به گزارش خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران؛ دوغپای زاهدان یکی از غذاهای محلی استان سیستان و بلوچستان بوده؛ در طبخ این غذا دوغ جایگزین آب میشود بنابراین به این اسم نامگذاری شده است.
دوغپای حاوی انواع ویتامینهای A ، C ، D ، E ، K ، گروه ویتامینهای B. مانند B۱، B۲، B۳، B۶، B۹، B۱۲ ، کربوهیدرات، سدیم، پتاسیم، پروتئین، کلسیم، منیزیم، کولین، روی، سلنیوم، منگنز، فیبر، فسفر، اسید فولیک، اسید چرب امگا ۳ و آنتیاکسیدانهایی مانند فلاونوئیدها و پلیفنولها است.
برای بررسی خواص دوغپای و اینکه مصرف این غذا برای چه افرادی مفید است با حیدر عظمایی محقق و پژوهشگر طب سنتی گفتوگو کردیم که در ادامه مشروح آن را میخوانید.
حیدر عظمایی محقق و پژوهشگر طب سنتی در گفتوگو با خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران؛ درباره مهمترین خواص دوغپای اظهار کرد: این غذا به علت داشتن ویتامین D، کلسیم، منیزیم و فسفر تاثیری چشمگیر در تقویت و استحکام استخوانها و دندانها دارد و از بروز پوکی استخوان، آرتروز و تخریب مفاصل در افراد جلوگیری میکند.
بیشتر بخوانید: انواع پوکی استخوان را بشناسید +راههای درمان
وی درباره خواص دیگر دوغپای بیان کرد: این غذا به علت وجود پروتئین فراوان نقشی موثر در عضلانی شدن بدن دارد؛ دوغپای به افزایش انرژی و تقویت عمومی بدن کمک شایانی میکند بنابراین این غذا برای بدنسازان و افرادی که کارهای سنگین فیزیکی انجام میدهند مانند کارگران ساختمانی بسیار مفید است.
این محقق و پژوهشگر طب سنتی افزود: دوغپای به علت داشتن فیبر تاثیری چشمگیر در بهبود عملکرد رودهها، هضم بهتر غذا و رفع یبوست دارد؛ این غذا برای کودکان در حال رشد، زنان باردار و جنین و افراد لاغر بسیار مفید است.
بیشتر بخوانید: با این ۶ عادت پوکی استخوان را از خود دور کنید
عظمایی تاکید کرد: دوغپای به علت وجود اسید فولیک، آهن و ویتامین B۱۲ تعداد گلبولهای قرمز خون را افزایش میدهد بنابراین کمخونی را رفع میکند.
وی تصریح کرد: دوغپای به علت داشتن ویتامینهای A ، C ، E ، فلاونوئیدها و پلیفنولها خاصیت آنتیاکسیدانی دارد بنابراین سیستم ایمنی بدن را تقویت و بدن را در برابر بیماریهای مختلف به ویژه انواع سرطانها محافظت میکند؛ این غذا نشاطآور است و به از بین بردن اضطراب، استرس و افسردگی کمک میکند.
بیشتر بخوانید: نسخههای خانگی برای درمان پوکی استخوان
این محقق و پژوهشگر طب سنتی گفت: دوغپای به علت وجود اسید چرب امگا ۳، ویتامین B۱۲ و سایر املاح معدنی و ویتامینها نقشی موثر در بهبود عملکرد سیستم قلبی و عروقی و عصبی دارد.
عظمایی یادآوری کرد: دوغپای بینایی را تقویت میکند و برای طراوت، زیبایی و شادابی پوست و مو هم مفید است.
گوشت گوسفندی ۳۰۰ گرم
لپه یک لیوان
پیاز یک تا ۲ عدد
رب گوجهفرنگی محلی یک قاشق غذاخوری
دوغ ۶ لیوان
روغن کنجد یا آفتابگردان ۲ قاشق غذاخوری
نمک، فلفل سیاه و زردچوبه به مقدار لازم
زعفران دَمکرده سه قاشق غذاخوری
برنج ۶ پیمانه
پودر سبوس برنج یک قاشق غذاخوری
نخست پیازها را نگینی خُرد کنید و با روغن کنجد یا آفتابگردان تفت دهید.
نمک، فلفل سیاه، زردچوبه و رب گوجهفرنگی محلی را به پیازهای تفت داده شده اضافه کنید.
گوشت گوسفندی را هم به سایر مواد بیفزایید و تفت دهید.
لپه خیس خورده و دوغ را هم به سایر مواد اضافه کنید.
مواد را در حرارت ملایم بگذارید تا بپزد.
در انتهای پخت مواد، ۲ قاشق غذاخوری زعفران دَمکرده را به دوغپای اضافه کنید.
برنج را هم با آب بشویید سپس مقداری آب، کمی نمک و یک قاشق غذاخوری پودر سبوس برنج را به آن اضافه و صبر کنید تا بجوشد.
پس از اینکه برنج نیمپز شد شعله گاز را کم و ۲ قاشق غذاخوری روغن کنجد را به آن اضافه سپس صبر کنید تا برنج به خوبی دَم بکشد و بپزد.
دوغپای را همراه با برنج میل کنید.
دوغ استفاده شده در تهیه دوغپای نباید ترش باشد.
انتهای پیام/