خبرگزاری رویترز در گزارش خود آورده است: مقامهای آمریکا برای چندین ماه درگیر یک بحث «اغلب تفرقهانگیز» بودند که آیا جو بایدن، رئیسجمهور باید در نهایت به کییف اجازه دهد تا با موشک اتکمز ATACMS ساخت آمریکا خاک روسیه را هدف بگیرد؟
در حالی که برخی در کاخ سفید، پنتاگون و وزارت امور خارجه در ابتدا «از انتقامجویی مرگبار» علیه پایگاهها و دیپلماتهای نظامی آمریکا یا متحدانش میترسیدند، منابع به رویترز گفتند که «نگرانیهای فزاینده از جمله ترس از حمله هستهای، بیش از حد بود».
یکی از دستیاران کنگره که نامش فاش نشده است، به رویترز گفت: «ارزیابیها یکسان بود: اتکمز قرار نبود محاسبات هستهای روسیه را تغییر دهد.
منابع دیگر نقل کردند که گزارشهای اطلاعاتی به این نتیجه رسیدند که «تشدید هستهای بعید است» و این ارزیابی پس از تصمیم بایدن برای لغو محدودیتهای استفاده از اتکمز توسط اوکراین «تغییر نکرده است».
ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه هشدار داده است که استفاده از موشکهای دوربرد غرب به شدت ماهیت درگیری را تغییر میدهد و تاکید کرد که چنین سیستمهای تسلیحاتی پیشرفته بدون دخالت مستقیم پرسنل ناتو قابل استفاده نیستند.
پوتین در سخنرانی ویدئویی خود در ۲۱ نوامبر گفت که روسیه "حق" حمله به اهداف نظامی خارج از اوکراین را برای خود محفوظ میدارد و "در صورت تشدید اقدامات تهاجمی، قاطعانه و مشابه پاسخ خواهد داد. "
پوتین ساعاتی پس از حمله روسیه به یک کارخانه اسلحه سازی در شهر دنپر اوکراین با موشک بالستیک کاملا جدید اورشنیک، هشدار خود را اعلام کرد. وزارت دفاع روسیه بعداً متعهد شد که در برابر حملات بیشتر اوکراین، انتقام بگیرد.
در اوایل ماه جاری، روسیه دکترین هستهای خود را اصلاح کرد و آستانه استفاده از سلاحهای هستهای را کاهش داد. بر اساس این سند به روز شده، مسکو این حق را برای خود محفوظ میدارد که زرادخانه هستهای خود را در برابر حملههای هستهای یا متعارفی که "تهدید حیاتی برای حاکمیت و یا تمامیت ارضی" ایجاد میکند، حفظ کند.
منبع: ایسنا