به گزارش خبرنگار حوزه ازدواج و خانواده گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان؛ شاید شما هم بارها واژه نحله را از اطرافیان خود در دورهمی های خانوادگی و در زمان ازدواج شنیده باشید ولی این که نحله چیست و برای چه منظوری تعیین شده است را ندانید. به همین منظور مطالعه این مقاله با این عنوان و مضمون می تواند برای شما مفید واقع شود.
در جواب پرسش نحله چیست ؟ می توان این گونه پاسخ داد که نحله در معنی لغوی «بخشش» معنا می شود و از نظر اصطلاحات حقوقی به مبلغی گفته می شود که دادگاه بر اساس شرایطی به خصوص آن را برای زوجه تعیین می کند.
پیش از شرح موضوع بهتر است بدانید که ریشه نحله و علت آن به کجا و کی بر می گردد. در تاریخ 1391/12/1 قانونی در راستای حمایت خانواده جدید مورد تصویب قرار گرفت که مطابق با ماده 58 آن قانون برخی قوانین نیز نسخ شدند. برای نمونه می توان قانون اصلاح مقررات مربوط به طلاق مصوب 1371/12/21 مجمع تشخیص مصلحت نظام اشاره داشت. اما بند ب تبصره 6 قانون پیش گفته نسخ نگردیده و در حال حاضر هم پابرجا است.
با استناد بر بند ب تبصره 6 قانون اصلاح مقررات مرتبط با طلاق که نسخ گردیده اند چنین بیان شده است که : «با توجه به سنوات زندگی مشترک و نوع کارهایی که زوجه در خانه شوهر انجام داده و وسع مالی زوج، دادگاه مبلغی را از باب بخشش (نحله) برای زوجه تعیین مینماید».
با توجه به موارد اصلاحی در قوانین حقوقی که در سال 1391 صورت گرفته است. خانم ( زوجه) می تواند جدا از دادخواست صدورگواهی عدم سازش که مقدمه طلاق محسوب می شود، اقدام به درخواست نحله و مطالبه آن کند. پس لازم نیست که حتما بعد از طلاق به این کار اقدام گردد. پیش از طلاق گرفتن نیز مطالبه اجرت المثل و نحله نیز ممکن است. برای این زمینه استفساریه ای از جانب مجمع تشخیص مصلحت نظام به تاریخ 1373/6/2 صادر گردیده است که این نظر را تایید می نماید. پس در واقع چنان چه زوجه پیش از اجرایی شدن صیغه طلاق نحله مطالبه کند اجرای صیغه طلاق و ثبت آن در دفتر موکل به پرداخت حقوق زن خواهد شد. این قوانین در راستای حمایت حقوق زنان تصویب شده است. این موارد به زمان و چرایی تعیین نحله مرتبط بود.
بیشتر بخوانید: ایقاع چیست و چه تفاوتی با قرارداد دارد؟
بیشتر بخوانید: اجرت المثل ایام زوجیت چیست؟
سوالی که پس از خواندن متن مستند نحله به وجود می آید این است که یک خانم برای دریافت نحله از همسرش بایستی چه شرایطی داشته باشد؟ از جمله شرایط و باید هایی که می توان برای این مسئله حقوقی بیان کرد عبارت است از؛
در رابطه با این پرسش بایستی گفت که تعلق نحله همانند تعلق اجرت المثل به شرایطی از قبیل درخواست شوهر برای طلاق بستگی دارد. هم چنین درخواست مرد برای طلاق نباید بخاطر تخلف زن از وظایف همسری یا سو اخلاق و رفتار او باشد. چنانچه بنا به هر علتی امکان تعییت اجرت المثل وجود نداشته باشد نوبت به دریافت نحله می رسد و بر همین اساس مقدار مبلغ نحله برای زن تعیین می شود.
توجه!
با توجه به موارد ذکر شده یک خانم دیگر نمی تواند هم اجرت المثل دریافت کند و هم تقاضای پرداخت نحله کند.
بیشتر بخوانید: نشوز چیست؟
نحله نیز مانند مهریه و تمکین یکی از مطالبه های زنان در زندگی زناشویی است که پس از طلاق امکان درخواست آن وجود دارد. امیدواریم با این مقاله با عنوان نحله چیست آشنا شده باشید؛ چرا که اکثر خانم ها هنوز از این موضوع خبر ندارند.
انتهای پیام/