به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان؛ یزد یکی از کهنترین شهرهای ایران و معرف فرهنگ غنی کشور عزیزمان است و از شهرتی جهانی میان گردشگران خارجی برخوردار است. این شهر کویری دارای مردمی با مذاهب مختلف و اصیل ایرانی است و با استانهای کرمان، خراسان جنوبی و رضوی، اصفهان و فارس همسایه است. شهر یزد به عنوان مرکز استان یزد و شهرهای چون ابركوه ـ اردكان ـ بافق ـ تفت ـ خاتم ـ صدوق ـ طبس ـ مهريز ـ ميبد در این استان حضور دارند.
فرهنگ خاص این منطقه بر نوع پخت و پز غذاهای محلی نیز تأثیر فراوانی گذاشته، ما در ادامه فهرستی از غذاهای سنتی این شهر را تهیه کردهایم که میتوانید آن را مرور کنید.
این خورش قیمه کمی با مدلی که ما میشناسیم فرق دارد، مردم یزد برای طبخ آن بجای استفاده از لپه، نخود درون آن میریزند و با گوشت تیکه آن را تهیه میکنند و حتی در برخی از موارد از رب نیز استفاده نمیکنند.
آش انار یکی از غذاهای خاصی است که در کمتر شهر دیگر ایران تهیه میشود، مردم شهر یزد برای درست کردن آن از انار، آب انار، گوشت، سبزی و برنج استفاده میکنند.
در شهر یزد چند مدل مختلف کوفته پخته میشود که از مهمترین آنها میتوان به کوفته نخودچی که با پیاز، آرد، گوشت چرخکرده، جعفری، زردچوبه و.... تهیه میشود اشاره کرد. همچنین کوفته دیگری به نام کوفته کدو نیز در یزد تهیه میشود که در آن از کدو، شکر ، دارچین، لوبیا، ماش و پودر نارگیل استفاده میشود و بسیار مقوی و خوشمزه است. البته به این لیست، کوفته لپه را نیز میتوان اضافه کرد.
این خورش خوشمزه از ترکیب به، آلوف زعفران، پیاز، لپه شکر و گوجهفرنگی تهیه میشود و در مهمانیها و مراسمات مردم یزد جایگاه ویژهای دارد.
در این شهر مردم از دسرهای مختلفی بر سر سفرههای خود استفاده میکنند که از مهمترین آنها میتوان به موشتوک، نان سوروک، ماقوت و پالوده اشاره کرد.
آش گندم
این آش گندم دو نوع طرز پخت دارد که هر دو نوع رو براتون گذاشتم.
روش اول:
مواد اولیه:
طرز تهیه:
1. از شب قبل حبوبات (لوبیا و نخود را در آب خیس کنید، درون قابلمه گندم شسته شده و حبوبات خیس خورده شده را بریزید و بگذارید تا بپزند و نرم شوند).
2. پس از پختن و نرم شدن حبوبات میتوانید سبزی اش را که شسته اید و خرد کرده اید (میتوانید سبزی های اش را درشت چرخ کرده یا با چاقو ریز کنید) بهمراه پیاز داغ و سیر داغ به اش اضافه نمائید (در هنگام سرخ کردن پیازو سیر زردچوبه و فلفل را اضافه کنید تا با پیاز و سیر تفت بخورند).
3. پس از اضافه کردن تمام مواد حرارت گاز را ملایم کنید و اجازه دهید تا آش کاملا جا بیفتد و غلظت پیدا کند سپس آش را در ظرف کشیده و با کشک، پیاز داغ، سیر داغ و نعنا داغ تزئین کنید.
نکات:
1. در صورت تمایل میتوانید در انتهای پخت درون اش مقداری کشک اضافه کنید، این آش گوشت ندارد اما اگر دوست داشتید میتوانید کمی گوشت قرمز را جداگانه بپزید و همزمان با اضافه کردن سبزی ها اضافه نمائید.
2. برای تهیه نعنا داغ کمی نعنای خشک را در مقداری اب خیس کنید سپس اب اضافه را گرفته و درون روغن تفت دهید تا رنگ نعنا تغییر کندو کمی تیره تر شود.
3. سبزی های آش شامل ترکیبی از جعفری، تره، گشنیز و اسفناج است، اگر اسفناج در دسترس نبود از برگ چغندر میتوانید استفاده کنید.
روش دوم:
مواد اولیه:
طرز تهیه:
1. برای درست کردن آش گندم بایستی حبوبات و غلات را ۲۴ ساعت قبل بخیسانید و بعد همه ی آنها را به مدت یک ساعت جداگانه بپزید.
2. پس از آن سبزی خورد شده را همراه با ادویه جاتی که گفته شد به آنها اضافه کرده و یک ساعت دیگر با حرارت ملایم بگذارید بپزند تا خوب جا بیفتد و هنگام سرو به دلخواه باروغن زیتون میل کنید.
آش آبغوره
آش آبغوره که علاوه یزد، در شهر تبریز نیز طبخ می شود، خواص بی شماری دارد و برای سلامتی بسیار مفید است. غوره و آب آن، از جمله موادی هستند که علاوه بر مصرف آنها به عنوان چاشنی غذا در آش ها، خورش ها و خوراک ها، خواص بسیاری مانند عطش زدایی، صفرابری و کاهش قند و کلسترول خون دارند.
مواد اولیه:
طرز تهیه:
1. معمولا برای درست کردن آش ها پیش از آغاز مراحل آشپزی، اولین کار شستن و خیساندن حبوبات به مدت چند ساعت و دومین کار پاک کردن سبزی آش شامل تره، جعفری، گشنیز، برگ چغندر و یا اسفناج (با توجه به فصل) و همچنین شست و شو و خرد کردن آن است (توجه داشته باشید سبزی آش نباید ریز خرد شود).
نکته: هریک از حبوبات را در ظرف جداگانه خیس کنید، زیرا با توجه به متفاوت بودن سرعت پخت آن ها، هر کدام را جداگانه و به صورت مرحله ای به مواد داخل آش اضافه میکنیم.
2. پس از انجام مراحل اولیه، پیازها را به صورت ریز یا خلالی خرد کرده و سپس داخل قابلمه بزرگی حاوی مقداری روغن تفت دهید تا طلایی رنگ شود. مقداری از پیاز داغ را جدا برداشته و برای تزئین روی آش کنار بگذارید. سپس ۲ قاشق سوپ خوری پودر نعنا خشک را به پیاز داغ اضافه کرده و کمی تفت دهید.
3. آب مرغ یا آب گوشت را به مخلوط پیاز داغ و نعنا داغ اضافه کرده و شعله اجاق گاز را کمی زیادتر کنید تا آب مرغ یا گوشت به جوش آید.
4. با توجه به اینکه بلغور گندم در مقایسه با دیگر حبوبات دیرتر میپزد، ابتدا بلغور گندم را به مواد داخل قابلمه بیفزایید و بگذارید حدود یک ربع بجوشد. بعد از آن لوبیا چشم بلبلی و عدس را به طور همزمان اضافه کرده و شعله اجاق گاز را کم کنید و بگذارید تا حبوبات نیم پز شوند. در مرحله بعد برنج را اضافه کرده و هر از گاهی مواد داخل آش را هم بزنید تا آش ته نگیرد. در صورت نیاز میتوانید مقداری آب جوشیده نیز به مواد بیفزایید.
5. پس از آن که مطمئن شدید حبوبات کاملا پخته اند، سبزی آش را اضافه کنید. پس از اضافه کردن سبزی، دوباره در قابلمه را بگذارید تا سبزی پخته شده و آش کاملا جا بیفتد.
نکته: این آش به خاطر داشتن بلغور گندم و برنج، آشی لعاب دار است پس دیگر نیازی به اضافه کردن آرد نیست.
6. در پایان آبغوره و در صورت دلخواه غوره را هم به آش اضافه کنید و بگذارید چند دقیقه بجوشد.
7. پس از طی این مدت، آش را در ظرف مخصوص کشیده و با پیاز داغ، نعنا داغ و در صورت دلخواه حبوبات پختهشده آن را تزئین کنید.
نکته: در صورت تمایل میتوانید ۱۰۰ گرم گوشت چرخ کرده را به همراه یک عدد پیاز کوچک رنده شده و کمی نمک، فلفل و زعفران با هم خوب ورز داده و به شکل کوفته های ریز درآورید. سپس کوفته ها را در مقداری روغن تفت داده و برای تزئین روی آش بریزید.
آش ماش
آش ماش از غذاهای محلی استان یزد به ویژه شهرستان مهریز به شمار می رود. البته این آش در استان گلستان هم طبخ می شود. مواد آن سبزی و ماش و گاهی سیب زمینی ریز است. در منشاد این آش را در زمستان برای صبحانه می پزند و در زمان مراسم عزاداری و روز دفن میت یکی از نزدیکان صاحب عزا می پزد و به خانه عزادار می برد.ایرانیان قدیم ماش را « مِچ » می گفتند و زمانی که به زبان عربی وارد شد ماش نام گرفت.
مواد اولیه:
طرز تهیه:
1. این که می گویم این آش زود آماده میشود برای این است که ماش احتیاج به خیساندن ندارد. برنج را قبل از شروع به کار خیس نمایید. ماش را با ۲ قاشق پیاز داغ و نمک و زرچوبه و ۴ لیوان آب داغ میگذاریم بپزد.
2. وقتی ماش باز شد و نیم پز شد، برنج خیس خورده را به آن اضافه میکنیم و با درنظر گرفتن اینکه برنج آب می برد، آبش را اندازه میکنیم. هر از گاهی هم می زنیم تا برنج ته نگیرد. برنج باید خوب از هم باز شود. وقتی حسابی نرم شد، سبزی را اضافه میکنیم. رب گوجه و نمک و فلفل را در روغن کم، تفت میدهیم و در آش میریزیم.
3. ادویه آش را میزان میکنیم و میگذاریم آش جا بیفتد. در روغن داغ، نعناع خشک را میریزیم و هم میزنیم و زود از روی حرارت برمی داریم تا سیاه نشود.
4. موقع سرو، روی آش را با کمی کشک، پیاز و نعناع داغ تزیین میکنیم. این آش سیر داغ ندارد.
قلیه کدو
قلیه کدو یزدی که با کدو حلوایی یا همان کدوی تنبل تهیه می شود یکی از خورش های سنتی استان یزد به شمار می رود. این غذا به دلیل داشتن کدو حلوایی سرشار از آنتی اکسیدان و به خودی خود نوعی ضد سرطان طبیعی است.
مواد اولیه:
طرز تهیه:
1. لوبیا قرمز و ماش را شب قبل خیس کنید. ابتدا لوبیا را بپزید، نیم پز که شد ماش را اضافه کنید تا هر دو کاملا پخته شود.
2. کدو حلوایی را پوست بکنید و در مقداری روغن سرخ کنید.
3. تمام مواد پخته شده را همراه با پیاز سرخ کرده، نمک، فلفل، زردچوبه و مقداری آب در ظرفی بریزید و در آن را بگذارید تا کاملا پخته و له شود.
4. شکر و دارچین را اضافه کنید و پس از چند جوش هنگامی که غذا جا افتاد در ظرف مورد نظر بکشید و با مقداری گردو و نارگیل پودر شده تزیین کرده و با نان میل کنید.
منابع : وب سایت ستاره/برترین ها
انتهای پیام/