به گزارش خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان،هرازگاهی
نوسان قیمت محصولات کشاورزی نظیر گوجه فرنگی و سیب زمینی در بازار تکرار می شود که این امر نشان می دهد مسئولان دولتی آن طور که باید و شاید قادر به برقراری تعادل و تنظیم بازار داخل نیستند.
این بار در حالی شاهد افزایش یکباره قیمت گوجه فرنگی و سیب زمینی در بازار هستیم که صادرات این دو تحت تاثیر نوسان نرخ ارز به آن سوی مرزها افزایش یافته است چرا که افزایش چشمگیر قیمت دلار این جذابیت را برای صادرکنندگان ایجاد کرده تا به هر قیمتی محصولات کشاورزی پرطرفدار را صادر کنند.
این درحالی است که در سال های قبل به حدی گوجه فرنگی و سیب زمینی روی دست کشاورزان باقی می ماند که در برخی موارد به سبب عدم صرفه اقتصادی و مازاد تولید در بازار، سر مزرعه رها و یا امحا می شدند.
البته ناگفته نماند که با وجود نامه های متعدد فعالان صنفی به مسئولان ذی ربط مبنی بر کنترل یا توقف صادرات، این موضوع همچنان مسکوت مانده است چرا که بسیاری از صادرکنندگان و مسئولان براین باورند که موضوع افزایش قیمت این دو محصول ارتباطی به گرانی ندارد و تنها کمبود تولید منجر به افزایش قیمت نامعقول سیب زمینی در بازار داخل شده است.
حال جای این سوال مطرح است که براساس ارائه آمار وزارت جهاد کشاورزی مبنی بر رشد 86 درصدی صادرات سیب زمینی و 125 درصدی صادرات گوجه فرنگی نسبت به مدت مشابه سال قبل چطور می شود که این موضوع در قیمت این دو محصول در بازار داخل بی تاثیر باشد؟
اگرچه در روزهای اخیر وزارت صنعت ، معدن و تجارت به تمامی سازمان صمت استانی اعلام کرد که صادرات گوجه فرنگی تا اصلاع ثانوی ممنوع شود اما تاکنون تدابیری برای کنترل یا توقف صادرات سیب زمینی به کار نگرفته است؟
به سراغ مسئولان ذی ربط می رویم تا از آخرین وضعیت تولید، صادرات و دلایل افزایش قیمت سیب زمینی و گوجه فرنگی به عنوان دو قلم اصلی سبد دهک های پایین خانوار با خبر شویم:
استمرار روند صادرات منجر به نایاب شدن سیب زمینی در بازار داخل می شود
حسن صابری رئیس اتحادیه بارفروشان میدان مرکزی میوه و تره بار در گفت و گو با خبرنگار
صنعت،تجارت و کشاورزی توقف صادرات سیب زمینی و گوجه فرنگی را امری ضروری دانست و اظهار کرد: اتحادیه بارفروشان طی نامه ای به رئیس اتاق اصناف تهران خواستار
توقف صادرات سیب زمینی و گوجه فرنگی شد چرا که ادامه روند فعلی منجر به نایاب شدن و نوسان چشمگیر این محصولات در بازار داخل می شود.
وی قیمت هر کیلو سیب زمینی سر مزرعه را ۱۷۰۰ تا ۲ هزار تومان اعلام کرد و افزود: این درحالی است که با نرخ های 3 هزار و 3 هزار و ۵۰۰ تومان در میدان مرکزی میوه و تره بار عرضه می شود.
صابری از کاهش سیب زمینی مانده در انبارها خبر داد و گفت: اگرچه طی سال های اخیر مقداری از محصول تولیدی به منظور تنظیم بازار در سردخانه ها ذخیره می شد اما امسال به سبب جذابیت صادرات و فروش سیب زمینی با نرخ یک دلار آن سوی مرزها،میزان محصول مانده در انبارها افت چشمگیری داشته است.
این مقام مسئول با اشاره به اینکه در ده روز گذشته هر کیلو سیب زمینی با نرخ ۵۰۰ تا هزار تومان در بازار عرضه می شد،بیان کرد: این درحالی است که هم اکنون هر کیلو سیب زمینی به دلیل کمبود عرضه ناشی از صادرات چند برابر قیمت های قبل در بازار عرضه می شود.
وی در پایان تصریح کرد: امسال ظرفیت انبارهای سیب زمینی به دلیل صادرات بی رویه برای شب عید کافی نیست که در صورت استمرار این روند با مشکلاتی روبرو خواهیم شد.
صادرات سیب زمینی و گوجه فرنگی ارتباطی به گرانی ندارد
رضا نورانی رئیس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی در گفت و گو با خبرنگار
صنعت،تجارت و کشاورزی با تکذیب این موضوع که
صادرات سیب زمینی و گوجه فرنگی هیچ ارتباطی به گرانی ندارد،اظهار کرد: این طور نمی شود که همیشه کمبودها و گرانی ها را گردن صادرات انداخت.
وی کاهش تولید را عامل اصلی گرانی دانست و افزود: سال گذشته کشاورزان از حیث تولید سیب زمینی و گوجه فرنگی متضرر شدند که به همین دلیل امسال رغبت چندانی به کشت این دو محصول نداشتند و در نهایت این موضوع منجر به نوسان قیمت شد.
به گفته نورانی علی رغم انکه همه ساله در فصل تابستان گوجه فرنگی و سیب زمینی به وفور در بازار یافت می شد،امسال عرضه اینمحصول در بازار داخل کاهش چشمگیری داشته است و این امر دلیل نمی شود که ما عامل اصلی گرانی را صادرات این محصولات عنوان کنیم.
واقعا جای بسی تاسف و نا امیدیه که خانواده ها جدای از تمام استرس ها باید نگران قیمت سیب زمینی وگوجه وپیاز هم باشند ؟ واقعا آدم نمیدونه چی بگه ؟
از ماست که بر ماست شاید در انتخابمان اشتباه کردیم
به داد مردم برسید...
جالب هیچکس هیچکاری نمیکنه،موندم چرا نمیخوان جلو این گرونی بگیرن.
مسئولین دارند با انواع و اقسام راه ها تحمل مردم را می سنجند