باشگاه خبرنگاران جوان؛ حمید جنیدیمقدم - علیرضا رئیسی، معاون بهداشت وزیر بهداشت در نشست خبری که به مناسبت هفته ملی تغذیه سالم، نان کامل برگزار شد تاکید کرد که تغذیه موضوع مهم و مغفول ماندهای است و باید مطالعات بیشتری در این زمینه انجام شود.
علیرضا رئیسی گفت: «بیماریهای مختلف به دلیل نوع تغذیه و سبک زندگی افراد در دنیا رخ میدهند. اگر از مواد غذایی بیش از حد مصرف شود، تبدیل به مسمومیت و بیماری خواهد شد. اگر آب هم بیش از حد مورد نیاز بدن مصرف شود، تبدیل به مسمومیت آب میشود.»
علیرضا رئیسی توضیح داد که روغنهای اشباع امگا ۳ پایینی دارند و کمبود امگا ۳ سبب مرگ ۵ هزار نفر در سال می شود. روغن حیوانی به دلیل چربی اشباع زیاد مفید نیست؛ روزانه باید کمتر از ۱۰ درصد از چربی اشباع استفاده کرد.
معاون بهداشت وزیر بهداشت همچنین گفت: « کالری دریافتی افراد باید از چربی کمتر باشد. روغن کانولا، کنجد و آفتابگردان غیر اشباع هستند و برای بدن مفیدند. سمزدایی دانههای کنجد مورد استفاده در روغن موضوع مهمی است. اگر روغن پالم از یک درصد بیشتر باشد، سبب بروز مشکلاتی خواهد شد و موضع وزارت بهداشت در خصوص روغن فراریخته این است که هنوز به این اجماع نرسیدهایم که این روغن مشکل دارد. چربی ترانس هم نباید به بیش از یک درصد برسد.»
به گفته علیرضا رئيسی سرانه مصرف انواع گوشت در کشور روزانه ۳۵ گرم است. سرانه مصرف فیبر به طور کلی ۲۵ گرم در روز است که در ایران این عدد حدود ۱۵ گرم است؛ در این میان نان و سبزیجات باید به میزان کافی استفاده شوند. سرانه مصرف لبنیات نیز در ایران پایین است که الان حدود یک واحد بوده و باید به ۳ واحد افزایش پیدا کند. هرگونه افزایش قیمت لبنیات منجر به کاهش مصرف در کشور خواهد شد.
معاون بهداشت وزارت بهداشت اعلام کرد: « میزان استاندارد مصرف نمک حدود ۵ گرم در روز است که در ایران روزانه ۱۲ گرم مصرف میشود. افراد باید ۴۵ درصد کربوهیدرات مصرف کنند و ۲۵ درصد از مصرف روزانه چربی باشد.»
به گفته علیرضا رئیسی باید سطح سواد مردم در حوزه سلامت ارتقاء پیدا کند نا سراغ روشهای غیر علمی نروند. برخی روشهای نادرست لاغری توسط سوءاستفادهکنندگان تبلیغ میشود و داروهایی که به مراجعهکنندگان ارائه میکنند، ناسالم هستند.
معاون بهداشت وزیر بهداشت با اشاره به موضوع مسمومیت ۲ کودک و ادعایی مبنی بر مسمومیت با ماکارونی گفت: «خود ماکارونی سبب مسمومیت نمیشود؛ اما آلودگیهایی مانند باکتری باسیلوس در محیط مرطوب رشد می کند و سبب بروز مرگ و میر میشود. عامل مسمومیت در این باره ناشناخته است.»
در ادامه مراسم احمد اسماعیلزاده، مدیرکل دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت گفت: « پویش ملی تغذیه سالم در سال جاری با شعار روغن مناسب، غذای سالم و خانواده سالم برگزار میشود.
به گفته مدیرکل دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت، استفاده از اسیدهای چرب ترانس در ایران کاهش یافته است؛ اما با ایده آل فاصله دارد. روغن کانولا هم بهترین روغن برای مصرف است و تفاوت قیمت چندانی با سایر روغنها ندارد.