به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از یزد؛ جوانان یزدی چند روز مانده به محرم، کار خود را با سیاه پوش کردن مساجد، حسینیهها، بستن پرچمهای عزا و به خصوص آماده کردن اشعار و نوحههای هیئتهای عزاداری آغاز میکنند و با شروع ماه محرم، پیر و جوان به حرمت سیدالشهدا لباس مشکی بر تن کرده و به منظور اقامه عزا در مساجد و حسینیهها حاضر میشود.
در یزد حسینیه ایران، این روزها از هر گذری عبور میکنی داربست کارانی را میبینی که در گرمای شهر یزد مشغول برپا کردن خیمه گاه و بیرق عزای سالارشهیدان هستند.
مراسمهای روضه خوانی در یزد از بعد از نماز صبح تا پاسی از شب در حسنیه ها، تکایا و مساجد و برخی منازل و اماکن موقوفه با شور و شکوه خاصی برگزار میشود، هیئتهای عزاداری در قالب هیئت سینهزنی و زنجیر زنی تشکیل میشود، قدمت برخی از هیئتهای استان یزد به قرنها میرسد که آداب و سنن و حتی تجهیزات عزاداری نسل به نسل به یادگار گذاشته شده است به گونهای که حفظ و صیانت از آن سرلوحه کار دستاندرکاران هیئتهای عزداری در هر دوره است.
نام بسیاری از هیئتها برگرفته از محله و شهر است و جالب آنکه در برخی از هیئتهایی که گروه سنی خاصی در آن حضور مییابند نامی در حد سنین یاران و فرزندان حضرت ابا عبدالله را دارا هستند که میتوان به هیئت ،علی اصغر(ع) مربوط به سنین کودکان و یا ،قمربنی هاشم ،برای جوانان نام برد البته بدیهی است که اختصاص گروه سنی خاص به هیئتها نمادین بوده و در تمام هیئتهای کودک، خردسال نوجوان، جوان، میانسال و پیرمردان دوشادوش هم به عزاداری میپردازند.
از مجالس معروف روضه خوانی و قدیم یزد میتوان مسجد مصلی عتیق، خانه امام حسینی ها، مسجد شاه طهماسب، مسجد بیاق خاق و حسینیه صفار را نام برد.
عزاداری در ماه محرم ازجمله آئینهای فرهنگی است که با حفظ عناصر اصلی طی سالیان متمادی در جوامع و مناطق مختلف کشور به ویژه استان یزد انجام میشود.
آیین عزاداری سالار شهیدان، اباعبداللهالحسین (ع) در شهر یزد، یکی از باشکوهترین مراسمی است که در سطح کشور انجام میشود.
کوچههای کاهگلی یزد با حسینیه هایش شناخته میشود و گاهی این حسینیهها هویت را به محلههای میدهد، حسینیههای یزد به قدری در زندگی این شهر اهمیت دارند که چند سالی میشود یزد را به حسینیه ایران میشناسند.
پوشکشی یکی از رسوم پیش از محرم این حسینیهها در شهر یزد است که حیاطها و فضای باز خود را با پارچههای سفید و خاصی مسقف میکنند پارچههایی که نقاشیها و اسما الهی بر آنها نگاشته شده و برخی از این پوشها قدمت بیش از ۱۰۰ ساله دارند.
هم زمان که عدهای از پشت بام حسینیه پوشها را با طناب بالا میکشند، عدهای ستونهای چوبی زیر پوشها قرار میدهند پوشها تا پایین مراسم عزاداری بر روی حسینیه باقی میمانند.
در یزد نیز مانند بسیاری از شهرهای کشور، هیئتهای عزاداری در قالب هیئت سینهزنی و زنجیر زنی تشکیل میشود قدمت برخی از هیئتهای استان یزد به قرنها میرسد که آداب و سنن و حتی تجهیزات عزاداری نسل به نسل به یادگار گذاشته شده است به گونهای که حفظ و صیانت از آن سرلوحه کار دستاندرکاران هیئتهای عزاداری در هر دوره است.
اینکه یزد را حسینیه ایران مینامند، صحبت از یکی دوسال و یکی دو دهه نیست، صدها سال عرض ارادت و ادب به محضر مقدس اباعبدالله الحسین (علیه السلام) است که نسل به نسل منتقل میشود و هر روز حرارتش در قلوب مومنین دارالعباده شعلهورتر میشود.
لازم به ذکر است :عزاداری سنتی محرم در یزد هر ساله تعداد زیادی از توریستهای خارجی و اقلیتهای مذهبی را به خود جذب میکند.
اگر درمحرم به حسینیه ایران سفر کردید حتماً سری به روضهخوانی های یزد بزنید و از نزدیک شاهد مراسم سنتی و تاریخی عزاداری اباعبدالله در این استان باشید.
انتهای پیام/ی