به گزارش خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران؛ اسكوليوزيس(Scoliosis) در اصل انحراف سه بعدی ستون فقرات است به این صورت که هنگامی که از روبرو به ستون مهره ها نگاه می کنیم به جای آنکه ستون مهره مستقیم و در امتداد یک خط عمودی صاف باشد به یک یا دو سمت خمیده میشود و درصورت عدم تشخيص به موقع میتواند مشكلاتی درظاهر فرد و شيوه نشستن اوايجاد کند یا حتی درموارد شديد باعث بروز اختلال تنفسی در فرد مبتلا می شود.
ملاک تشخیص این بیماری علاوه بر بررسیهای بالینی نشانهها عبارت است از انحراف جانبی ستون فقرات كه توسط عكس راديولوژی ساده قدامی- خلفی مشخص میشود و اين انحراف معمولاً همراه با چرخش مهرهها است، شدت اسكوليوز به اندازه زاويه آن بستگی دارد و برای اندازهگيری آن از متد كاب استفاده میشود.
بيماران مبتلا به اسكوليوز براساس سن شروع بيماری، علت، شدت و نوع انحنا طبقهبندی میشود و هرگروه بر اساس پيشرفت انحنا، درجه و الگوی اختلال سه بعدی شان دارای صفات و خصوصياتی هستند كه به دو دسته اسكوليوز بدون علت و اسكوليوز با علت مشخص تقسيم میشوند.
در ابتدا شروع این بیماری اغلب دردی وجود ندارد و این موضوع کمی تشخیص بیماری را مشکل میکند؛ در کل قرار نداشتن شانهها یا دو سمت لگن در یک سطح (مثلاً یک شانه بالاتر از شانه دیگر باشد)، وجود حالت برجستگی در یک سمت ستون مهره در قسمت پشت که با کمی خم کردن کمر بیشتر مشخص میشود، ضعف عضلات یک سمت ستون مهره، کمردرد مزمن، افتادگی شانهها، خوابیدن روی یک سمت در هنگام دراز کشیدن به پشت در اثر چرخش سمت ستون مهره از نشانه های این بیماری است.
طبق تحقيقات انجام شده، اسكوليوز در دانش آموزان بين 7 تا 16 سال و به خصوص در دخترها بيشتر مشاهده میشود، همچنین نتایج یک پژوهش دیگر بیانگر ابتلا دو سوم افراد بالای 60 سال به این بیماری است؛ در مجموع بروز آن با عوارضی مثل درد، اختلال در عملکرد سیستم قلبی – ریوی، اختلالات عصبی، اختلال در راه رفتن، کاهش تحرک ستون فقرات همراه است.
برای درمان این بیماری در مواردی که این انحراف خفیف باشد و در زمان مناسب یعنی قبل از پایان سن رشد باید اقدام کنید با استفاده از بریس میتوان از پیشرفت آن جلوگیری کرد و حدود پنج تا 10 درجه از انحراف آن کم کرد؛ انجام تمرینات مناسب هم در بهبود آن بسیار موثر است اما در موارد حاد ممکن است فرد نیاز به جراحی داشته باشد.
حرکات اصلاحی شامل تمرینات قدرتی، استقامتی، تنفسی و کششی است که هر یک از آنها از اهمیت خاصی برخوردار هستند.
ابتدا جلوی آینده نشسته و سعی کنید در وضعیت صحیح قرار بگیرید، سپس همین کار را هنگام راه رفتن تکرار کنید و سعی کنید شانهها در راستا درست باشند.
فرد نشسته، به سمت جلو خم می شود و دستها را نیز به سمت جلو می کشد؛ این حرکت موجب بهبود تحرک در ستون مهرهها و بهبود انعطاف پذیری میشود.
فرد از میله بارفیکس آویزان شود.این عمل منجر به تأثیر جاذبه روی ستون مهرهها و کشیده شدن آنها میشود.
فرد به حالت چهار دست و پا قرار میگیرد، سپس دست راست و پای چپ را بلند میکند و آن ها را در خلاف یکدیگر حرکت میدهد تا موجب کشش عضلات شود.
فرد روی شکم دراز کشیده و دستانش را کنار بدنش قرار دهد به طوری که دستها روی زمین باشد سپس استخوان کتفها را به یکدیگر فشرده و سر و شانه های خود را حدود 15 سانتی متر از سطح زمین بالا بیاورد.
بالش و فضای خواب همه افراد باید به گونهای باشد که ستون مهره در راستای طبیعی خود قرار بگیرد چرا که در غیر این صورت میتواند باعث بروز اختلال انحراف ستون مهره در آنها شود
در مجموع انجام فعالیتهای روزانه بسیار اثر بخش است؛ بنابراین سعی کنید در وضعیت مناسب بایستید و بنشینید و از بلند کردن اجسام سنگین پرهیز کند، با رعایت اصول مناسب اجسام را بلند کنید، با ورزش عضلات ستون مهره را تقویت و انعطاف پذیری و قدرت مناسب را در ستون فقرات کسب کنید، از بلند کردن اجسامی که برای شما سنگین هستند، پرهیز کنید حتی آن ها که از کیف های سامسونت سنگین استفاده می کنند؛ این امر خصوصاً در دانش آموزان در حوالی بلوغ لازم است مورد توجه قرار گیرد، پس از نشستن طولانی روی صندلی محیط کار یا پشت کامپیوتر گاهی بلند شوید و بر روی عضلات ستون مهره ورزش های کششی را اعمال کنید همچنین تناسب اندام خود را حفظ کنید و از چاقی و اضافه وزن بپرهیزید.
انتهای پیام/