ما باید فراتر از این ایده برویم که تدریس بی نقص تدریسی است که در آن اکثریت دانش آموزان یکسری مطالب آموزشی دریافت کنند زیرا چنین آموزش‌هایی برای تنها برای برخی از دانش آموزان موثر خواهد بود.

چگونه خلاقیت دانش آموزان را شکوفا کنیم؟به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان،دیوید گوبلار مدرس دانشگاه آیوا در مقاله‌ای با عنوان Your Students Learn by Doing, Not by Listening از شیوه‌ی جدیدی در آموزش سخن می‌گوید. این شیوه نه تنها در تحصیل و آموزش افراد در مدرسه و دانشگاه بلکه در شیوه تربیتی والدین نیز به شدت تاثیر گذار است. در واقع اتکا به این شیوه می‌تواند سرچشمه‌ی بسیاری از تغییرات در عرصه‌های مختلف زندگی فردی باشد.

گوبلار؛ آموزش را به سطح بالاتری ارتقا می‌دهد. آموزشی که در آن ذهنیت افراد تغییر پیدا کند و افراد تنها به دریافت یکسری اطلاعات اکتفا نکنند، بلکه با این شیوه آموزشی در جریان عمل قرار می‌گیرند و مجری آموزش می‌شوند و دست به ایجاد ابداعات و ابتکارات می‌زنند. با این شیوه آموزش است که دانشجو بودن از یادگیری و گوش دادن به سخنرانی استادان به درگیر شدن با مطالب و فعالیت و ابداع نسخه‌های خاص تغییر جهت می‌دهد. در ادامه با این شیوه آموزش بیشتر آشنا می‌شوید.

گوبلار در ابتدای یادداشت خود به مقاله جدیدی از نیویورک تایمز ارجاع می‌دهد. نتایج جالب این مطالعه‌ی جدید بیانگر آن است که "کیفیت رژیم و نه کمیت آن" کلید کاهش وزن است. بر اساس این مطالعه، تمرکز بر مصرف زیاد سبزیجات و غذا‌های فرآوری نشده استراتژی بهتری از شمارش کالری است. در این مطالعه حدود ۶۰۰ نفر یکی از این دو نوع رژیم را انتخاب کرده بودند و تحت نظر قرار گرفته بودند. با این حال، نزدیک به پایان مقاله، متوجه نکته‌ای غیرعادی شدند: افراد در هر دو گروه کالری مصرفی شان کمتر از آن مقدار کالری بود که می‌توانستند مصرف کنند. ناگهان ادعا در مورد کیفیت در برابر کمیت مشکوک به نظر رسید.

بهترین یادگیری دانش آموزان زمانی است که خودشان چیزی را کشف کنند

گوبلار در ادامه عنوان می‌کند: هم زمان با این که روند این تحقیق را مطالعه می‌کردم؛ متوجه شدم نکته کلیدی در مورد رژیم غذایی نیست بلکه در مورد آموزش و تعلیم است. گاهی اوقات نگرانم که کلمه تدریس ما را به سمت دانشگاه و مدرسه گمراه کند. متعاقبا وقتی تنها تدریس را در مدارس و دانشگاه‌ها خلاصه کنیم؛ وظیفه ما به عنوان اساتید دانشگاه نیز این می‌شود که علوم جدید را در سر دانشجویان فرو کنیم. اما تجربه به من نشان داده؛ بهترین یادگیری هنگامی رخ می‌دهد که دانش آموزان خودشان چیزی را یاد بگیرند و کشف کنند و این دقیقا همان چیزی است که در این مطالعه رژیم‌های غذایی اتفاق افتاد.

از نظر نویسنده، علوم پایه تغذیه تغییر نکرده است: افرادی که کالری بیشتری مصرف می‌کنند نسبت به سوخت و ساز بدن وزن‌شان زیاد می‌شود. اما فقط گفتن این موضوع به مردم برای کاهش وزن کفایت نمی‌کند. اگر این طور بود؛ همه در BMI ایده‌آل بودیم. پس محققان مطالعه به گونه‌ای متفاوت عمل کردند. آن‌ها به مردم آموختند که چگونه عادت‌های غذایی را در خود ایجاد کنند که به طور طبیعی کالری کمتری مصرف کنند.

شرکت کنندگان در کلاس‌ها برای یادگیری عادات غذایی سالم در دو ماه اول یک بار در هفته، و به مرور کمتر در کلاس‌ها شرکت می‌کردند. اندازه کلاس کوچک بود (حداکثر ۲۲ دانشجو)، و مربیان بر «تغییرات پایدار شیوه زندگی و نه تنها رژیم غذایی موقت» تمرکز کردند.

علاوه بر این، بر اساس بازخورد اولیه، محققان شیوه آموزش خود را تغییر دادند. آن‌ها سعی کردند کلاس‌ها و مطالب فشرده و متراکم ارائه نشود و جنبه تعلیم و آموزشی نداشته باشید بلکه بیشتر تعاملی‌تر باشد. مربیان کمتر سخنرانی کردند و سعی کردند کلاس‌های خود را بر محور فعالیت مخاطبان قرار دهند. به عنوان مثال هرکس دستور پخت غذایی خود را تهیه می‌کرد و با این کار عملا حضوری فعالانه در جریان برنامه پیدا می‌کردند.

دانش آموزانی در تحصیل موفق ترند که خودشان یاد می‌گیرند

با این اوصاف دانش آموزانی در دوره‌های تحصیلی خود موفق ترند که خودشان یاد می‌گیرند. همانطور که شرکت کنندگان در این مطالعه نیز به صورت عملیاتی خودشان را در فرآیند تعلیم قرار دادند. آن‌ها ذهن خود را درباره چگونگی غذا خوردن و رفتارشان تغییر دادند. ما اساتید در دانشگاه و حتی مدرسه، نیز به دنبال دست یافتن به این فرآیند هستیم و سعی می‌کنیم دوره‌های آموزشی طراحی کنیم که به دانش‌آموزان و دانشجویان کمک کند تا در این فرآیند آموزش قرار بگیرند و خودشان یاد بگیرند و نه کسی به آن‌ها یاد بدهد.

تغییر ذهنیت افراد کار بسیار سختی است

از نظر این استاد دانشگاه تغییر ذهنیت افراد کار بسیار سختی است. وی در ادامه می‌گوید: در دوره آموزش سخنرانی من و دانشجویانم متفق القولیم که تغییر ذهنیت افراد کار سختی است و افراد غالبا در برابر پذیرش اشتباهاتشان مقاومت می‌کنند. زمانی که هنر متقاعد سازی را آموزش می‌دهم؛ چالش‌هایی را که به عنوان معلم با آن‌ها روبه رو شده ام؛ به خاطر می‌آورم.

به ندرت، کتاب یا سخنرانی ای؛ مردم را به متفاوت فکر کردن دعوت می‌کند

تدریس، تغییر ذهن دانش آموزان نیست؛ به این معنی که آن‌ها را متقاعد سازیم که موضع دیگری در مورد برخی مسائل داشته باشند. اما تدریس موفق باعث تغییر ذهنیت می‌شود. دائما سعی میکنم به دانش آموزان کمک کنم که تصورات غلط خود را کشف و بر این اساس آن‌ها را اصلاح کنند. گرچه متقاعد کردن برای سخنرانی مهم است؛ هدف مشخص نوشتن و صحبت کردن، متقاعد کردن خوانندگان و مخاطبان استدلال ماست. باید اعتراف کنیم که حتی بهترین نویسندگان اغلب اوقات در متقاعد کردن خوانندگان ناکام می‌مانند. به ندرت، کتاب یا سخنرانی ای؛ مردم را به فکر کردن متفاوت دعوت می‌کند.

دانشجویانم در این ترم موظف بودند سخنرانی با موضوع". ذهن من را تغییر داد" ارائه دهند. دانش آموزان مجبور بودند در مورد چیزی بنویسند که تفکرشان را به طور قابل توجهی تغییر داده بود و تجزیه و تحلیل کنند که چرا و چگونه چنین تغییری در آن‌ها رخ داده است. در نهایت این طور به نظر می‌رسید که حتی فکر کردن به مثالی مناسب در این زمینه برای بسیاری از دانش آموزان دشوار بوده است. اما همه این‌ها به معنای آن نیستند که آموزش یا متقاعدسازی غیرممکن است.

اغلب، به دانش‌آموزانم می‌گویم، تنها چیزی که می‌تواند ذهن ما را تغییر دهد، چیزی است که از خودمان می‌گذرد. در مطالعه جاما، محققان در تغییر عادات غذا خوردن شرکت کنندگان موفق بودند؛ چراکه فقط به گفتن اصول تغذیه سالم اکتفا نکردند و فراتر از آن را به مخاطبان خود آموزش دادند. این محققان نوعی استراتژی یادگیری فعال را که همه ما باید در کلاس‌های درس استفاده کنیم، به کار بردند.

تدریس به شیوه‌های قدیمی برای اکثر دانش‌آموزان این شیوه کارساز نیست

ما باید فراتر از این ایده برویم که تدریس کامل و بی نقص، تدریسی است که در ان اکثریت دانشجویان آموزش ببینند و یکسری مطالب آموزشی را دریافت کنند. چنین آموزش‌هایی (که شاید بهتر باشد آن‌ها را سخنرانی بنامیم) برای برخی از دانش آموزان موثر خواهد بود. اما برای اکثر دانش آموزان این شیوه کارساز نیست و باید مخاطبانمان را به عمل وادار کنیم و در جریان یادگیری قرار دهیم.


بیشتر بخوانید:خانواده‌ها مراقب آسیب‌های اجتماعی و رفتار‌های پرخطر دانش آموزان باشند


چگونه خلاقیت و نوآوری دانش آموزان را شکوفا کنیم؟

چنین شیوه آموزشی کار ساده‌ای نیست. اما همانطور که مطالعه جاما نشان می‌دهد، با برنامه ریزی کافی، تخصص و انعطاف پذیری، قابل دستیابی است. این کافی نیست که تنها به دانش آموزانمان بگوییم کالری کمتری بخورند بلکه باید آن‌ها را در آشپزخانه تنها بگذاریم تا خودشان پخت و پز کنند و دستور غذایی خاص خود را ابداع کنند. در چنین فرآیندی است که نه تنها فرآیند آموزش آن‌ها تکمیل می‌شود بلکه خلاقیت و نوآوری آن‌ها شکوفا می‌شود.

منبع:تبیان

انتهای پیام/

اهمیت سوق دادن دانش‌آموزان به سوی فعاليت 

برچسب ها: دانستنی ها ، خواندنی
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.