به گزارش گروه بین الملل باشگاه خبرنگاران جوان به نقل پایگاه خبری شبکه العالم، شورای امنیت سازمان ملل جهت بررسی میزان اجرای قطعنامه 2231 شورای امنیت که برجام را مورد تایید قرار داد جلسه برگزار کرد.
این نشست با دستور کار بررسی گزارش پنجم دبیرکل سازمان ملل در خصوص نحوه اجرای قطعنامه 2231 آغاز شد. معاون دبیرکل سازمان ملل در این نشست گفت آژانس بینالمللی انرژی اتمی تاکنون 11 نوبت، پایبندی ایران به تعهدات برجامی خود را تأیید کرده است.
معاون آنتونیو گوترش -- دبیرکل سازمان ملل متحد -- در ادامه از «تأسف» دبیرکل از مشکلاتی که از ناحیه خروج آمریکا از برجام پیش آمده خبر داد و البته در همان حال، از ایران خواست که «نگرانیهای اعضای سازمان ملل در خصوص نقض ادعایی محدودیتهای ایران ذیل ضمیمه برجام را مدنظر قرار دهد.»
معاون دبیرکل در ادامه خواندن متن گزارش پنجم گوترش از اجرای برجام گفت: «خوشحالم که بگویم که کانال خرید برجام کماکان به صورت موثر به کار خود ادامه میدهد و 13 درخواست جدید مربوط به اقلام هستهای برای تأیید به شورای امنیت واصل شده است و تعداد کل درخواستها به 37 عدد رسیده است.»
وی افزود: «با این حال، دبیرکل از دو عضو سازمان ملل اطلاعاتی در خصوص تأمین، فروش، انتقال یا صادرات اقلام دارای کاربری دوگانه به ایران که احتمالا بر خلاف قواعد قطعنامه 2231 انجام شده، دریافت کرده است.»
معاون گوترش ادامه داد: «ایران به دبیرکل گزارش داد که بر اساس مفاد برجام، اعلام شمولیت کالا در کالاهای دارای کاربری دوگانه، از وظایف کشورهای صادرکننده است و این کشورها باید برای از بین بردن ناآگاهی مرتبط با این مسئله، روشنگری بیشتری انجام دهند.»
در این جلسه نماینده اتحادیه اروپا در سازمان ملل متحد نیز گفت: توافق هستهای با ایران ضامن توقف مسابقه تسلیحاتی در خاورمیانه بود. وی افزود: ما بر اساس حقوق بین الملل به تلاشهای خود برای حمایت از منافع تجاری و مالی با ایران ادامه میدهیم.
نماینده اتحادیه اروپا خاطر نشان کرد: ایران به توافق هستهای پایبند بوده و فرایند بازرسی از تاسیسات هستهای ایران این مساله را به روشنی ثابت کرده است.
فرانسوا دولاتر، نماینده دائم فرانسه در سازمان ملل متحد هم گفت: به تلاشهای خود برای تقویت برجام ادامه میدهیم و این توافق را همچنان پابرجا میدانیم.
دولاتر خاطرنشان کرد: ما بر اساس برجام روابط تجاری و اقتصادی خود با ایران را حفظ خواهیم کرد. وی افزود به تلاش با شرکای خود به منظور موفقیت توافق هستهای ادامه خواهیم داد.
نماینده روسیه از عدم اشاره دبیرکل سازمان ملل به اینکه خروج آمریکا از توافق هستهای و احیای تحریمها علیه ایران، نقض تعهدات واشنگتن در برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ است، انتقاد کرد.
او گفت: «چطور میشد سندی با عنوان «اجرای قطعنامه ۲۲۳۱» تهیه کرد و بعد اصلا اشارهای به این واقعیت نکرد که احیای تحریمهای یکجانبه توسط آمریکا نقض مستقیم تعهدات آن نه تنها در برجام، بلکه در خود قطعنامه است.»
واسیلی نبنزیا همچنین گفت: «این نکته نیز شایان توجه است که این گزارش از "تمامی اعضا میخواهد به اجرای برجام کمک کرده و از انجام اقداماتی که موجب تضعیف آن میشود خودداری کنند" و در همان حال، کاملاً اظهارات علنی مسئولان آمریکایی و مسئولان سایر کشورها که مغایر با این درخواست هستند را نادیده میگیرد.»
او اضافه کرد: «این نیز تعجبآور است که در این سند هیچ اشارهای به این نشده که تهران مکانیسم حل اختلافات در ارتباط با اقدامات غیرمسئولانه آمریکا را کلید زده و شورای امنیت و دبیرکل با نامه مورخ ۱۱ مه وزیر خارجه ایران به نحو مقتضی از آن مطلع شدهاند.»
نبنزیا گفت: «در مجموع، این گزارش، ماهیتاً نامتوازن است و به نظر میرسد بیشتر مجموعهای از اتهامات بیپایه علیه ایران است تا تلاشی برای ترسیم تصویری عینی از وضعیت موجود در ارتباط با اجرای قطعنامه ۲۲۳۱.»
وی تصریح کرد: «این رویکرد زمانی غیرقابلدرکتر میشود که هیچکدام از مصداقهای نقض ادعایی قطعنامه توسط تهران به دلیل نبود اطلاعات کافی و نبود ادله منسجم برای اثبات آنها تأییدشده نیستند.»
نماینده روسیه در سازمان ملل ادامه گفت: «یکبار دیگر بایستی گزارش کنیم که غیرقابل قبول است که دبیرکل اقدام به انجام تحقیقات درباره تخلفات احتمالی از قطعنامه ۲۲۳۱ بکند، مگر آنکه شورای امنیت مجوزی روشن برای این کار صادر کرده باشد.»
نبنزیا تأکید کرد: «یکبار دیگر، مایلیم تأکید کنیم پرسنل دبیرخانه از صلاحیتها و یا تخصصهای لازم برای بررسی و تحلیل سامانههای موشکی یا سلاحهای متعارف برخوردار نیستند.»
این دیپلمات روس بر همین اساس تأکید کرد تمامی اطلاعات فنی مندرج در گزارش دبیرکل درباره بررسی قطعات موشکهای شلیکشده به سمت عربستان سعودی «چیزی را ثابت نمیکنند و غیرقابل دفاع هستند و به همین دلیل گزارش دبیرکل نشان میدهد که شواهدی درباره نقض قطعنامه از سوی ایران [از طریق ارسال سلاح به یمن] وجود ندارد.
غلامعلی خوشرو، نماینده دائم ایران در سازمان ملل نیز با بیان اینکه خروج آمریکا از برجام و اعمال فراسرزمینی تحریمها نقض فاحش قطعنامه ۲۲۳۱ و مغایر منشور ملل متحد است، اعلام کرد تقریبا همه اعضای شورای امنیت، این اقدام کاخ سفید را محکوم کرده و خواستار اجرای کامل برجام شدند.
انتهای پیام/
خلاص