به گزارش گروه بینالملل باشگاه خبرنگاران جوان به نقل از خبرگزاری شینهوا، در پی اقدام آمریکا به اخراج 12 دیپلمات روس از دفتر نمایندگی روسیه در سازمان ملل متحد، آنتونیو گوترش، دبیرکل این سازمان خواستار ایجاد ساز و کارهای دوران جنگ سرد برای جلوگیری از افزایش تنش ها میان روسیه و غرب شد.
دبیرکل سازمان ملل در پاسخ به این سوال که آیا افزایش تنش ها میان روسیه و غرب نیاز به ساز و کارهای دوره جنگ سرد را ضروری می کند یا نه گفت: «من شدیدا نگران هستم. به نظر من، ما وارد شرایطی می شویم که تا حد زیادی شبیه آن چیزی است که در دوره جنگ سرد شاهد آن بودیم.»
وی افزود: «معتقدم زمان این نوع احتیاط فرا رسیده است تا از این طریق از وجود ارتباطات موثر و ایجاد ظرفیت موثر برای جلوگیری از تشدید تنش ها مطمئن شویم.» به گفته وی داشتن ساز و کارهایی از این دست بار دیگر ضرورت دارد.
انگلیس و هم پیمانان غربی آن به تلافی آنچه که نقش ادعایی روسیه در مسمومیت جاسوس سابق روس و دختر وی در سالزبری انگلیس خواندند بیش از 100 دیپلمات روس را از کشورهای خود اخراج کردند. حال این جاسوس سابق و دختر وی بحرانی گزارش شده است.
دبیرکل سازمان ملل متحد در ادامه افزود دو تفاوت عمده میان دوران جنگ سرد و دوره کنونی وجود دارد. به گفته گوترش «در جنگ سرد، دو ابرقدرت وجود داشتند که کنترل اوضاع را در دو منطقه جهان در اختیار داشتند. ولی در شرایط کنونی ما بازیگران زیادی داریم که نسبتا مستقل هستند و نقشی مهم نیز در بسیاری از مناقشاتی که مشاهده می کنیم، دارند. از سوی دیگر، در دوره جنگ سرد، در زمان تشدید تنش ها، ساز و کارهای ارتباط و کنترل وجود داشت تا از تشدید حوادث جلوگیری کرد و اطمینان حاصل کرد که رویدادها از کنترل خارج نخواهد شد.»
وی با اشاره به احیای ساز و کارهای قدیمی به جزئیات بیشتر در این زمینه اشاره ای نکرد.
در طول دوره جنگ سرد «خطوط ارتباطی مستقیمی» میان پایتخت های عمده جهان به ویژه میان واشنگتن و مسکو ایجاد شده بود تا سران دو کشور بتوانند در شرایط اضطراری مستقیما با هم صحبت کنند و مانع از تشدید تنشها و حرکت آنها به سمت جنگ هستهای شوند.
انتهای پیام/