام قلعه چالشتر در متون مختلف، مانند «مرآت البلدان ناصری» و «سفرنامه هانری رنه دالمانی» آورده شده است.
موزه کار و زندگی، موزه حمام، موزه سنگ و موزه شهدا از بخشهای این مجموعه میباشد.
این قلعه، بافت قدیمی در مرکز چالشتر را در خود جای داده و با آنکه بخشهای قابل توجهی از برج و باروهای این قلعه از بین رفته، امروزه خیابانهای اطراف محیط مستطیل شکل پیرامون قلعه را به خوبی آشکار کرده است.
در تمامی اسناد مالکیتهای موجود، حد املاک و منازل مسکونی محدوده قلعه و حصار قلعه و نه به شارع عام محدود شده که این موضوع از نظر حقوقی نیز بسیار قابل اهمیت است.
تاکنون آثار با ارزش فرهنگی و تاریخی شامل مسجد جامع، منزل ستوده، خانه آزاده، سر درب قلعه، اتاق نقاشی، موزه مردم شناسی، موزه سنگ و موزه حمام چالشتر در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده اند.
گفتنی است: چالشتر در غرب شهرکرد مرکز استان چهارمحال و بختیاری و در ابتدای مسیر گردشگری شهرستان سامان و حاشیه رودخانه زاینده رود قرار دارد.
انتهای پیام/ن