به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان؛ حمید بعیدی نژاد روز چهارشنبه در گفتوگو با شبکه سی.ان.ان به سئوالی درباره واکنش ایران بهاحتمال خروج آمریکا از برجام پاسخ داد و گفت که سناریوهای مختلفی دراینباره وجود دارد.
وی بیان داشت که اولین سناریو رجوع به تدابیری است که در برجام در مورد زمان بروز اختلاف لحاظ شده است.
بعیدی نژاد گفت که این مساله در پاراگراف 36 برجام مورداشاره قرارگرفته و به تصمیم آمریکا بستگی دارد که آیا به چنین احتمالی جامه عمل بپوشاند.
سفیر ایران در لندن از دیگر واکنشهای احتمالی ایران در برابر خروج آمریکا از برجام را خروج تهران از این توافق عنوان کرد و گفت: اینیک احتمال واقعی است و ما درباره آن برنامهریزی میکنیم.
وی افزود: رئیسجمهوری ایران به سایر سازمانها درباره این احتمال دستورات لازم را ابلاغ کرده است.
سفیر کشورمان در ادامه بیان داشت: زمانی که آمریکا از برجام خارج شود یعنی توافقی باقی نمانده است. چون یکی از طرفهای مهم توافق بهطور شفاف آن را فسخ کرده و توافقی باقی نمیماند که ایران به آن پایبند باشد.
بعیدی نژاد ادامه داد: بر همین اساس ایران به شرایط پیش از برجام بازخواهد گشت و ممکن است دوباره غنیسازی اورانیوم را از سر بگیرد.
وی در پاسخ به این سوال که دیدگاه ایران درباره آینده برجام چیست، گفت: ما تحولات را با دقت و جدیت دنبال می کنیم. برجام که حاصل مذاکرات ارزنده میان ایران و قدرت های جهانی است شرایط پر تب و تابی را پشت سر می گذارد و منتظر هستیم ایالات متحده چه تصمیمی را اتخاذ می کند.
بعیدی نژاد با اذعان به اینکه کاخ سفید پیام های مثبت و سازنده ای درباره حفظ برجام نشان نمی دهد، افزود: اما می خواهیم ببینیم که در عمل چه اتفاقی می افتد . ما روزانه [از سوی واشنگتن] پیام های منفی دریافت می کنیم اما می خواهیم به ایالات متحده زمانی کافی را برای اینکه تصمیم درستی اتحاذ کند بدهیم.
وی در پاسخ به این سئوال که آیا همچنان به حفظ برجام امیدوار است، گفت: نمی توانم بگویم امیدوارم اما امیدواری همواره بایستی وجود داشته باشد. انسان بدون امید معنایی ندارد. اما می خواهیم که برای سناریوهای مختلف آمادگی داشته باشیم.
بعیدی نژاد در پاسخ به خبرنگار سی.ان.ان که به اظهارات ترامپ مبنی براینکه اگر ایران غنی سازی اورانیوم را از سر بگیرد با مشکل بزرگی مواجه می شوداشاره و پرسید تفسیرشمااز این تهدیدها چیست، گفت: من با اظهارات ترامپ مبنی بر اینکه ایران برنامه تسلیحات هسته ای آغاز نخواهد کرد موافقم؛ چون ما هرگز چنین فعالیتی نداشتیم.
وی اظهار داشت که ایران به طور شفاف خود را به پیمان منع گسترش سلاح های هسته ای متعهد دانسته و مطابق با فتوای رهبر معظم انقلاب سلاح های هسته ای را حرام تلقی می کند.
سفیر کشورمان تصریح کرد که اگر ایران به دوران پیش از برجام بازگردد، مطابق با تعهداتش در چارچوب پیمان منع گسترش سلاح های هسته ای و آژانس بین المللی انرژی اتمی فعالیت هسته ای خود را از سرخواهد گرفت.
بعیدی نژاد در پاسخ به سئوال دیگری درباره آرایش جدید کاخ سفید و رویکرد ضد ایرانی دستگاه سیاست خارجی آمریکا گفت که در این باره هیچ نگرانی ندارد.
وی افزود: ما مذاکرات هسته ای را بر مبنای برد - برد برای تمام طرف های برجام آغاز کردیم و از اینکه شاهد هستیم یکی از طرف ها می خواهد آن را باطل کند، خرسند نیستیم.
بعیدی نژاد یادآور شد که جمهوری اسلامی ایران با هدف اعتماد سازی و کاهش نگرانی جامعه جهانی نسبت به برنامه هسته ای ایران مذاکره کرد 'اما زمانی که طرف مقابل تمایلی به تداوم اعتماد سازی ندارد، ایران با حمایت کامل مردم خود به طور موثر پاسخ خروج آمریکا از برجام را خواهد داد'.
سفیر کشورمان در پاسخ به سئوال دیگری درباره طرح پیشنهادی رئیس جمهوری فرانسه درباره حصول یک توافق جامع تر با ایران که مسائل موشکی و منطقه ای شامل شود گفت که این پیشنهاد تازه ای نیست.
او توضیح داد که در جریان مذاکرات هسته ای برخی از کشورها، از چنین دیدگاهی برخوردار بودند که بایستی مسائل مربوط به تروریسم، حقوق بشر ومسائل منطقه ای مورد بررسی قرارگیرد. 'اما بعدا متقاعد شدیم که برای تمام این مسائل قادر به یافتن راه حل نخواهیم بود. '
بعیدی نژاد در پاسخ به سئوال یگری با این مضمون که آیا ایران در شرایط کنونی با انجام چنین مذاکراتی موافقت می کند، گفت: مدالیته ای که این طرح پیشنهاد شده برای ما کاملا غیر قابل پذیرش است؛ چون مشروط به این است که اگر خواهان ادامه اجرای برجام هستیم بایستی درباره سایر موضوعات به توافق برسیم.
وی تصریح کرد که برجام ارزش خودش را دارد، همچنان کار می کند و بایستی اعمال شود.
وی افزود که اگر مسائل دیگری وجود دارد که تمام طرف ها درخصوص مذاکره درباره آن می توانند به نتیجه برسند، در آینده قابل بحث است.
سفیر کشورمان در انگلیس در پاسخ به سئوال دیگری درباره ناکامی اروپایی ها در متقاعد ساختن رئیس جمهوری امریکا برای ماندن در برجام ابراز تاسف کرد و یادآور شد:این دومین باری است که اروپا برای نجات مذاکرات هسته ای تلاش می کند.
وی افزود: آنها برای نجات برجام مصمم هستند و 'ما آگاه هستیم که آنها این کار را با حسن نیت پیگیری و تلاش می کنند که ایالات متحده آمریکا را برای ماندن در برجام متقاعد سازند. اما واقعیت این است که آنها موفق نبودند'.
بعیدی نژاد افزود: ایران با راهبرد اروپا در متقاعد ساختن آمریکا برای ماندن در برجام موافق است اما با تاکتیک آنها موافق نیست.
وی در این باره توضیح داد که اروپایی ها نبایستی در جهت مماشات با رئیس جمهوری آمریکا حرکت کرده و به او امتیاز بیشتری بدهند.
نماینده دستگاه دیپلماسی کشورمان در لندن گفت که جمهوری اسلامی ایران معتقد است که متقاعد ساختن ایالات متحده آمریکا غیر ممکن است و 'ما بایستی به طور روشن اعلام کنیم که برجام وجود دارد، می خواهیم آن را حفظ کنیم و بایستی به طور موثر اجرا شود'.
در بخش دیگری از این مصاحبه، سفیرکشورمان به سئوالی درباره ادعاهای بنیامین نتانیاهو نخست وزیررژیم صهیونیستی پاسخ داد و گفت که در گذشته نیز اتهاماتی درباره فعالیت های تحقیقات تسلیحات هسته ای در ایران مطرح بود اما هیچ گاه شواهدی به ایران در این باره ارائه نشد.
بعیدینژاد عنوانکرد که پس از مذاکرات فشردهای که میان ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی برگزار شد، این نهاد بینالمللی آخرین ارزیابی خود رادرباره ماهیت برنامه هستهای ایران در قالب یک گزارش منتشر و تصریح کردکه آژانس بینالمللی انرژی اتمی هیچ 'شواهد معتبری' مبنی بر تلاش ایرانبرای ساخت سلاح اتمی در اختیار ندارد.
وی اضافه کرد که این گزارش متعاقباً به شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی ارائه و متعاقب آن قطعنامهای به تصویب رسید که پرونده 'ابعاداحتمالی نظامی برنامه هستهای ایران' برای همیشه مختومه شود.
بعیدی نژاد این اظهارات را در حالی بیان داشت که دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا قرار است 22 اردیبهشت درباره ماندن یا خروج واشنگتن از برجام تصمیم گیری کند. او پیشتر به طرف های اروپایی هشدار داده بود اگر آنچه وی ایرادهای برجام می داند برطرف نشود، از این توافق خارج خواهد شد.
دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا که برجام را «بدترین توافق» خوانده، اعلام کرده است، در صورتی که متحدان اروپایی واشنگتن تا 22 اردیبهشت (112 ماه می) «نواقص» برجام را رفع نکنند، راه خروج از آن را در پیش خواهد گرفت.
این در حالی است که فرانسه، انگلیس و آلمان در کنار چین و روسیه بر حفظ برجام تاکید کرده اند.
متحدان اروپایی آمریکا در هفته های اخیر تلاش مضاعفی برای ماندن واشنگتن در برجام داشته اند. امانوئل مکرون رئیس جمهوری فرانسه و آنگلا مرکل صدراعظم آلمان در روزهای گذشته با سفر به آمریکا کمپینی را برای جلوگیری از لطمه زدن ترامپ به برجام آغاز کردند.
این تلاش ها در حالی است که بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم اشغالگر قدس دوشنبه شب در اقدامی نمایشی، مدعی شد اسنادی در اختیار این رژیم است که نشان میدهد ایران پیش از برجام، برای رسیدن به تسلیحات هستهای تلاش میکرده و پس از این توافق، آن فعالیتها را بهصورت مخفیانه ادامه میدهد.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی از روز اجرای برجام در 17 ژانویه 2016 (27 دی 1394) تاکنون دستکم 10 بار پایبندی کامل ایران به توافق هسته ای را تائید کرده است. آژانس بین المللی انرژی اتمی (IAEA ) روز سه شنبه در واکنش به ادعاهای نخست وزیر رژیم صهیونیستی علیه ایران تاکید کرد: آژانس چنانکه در گزارش سال 2015 بیان کرده، پس از سال 2009 هیچ نشانه ای از فعالیت های هسته ای مرتبط با جنبه های غیرصلح آمیز را در ایران شاهد نبوده است.
همچنین حضرت آیتالله خامنهای رهبر معظم انقلاب به عنوان بالاترین مقام جمهوری اسلامی، استفاده از سلاح هستهای را حرام شرعی اعلام کردهاند.
منبع:ایرنا
انتهای پیام/