به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان؛ انتخابات پارلمانی عراق در حالی به پایان رسید که ائتلاف «سائرون» به ریاست «مقتدی صدر» با کسب ۵۴ کرسی به پیروزی رسید و ائتلاف «الفتح» به ریاست «هادی العامری» با ۴۷ کرسی و ائتلاف «النصر» به ریاست «حیدر العبادی» نخستوزیر با ۴۲ کرسی به ترتیب در جایگاه دوم و سوم قرار گرفتند.
نتایج آرای اعلامی مورد اعتراض برخی گروهها قرار داشت و مقرر شد برخی صندوقها مورد شمارش دستی قرار گیرند. اما این صندوقها به صورت عمدی آتش زده شد و بر پیچیدگیها افزوده شد.
بیشتر بخوانید:نقش کردها در تشکیل دولت آینده عراق چیست؟/ آیا کردها هادی العامری را به مقتدی صدر ترجیح میدهند
در خصوص این انتخابات با شیخ «حمید معله الساعدی» رئیس کنگره سراسری جریان حکمت ملی عراق به ریاست سید «عمار حکیم» گفتگو کرده است که از نظر میگذرد.
*طی هفتههای اخیر شاهد برگزاری انتخابات پارلمانی در عراق بودیم، اما مشکلاتی در این زمینه به وجود آمده است که تعدادی از جریانها و مقامات عراقی خواهان بازشماری دستی آراء شده اند. روز یکشنبه نیز یک مرکز حفظ آراء مردمی در بغداد به آتش کشیده شد. علت این حوادث و مشکلات چیست؟
انتخابات پارلمانی عراق که طی هفتههای اخیر برگزار شد، انتخاباتی سرنوشت ساز بود. زیرا در مقطع و پیچ تاریخی مهمی انجام شد، اما متاسفانه به دلیل اقدامات برخی گروه ها، شاهد بروز مشکلات و ایراداتی در جریان انتخابات شدیم؛ همین موضوع نیز موجب شده که تصمیم گیریهای جدیدی برای بازشماری آراء به صورت دستی به جای شمارش الکترونیکی آراء اتخاذ گردد.
درباره عوامل بروز این حوادث و مشکلات نیز باید بگویم که در وهله نخست، با بحران فقدان اعتماد میان گروههای سیاسی مواجه هستیم و در مرحله بعدی نیز کمیساریای مستقل انتخابات به اندازه کافی برای این انتخابات تخصص نداشت و در حد حرفهای نبود.
علت سوم نیز این است که شمارندگان آراء در آمادگی لازم برای جلوگیری از بروز این مشکلات و یا ارائه نتایج به صورت صحیح و دقیق را نداشتند. از جمله دیگر عوامل نیز طبیعتا میتوان به دخالتها در این موضوع اشاره کرد؛ بنابراین اعلام سریع نتایج و آغاز مذاکرات، موجب زمینه سازی برای مداخله تمام مقامات از نهاد قانون گذاری و اجرایی و قضایی در موضوع و پیچیدهتر شدن شرایط شد.
*برگزاری صحیح و خوب این انتخابات میتوانست همانند پیروزی بر داعش، یک دستاورد و پیروزی سیاسی نیز برای عراق رقم بزند. به نظر شما مشکلات پیش آمده چه تاثیرات منفی بر جایگاه سیاسی عراق در منطقه میگذارد؟
بلاشک همه ما میدانیم که عراق پیروزی بزرگی بر داعش و همچنین در حفظ وحدت خود از طریق باطل کردن همه پرسی اقلیم کردستان کسب کرد. همه ما امیدوار بودیم که انتخابات پارلمانی نیز یک پیروزی سیاسی و اجتماعی برای دستیابی به عراقی امن و پیشرفته باشد، اما این آرزو محقق نشد و برخی در این زمینه کارشکنی کردند تا انتخابات شبهه ناک شد و نه تنها انتظار ما محقق نشد بلکه عرصه سیاسی و انتخاباتی بدتر گشت.
*با توجه به شرایط کنونی در بحث انتخابات، آیا مرجعیت عالیقدر عراق ممکن است برای حل و فصل مشکلات انتخاباتی ورود کنند؟
مرجعیت دینی از گذشته و تاکنون همیشه ضامن امنیت واقعی و حقیقی برای ملت عراق بوده و هستند و بارها عرصه سیاسی عراق را از بحرانها نجات داده اند.
اما به نظر میرسد مرجعیت در این نوبت خود را از موضوع و پیامدهای آن دور نگه داشته اند و معتقدم که مرجعیت حداقل در برهه کنونی دخالت نخواهد کرد و منتظر اقدامات گروههای سیاسی میمانند تا در صورتی که شرایط به وضع خطرناکی برسد، احتمال دارد از مرجعیت دینی در این زمینه کمک گرفته شود.
*جریان حکمت ملی عراق چه رایزنیهایی برای تشکیل دولت قوی برای آینده عراق میکند و اولویتهای دولت بعدی عراق چه باید باشد؟
باتوجه با عدم مشخص بودن نتیجه انتخابات و لزوم تعیین تکلیف آراء اتخاذ شده از سوی دادگاه عالی، فعلا روند مذاکرات برای ائتلافها کُند پیش میرود و مشخص شدن وضعیت نتایج، به تسریع این روند کمک میکند.
برنامه جریان حکمت ملی مبتنی بر اکثریت سیاسی ملی است و باید به عرصهای ورود کنیم که در آن دولت و معارضان قرار دارند. از یک سو دولتی قوی متشکل از تمام گروهها و از سوی دیگر نیز معارضانی قوی با حضور تمام گروهها که نشانگر دموکراسی در کشور است.
در حوزه روابط سیاسی نیز ما پیشتر به ایجاد توافقی منطقهای و بین المللی دعوت کرده ایم و خواستار برگزاری کنفرانسی منطقهای با حضور کشورهای پیرامونی و همجوار عراق شده ایم تا توافقی برای ایجاد امنیت در خاورمیانه حاصل شود.
در حوزه اقتصادی نیز اولویت اول ما مبارزه با فساد، کاهش بیکاری، ایجاد توسعه داخلی، اقتصاد آزاد، کاهش تسلط دولت و زمینه سازی برای سرمایه گذاری بخش خصوصی است. همچنین به برنامه آموزش و امنیت کشور نیز باید توجه گردد. این از خدمات اصلی و مهم است که مردم عراق به آن نیاز دارند.
منبع:مهر
انتهای پیام/