با جدی شدن بحث فیلترینگ تلگرام این سؤال پیش می‌آید که چه تعداد از مردم در این پیام‌رسان کسب‌وکار می‌کنند و کسب‌وکارهای تلگرامی از چه نوعی است.

به گزارش خبرنگار حوزه دنیای ارتباطات گروه فضای مجازی باشگاه خبرنگاران جوان؛ گسترش فضای مجازی و شبکه‌های اجتماعی، باعث شده که مردم بسیاری از نیازهای خود را در این فضا رفع کنند و به نوعی به این فضا وابسته شوند. در این بین نرم‌افزار پیام‌رسان تلگرام به دلایل مختلف بیش از سایر شبکه‌های اجتماعی مورد اسقبال مردم قرار گرفته است. تلگرام به فراگیرترین شبکه‌ی اجتماعی مورد استفاده مردم کشور ما و به ابزار اصلی ارتباط اینترنتی جامعه تبدیل شده است.

کسب و کار

مردم غیر از اینکه از تلگرام به عنوان یک پیام‌رسان استفاده می‌کنند، در توسعه‌ی کسب‌وکارهایشان نیز از آن بهره می‌برند. همین امر باعث شده که بسیاری تلگرام را بستری برای کسب‌وکارها بدانند و این تصور ایجاد شده که این پیام‌رسان منبع درآمد و وسیله‌ی امرار معاش تعداد زیادی از مردم است.

در دی ماه سال گذشته در برخی شهرهای کشور آشوب و اغتشاش ایجاد شد که بیشتر با جهت‌دهی شبکه‌های اجتماعی و به خصوص تلگرام صورت گرفت. برخی کانال‌های تلگرامی با وقاحت تمام تصاویری از آتش زدن عکس شهدا توسط اغتشاش‌گران منتشر می‌کردند و به آنها آموزش ساخت بمب‌های دستی را می‌دادند. اقدامات جنایت‌آمیز اغتشاشگران به مرگ بیش از 20 تن از هموطنان و زخمی شدن ده‌ها نفر منجر شد. در پی این حوادث شورای عالی امنیت ملی تصمیم گرفت که این شبکه اجتماعی را فیلتر کند تا مانع استمرار آشوب‌ها در کشور شود. فیلترینگ تلگرام دو هفته بیشتر طول نکشید و با آرام شدن شرایط کشور، مسئولان تصمیم گرفتند این پیام‌رسان را دوباره در دسترس کاربران قرار دهند.

کسب و کار

در این مدت کوتاه که تلگرام فیلتر بود، یکی از انتقاداتی که به فیلترینگ مطرح می‌شد این بود که تعداد زیادی از مردم که کسب‌وکار آن‌ها در این پیام‌رسان بود، بیکار شدند و شغل خود را از دست دادند. در این بین بسیاری که با فیلترینگ تلگرام مخالف بودند، آمارهای غیر واقعی از تعداد افراد دارای کسب‌وکار در این پیام‌رسان اعلام می‌کردند؛ آمارهایی نظیر چند صد هزار نفر، چند میلیون نفر و حتی چند ده میلیون نفر نیز اعلام شد که بسیار جای تعجب داشت. از آن جالب‌تر این بود که بسیاری از این آمارهای غلط توسط برخی از مسئولان رده بالای دولتی یا برخی نمایندگان مجلس شورای اسلامی مطرح می‌شد.

دبیر شورای عالی فضای مجازی: فعالیت اقتصادی خاص در تلگرام نداریم

اظهار نظر اخیر سید ابوالحسن فیروزآبادی دبیر شورای عالی فضای مجازی در این خصوص قابل توجه است. وی چند روز پیش در نشست مشترک کمیسیون امنیت ملی و اقتصادی مجلس شورای اسلامی درباره فیلترینگ تلگرام، گزارشی در این زمینه ارائه کرد و گفت: امروز کسب و کار در تلگرام در حوزه‌های خبررسانی، آموزشی و مکمل اقتصادی صورت می گیرد، بنابراین فعالیت اقتصادی خاص در تلگرام نداریم.

اما باید به طور دقیق بررسی شود که چند نفر از مردم در تلگرام دارای کسب‌وکار هستند و این مشاغل از چه نوعی هستند. سید عبدالصمد هادی‌اصل کارشناس حوزه‌ی فضای مجازی که سابقه‌ی فعالیت در کسب‌کارهای تلگرامی را نیز دارد، در گفتگو با باشگاه خبرنگاران جوان اظهار داشت:  کسب‌وکارهای موجود در تلگرام به چند دسته‌ی کلی تقسیم می‌شود. دسته اول کانال‌های پرمخاطب هستند که به خاطر مخاطب و بازدید روزانه بالایی که دارند، با شرکت‌های تبلیغاتی، همکاری می‌کنند و متناسب با بازدیدهای روزانه، درآمد کسب می‌کنند. به طور کلی کانال‌های بالای 5000 مخاطب در این دسته قرار می‌گیرند؛ آن طور که شنیده شده، حدود 20000 کانال با این تعداد مخاطب وجود دارد. به عنوان مثال در این بین کانالی وجود دارد که روزانه درآمد 10 هزار تومانی دارد ولی کانالی هم هست که روزانه درآمد 30 میلیون تومانی هم دارد. یعنی از این تعداد کانال که گفته شد، بین 3000 تا 5000 کانال هست که مدیران آن به طور مستقیم از این طریق کسب درآمد دارند و با بسته شدن تلگرام دچار مشکل می‌شوند؛ زیرا این تعداد کاربر را نمی‌توان در همان لحظه به یک پیام‌رسان دیگر منتقل کرد و این کار زمان می‌برد.

تلگرام عامل رونق کسب‌وکار یا رشد فعالیت‌های اقتصادی غیرقانونی

وی ادامه داد: دسته دوم خود شرکت‌های تبلیغاتی یا شرکت‌هایی هستند که قصد فروش محصول خود را دارند. هر کجا که یک جامعه‌ی آماری وجود داشته باشد، آن‌ها به آن عرصه ورود کرده و تبلیغات خود را انجام می‌دهند. در حال حاضر هم غیر از تلگرام در بسیاری از فضاهای دیگر که جامعه‌ی آماری بالایی دارند، آن‌ها کار تبلیغ را انجام می‌دهند و می‌توان گفت با مسدود شدن تلگرام، نه تنها فعالیت آن‌ها متوقف نمی‌شود بلکه حتی همین کانال‌ها را هم می‌توانند به یک پیام‌رسان دیگر منتقل کنند.

این کارشناس فضای مجازی در این خصوص ادامه داد: گروه سوم افرادی هستند که مغازه‌ای برای فروش محصول خود ندارند. این افراد محصول خود را در کانال خود معرفی می‌کنند و بازار کار آن‌ها از طریق همین کانال تلگرامی تأمین می‌شود. با فیلتر شدن تلگرام، کسب‌وکار این عده از بین می‌رود؛ اما باید توجه داشت که تعداد این دسته بسیار کم و حدود 3000 کانال است و همچنین این دسته به راحتی می‌توانند با انتقال کانال خود به یک پیام‌رسان دیگر، بازار خود را حفظ کنند.

در مجموع حدود 20 هزار نفر از تلگرام کسب درآمد می‌کنند

هادی‌اصل در جمع‌بندی این موضوع اظهار داشت: تعداد افرادی که در قالب این سه گروه از تلگرام کسب درآمد می‌کنند، در مجموع حدود 20 هزار نفر هستند و عددهای چند صد هزار نفری که اعلام می‌شود واقعیت ندارد. یعنی با مسدود شدن تلگرام حدود 5000 نفر کسب‌وکار اصلی خود را از دست می‌دهند زیرا بازیابی کانال‌هایشان در پیام‌رسان‌های دیگر زمانبر است و تا 15000 نفر هم کمی دچار مشکل می‌شوند اما به راحتی می‌توانند کانال خود را منتقل کنند. البته ممکن است که تعداد کانال‌های موجود برای کسب‌وکار همان صدها هزار عدد باشد اما بیشتر آن‌ها آنقدر مخاطب ندارند که فعالیت‌‌شان را بتوان به عنوان یک فعالیت اقتصادی یا یک کسب‌وکار در نظر گرفت.

پیام‌رسان‌های داخلی رابطه‌ی بین مشتری و فروشنده را آسان‌سازی کرده‌اند

سید علیرضا آل‌داوود کارشناس و پژوهشگر فضای مجازی و رسانه نیز در گفتگو با باشگاه خبرنگاران جوان در خصوص قابلیت‌هایی که پیام‌رسان‌های داخلی برای انجام فعالیت اقتصادی دارند که در ابزارهای خارجی وجود ندارد اظهار داشت: طبق قوانین کشور، ارائه‌ی خدمات مالی و بانکی بر روی پیام‌رسان‌های خارجی ممنوع است اما تعدادی از پیام‌رسان‌های داخلی در حال ارائه خدمات بانکی هستند. همچنین برخی از پیام‌رسان‌های داخلی خدمات دیگری مانند بعضی از سرویس‌های دولت الکترونیک مثل خلافی خودرو، پرداخت قبض و خرید شارژ را ارائه می‌کنند. یکی از پیام‌رسان‌های داخلی که قابلیت‌های امور بانکی را دارد، به صورت کاملاً امن به 14 بانک خدمات بانکی را ارائه می‌کند. در واقع در برخی پیام‌رسان‌های داخلی این امکان به وجود آمده است که تراکنش‌های بانکی در محیطی امن، قابل اعتماد و همچنین در کنار قابلیت‌های پیام‌رسانی صورت پذیرد و این موضوع رابطه‌ی بین مشتری و فروشنده را آسان‌سازی می‌کند.

در پیام‌رسان‌های خارجی چون امکان پیگیری تخلفات مالی وجود ندارد، مردم متحمل ضررهای شدید شده‌اند

این پژوهشگر فضای مجازی در رابطه با دیگر مزیت‌های کسب‌وکار در پیام‌رسان‌های داخلی گفت: اگر کسی بخواهد در پیام‌رسان‌های داخلی کسب‌وکاری راه‌اندازی کند، مثل هر فضای دیگری که فعالیت اقتصادی وجود دارد، باید مجوزهای لازم را دریافت کند و تحت نظارت دستگاه‌های ناظر فعالیت خود را انجام دهد. این روند باعث می‌شود تا از عرضه محصولات قاچاق، غیراستاندارد و با قیمت غیرقانونی جلوگیری شود و بسیاری از مشکلات دیگر در این عرصه قابل کنترل شود. از آن مهمتر این است که اگر در مبادلات صورت گرفته تخلفی صورت بگیرد، آن تخلف قابل پیگیری است و این همان چیزی است که در پیام‌رسان‌های خارجی وجود نداشت. در ابزارهای خارجی موارد متعددی از بروز چنین مشکلات بزرگی وجود داشت، اما چون امکان پیگیری آن تخلف وجود نداشت، بسیاری از مردم در این فضا متحمل ضررهای شدید شده بودند.

کسب و کار

مشکلات ارزی و دلاری اخیر آخرین نمونه‌ی اخلال تلگرام در اقتصاد کشور بود

آل‌داوود در همین خصوص ادامه داد: در حال حاضر پرونده‌های متعددی در پلیس فتا و قوه‌ی قضائیه وجود دارد که پیام‌رسان خارجی تلگرام در حوزه‌ی اقتصادی کشور اخلال ایجاد کرده است. آخرین نمونه‌ی آن حوزه‌‌ی دلاری و ارزی بود؛ ما شاهد بودیم که آن‌ها وضعیت ارزی کشور را به مرحله‌ی بحران رساندند و ریشه‌های آن در خارج از کشور بود ولی نمایندگان آن‌ها در داخل بودند. اخلالگران بازار ارز و دلار بر بستر تلگرام فعالیت می‌کردند و دستگاه‌های امنیتی و انتظامی با سختی زیادی توانستند آنان را دستگیر کنند.

فعالیت‌های غیرقانونی در تلگرام منجر به از بین رفتن خرده‌شغل‌ها و رشد بیکاری در جامعه‌ی می‌شود

وی در رابطه با مشکلات کسب‌وکارها در پیام‌رسان‌های خارجی ادامه داد: وقتی یک فعالیت اقتصادی بر بستر یک پیام‌رسان خارجی شکل می‌گیرد، زنجیره‌ی اقتصادی و گردش مالی آن مشخص نیست و در نتیجه دولت از دریافت مالیات محروم می‌‌شود. این موضوع بسیار مضر است، زیرا مالیات یکی از منابع درآمد دولت است و بر بستر این مالیات است که دولت می‌تواند خدمات ارائه کند؛ این در صورتی است که فرد مورد نظر در حال انجام فعالیت اقتصادی و کسب سود خود است. این موضوع همچنین یک اجحافی است در حق مثلاً آن مغازه‌داری که همه‌ی مجوزها را دریافت کرده و همه‌ی مالیات‌ها را پرداخت می‌کند. در چنین موقعیتی در اصطلاح انگلیسی گفته می‌شود که دامپینگ اتفاق می‌افتد؛ این اتفاق منجر به آن می‌شود که خرده‌شغل‌ها در جامعه‌ی ما به طور کامل نابود و منجر به افزایش بیکاری در کشور شود. وقتی در پیام‌رسان‌های خارجی امکان نظارت وجود نداشته باشد، خیلی‌ها بدون مجوز دست به چنین فعالیت‌هایی که غیرقانونی است، می‌زنند.

گزارش از امیرحسن محمدپور

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۸۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
مهدی خوشبخت
۲۰:۵۴ ۲۵ فروردين ۱۳۹۷
سلام علیکم
در مورد عملکرد پیام رسان تلگرام باید بگم ما در نظام مدیریتی خود خیلی ضعیف هستیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۱۵ ۲۴ فروردين ۱۳۹۷
واقعا داشتن یک پیام رسان برای هر کشوری نشان از قدرت است مثل چین و روسیه و ان شاء الله ایران که مردم همه از پیام رسان ملی حمایت می کنند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۵۰ ۲۴ فروردين ۱۳۹۷
وقتی یادم می افتد که بخاطر فراخوان های تلگرامی پرچم کشور سوخت قلبم آتش می گیرد و می سوزد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۴۹ ۲۴ فروردين ۱۳۹۷
در صورت فیلتر شدن تلگرام کشورهایی که ما ترافیک وارداتی از آنها وارد می کردیم ضرر می کنند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۴۹ ۲۴ فروردين ۱۳۹۷
به برند سازی پیام رسان ملی خودمان فکر کنیم نه به برند شدن تلگرام
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۴۹ ۲۴ فروردين ۱۳۹۷
اگه تلگرام فیلتر بشه آنهایی که میلیاردها ارز از کشور با آن خارج می کردند ضرر می کنند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۵۶ ۲۴ فروردين ۱۳۹۷
وقتی هر روز یک تهمتی به پیام رسان بومی می زنند و تلگرام هم باز باشد چگونه رفع انحصار تلگرام رخ می دهد ؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۴۶ ۲۴ فروردين ۱۳۹۷
چرا باید چند شهید والا مقام برای تلگرام بدهیم ؟ چرا باید منافقان فراخوان های اغتشاش صادر کنند ؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۴۶ ۲۴ فروردين ۱۳۹۷
من یک سوالی می پرسم هر کسی نظر من را دید این سوال را پیش خودش جواب بدهد : تلگرام مهم است یا امنیت ؟
Iran (Islamic Republic of)
علی گرایلی
۱۷:۱۰ ۲۴ فروردين ۱۳۹۷
هر دو
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۱۹ ۲۳ فروردين ۱۳۹۷
عجب
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۳۵ ۲۳ فروردين ۱۳۹۷
قاچاق در تلگرام فراوان شده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۳۵ ۲۳ فروردين ۱۳۹۷
پیام رسان ایرانی عالی است
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۳۵ ۲۳ فروردين ۱۳۹۷
در تلگرام از خیلی ها کلاهبرداری شد واقعا کاش در پیام رسان بومی همه بودند تا نظم به فضای مجازی برگرده
Iran (Islamic Republic of)
علی گرایلی
۱۷:۱۰ ۲۴ فروردين ۱۳۹۷
انسان باید خودش عاقل باشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۳۴ ۲۳ فروردين ۱۳۹۷
شرکت‌های تبلیغاتی خب بیان تو پیام رسان بومی . چه اشکالی داره که منافع ملی رو به منافع شخصی ترجیح بدهند ؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۳۴ ۲۳ فروردين ۱۳۹۷
میگن مثل اینکه در تلگرام یک کانال بوده قیمت ارز رو بالا و پایین می برده تازه دلال ها هم توش عضو بودند
Iran (Islamic Republic of)
پرندک
۱۷:۱۱ ۲۴ فروردين ۱۳۹۷
تو مطمئنی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۳۴ ۲۳ فروردين ۱۳۹۷
پیگیری جرایم رو واقعا این تلگرام سخت کرده یعنی چی که سرور باید در کشور خارجی ها باشه ؟ اروپایی ها قانون جالبی دارند که اجازه خروج سرور از کشورشان را نمی دهند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۳۴ ۲۳ فروردين ۱۳۹۷
اگر می گفتند که تلگرام برای همیشه فیلتر می شود در دی ماه من مشکلی نداشتم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۳۴ ۲۳ فروردين ۱۳۹۷
متاسفانه تصاویری از آتش زدن عکس پرچم مقدس ایران هم در این تلگرام پخش می شد و چون مدیریت اش در دستان ما نبود نتوانستیم تا پاک نماییم
Iran (Islamic Republic of)
علی گرایلی
۱۷:۱۲ ۲۴ فروردين ۱۳۹۷
حتک حرمت به پرچم تمام کشورها توهین و محکوم است نه تنها ایران
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۳۴ ۲۳ فروردين ۱۳۹۷
مردم می توانند در توسعه‌ی کسب‌وکارهایشان از پیام رسان بومی استفاده کنند ما مردم هم حمایت می کنیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۳۴ ۲۳ فروردين ۱۳۹۷
همه اغتشاشات و ناآرامی های اخیر زیر سر تلگرام
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۳۳ ۲۳ فروردين ۱۳۹۷
تلگرام عامل انحطاط جامعس
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۳۳ ۲۳ فروردين ۱۳۹۷
تلگرام فراگیرترین شبکه‌ی اجتماعی بود الان همه می خواهیم مسدود بشه و به پیام رسان بومی برویم
Netherlands
ناشناس
۱۸:۳۹ ۲۳ فروردين ۱۳۹۷
فقط ایتا
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۳۸ ۲۳ فروردين ۱۳۹۷
با فیلترینگ تلگرام مشکلی ندارم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۳۷ ۲۳ فروردين ۱۳۹۷
هر روز دارند در مورد پیام رسان بومی در تلگرام بد می گویند چگونه رفع انحصار ممکن است ؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۳۷ ۲۳ فروردين ۱۳۹۷
متاسفانه تا تلگرام باشد شایعه ها و تهمت ها همیشه هست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۳۷ ۲۳ فروردين ۱۳۹۷
هر زمان تلگرام فیلتر شود به پیام رسان های بومی می آییم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۳۴ ۲۳ فروردين ۱۳۹۷
#آری_به_فیلترینگ_تلگرام
Iran (Islamic Republic of)
وحید
۱۷:۲۸ ۲۳ فروردين ۱۳۹۷
کسانی که خودشون رو در رده کارشناس جا میزنن
و کسانی که مثل من که در یک روستا زندگی میکنم و حداقل ۱۰ نفر از سایر شهرها به طور مستقیم از فعالیت خدماتی من در تلگرام استفاده میکنن
Iran (Islamic Republic of)
علی گرایلی
۱۶:۴۰ ۲۳ فروردين ۱۳۹۷
کسب وکار که وجود داره ولی باید کنترل بشه یا کد فعالیت بگیرند که در صورت خلاف قابلیت پیگیری توسط مال باختگان از طریق مراجع قضایی و انتظامی باشه ..
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۰۳ ۲۳ فروردين ۱۳۹۷
تو همین کانال تلگرامی که مدیریت پذیر نیست ارز بالا می رفت و کانالش را مشاهده کردم می گفت ارز 100 بره بالا
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۰۲ ۲۳ فروردين ۱۳۹۷
تو همین اغتشاشات شیشه ماشین بنده را شکستند آن هم بخاطر فرخوان هایی که منافقان می دادند چرا ؟ مگر من ماشینم را با پول حرام خریده ام ؟!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۵۴ ۲۳ فروردين ۱۳۹۷
تو سروش کسب و کارم بهتر شده و اعضای کانالم هم بیشتر از تلگرام اند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۵۳ ۲۳ فروردين ۱۳۹۷
لطفا امکانات و طرز استفاده از سروش رو طی خبری اطلاع رسانی کنید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۵۳ ۲۳ فروردين ۱۳۹۷
ممنون از فرصتی که به ما دادند تا به اعضای کانالمان بگوییم تا به پیام رسان بومی بیایند الان 70 درصد اعضایم در سروش هستند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۴۹ ۲۳ فروردين ۱۳۹۷
من از مدافعان تلگرام بودم قبل از نصب سروش
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۴۵ ۲۳ فروردين ۱۳۹۷
اگر پیام رسان قدرتمندي ایجاد نماییم می توانیم هاب منطقه شویم و کشورهای دوست هم به آن بپیوندند تا از پيام رسان های آمریکا خلاص شوند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۴۴ ۲۳ فروردين ۱۳۹۷
اگر کره جنوبی می تواند پیام رسان خودش را داشته باشد ما هم می توانیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۴۳ ۲۳ فروردين ۱۳۹۷
کار عمده در تلگرام فروختن ممبر یا اعضا و همچنین ویو یا بازدید مجازی است که توسط کاربران مجازی صورت می گیرد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۴۲ ۲۳ فروردين ۱۳۹۷
تلگرام عامل فساد در کشور شده زودتر فیلترش کنید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۴۲ ۲۳ فروردين ۱۳۹۷
درخواست ما جایگزینی تلگرام است
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۴۱ ۲۳ فروردين ۱۳۹۷
وقتی داعش به پیام رسانی نفوذ کنه کار اون پیام رسان تمومه مثل تلگرام
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۴۱ ۲۳ فروردين ۱۳۹۷
من از طریق تلگرام نون زن و بچمو درمیارم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۴۰ ۲۳ فروردين ۱۳۹۷
هدف از ایجاد تلگرام چی بود اصلا !
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۳۹ ۲۳ فروردين ۱۳۹۷
متاسفانه محیط تلگرام نامناسب شده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۳۸ ۲۳ فروردين ۱۳۹۷
از تلگرام متنفرم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۳۸ ۲۳ فروردين ۱۳۹۷
چرا باید این همه ارز بابت ترافیک وارداتی تلگرام از کشور خارج نماییم ؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۳۸ ۲۳ فروردين ۱۳۹۷
کسب و کار یعنی اجازه بدی کشورت یک پیام رسان ملی درست کنه تا مثل کشورهای قدرتمند یک برند معروف و ثروتمند داشته باشی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۳۶ ۲۳ فروردين ۱۳۹۷
چرا من را در تلگرام بصورت ناخواسته عضو می کنند ؟ این کارهایی که بعضی ربات نویس ها در اد اجباری انجام می دهند چه نوع کاری است ؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۳۶ ۲۳ فروردين ۱۳۹۷
در تلگرام همه کانال ها پر شده از ممبر یا اعضا متاسفانه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۳۴ ۲۳ فروردين ۱۳۹۷
در تلگرام قاچاقچی ها ثبت سفارش می گیرند از مردم خیلی آزادانه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۳۳ ۲۳ فروردين ۱۳۹۷
جنس های قاچاق هم در تلگرام فروخته میشه مثل لوازم صوتی و تصویری
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۳۳ ۲۳ فروردين ۱۳۹۷
بخاطر کشورم از تلگرام دست کشیدم و اون رو پاک کردم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۳۱ ۲۳ فروردين ۱۳۹۷
گروه خانوادگی مان را در سروش درست کردیم خیلی عالیه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۳۱ ۲۳ فروردين ۱۳۹۷
فکر می کنید دلار چگونه بالا رفته ؟ در همین گروه ها و کانال های مدیریت ناپذیر تلگرام
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۳۰ ۲۳ فروردين ۱۳۹۷
هر زمان تلگرام فیلتر بشه من به پیام رسان ایرانی می آیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۳۰ ۲۳ فروردين ۱۳۹۷
کار کلاسی ام رو تو سروش انجام میدم بد نیست واقعا تبلیغات منفی رو فراموش کنید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۲۹ ۲۳ فروردين ۱۳۹۷
زنده باد ایران و پیام رسان ایرانی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۲۷ ۲۳ فروردين ۱۳۹۷
#اگر سر به سر تن به کشتن دهیم ، از آن به که کشور به دشمن دهیم# . (سخن تمام مردم غیور ایران حتی فعالان تلگرامی که حاضرند از منافع شخصی بگذرند و منافع ملی کشور خویش را حفظ کنند) #
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۲۷ ۲۳ فروردين ۱۳۹۷
منم از تلگرام هنوز استفاده میکنم تا فیلتر شه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۲۷ ۲۳ فروردين ۱۳۹۷
من بیشتر آی گپ رو می پسندم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۲۷ ۲۳ فروردين ۱۳۹۷
#آری_به_فیلترینگ_تلگرام
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۲۶ ۲۳ فروردين ۱۳۹۷
امنیت مهم تر از همه چیز است چرا که اگر امنیت وجود نداشته باشد کار هم نیست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۲۶ ۲۳ فروردين ۱۳۹۷
کسب و کارها را می توان به پیام رسان داخلی آورد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۲۶ ۲۳ فروردين ۱۳۹۷
کسب و کارها را می توان به پیام رسان داخلی آورد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۲۶ ۲۳ فروردين ۱۳۹۷
من با فیلترینگ تلگرام مشکلی ندارم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۲۵ ۲۳ فروردين ۱۳۹۷
ویو فروختن مجازی و ممبر فیک یکی از شغل های کاذب است بنظر بنده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۲۵ ۲۳ فروردين ۱۳۹۷
چطور یک مغازه دار باید مالیات بدهد اما یک کانال تلگرامی که جنس می فروشد نه ؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۲۴ ۲۳ فروردين ۱۳۹۷
برخی ها از طریق تلگرام نون درمیارن کسب و کار میکنن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۲۴ ۲۳ فروردين ۱۳۹۷
خیلی ها فقط برای سرگرمی تلگرام هستند فقط دوستانشان را از تلگرام دور هم جمع آوری کرده اند گروه های شعر ومتن عکس نوشته،و گروه های چت ورزشی....اینان عادت کردند به دوستان مجازی خود ،با قطع تلگرام خیلی ها حتی ضربه روحی روانی میخورند همین چند روز پیش دختری در آمریکا بخاطر بسته شدن کانالش در یوتوپ چند نفر را کشت همراه خودش
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۴۴ ۲۳ فروردين ۱۳۹۷
من از پیام رسان سروش راضی ام شما رو نمیدونم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۰۳ ۲۳ فروردين ۱۳۹۷
تلگرام باید فیلتر شه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۵۸ ۲۳ فروردين ۱۳۹۷
باید فیلتر شه
Netherlands
reza
۱۸:۳۸ ۲۳ فروردين ۱۳۹۷
آخه چرا
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۲۹ ۲۳ فروردين ۱۳۹۷
ما تلگرام رو دوست داریم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۲۵ ۲۳ فروردين ۱۳۹۷
سلام ، اینطور که گفته شد امکان انتقال کسب و کار وجود دارد؟؟ میدونید برای راه اندازی یک کانال چه قدر باید زحمت کشید که اعضای آن کانال بالا بره ؟ میدونید که برای اعضای اون کانال چه قدر هزینه جذب عضو بیشتر داده ؟؟؟ به این راحتی میگن که امکان انتقال وجود داره. کی هزینه ضرر این افراد دارای کسب و کار و میده ؟ جوری میگید به راحتی که انگار می خواد اعضای کانالشو بزاره داخل کانال پیام رسان ها داخلی.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۲۹ ۲۳ فروردين ۱۳۹۷
ما باید بسترهای لازم را در پیام رسانهای داخلی مهیا کنیم
آخرین اخبار