برنامه گفتوگوی ویژه خبری امشب با موضوع خلیج فارس در آینه اسناد تاریخی و حقوق بین المللی برگزار شد.
به گزارش خبرنگار گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان؛ خلیج فارس در آینه اسناد تاریخی و حقوق بین المللی موضوع گفتوگوی ویژه خبری امشب 9 اردیبهشت ماه بود که با حضور مسعود شفیعی رئیس سازمان نقشهبرداری کشور و فرهاد نظری مدیرکل ثبت آثار تاریخی، طبیعی و معنوی سازمان میراث فرهنگی برگزار شد.
شفیعی رئیس سازمان نقشهبرداری کشور در ابتدای برنامه در پاسخ به این سوال که از نظر حقوق بینالمللی چه تصویری از خلیج فارس وجود دارد، اظهار کرد: ما در کشور کمیتهای به نام کمیته نامگذاری و یکسانسازی نامهای جغرافیایی داریم که به مسئولیت سازمان نقشهبرداری فعال است و نمایندگان چندین وزارتخانه در آن حضور دارند.
رئیس سازمان نقشهبرداری با بیان این که کمیته فوق نماینده ایران در کارگروه متخصصان نامگذاری جغرافیایی سازمان ملل است، افزود: این کارگروه از سال 1946 در زیر مجموعه کارگروه شورای اقتصادی و اجتماعی سازمان ملل ایجاد شده و از همان سال تا امروز، همواره نام خلیج فارس مطرح شده و هیچ مصوبهای برای تغییر نام وجود ندارد.
وی ادامه داد: از سوی دیگر نقشههای موجود به خصوص نقشههای تاریخی که قدمتی بیش از 3 هزار سال قبل از میلاد مسیح دارند هم خلیج جنوب ایران را خلیج فارس نامیدهاند؛ حتی در نقشههای وزارت دفاع انگلستان که تا چندی پیش برای دریانوردی مورد استفاده قرار میگرفت نام خلیج فارس وجود دارد.
شفیعی با اشاره به این موضوع که جمهوری اسلامی ایران چند سالی است که تهیه نقشههای الکترونیکی جدید را در دستور کار قرار داده، تصریح کرد: حدود 41 چارت منتشر شده و مورد استفاده قرار گرفته که در آنها نام خلیج فارس وجود دارد.
رئیس سازمان نقشهبرداری کشور درباره اجلاسهای کارگروه سازمان ملل گفت: کارگروه در سطح متخصصان هر 2 سال یکبار نشستهایی را برگزار میکند و هر 5 سال نیز کنفرانسی برگزار میشود و همه تصمیمات در همین کنفرانس گرفته میشود.
وی در پاسخ به این سوال که آیا هشداری در اجلاسهای کارگروه سازمان ملل برای استفاده از نامهای دیگر به جای نام خلیج فارس داده شده است، تصریح کرد: آنچه که در سوابق وجود دارد نشان میدهد در سال 2007 تلاشی از سوی نماینده اسرائیل صورت گرفته اما هیچ گاه به تصویب نرسید.
در ادامه فرهاد نظری مدیرکل ثبت آثار تاریخی سازمان میراث فرهنگی درباره این که سازمان میراث فرهنگی چه تلاشی برای تثبیت نام خلیج فارس کرده است، گفت: تنها دریایی که توانسته توجه همه اقشار را به خود جلب کند خلیج فارس بود و این موضوع در کنار تلاش برخی کشورها برای تغییر نام خلیج جنوبی ابران نشان از اهمیت خلیج فارس دارد.
مدیرکل ثبت آثار تاریخی و طبیعی و معنوی سازمان میراث فرهنگی افزود: سازمان میراث فرهنگی براساس وظیفه کارهای زیادی را در حوزه ثبت میراث فرهنگی در سطح جهانی انجام داده که یک نمونه آن توانایی لنجسازی در خلیج فارس بود که با این کار دو هدف را نشانه گرفتیم.
وی تصریح کرد: نقشههای تاریخی خلیج فارس که بیش از 400 مورد است به ثبت جهانی رسیده و همچنین آثار دیگری هم وجود دارد که در آنها به خلیج فارس اشاره شده است.
در ادامه برنامه نوروزی نویسنده کتاب خلیج فارس در پاسخ به این سوال که آیا در نوشتن کتاب خلیج فارس از منابعت خارجی استفاده شده است، بیان کرد: اولین کتاب در مورد خلیج فارس را ثبت کردیم که به 10 زبان دنیا نوشته شده و در آن سعی شده از منابع عرب زبان و اروپایی استفاده شود و از هیچ منبع داخلی استفاده نکنیم.
نویسنده کتاب خلیج فارس ادامه داد: ما همچنین برای نوشتن این کتاب از نامههایی که از سال 1990 توسط سازمان ملل با سربرگ این سازمان بوده استفاده کردیم در آن به کشورهای منطقه گفته شده باید از نام خلیج فارس استفاده کنند؛ سندهایی زیادی در تمام دنیا به نام خلیج فارس وجود داشته که متاسفانه در دهه اخیر اکثر آنها از بین رفته و باعث شده تا برخی کشورها از نام مجعول استفاده کنند.
وی با بیان این که ما میخواهیم این کتاب را به 50 زبان دنیا منتشر کنیم، تصریح کرد: این کتاب در تمام دنیا به خصوص در 185 کتابخانه ملی و توسط 90 رایزن توزیع خواهد شد.
نوروزی افزود: زمانی که در امارات کتاب شیخ زائد را نوشتم به من پیشنهاد شد تا با دریافت 200 هزار دلار از نام مجعول استفاده کنم اما من این کار را نکردم.
نظری مدیرکل ثبت آثار تاریخی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در ادامه برنامه با اشاره به اینکه تعلق خلیجفارس به ایران تعلقی ناگسستنی و ذاتی است، گفت: کارهای فرهنگی رنگ و بوی سیاسی ندارد و پذیرش آن از سوی مجامع بین المللی بیشتر است.
وی با بیان اینکه تاریخ را نمیتوان تحریف کرد و ممکن است فقط برای مدتی مسئله ای را بتوانند ماسکه کنند اظهار کرد: خلیج فارس فکت تاریخی است و ناسیونالیسم موضوع جدید به حساب می آید، لذا ردی از ناسیونالیسم در این ارتباط وجود ندارد.
مدیرکل ثبت آثار تاریخی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری با اشاره به اینکه خلیج فارس یک میراث فرهنگی تمام عیار است خاطرنشان کرد: میراث فرهنگی ما خلیج فارس است و ارتباطی با ناسیونالیسم ندارد .
وی با اشاره به اینکه در دوره مدیریت جدید سازمان میراث فرهنگی، بیش از پیش به میراث فرهنگی توجه میشود گفت: اکنون تمرکز بر معرفی میراث فرهنگی است، لذا دستمان برای ثبت میراث فرهنگی در حوزه ملی باز است، اما نیازمند معرفی برگ های زرین ایران به دنیا هستیم.
مسعود شفیعی رئیس سازمان نقشه برداری کشور در بخش دیگری از این برنامه گفت: نقشه های الکترونیکی ، خلیج فارس را با عنوان خلیج فارس نشان می دهد و این مسئله قابل خطشه نیست.
محمد عجم کارشناس حقوق بین الملل در ادامه برنامه طی ارتباط زنده تلویزیونی با اشاره به اینکه جعل نام خلیج فارس بیشتر در راستای منافع مادی و سلطه طلبانه است و در ضدیت با جمهوری اسلامی ایران وهویت اسلامی مطرح می شود ادامه داد: دو هزار سال است که از نام خلیج فارس به صورت مستمر در همه اسناد و مدارک اسلامی و تاریخی استفاده می شود .
وی با اشاره به اینکه خلیج فارس به میراث هویت اسلام تبدیل شده و غیر قابل تغییر است افزود: مردم باید هوشیاری، همبستگی، اتحاد و انسجام ملی و اسلامی خود را حفظ کنند.
عجم با اشاره به اینکه برخی از کشورها با انگیزههای سیاسی، ژئوپولتیکی و سایر انگیزهها تصمیم دارند این نام را تغییر بدهند و هزینه های هنگفتی را برای این موضوع انجام میدهند، گفت: هیچ کتاب تفسیری را نمیتوان پیدا کرد که در آن از نام بحر فارس نام نبرده باشد، لذا این کلمه یک هویت اسلامی ایرانی است.
اين کارشناس حقوق بین الملل با اشاره به اینکه رئیس جمهور جدید آمریکا در صحبتهایش همیشه از نام خلیج فارس استفاده می کرد، اما قراردادهای جدیدی با عربستان بسته و پول هنگفتی پشت سر این قضایا خوابیده است و لذا از به کار بردن نام خلیج فارس اجتناب می کند .
علی بهرامشاهی دبیر علمی جشنواره کتاب خلیج فارس با اشاره به اینکه متاسفانه بعد از ورود قدرت های استعماری به منطقه ، برخی از کشورهای منطقه منافع طولانی مدتی برای خود تصور کرده اند افزود : وقتی منافع دیکتاتور مابانه مطرح میشود موضوع به سمت تنش و چالش پیش میرود .
انتهای پیام/