به گزارش خبرنگار حوزه فنآوریهای نوین گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان؛ روز جمعه پنجم مرداد برابر با (۲۷ جولای ۲۰۱۸) دوستداران پدیدههای نجومی میتوانند شاهد طولانیترین خسوف قرن جاری باشند؛ در اثر این پدیده ماه قرمز رنگ به نظر خواهد رسید. این ماه گرفتگی ساعت 21:44 آغاز و تا ساعت 03:57 بامداد روز شنبه ( 6 مرداد ماه) ادامه خواهد داشت، این پدیده نجومی جذاب حدود یک ساعت و ۴۳ دقیقه به طول می انجامد که طولانیترین خسوف در قرن ۲۱ ام است.
در پدیده خسوف، ماه زیر سایه زمین پنهان میشود و فرصتی بی نظیر برای رصد اجرام سماوی در اختیار دانشمندان قرار میدهد.
در تصویر بالا میتوانید نمودار قرار گرفتن خورشید، زمین و ماه در زمان ماه گرفتگی را مشاهده کنید. در این حالت خورشید در نقطه مقابل زمین قرار دارد، اما ماه پشت زمین است و سایه زمین برروی آن میافتد.
آمارها نشان میدهند به طور کلی هرسال بین یک الی ۴ ماه گرفتگی روی میدهد، اما ماه گرفتگی جمعه ۵ مرداد ماه از نظر مدت و زمان بروز پدیده در سال منحصربه فرد است.
این ماه گرفتگی چندین تفاوت و ویژگی منحصربه فرد با سایر ماه گرفتگیهای متداول دارد، اولی جهت قرار گرفتن خورشید، زمین و ماه در یک مسیر مستقیم و دیگری بدر کامل ماه است.
یکی دیگر از ویژگیهای منحصربه فرد ماه گرفتگی در پیش روی، قرار گرفتن زمین نزدیک دورترین فاصله آن از خورشید است که به نام پدیده (Aphelion) شناخته میشود.
این پدیده در بسیاری از کشورهای جهان قابل مشاهده است و تیمهای پژوهشی و گروههای رصد فراوانی از دانشگاهها و مراکز تحقیقی در انتظار فرا رسیدن آن و استفاده از فرصت مطالعاتی هستند.
پدیده ماه قرمز که در این خسوف روی میدهد به دلیل پراکندگی نور خورشید و طول موجهای مختلف ناشی از اشعههای خورشید و عبور آنها از کره زمین است که سبب ایجاد رنگ قرمز بر سطح ماه میشود.
در تصویر زیر، مناطقی که با نوار قرمز مشخص شده اند از جمله کشور ایران، میتوانند پدیده خسوف را از ابتدا تا انتها به طورکامل مشاهده کنند.
در کشورهایی، چون آمریکای شمالی و کانادا این پدیده قابل مشاهده نیست، کارشناسان اعلام کرده اند کشورهای واقع در آسیای مرکزی و خاورمیانه در بهترین موقعیت برای مشاهده طولانیترین خسوف قرن قرار دارند.
در هرمنطقه از کره زمین برای آگاهی از آنکه خسوف در محل زندگی شما چگونه دیده میشود میتوانید از سایت اینترنتی https://www.timeanddate.com/eclipse/lunar/۲۰۱۸-july-۲۷ استفاده کنید.
برای دیدن ماه گرفتگی برخلاف خورشید گرفتگی به تجهیزات ویژه یا عینک مخصوص نیاز ندارید و میتوانید در شب از مشاهده این پدیده شگفت انگیز نجومی لذت ببرید.
منبع: Forbes
انتهای پیام/