به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان؛ در نظام جمهوری اسلامی، اصل نظارت قانونی شامل همه مقامات میشود؛ بنابراین هیچ مقامی از نظارت قانونی مستثنا نیست.
بر اساس اصل ۱۷۱ این قانون، در صورتی که به دلیل تقصیر یا اشتباه قاضی، ضرر مادی یا معنوی به کسی وارد شود، این ضرر باید جبران شود.
اگر این ضرر، به دلیل قصور قاضی باشد، خود او مسئول جبران خسارت است و در صورتی که به علت اشتباه او باشد، دولت مسئول جبران خسارت خواهد بود. حال پرسش این است که نحوه شکایت از قاضی چگونه است و برای جبران خسارت ناشی از اشتباه او باید به کجا مراجعه کرد؟
دادگاه عالی انتظامی قضات
برای این منظور، دادگاه خاصی پیش بینی شده است که به آن دادگاه عالی انتظامی قضات میگویند. منظور از وصف انتظامی، این است که در این دادگاه به تخلفاتی رسیدگی میشود که قضات به مناسبت شغلشان مرتکب آن میشوند.
رسیدگی به دعاوی بر اساس اصل 171 قانون اساسی
در کنار تخلفات قضات، یکی دیگر از مواردی که در صلاحیت دادگاه عالی انتظامی قضات است، رسیدگی به دعاوی است که بر اساس اصل ۱۷۱ قانون اساسی مطرح میشود.
ماده 30 قانون نظارت بر رفتار قضات
مطابق ماده۳۰ قانون نظارت بر رفتار قضات، در صورتی که مدعی هستید به دلیل اشتباه یا تقصیر یک قاضی ضرری به شما وارد شده است، ابتدا باید دادخواستی برای اثبات تقصیر یا اشتباه قاضی به دادگاه عالی انتظامی قضات تقدیم کنید و بعد، در صورتی که این دادگاه حکم به وجود تقصیر یا اشتباه مورد ادعای شما صادر کند، با این حکم، مجدداً دادخواستی به دادگاه عمومی حقوقی تهران بدهید تا بر مبنای این حکم، میزان خسارت را تعیین کند و حکم به جبران خسارت دهد.
الزام دادگاه عمومی به تبعیت از رای دادگاه عالی انتظامی قضات
باید بدانید در صورتی که دادگاه عالی انتظامی قضات،تقصیر یا اشتباه قاضی را احراز کرده باشد، دادگاه عمومی باید از این نظر تبعیت کند و صرفاً درباره میزان خسارت امکان اظهارنظر دارد، نه اصل جبران خسارت. حال، بسته به این که ضرر وارد شده به دلیل اشتباه قاضی بوده باشد یا تقصیر او، دولت یا خود قاضی مسئول جبران خسارت خواهند بود.
منبع: میزان
انتهای پیام/
بنده شکایت از مستأجر خود به عنوان انتقال مال غیر که دکه من بدونه اجازه به شخص دیگری اجاره داده است و سه ماه است که کرایه پرداخت نمیکند دادگاه محترم دستور منع تعقیب داده است وگفته که فاقد کیفری است لطفاً درخواست رسیدگی دارم