وی با بیان اینکه نیمی از مردم جهان در معرض دود سیگار قرار دارند، افزود: بر اساس مطالعهای که بین نوجوانان 13 تا 15 سال انجام شده است متأسفانه 3.4 درصد این افراد دخانیات مصرف میکنند که از این تعداد 4.8 درصد پسران و 2.1 دختران هستند.
سخنگوی وزارت بهداشت با اشاره به اینکه 8.2 درصد از نوجوانان سایر مواد دخانی و عمدتاً قلیان مصرف میکنند افزود: 11.1 درصد از پسران و 6.6 درصد از دختران مواد دخانی و عمدتاً قلیان مصرف میکنند و متأسفانه باید بگویم که 24.2 درصد از نوجوانان 13 تا 15 ساله در معرض دود سیگار در منزل خود قرار دارند.
وی با اشاره به اینکه 38.4 درصد از نوجوانان در معرض دود سیگار در مکانهای مسقف هستند، ادامه داد: 76.7 درصد از نوجوانان قطعاً میدانند که مصرف سیگار ضرر دارد اما متأسفانه اقدام به این کار ناپسند کرده و سلامتی خودشان را به خطر میاندازند.
حریرچی با اشاره به استراتژی های وزارت بهداشت در زمینه مقابله با دخانیات گفت: حفاظت از افراد در تماس با دود سیگار، اطلاعرسانی در خصوص خطرات مصرف سیگار، کمک به ترک افراد مصرفکننده سیگار، اجرایی کردن ممنوعیت ترویج و تبلیغ دخانیات و افزایش مالیات بر مواد دخانی از جمله استراتژیکهای وزارت بهداشت برای کاهش مصرف سیگار است.
وی اضافه کرد: مهمترین عامل در کاهش مصرف سیگار در نوجوانان قیمت آن است که بر اساس نظر سازمان بهداشت جهانی کشورمان به جز افزایش مالیات بر سیگار در سایر استراتژی ها بسیار موفق عمل کرده است.
حریرچی با اشاره به اینکه متوسط مالیات در دنیا 75 درصد قیمت خردهفروشی است، ادامه داد: میزان مالیات بر خردهفروشی سیگار در سال 96 پنج درصد و در سال 97 بیست درصد است اما متأسفانه هنوز با متوسط دنیا فاصله زیادی داریم.
سخنگوی وزارت بهداشت گفت: به ازای افزایش 10 درصدی قیمت سیگار مصرف آن هم به همین میزان کاهش پیدا میکند.
وی در خصوص مصرف ریتالین در بین دانشآموزان سال آخر و دانشجویان گفت: برخی از دانشآموزان و دانشجویان در ایام امتحانات اقدام به مصرف ریتالین میکنند؛ این دارو در ایام امتحانات به میزان 50 درصد افزایش پیدا میکند.
حریرچی افزود: در ایام امتحانات 5 درصد از دانشجویان و 4.5 درصد از دانشآموزان سال آخر اقدام به مصرف ریتالین کرده و این دارو عوارض جدی مانند بی اشتهایی، تهوع، استفراغ، احساس سرگیجه، روانپریشی دارد و داروی ریتالین بسیار اعتیادآور است.
وی در خصوص مرگ و میرهای ناشی از بیماریهای غیرواگیر گفت: در سال گذشته 78 درصد از مرگها به دلیل بیماریهای غیرواگیر بوده است که از این تعداد 82 درصد از مرگهای غیرواگیر ناشی از چهار گروه بیماریهای قلبی، دیابت، سرطان و بیماریهای مزمن ریوی است و یکی از اهداف اصلی وزارت بهداشت این است که تا سال 2024، 25 درصد موارد مرگ و میرهای زودرس را حذف کند.
حریرچی با اشاره به اینکه رتبه ایران در مبارزه با بیماریهای غیرواگیر در منطقه اول و در دنیا در رتبه دوم قرار دارد، افزود: وزارت بهداشت سعی در کاهش 25 درصدی مرگ و میرهای زودرس ناشی از بیماریهای قلبی، دیابت، سرطان و بیماریهای مزمن ریوی دارد و در این راستا برنامههای خوبی را اجرایی کرده است؛ میزان مصرف نمک به اندازه 30 درصد، کاهش مصرف دخانیات به اندازه 30 درصد، کاهش مصرف الکل به اندازه 10 درصد، کاهش شیوع فعالیتهای ناکافی بدن به میزان 20 درصد در کشور کاهش داشته است.
سخنگوی وزارت بهداشت با اشاره به اینکه 70 درصد از افرادی که فشار خون و دیابت دارند شناسایی و در حال درمان هستند، افزود: 70 درصد از افرادی که دچار بیماریهای غیرواگیر بوده شناسایی و داروهای مورد نیازشان به میزان کافی در دسترس این افراد قرار دارد.
وی گفت: وزارت بهداشت تا سال 1404 در نظر دارد میزان اسید در روغن و محصولات خوراکی را به صفر برساند و کاهش مرگ و میرهای حوادث ترافیکی را به اندازه 20 درصد، کاهش مرگهای ناشی از مصرف مواد مخدر را به میزان 10 درصد و میزان دسترسی به بیماریهای روانی سبک و شدید را به میزان 20 درصد افزایش دهد.
حریرچی اظهار کرد: رابطه مالی بعضی از ارائه دهندگان خدمات درمانی با شرکتهای تجهیزات پزشکی موضوع نگرانکنندهای است زیرا سرمایه بزرگ اعتماد مردم به جامعه پزشکی را در حوزه درمان خدشهدار میکند.
وی ادامه داد: هرگونه رابطه مالی بین ارائه دهندگان و شرکتهای تجهیزات پزشکی تخلف محسوب میشود و این کار یکی از کارهای کاملا غیر حرفهای است بر اساس قانون با متخلفان برخورد میشود.
حریرچی با اشاره به اطلاعیه سازمان نظام پزشکی ادامه داد: هرگونه رفتار سهمخواهی و اجرای خدمات درمانی بر اساس مواد 6، 7 و 20 آییننامه انتظامی اکیدا ممنوع و مستحق مجازات است.
سخنگوی وزارت بهداشت با بیان اینکه تخلف ارتباط مالی ارائه دهنگان خدمات بهداشتی درمانی با تجهیزات پزشکی و داروها همانند چاقوی دو لبه است که یک لبه آن پرداختکننده و لبه دیگر خدمات رسانی است که تسهیلات مختلف مانند سفرهای خارجی و مسائل مالی دریافت میکند که در این زمان متأسفانه بیشترین ضرر را مردم، بیماران و حتی سازمان بیمهگر متحمل میشود.
وی با اشاره به اینکه سودخواهی و قانع نبودن ارائه دهندگان خدمت با شرکتهای پرداختی باعث ایجاد اینگونه تخلفات میشود، بیان کرد: ارائه دهندگان خدمت و شرکتهای تجهیزات پزشکی و دارویی از درآمدهای متعارف و معمولی برخوردارند که به دلیل قانع نبودن اقدام به انجام چنین تخلفاتی از هردو گروه میشود.
حریرچی با اشاره به اینکه پیشگیری از بروز تخلفی مثل ارتباط مالی بین ارائه دهندگان خدمت به شرکتهای تجهیزات پزشکی مورد توجه است، تأکید کرد: باید افرادی که از صلاحیت کافی برخوردار بوده در این حوزه وارد شوند تا امکان تخلفات از بین برود.
سخنگوی وزارت بهداشت عنوان کرد: بعد از طرح تحول نظام سلامت با مجوز دولت وزارت بهداشت اقدام به قیمتگذاری تجهیزات پزشکی کرده است و قیمت تجهیزات و دارو در سامانه وزارت بهداشت به ثبت رسیده است و بیمارستانهای دولتی نمیتوانند بیمار را برای خرید تجهیزات پزشکی به خارج از مرکز درمانیاش مجبور کنند اما این کار هنوز در بیمارستانهای خصوصی انجام نمیشود ولی در آیندهای نزدیک این قانون برای مراکز درمانی خصوصی نیز اجرایی میشود.
وی اضافه کرد: باید با متخلفان برخورد قاطع انجام شود و این کار حتی در خود آمریکا که دارای بازار آزاد است به خوبی انجام میشود و مجازات سنگینی در انتظار افراد متخلف است.
حریرچی ادامه داد: پروندههای زیادی در خصوص تخلفات مختلف به سازمان نظام پزشکی راه یافته است که پس از بررسیهای لازم منجر به صدور حکم برای متخلفان شده است ولی برای صدور حکم پروندههایی که مخفیانه اجرایی شده است اطلاعی از آمار آن ها نداریم.
سخنگوی وزارت بهداشت در پاسخ به سوال خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان در خصوص قیمتگذاری تجهیزات پزشکی ادامه داد: قیمتگذاری تجهیزات پزشکی با همیاری صنف ذیربط با مجوز دولت انجام شده است و در خصوص تخلفات دستگاههای نظارتی و امور صنفی، تعزیرات و سازمان بازرسی کل کشور وظایف خود را جهت برخورد با متخلفان به خوبی انجام میدهند.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر وضعیت قراردادی های سرپرستهای پایگاه سلامت اظهار کرد: برخی از دانشگاهها قراردادهایی با سرپرست پایگاههای بهداشت داشتهاند و وضعیت قراردادشان به صورت خرید خدمتی بوده است، بر اساس قوانین خرید راهبردی پرداختها منطبق بر عملکرد افراد اعمال میشود.
حریرچی اضافه کرد: پایگاههای سلامت بخش خصوصی بر اساس خدمت رسانی فعالیت دارند که در برخی از این مراکز نیروی مازاد وجود دارد.
سخنگوی وزارت بهداشت در پاسخ به سوال خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان مبنی بر قیمتگذاری تجهیزات پزشکی تأکید کرد: حمایت از تولید داخل هدف اصلی وزارت بهداشت است و این کار در جهت رفع مشکل مالی انجام میشود، قیمتگذاری تجهیزات پزشکی با نظر صنف ذیربط به صورتی است که هم به سود تولیدکننده باشد و هم مردم توان پرداخت هزینه آن را داشته باشند.
حریرچی تأکید کرد: در برخی موارد شرکتهای وارداتی دارو و تجهیزات پزشکی با استفاده از اهرم کمبود میخواهند مشکلات قیمت را حل کنند، اداره کل وزارت بهداشت و دولت در اداره بازار از اهرمهای لازم استفاده میکنند.
سخنگوی وزارت بهداشت اظهار کرد: اداره کل وزارت بهداشت و دولت در اداره بازار از اهرمهای لازم استفاده میکند.
وی در پاسخی مبنی بر واکسیناسیون نوزادان و کمبودهای آن گفت: در حال حاضر وضعیت واکسیناسیون بسیار مناسب است و تنها کمبود مقطعی به دلیل کاهش تولید کننده انحصاری آن واکسن یک مشکل جدی را پیش آورده بود اما به طور کلی در آن زمان ماده ایمنی گلوبین دچار کمبود شده بود.
سخنگوی وزارت بهداشت ادامه داد: مکملهای غذایی برخی از گروههای خاص و مادران باردار است که مصرف آن به وسیله افراد دیگر غیر ضروری بوده و هزینههای اضافی را بر خانواده تحمیل میکند.
حریرچی در خصوص فروش مکملهای غذایی گفت: وزارت بهداشت و نیز دستگاههای نظارتی نمی تواند نظارت چمدانی و واردات از مرز را به صورت غیر قانونی کنترل کند اما در این بین مهمترین اقدام این است که مردم ما نسبت به اینگونه مسائل آگاه باشند.
وی اضافه کرد: وزیر بهداشت در جاهایی که اختیارات قانونی دارد به طور کامل و دقیق میتواند نظارت کامل را انجام دهد.
سخنگوی وزارت بهداشت یادآور شد: وزارت بهداشت با همکاری جهاد کشاورزی درخواست سموم کشاورزی برای 8 نوع محصول گیاهی طرح پایش را در راستای اندازهگیری مواد شیمیایی مختلف اجرا میکند.
انتهای پیام/