یائسگی زودرس اثری جدی بر سلامت جسمی و روانی بانوان می‌گذارد، به همین دلیل آشنایی با راهکار‌های به تعویق انداختن آن می‌تواند ضامن ماندگاری سلامت آن‌ها باشد.

به گزارش خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران؛  یائسگی زودرس یکی از مشکل‌هایی است که برخی بانوان حتی در اواخر دهه سی یا اوایل ۴۰ سالگی را تهدید می‌کند.

یائسگی زودرس بانوان را در معرض خطر ابتلا به انواع بیماری ها، دگرگونی‌های هورمونی، ناباروری و حتی سرطان قرار می‌دهد؛ کارشناسان دریافتند بانوانی که سالمندی یائسه می‌شوند از سلامت نسبی بهتری به نسبت سایر بانوان برخوردارند.

انجام برخی راهکار‌ها می‌تواند مانع از بروز یائسگی زودرس در بانوان شود هرچند عامل‌های ژنتیکی نیز در بروز آن موثر است؛ رژیم غذایی حاوی ماهی‌های روغنی حاوی امگا سه، ۶ و ۹ و نیز خوردن لوبیا سبز می‌تواند مانع از افت توان باروری در زنان و قطع قاعدگی ماهانه آن‌ها شود.


مصرف بیش از اندازه خوراکی‌های حاوی کربوهیدرات مانند برنج سفید و انواع پاستا می‌تواند سبب تسریع یائسگی زودرس شود.

پژوهشگران دانشگاه لیدز (University of Leeds) این نتیجه‌ها را با بررسی برروی ۱۴ هزار زن در سنین باروری درکشور انگلستان به دست آورده اند.

در زنانی که به طور مرتب ماهی‌های روغنی در طول هفته مصرف کرده اند یائسگی سه سال به تعویق افتاده است در مقایسه با زنانی که رژیم غذایی حاوی کربوهیدرات مصرف می‌کردند.

پژوهشگران اعتقاد دارند سطح بالای آنتی اکسیدان در ماهی‌های چرب و نیز مواد مغذی موجود در سبزیجات دارای برگ‌های سبز به محافظت از سلول‌های بدن زنان و نیز تنظیم هورمون‌ها کمک می‌کند.

این منابع غذایی از تخریب و آسیب دیدن تخمدان‌ها جلوگیری می‌کنند و سبب ادامه یافتن قاعدگی می‌شوند، یائسگی زمانی اتفاق می‌افتد که میزان ترشح هورمون استروژن در بدن زنان کاهش پیدا می‌کند که در بازه زمانی ۴۵ تا ۵۵ سالگی است و با علامت هایی همچون قاعدگی نامنظم، قطع قاعدگی، احساس گرما، خشکی و سوزش زبان، کلافه گی و نوسان‌های خلقی، ریزش مو‌های سر، افزایش چین و چروک صورت، بروز پوکی استخوان، ضعیف شدن عضله‌ها و نیز ناتوانی درفرزند آوری همراه است.

از دیگر مواد غذایی مفید که می‌تواند مانع از بروز یائسگی زودرس شود می‌توان مصرف مرغ، بوقلمون، گوشت گاو، انگور، انواع توت، پرتقال، گیلاس، نخود فرنگی، عدس، نخود، لوبیا سبز، لوبیای سیاه و بادام زمینی را نام برد؛ خوراکی‌هایی که باید از مصرف آن‌ها به میزان زیاد اجتناب کرد شامل ماکارونی، برنج سفید، نان سفید، شیرینی، کیک و بیسکویت است.


کارشناسان در پژوهش‌های خود دریافتند بانوانی که رژیم غذایی گیاهخواری دارند یا از پروتئین‌های حیوانی کمتر استفاده می‌کنند به دلیل دریافت میزان زیادی از آنتی اکسیدان، فیبر و چربی کمتر میزان بیشتری هورمون استروژن در بدن خود به نسبت سایر زنان دارند که سبب به تعویق افتادن یائسگی در آن‌ها می‌شود.

مصرف مواد غذایی دارای کربوهیدرات، سبب افزایش خطر ابتلا به مقاومت نسبت به انسولین می‌شود که این مشکل باعث کاهش فعالیت هورمون‌های بدن زنان، کاهش سطح استروژن و اختلال در چرخه قاعدگی می‌شود.


کارشناسان به بانوان توصیه می‌کنند در کنار رعایت رژیم غذایی به ورزش منظم نیز پردازند و آزمایش‌های دوره‌ای انجام دهند و تحت نظر پزشک متخصص باشند و بانوان متاهل فرزند آوری خود را به تاخیر نیندازند، زیرا از ۳۰ سالگی به بعد قدرت باروری در بانوان کاهش می‌یابد.


نتیجه این مطالعه در مجله اپیدمیولوژی و بهداشت جامعه (the Journal of Epidemiology and Community Health) منتشرشده است.

انتهای پیام/

راهکار‌هایی برای پیشگیری از یائسگی زودرس

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار