به گزارش خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران؛ امروزه تاثیرات مواد غذایی بر سلامت جسمی ما بر همگان روشن شده است. اما یکی از مواردی که مورد توجه بسیاری از محققان قرار گرفته، چگونگی تاثیر مواد غذایی بر سلامت روان افراد است. در واقع ارتباط بین روده و مغز عمیق تر از آن چیزی است که تصور می کنید.
بر اساس مطالعات جدید، خوردن گروهی از مواد غذایی به طوری قابل توجه خطر ابتلا به مانیا را افزایش می دهد.
محققان دانشکده پزشکی دانشگاه جان هاپکینز، از نتایج مطالعات انجام شده بر حدود 1000 نفر از افراد شگفت زده شدند، بعضی از افراد حاضر در مطالعه بیمارانی بودند که تحت درمان اختلالات روانپزشکی قرار داشتند، در حالی که افراد دیگر سابقه هیچ مشکل روانی نداشتند. محققان همچنین نتایج ثبت شده از مطالعات قبلی انجام شده در سال 2007 را نیز بررسی کردند. آنها دریافتند میزان افراد بستری شده به علت مانیا در افراد مصرف کننده گوشتهای فراوری شده ، 3.5 برابر بیشتر از سایر افراد بوده است.
نیترات موجود در این نوع مواد غذایی علت اصلی این موضوع است. این ماده شیمیایی از دیرباز برای حفظ و افزایش ماندگاری گوشت فراوری شده مورد استفاده قرار میگیرد و احتمالا نام آن را بارها در اخبار شنیده باشید. در اخبار و رسانهها از نقش نیترات در ابتلا به سرطان و برخی بیماریهای دیگر به دفعات صحبت شده است.
محققان در گام بعدی برای بررسی بیشتر ارتباط میان غذاهای فراوری شده و ابتلا به مانیا، تصمیم به انجام مطالعهای در مورد چگونگی اثرگذاری نیترات روی موشها گرفتند. آنها موشهای سالم را به دو گروه تقسیم کردند. به یک گروه غذای روتین و سالم مورد نیاز موشها داده شد و به گروه دیگر ترکیبی از غذای معمولی موشها و گوشتهای حاوی نیترات. در عرض تنها دو هفته، موشهای گروه دوم بیش فعالی و الگوهای خواب نامنظم را از خود بروز دادند. میزان نیتراتی که به آنها داده شده بود معادل یک وعده غذایی بود که انسان میتواند دریافت کند؛ مثل یک عدد هات داگ.
سپس محققان با استفاده از یک نوع گوشت گاو خشک شده که حاوی نیترات نبودند، آزمایش را تکمیل کردند. آنها دریافتند که موشهایی که گوشت بدون نیترات خوردند، به طور مشابه با گروه کنترل عمل کردند، اما در آن گروه از موشهایی که نیترات مصرف کرده بودند، بیش فعالی و اختلالات خواب مشاهده شد و آنها علائمی مشابه با افراد دارای مانیا از خود نشان دادند.
هنگامی که محققان باکتریهای روده این جوندگان را تجزیه و تحلیل کردند، متوجه شدند موشهایی که نیترات دریافت کرده بودند، الگوهای باکتریایی متفاوتی را در روده خود داشتند. مهمتر از آن، ساختار ارتباطی مغز آنها نیز متفاوت بود. این موضوع نشان دهنده احتمال ارتباط این موضوع با اختلال دو قطبی است.
نیتراتها مواد شیمیایی هستند که به مواد غذایی مانند بیکن، سوسیس، ساندویچ گوشت و سالامی افزوده میشوند تا طول عمر آنها را افزایش دهند و رنگ آنها را حفظ کنند. هنگامی که آنها به غذاهای فرآوری شده اضافه میشوند، نیتروستاتینهای آنها میتوانند خطر ابتلا به سرطان را افزایش دهند. در حالی که نیترات به طور طبیعی در مواد غذایی مانند کرفس و اسفناج وجود دارد، اما در این مواد نیترات در کنار ترکیباتی مانند ویتامین C حضور دارد که ترکیب این دو در کنار هم مانع از تبدیل شدن آنها به یک ماده خوراکی آسیب رسان میشود.
آنچه که میخورید میتواند بر سلامت ذهنی شما اثر بگذارد. محققان معتقدند این مطالعات میتواند به انجام مطالعات در آینده در زمینه اینکه چگونه میکروبهای موجود در روده بر مغز تاثیر بگذارد، کمک کند.
انتهای پیام/