به گزارش خبرنگارگروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اراک؛ کرمعلی قندالی صبح امروز در جلسه شورای عشایری استان مرکزی با اشاره به اهمیت و جایگاه عشایر در کشور اظهار داشت: در کشور جامعهای به نام عشایر وجود دارد، آمارها، درصدها و دهههای گذشته بیانگر این بوده که جمعیت این جامعه ثابت است.
وی افزود: که این ثابت بودن بهسبب سازگاری آنها با محیط زیست و توجه آنها به منابع زیستمحیطی است، عشایر مثالی از محیطبانان و حافظان طبیعت هستند.
رئیس سازمان امور عشایر کشور با اشاره به این که کمترین صدمات وار شده به منابع در حوزه عشایر بوده است گفت: این موضوع بهسبب احساس مالکیت و تعلق خاطری است که عشایر دارند، در آمار ارائهشده در حوزه آتشسوزی ما شاهد این هستیم که هیچ منابعی از اراضی تحت اختیار عشایر در داخل آمار نیست و همه آتشسوزیها در جنگلها و مراتع تحت حفاظت بوده که این بهسبب مسئولیتپذیری بالای این قشر از جامعه است.
قندالی تصریح کرد: تعلق خاطر عشایر به سرزمینمان یک ظرفیت مثبت و عظیم است که علاوه بر استفاده نباید مورد غفلت واقع شود زیرا این غفلت سبب صدمات چند برابری میشود.
وی ادامه داد: کمک به این قشر نباید از منظر این باشد که آنها جزو قشر فقیر و پایین جامعهاند بلکه از منظر توانمندی، تاثیرات و نقش آنها در استقلال کشور و حفظ سرزمین، تولید، مسائل اجتماعی و فرهنگی که دارند باید به آنها نگاه کرد تا حفظ شوند و به تکنیکها و تجهیزات روز مجهز شوند.
رئیس سازمان امور عشایر کشور بیان کرد: باید بهترین فنون و امکانات را برای آنها تامین کرد اما نباید بگذاریم به فرهنگ و اصالت این قشر صدمهای وارد شود زیرا توجه به آنان توجه به خود، اصالت و گذشته خود است.
قندالی با اشاره به نیازمندیهای عشایر بهعنوان یک جامعه گفت: عشایر هیچ فرقی در نیازمندیهای زیرساختی، فرهنگی، بهداشتی و سایر نیازها با یک شهروند شهری ندارند، در سازمان بخشی از کار ما، کار اجرایی و بحث زیرساختها است و عمده کار، سیاستگذاری و نیازسنجی است و باید این چالشها را با قوانین و مقررات بپوشانیم.
وی تصریح کرد: با وجود آئیننامه ساماندهی که در سال 1384 با 17 ماده و چند تبصره تهیه شد که کاملا وظایف دستگاهها در آن مشخص شده است و علیرغم ظرفیتی که در این آئین نامه است خیلی از جاها نیاز به توجه دارند، باید به مصوباتی که در حوزه عشایر تصویب شده بهعنوان میثاقی که میتواند کمککننده در همهی مباحث باشد توجه شود.
رئیس سازمان امور عشایر کشور بیان کرد: در حوزه توانمندها به ویژه توانمندی تولیدی، عشایر ما جزو جوامعی است که بهرهوری بالا است، 25درصد از گوشت قرمز کشور، 35 درصد از صنایع دستی، 28 درصد دام سبک، 4 درصد دام سنگین و در اختیار داشتن 38 میلیون هکتار از بهترین مراتع کشور را دراختیار دارند، این درحالی است که تنها 1.8 جمعیت کل کشور را دارند و به لحاظ اجتماعی هم توانمندیهایی بالایی دارند.
قندالی با اشاره به این که تمام عشایر عضو تعاونی هستند گفت: عشایر در حوزه تعاون مشارکت خوبی دارند، در استان مرکزی عشایر با 770 خانوار که همه جزو تعاونی هستند زندگی میکنند که جزو استانهای توانمند است، در استان مرکزی عشایر 330 هزار راس دام دارند که با تقسیم کردن بین آنها 500 راس برای هر خانوار به دست میآید، این درحالی است که میانگین کشوری 111 راس بوده و ظرفیت استان پنج برابر تولید میانگین تولید مواد لبنی و دامی است.
وی اضافه کرد: اگر بنا باشد شاخصی برای خدماتدهی به عشایر درنظر گرفته شود، حتما باید همه توانمندی آنها را دید زیرا اگر این توانمندی به منصه ظهور برسد سبب اقتدار ملی سرزمینمان میشود.
رئیس سازمان امور عشایر کشور اضافه کرد: مصوبه هیئت دولت 50 میلیارد تومان کمک به یارانه علوفه، مصوبه تنشآبی به مبلغ 20 میلیارد تومان پیشنهاد و 70 درصد آن پرداخت شد.
قندالی اضافه کرد: تسهیلات دولت در سه سال گذشته 800 میلیارد تومان بود که 400 میلیارد تومان با سود 4 درصد و بازگشت 5 ساله بوده است، 400 میلیارد تومان دیگر هم از محل صندوق توسعه ملی برای زنجیره تولید آمد که در کل سهم یک هزار و 200 میلیارد تومانی داریم که 400 میلیارد تومان به عشایر اختصاص دادهایم، نگران اعتبار نیستیم، نیاز به افزایش بهرهوری و مشارکت مردم احساس میشود تا مردم خود توانمند شوند و نیاز به دولت آنها کاهش یابد.
وی تصریح کرد: استان مرکزی علیرغم صنعتی بودن اگر به بخش عشایر آن توجه شود در بسیاری از نیازها مانند تامین گوشت، صنایع دستی، گردشگری و گیاهان دارویی میتواند توانا باشد.
رئیس سازمان امور عشایر کشور ادامه داد: سازمان امور عشایر تعهد میدهد تا آخر سال یک تانکر آبرسانی و دو ماشین کمکدار به استان اختصاص دهد تا امور عشایر مجهز به وسایلی شوند که کمتر مشکل داشته باشند، تلاش شد تا عشایر در مالیات بر ارزش افزوده سهم داشته باشند، سهم عشایر از ارزش افزوده سال گذشته 74 میلیارد تومان بوده و امسال پیش بینی ما 150 میلیارد تومان است، تا مردم را بتوانیم توانمند کنیم.
سید علی آقازاده استاندار مرکزی در جلسه شورای عشایری استان مرکزی گفت: ۷۷۱ خانواده عشایری در استان مرکزی فعالیت میکنند که ۳۳۰ هزار راس دام را پرورش میدهند که این میزان یک ششم دام استان را تشکیل میدهد.
آقازاده افزود: دولت توجه زیادی به عشایر دارد تا مشکلات و محدودیتها آنها رفع شود و یکی از موضوعاتی که دنبال میکنیم بحث تامین آب برای عشایر است.
وی اضافه کرد: جلسه بعدی شورای عشایر که قرار است آبان ماه تشکیل شود را در یکی از شهرستانهای ساوه و یا زرندیه و در کنار عشایر برگزار میکنیم تا ببینیم مصوبات جلسات تا چه اندازه برای این عزیزان اجرایی شده است.
انتهای پیام / ج