غلامی گفت: از همان روز اول کارگروهی در وزارت تشکیل دادیم و از دانشگاه ها خواستیم با توجه به شناختی که از دانشجویانشان دارند در باب حمایت از دانشجویان اعلام نظر کنند؛ مکاتباتی هم با قوه قضاییه داشتیم و پیگیر بودیم.
به گزارش خبرنگار حوزه دانشگاهی گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان؛ منصور غلامی وزیر علوم در نشست خبری که امروز در این وزارتخانه برگزار شد، گفت: وزارت علوم تاریخچه مهمی در خود دارد و از زمانی که به حوزه دانش جدید پرداختیم تقویت نیروی انسانی ماهر و عالم را مورد توجه قرار داده ایم، آنچه که امروز داریم مجموعه متولی از آموزش علوم آزمایشگاهی و پژوهشی در علوم جدید است.
وی بابیان اینکه امروز فارغ از همه بحثهایی که میشود به عنوان نقد مثبت و نقد عمومی دارای یک مجموعه علمی قوی هستیم، اظهار کرد: اعضای هیئت علمی دانشمند، صاحب دانش و تجربه در آموزش عالی جزو ذخایر بزرگ ما هستند.
غلامی با اشاره به اینکه خوشبختانه توانستهایم در رتبههای جهانی در حوزههای علمی، پژوهشی و غیره مقام بهتر و یا حتی برتر را کسب کنیم، گفت: قطعا تمامی این دستاوردها در درون یک وزارتخانه به صورت خاص ایجاد شده به طوریکه ما باید سرمایههایی نظیر علم و دانش را قدر بشناسیم.
وزیر علوم در ادامه در خصوص دانشجویان تحصیلات تکمیلی گفت: خوشبختانه در حوزه دانشگاهی سهم قابل توجهی از دانشجویان در تحصیلات تکمیلی هستند که توانستهاند جزو مجققین کشور به حساب بیایند، وزارت علوم در یک مقطع و دورههایی وظیفه نیروی انسانی را داشت و اینها با ورود دانشجویان تحصیلات تکمیلی گستردهتر شد.
غلامی تصریح کرد: خوشبختانه امروز بر اساس بروندادهای رسیده دانشگاههای کشورمان توانستهاند در رتبههای جهانی رتبه اول پژوهشی کسب کنند و توانستهایم مقامات علمی دانشجویان را که جایگاه مطلوبی در دنیا دارند را به جایگاه ویژه و برتری برسانیم.
وزیر علوم بیان کرد: امروزه در حوزه آموزش دانشجویان میتوانند بگویند که در جمع دانشگاه های دولتی و غیر دولتی در تمام تقاضاهای تحصیلات، پاسخ مثبت میدهیم که هر کسی در کشور علاقهمند در تحصیلات تکمیلی دانشگاهی است میتواند در یک مرکز دانشگاهی شروع به تحصیل کند.
غلامی گفت: باتوجه به اجرای طرح مأموریتگرایی و ساماندهی آموزش کل کشور برنامه داریم مراکز دانشگاهی که کوچک و در کنار یکدیگر قرار دارند را برای همافزایی به دانشگاه بزرگتر تبدیل کنیم.
وزیر علوم بیان کرد: در سال های گذشته در شهرهای مختلف تعداد زیادی دانشکده و مراکز آموزشی و موسساتی ایجاد شد اما امروزه با توجه به اجرای طرح ساماندهی آموزشی عالی باید بستری فراهم کنیم تا واحدهای آموزشی قوی و توانمندی داشته باشیم؛ در این زمینه باید واحدهای دانشگاهی به صورت مأموریتگرا در حوزههای پژوهش، فناوری و آموزشی فعالیت داشته باشند.
وزیر علوم با بیان اینکه باید بستری فراهم شود تا این واحدها بتوانند از امکانات فیزیکی و نیروی انسانی یکدیگر برای رفع نیاز جامعه استفاده کنند، گفت: طرح ساماندهی آموزشی عالی به تازگی شروع شده و ممکن است با چالشها و موانعی مواجه باشد، بنابراین درخواست داریم کسانی که پیشنهادی یا موضوعی در راستای تحقق اهداف ملی این طرح دارند، ارائه کنند.
غلامی اضافه کرد: در طرح ساماندهی آموزش عالی تلاش این است که محوریت دانشگاههای بزرگ و توانمند افزایش یابد تا این مراکز بتوانند اجرای مأموریتهای محلی و ملی را با دقت بیشتری ارائه کنند، برای اجرای این طرح نیازمند حمایت از مجلس شورای اسلامی هستیم و در حال حاضر نیز کمیسیون آموزش مجلس کمکهای بسیار خوبی در این زمینه انجام داده است.
غلامی گفت: مراکز متعدد دانشگاهی در کشورمان وجود دارد که امروز با توجه به گستردگی این مراکز کمی در موضوع نظارت و ارزیابیها با مشکلاتی مواجه هستیم اما وجود این گستردگی به نوعی فرصت به شمار میآید.
وزیر علوم در ادامه به حمایت از دانشجویان در حوزه وامها، اسکان و سلفسرویس دانشگاه ها اشاره کرد و گفت: خوشبختانه این وزارتخانه تا به امروز حمایتهای بسیار گستردهای در این زمینه از دانشجویان داشته است به طوریکه تنوع امکاناتی برای دانشجویان ایجاد کرده ایم که در گذشته کمتر بوده است.
وی گفت: طی چند سال گذشته کیفیت خوابگاههای دانشجویی بسیار ارتقاء پیدا کرده است و همچنین با همافزایی صندوق رفاه دانشجویان انواع وامها برای گروههای مختلف دانشجویی را افزایش دادیم.
غلامی ادامه داد: حدود هشت ماهی که بنده وزارت علوم را در دست گرفتم برنامهای به مجلس ارائه کردم که این برنامه در چارچوب قوانین و مصوبات کشور و با هدف ارتقای آموزش عالی بوده است، در این مدت سعی کردهام برنامههای ارائه شده را اجرایی کنم.
وی گفت: بر اساس مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی و قانون برنامه ششم باید دانشگاهها، دانشکده و مجتمعهای آموزشی دولتی و غیر دولتی با توجه به شرایط و زمان فعلی به یک نظم و ساماندهی برسند.
غلامی ادامه داد: ایران رتبه اول رشد کمی پژوهش در دنیا را دارد و دستاوردهای محققان ما به لحاظ کیفی بسیار موثر بوده و نوشته های علمی دانشمندان ما مورد استناد پژوهشگران دنیاست.
وی درباره پیگیریهای وزارت علوم پیرامون دانشجویان بازداشت شده گفت: از همان روز اول کارگروهی در وزارت تشکیل دادیم و از دانشگاه ها خواستیم با توجه به شناختی که از دانشجویانشان دارند در باب حمایت از دانشجویان اعلام نظر کنند؛ مکاتباتی هم با قوه قضاییه داشتیم و پیگیر بودیم.
غلامی ادامه داد: چند مرحله با رئیس قوه قضاییه صحبت داشتم و خواستم به این دانشجویان عنایت داشته باشد و با دادستان کشور هم یک بار صحبت حضوری داشتم و با دادستان تهران هم صحبت کردم، مکاتباتی هم داشتیم.
وزیر علوم اظهار ادامه داد: با توجه به رویکرد مثبتی که در این ملاقات ها دیدم، امیدوارم تاثیر مثبتی را شاهد باشیم و تلاش داریم تا جای ممکن این پرونده ها با حداقل برخورد قضایی نهایی شود، من بسیار امیدوارم.
وی درباره ارز دانشجویی اظهار کرد: از قبل هم در خصوص تامین ارز چهار هزار و چند صد تومانی هماهنگ کردیم که قرار است نرخ جدید ارز را مطرح کنند ولی نظر ما این است که ارز دانشجویی مثل قبل باشد؛ امیدواریم ارز دانشجویی همچنان مثل قبل باشد.
غلامی در ادامه درباره بازدید آژانس از دانشگاه ها گفت: تاکید شورای امنیت ملی این است که رسانه ای نشود و خواهشم این است که با دبیر شورای امنیت ملی صحبت کنید و خواهش دارم به این مساله نپردازید چون به سود افرادی است به دنبال حاشیه سازی برای کشور و نظام هستند.
غلامی در ادامه درباره منع به کارگیری بازنشستگان در سمت های دولتی گفت: هیچ مدیر و معاون مسئول بازنشسته ای در وزارت علوم نداریم که مشغول به کار باشد، همان طور که قبلا هم گفته ام 23 مورد از روسای دانشگاه ها هستند که بازنشسته بودند و کار می کردند، یکی از آنها در زمان بازنشستگی از طریق ماده قانون برگشت به کار ایثارگران به کار بازگشته است، بنابراین الان دیگر بازنشسته نیست؛ درمورد یکی دیگر از روسا هم که مشمول این قانون می شود در بازه زمانی 2 ماهه فرد دیگری جایگزین می شود.
وی در مورد اساتید بازنشسته و آئین نامه استخدامی اعضای هیئت علمی که مصوب قانونی هم است، گفت: بر اساس این آئین نامه اعضای هیئت علمی با درجه استاد تمام فارغ از تعداد سنوات خدمتی تا ۷۰ سال می توانند دانشجو تربیت کنند، اعضای هیئت علمی دانشیار تا ۶۷ و اعضای هیئت علمی استادیار تا ۶۵ سال می توانند فعالیت کنند.
وزیر علوم گفت: البته یک استثناء برای استادتمام ها در هیئت امنا تصویب شده مبنی بر اینکه اگر استاد تمامی نمونه کشوری باشد تا سه سال به صورت یک سال یک سال با مجوز هیئت امنای دانشگاه علاوه بر آن ۷۰ سال می تواند خدمت کند؛ همچنین اگر استاد ممتاز دانشگاه باشد می تواند سه سال علاوه بر آن ۷۰ سال ادامه فعالیت دهد، موارد استثنایی نیز در برخی از پژوهشگاه ها وجود دارند که تا ۷۵ سالگی پژوهشگرهای ممتاز و نمونه می توانند فعالیت کنند، ولی این در دانشگاه ها حداکثر ۷۳ سال است.
غلامی افزود: البته اساتید بازنشسته بعد از ۷۰ سالگی می توانند در دانشگاه ها حضور داشته باشند، از روسای دانشگاه ها به صورت کتبی درخواست کرده ام که اتاق کار و امکانات لازم را در اختیار این اساتید به ویژه اساتید ممتاز و نمونه قرار دهند تا در تدریس دروس، راهنمایی و مشاوره پایان نامه فعال باشند، البته اگر خود علاقه مند باشند که در دانشگاه فعالیت کنند.
وی درباره دانشجویان خارجی هم گفت: دانشجویان خارجی به صورت بورسیه و غیربورسیه در دانشگاه های ما حضور دارند و تعداد قابل توجهی دانشجوی خارجی در دانشگاه های ما در حال تحصیل هستند و به عدد ۷۵ هزار که در برنامه ششم توسعه آمده است تقریبا نزدیک هستیم و می توانیم ظرفیت های خالی خودمان را در مقاطع تحصیلات تکمیلی و دیگر مقاطع در اختیار دانشجویان خارجی قرار دهیم.
وزیر علوم افزود: باید امکانات لازم را برای این دانشجویان فراهم کنیم. از دانشگاه ها خواسته ایم فرصت بررسی درخواست دانشجویان خارجی را سرعت دهند. از وزارت امور خارجه درخواست کرده ایم ارائه ویزای این دانشجویان را سرعت دهند و دانشگاه ها نیز امکانات لازم را برای این دانشجویان فراهم کنند و همچنین فضای فرهنگی و اجتماعی کشور ما نیز باید پذیرای این دانشجویان باشد تا زمانی که این دانشجویان به کشور خود بازگشتند بتوانند کشور ما را تبلیغ کنند.
غلامی همچنین به همکاری هشت کشور D۸ که کشورهای در حال توسعه جهان اسلام هستند اشاره کرد و گفت: دانشگاهی در همین رابطه تاسیس شده و برنامه آن پذیرش دانشجویان خارجی است و تا اندازه ای نیز پذیرش دانشجویان را آغاز کرده است.
وزیر علوم در ادامه درباره بازگشت نخبگان به داخل کشور گفت: در این زمینه وزارت علوم با وزارت اطلاعات جلسهای داشته است همچنین این وزارتخانه در سالهای گذشته هم تلاشهای زیادی در این خصوص به کار گرفته است تا از ظرفیت نخبگان ایرانی خارج از کشور استفاده کند به نحوی که در سال گذشته بالغ بر ۲ هزار و ۳۰۰ نخبه ایرانی مقیم در خارج از کشور به داخل کشور رفت و آمد پیدا کردند و زمینه ای برای تحصیل و رفت و آمد از سوی وزارت علوم برای این دانشجویان ایجاد شده است.
وی اضافه کرد: روزهای اخیر با مسئولان ذیربط در این خصوص جلسهای برگزار شد و تلاش ما این است که وزارت علوم اعتماد و دقت بیشتری برای ورود نخبگان فراهم کند، اکنون نگاه وزارت علوم به دانشمندان و محققان خارج از کشور نگاه مثبت و امیدوار کننده بوده است.
وزیر علوم ادامه داد: در این زمینه با مسئولان دیگری نیز صحبت شده و مکاتباتی با وزارت اطلاعات در این خصوص انجام شده است.
غلامی در خصوص کنکور سراسری گفت: در حال حاضر پذیرش ۱۵ درصد ظرفیت دانشگاهها نقش تعیین کننده دارد چرا که ۸۵ درصد پذیرشها در حال حاضر بر اساس سوابق تحصیلی دانش آموزان است.
وی در خصوص صحبتهای اخیر لاریجانی رئیس مجلس در خصوص انحلال کنکور گفت: این صحبتها به نوعی کنایه آمیز بوده و با توجه به اینکه مجلس شورای اسلامی قانون را تصویب میکند ما نیز از تصویب قانونی که به دانشگاهها برای پذیرش دانشجو استقلال بیشتری بدهد استقبال میکنیم و در حال حاضر چنین اتفاقی نیفتاده و کنکور سراسری همانند سالهای گذشته برگزار میشود.
وزیر علوم اضافه کرد: باید در این خصوص راهکاری بیندیشیم و وزارت آموزش و پرورش هم با کمک وزارت علوم باید یک شاخص آزمون یا امتحان تألیف کند تا بتوانیم از میان داوطلبان افراد واجد شرایط را انتخاب کنیم.
غلامی گفت: جلسات متعددی با آموزش و پرورش در این خصوص انجام شده و توافقهایی صورت گرفته است، ولی اکنون به برخی از موارد به توافق لازم نرسیدهایم.
وی ادامه داد: در حال حاضر آزمون دوره دکترای دانشگاهها تنها در یک مرحله برگزار میشود و ۳۰ درصد سهم پذیرش مربوط به مصاحبه دانشگاهها است که در حال حاضر دانشگاهها تقاضا دارند سهم آنها در انتخاب و پذیرش متقاضیان بیشتر شود.
وزیر علوم گفت: در حال حاضر این موضوع در دست بررسی است و هنوز تصمیمی در این زمینه اتخاذ نشده است.
غلامی ادامه داد: در سال ۹۷ بیش از ۸۵ درصد پذیرش دانشگاهها بر اساس سوابق تحصیلی بوده است و همچنین در سال تحصیلی آینده نیز شاهد ورود دانش آموزان دورههای جدید به کنکور هستیم که بر این اساس در سال آینده دو نوع گروه سوالی برای کنکور طراحی میشود.
وی اضافه کرد: شورای سنجش و پذیرش با حضور وزیر آموزش و پرورش تشکیل میشود و تصمیمات به صورت جمعی در این خصوص اتخاذ میشود و بنابراین موضوع تأثیر قطعی سوابق تحصیلی در کنکور یک تصمیم جمعی میباشد.
وزیر علوم گفت: در حال حاضر بیشترین رقابتها بر سر رشتهها و دانشگاههای پر طرفدار است.
غلامی در خصوص سهمیهها در کنکور گفت: این تأثیر جابجایی محسوسی در رتبهها نداشته است و دانش آموزانی که هرچه بهتر درس خواندند نگران نباشد.
وی در ادامه در خصوص دانشجویان ستارهدار گفت: در سال گذشته که وارد این وزارتخانه شدم در اوایل فعالیت خود وارد این موضوع شدم و این موضوع و مشکل برطرف شد.
وزیر علوم ادامه داد: بر اساس مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی داوطلبان تحصیلات تکمیلی میتوانند مورد بررسی اولیه قرار گیرند که ممکن است از برخی از آنها سوالاتی پرسیده شود.
غلامی ادامه داد: سال گذشته سعی شد در گزینش دانشجویان تعدیلی صورت گیرد، دو سه مورد که مبتنی بر مباحث ملی است همچنان وجود دارد که به نظر میرسد این موضوعات شامل دانشجویان ما نخواهد شد.
وی در ادامه در خصوص سهمیه ایثارگران در مجلس شورای اسلامی گفت: تلاش ما بر این است که نظرات کارشناسی دانشگاهها و سازمان سنجش را به صورت یک فرآیند و به صورت کارشناسی شده به مجلس انتقال دهیم.
وزیر علوم گفت: در کمیسیون آموزش مجلس موضوع پذیرفته شد و این موضوع یک مرحله در صحن اولویت رأی را کسب کرد، اما در جلسه روز گذشته رأی نیاورد.
وزیر علوم در ادامه در خصوص منع بکارگیری اساتید بازنشسته ادامه داد: در حال حاضر هیچ مدیر و معاون مسئول بازنشستهای در وزارت علوم نداریم.
وی ادامه داد: همانطور که از قبل هم گفته شد ۲ مورد فقط از رؤسای دانشگاهها که بازنشسته و در حال تدریس بودند، مشمول این قانون شدند که یکی از آنها در زمان بازنشستگی طبق ماده قانون برگشت به کار ایثارگران مشغول به کار شد و در حال حاضر دیگر بازنشسته نیست.
غلامی اضافه کرد: در مورد یکی دیگر از رؤسای دانشگاههایی است که مشمول این قانون میشود در بازه زمانی ۲ماهه فرد جایگزین معرفی وی خواهد شد.
وی در ادامه در خصوص آئین نامه اساتید بازنشسته اضافه کرد: آئین نامه اعضای هیئت علمی با درجه استاد تمام فارغ از تعداد سنوات خدمتی تا 70 سال میتوانند دانشجو تربیت کرده اما اعضای هیئت علمی دانشیار تا 67 و اعضای هیئت علمی استادیار تا 65 سال میتوانند در دانشگاه به فعالیت بپردازند.
غلامی گفت: اکنون یک استثناء در هیئت امنا در این خصوص تصویب شده که بر این اساس اگر استاد تمامی نمونه کشوری باشد تا 3 سال به صورت یک سال، یک سال با مجوز از هیئت امنای دانشگاه مورد نظر میتواند خدمت کند همچنین اگر استاد ممتاز باشد 3 سال علاوه بر آن 70 سال میتواند ادامه فعالیت دهد ولی در حال حاضر در دانشگاهها حداکثر سن 73 میباشد.
وی گفت: اساتید بازنشسته بعد از سن 70 سال میتوانند در دانشگاهها فعالیت کنند از رؤسای دانشگاهها به صورت کتبی نیز درخواست کردهایم که اتاق کار خود را در اختیار این اساتید قرار دهند.
غلامی در ادامه به دانشجویان خارجی بورسیه پرداخت و گفت: دانشجویان خارجی که به صورت بورسیه و غیر بورسیه در دانشگاههای کشور حضور دارند و تعداد قابل توجهی دانشجوی خارجی در دانشگاههای ما در حال تحصیل هستند.
وی گفت: به عدد 75 هزار که در برنامه ششم توسعه نیز به آن تأکید شده است نزدیک هستیم و میتوانیم ظرفیتهای خالی خودمان را در مقاطع تحصیلات تکمیلی و همچنین مقاطع دیگر در اختیار دانشجویان خارجی قرار دهیم.
غلامی اضافه کرد: در این خصوص از وزارت امور خارجه درخواست کردهایم که در تسهیل بخشیدن ویزا به این دانشجویان تسری بخشد و همچنین دانشگاهها نیز باید امکانات را در اختیار این دانشجویان قرار دهند.
وزیر علوم در ادامه به همکاری 10 کشور مسلمان در تأسیس دانشگاه D8 در همدان گفت: از این طریق میخواهیم جهان اسلام را توسعه دهیم و همچنین دانشگاهی در همین رابطه تأسیس شده و برنامه آن پذیرش دانشجویان خارجی است که امیدواریم در سال تحصیلی آینده نیز شروع به کار کند.
غلامی گفت: باتوجه به اجرای طرح مأموریتگرایی و ساماندهی آموزش کل کشور برنامه داریم که مراکز دانشگاهی که کوچک و در کنار یکدیگر قرار دارند را بتوانیم به صورت همافزایی در دانشگاه بزرگتر تبدیل کنیم.
وزیر علوم بیان کرد:در سالهای گذشته در شهرهای مختلف تعداد زیادی دانشکده و مراکز آموزشی و موسساتی ایجاد شد اما امروز با توجه به اجرای طرح ساماندهی آموزشی عالی باید بستری را فراهم کنیم تا واحدهای آموزشی قوی و توانمندی داشته باشیم.
غلامی ادامه داد: در این زمینه باید واحدهای دانشگاهی به صورت مأموریتگرا در حوزههای پژوهش و فناوری و آموزشی فعالیت داشته باشند.
وزیر علوم گفت: همچنین باید بستری فراهم شود تا این واحدها بتوانند از امکانات فیزیکی و نیروی انسانی یکدیگر برای رفع نیاز جامعه استفاده کنند.
وی افزود: طرح ساماندهی آموزشی عالی به تازگی شروع شده و ممکن است با چالشها و موانعی مواجه باشد، بنابراین پیشنهاد من این است که استقبال میکنیم و درخواست داریم که کسانی که پیشنهادی یا موضوعی در راستای تحقق اهداف ملی این طرح دارند، ارائه کنند.
غلامی اضافه کرد: در طرح ساماندهی آموزش عالی تلاش این است که محوریت دانشگاههای بزرگ و توانمند افزایش یابد تا این مراکز بتوانند اجرای مأموریتهای محلی و ملی را با دقت بیشتری ارائه کنند.
وزیر علوم اضافه کرد: برای اجرای این طرح نیازمند حمایت از مجلس شورای اسلامی هستیم و در حال حاضر نیز کمیسیون آموزش مجلس کمکهای بسیار خوبی در این زمینه انجام داده است.
غلامی گفت: مراکز متعدد دانشگاهی در کشور وجود دارد که امروز با توجه به گستردگی این مراکز کمی در موضوع نظارت و ارزیابیها با مشکلاتی مواجه هستیم اما وجود این گستردگی به نوعی فرصت به شمار میآید.
وزیر علوم در ادامه به حمایت از دانشجویان در خصوص وامهای دانشجویی و اسکان و سلفسرویسهای دانشگاه اشاره کرد و گفت: خوشبختانه این وزارتخانه تا به امروز حمایتهای بسیار گستردهای در این زمینه از دانشجویان داشته است به طوری که توانستند تنوع امکاناتی برای دانشجویان امروز ایجاد کنیم در گذشته کمتر بوده است.
وی گفت: طی چند سال گذشته کیفیت خوابگاههای دانشجویی بسیار ارتقا پیدا کرده و همچنین با همافزایی صندوق رفاه دانشجویان انواع وامها برای گروههای مختلف دانشجویی را افزایش دادیم.
غلامی ادامه داد: حدود 8 ماهی که بنده وزارت علوم را در دست گرفتم برنامهای به مجلس ارائه کردم که این برنامه در چارچوب قوانین و مصوبات کشور و با اهداف ارتقای آموزش عالی بوده است و در این مدت سعی کردهام برنامههای ارائه شده اجرایی کنم.
غلامی گفت: بر اساس مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی و قانون برنامه ششم باید دانشگاهها، دانشکده و مجتمعهای آموزشی دولتی و غیر دولتی با توجه به شرایط و زمان فعلی به یک نظم و ساماندهی برسند.
انتهای پیام/
خواهش میکنم ازتون
همچنین نحوه حواله ارز برای دانشجوو
مهم مهم
با تشکر