فصل دوم کاوش های بازنگری در تپه گنج دره هرسین با کشف شواهد جدید از لایه های تحتانی این محوطه به پایان رسید.

به گزارش  گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از کرمانشاه، حجت دارابی سرپرست گروه کاوش لایه نگاری در تپه نوسنگی گنج دره گفت : تپه گنج دره یکی از اولین مکان هایی است که درآن شواهد اولیه از اهلی سازی حیوانات و بقایای حیواناتی مثل بز و گیاهانی چون جو دو ردیفه در آن بدست آمده است.

وی گفت : اولین دوره کاوش های باستان شناسی در این مکان در دهه های 40 و 50 هجری شمسی توسط فیلیپ اسمیت باستان شناس کانادایی طی پنج فصل انجام گرفت.

وی ادامه داد: این باستان شناس کانادایی حفاری های گسترده ای در محوطه باستانی گنج دره انجام داد، اما نتایجی که از کاوش ها منتشر شد بسیار خلاصه و دارای ابهامات زیادی بود.

سرپرست گروه کاوش لایه نگاری در تپه نوسنگی گنج دره یادآورشد: از سوی دیگر با گذشت 50 سال از این کاوش ها امروزه روش های جدیدی برای مطالعات باستان شناسی و روش های نوینی در بحث تاریخگذاری یافته های باستانی بوجود آمده که در آن زمان در دسترس نبود.

وی افزود: در این راستا گروه باستان شناسی دانشگاه رازی و دانشگاه کپنهاک دانمارک در یک پروژه مشترک پنج ساله مطالعات خود را با محوریت چگونگی شروع کشاورزی و دامپروری در غرب ایران و زاگرس مرکزی با محوریت استان کرمانشاه آغاز کردند.

دارابی با اشاره به پروژه مشترک کاوش های بازنگری این گروه در تپه آسیاب کرمانشاه که دو سال پیش انجام شد، گفت: سال گذشته نیز فصل اول کاوش در گنج دره هرسین را با هدف بازنگری لایه نگاری در این محوطه و نیز تعیین عرصه و حریم آن آغاز کردیم.

وی تاکید کرد: طی این پروژه مشخص شد که عرصه تپه گنج دره هرسین بیش از آن چیزی که باستان شناس کانادایی در گزارش خود عنوان کرده بود، گسترده است.

سرپرست گروه کاوش لایه نگاری در تپه نوسنگی گنج دره اضافه کرد: همچنین در این لایه نگاری متوجه شدیم به دلیل اینکه از راس تپه تا روی خاک بکر و اولیه کاملا مملو از بقایای معماری است، کار کاوش در آن زمان بر خواهد بود.

وی با بیان اینکه این موضوع کار لایه نگاری در این تپه را در سال 96 ناتمام گذاشت، اضافه کرد: در فصل اول این لایه نگاری، از لایه های فوقانی بقایای معماری بسیار شاخصی که در کاوش های باستان شناسان کانادایی هیچ اطلاعاتی از آن بدست نیامده بود را شناسایی کردیم.

دارابی بااشاره به آغاز فصل دوم بازنگری لایه نگاری این محوطه تاریخی در اواخر تیر امسال، گفت: امسال در ادامه کاوش های سال گذشته بحث کاوش های لایه نگاری را تمام کردیم.

وی تاکیدکرد: کاوش های امسال بیشتر متکی بر لایه هایی بوده که بصورت حرارت دیده و سوخته درآمده اند و یکی از سوالات کلیدی ما در این کاوش های این بود که چرا این لایه ها با ضخامت بیش از چهارمتر سوخته شده و به رنگ قهوه ای درآمده اند.

سرپرست گروه کاوش لایه نگاری در تپه نوسنگی گنج دره خاطرنشان کرد: بانمونه برداری هایی که از این لایه ها داشته ایم، احتمالا به این نتیجه خواهیم رسید که آیا آتش سوزی واقع شده در این تپه باستانی عمدی بوده و یا سهوی.

وی اعلام کرد: همچنین در کاوش های امسال با هدف مطالعات لایه های اولیه و تحتانی محوطه که سابقا باستان شناسان کانادایی در آن تعدادی چاله را کشف کرده بودند، کارگاه جدیدی را راه اندازی کردیم.

دارابی با بیان اینکه درکاوش های دهه های 40 و 50 کاربری این چاله ها شناخته نشد، افزود: با راه اندازی این کارگاه، نمونه های جدیدی از این چاله ها را پیدا کردیم و برای اینکه بفهمیم که اولین ساکنان گنج دره از چه زمانی در آنجا سکونت کرده اند، نمونه برداری هایی را از آنان انجام دادیم تا تاریخ گذاری شوند.

وی یادآورشد: علاوه براین، بامشخص شدن نتایج کاوش ها، کاربری این چاله های نیز معلوم می شود که البته براساس حدسیات ما احتمالا برای کار ذخیره سازی مواد غذایی از آنها استفاده شده است.

 

 

انتهای پیام/د

روش های جدیدی برای مطالعات باستان شناسی بوجود آمده است

 

برچسب ها: اخبارفرهنگی ، مرمت
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.