به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان؛ مهمترین کار دندان ها، جویدن است. اگر بتوانید غذا را به خوبی بجوید، از خوردن غذا بیشتر لذت خواهید برد. اگر غذا خوب جویده شود، هضم آن راحتتر انجام میشود و مشکلات گوارشی کمتری خواهید داشت. بوی بد دهان، علاوه بر اینکه موجب دوری اطرافیان میشود، برای خودتان نیز آزاردهنده است. برای داشتن دندانهای سالم، مراقبت از دندانها باید از ابتدای زندگی آغاز شود. هر یک از شما برحسب اینکه چقدر بهداشت دهان و دندان هایتان را رعایت کرده باشید، ممکن است تعدادی دندان سالم، پرکرده، روکش شده یا دندان مصنوعی داشته باشید. در هر سنی با داشتن دندان طبیعی یا مصنوعی و حتی بدون دندان، باید بهداشت دهان را رعایت کنید.
● شیوههای مراقبت از دندانهای طبیعی
چنانچه پس از مصرف مواد غذایی سطح دندانها تمیز نشود، میکروبهای داخل دهان به همراه خردههای مواد غذایی و مواد قندی، لایهای بی رنگ و غیرقابل رویت را روی دندانها تشکیل میدهند که «پلاک میکروبی» نامیده میشود. «پلاک میکروبی» باعث پوسیدگی لثهها میشود. برای مراقبت از دندانهای طبیعی انجام کارهای زیر ضروری است.
- مسواک زدن؛ هدف اصلی از مسواک زدن، پاک کردن پلاک میکروبی از روی دندان ها، لثه و زبان است. بهتر است مسواک زدن را در فرصت کافی و توام با آرامش انجام دهید، چون کیفیت مسواک زدن مهمتر از دفعات آن است. بهترین حالت این است که بعد از هر بار مصرف مواد غذایی یا مواد قندی دندان هایتان را مسواک کنید در غیر این صورت در دو زمان (شب قبل از خواب و صبح بعد از صبحانه) باید حتماً مسواک زدن صورت گیرد. روزی دو بار مسواک زدن صحیح باعث برطرف شدن پلاکهای میکروبی شده و از پوسیدگی دندانها جلوگیری میکند.
- خمیردندان؛ خمیردندان باید حاوی فلوراید باشد و حتی الامکان خوشبو و خوش طعم باشد. همچنین از خاصیت پاک کنندگی بالایی برخوردار باشد. در صورت نبود خمیردندان با آب خالی هم میتوانید مسواک بزنید. استفاده از نمک، جوش شیرین یا سایر پودرها برای مسواک زدن مناسب نیست، ولی استفاده از آب نمک رقیق اشکالی ندارد.
- نخ دندان؛ نخ دندان سطح بین دندانی را تمیز کرده و مواد غذایی ما بین دندانها را خارج میکند.
● دندانهای مصنوعی و انواع آن
دندانهای مصنوعی به دو صورت پروتز متحرک کامل و پروتز ثابت استفاده میشوند که در ادامه به تفاوتهای آنها با یکدیگر و شیوههای مراقبت از آنها میپردازیم.
- پروتز متحرک کامل؛ برای جایگزینی کلیه دندانهای از دست رفته یک فرد تهیه و استفاده میشود که توسط خود فرد در داخل دهان گذاشته شده و برداشته میشود.
- پروتز ثابت: برای جایگزینی تعدادی از دندانهای از دست رفته، از این نوع دندان مصنوعی استفاده میشود که توسط خود فرد گذاشته و برداشته نمیشود.
نکته؛ کارایی دندان مصنوعی به این مفهوم است که شما در استفاده از گروههای مختلف غذایی به خصوص میوه، سبزیجات، گوشت و حبوبات محدودیتی نداشته باشید، حتی اگر از روشهایی مانند خرد کردن (قطعه قطعه کردن یا لقمه کوچک برداشتن) استفاده کنید. عدم کارایی دندان مصنوعی نیز به این مفهوم است که شما در مصرف مواد غذایی به دلیل مشکل جویدن محدودیت داشته باشید به طوری که مجبور باشید از روشهایی مانند رنده کردن، له کردن و کوبیدن استفاده کنید.
● شیوههای مراقبت از دندانهای مصنوعی
دندانهای مصنوعی نیز مانند دندانهای طبیعی، نیازمند مسواک زدن و مراقبت هستند. اگر دندان مصنوعی تمیز نشود، ممکن است باعث ایجاد عفونتهای مختلف مانند «برفک دهان» شود. برای شستن آن دسته از دندانهای مصنوعی که میتوان آنها را از دهان خارج کرد به نکات زیر توجه کنید.
- هنگام تمیز کردن دندان مصنوعی، ظرف آب پلاستیکی را تا نیمه پرکنید و زیر دست خود قرار دهید تا اگر دندان مصنوعی از دست تان افتاد، صدمه نبیند. برای جلوگیری از افتادن بهتر است دندان مصنوعی را بین انگشت شست و اشاره خود محکم بگیرید و مسواک بزنید.
- دندانهای مصنوعی را حداقل یک بار در روز از دهان خارج کرده و با مسواک نرم بشویید.
- به خاطر داشته باشید که خمیردندان برای شستن دندانهای مصنوعی مناسب نیست. برای شستن دندانهای مصنوعی از مایه ظرفشویی استفاده کنید. پس از آن دندان مصنوعی را به خوبی با آب بشویید.
- بعد از خارج کردن دندان مصنوعی از دهان، لثهها و زبان خود را با یک مسواک نرم بشویید. سپس لثهها را با انگشت ماساژ دهید.
- توجه داشته باشید شبها دندانهای مصنوعی را از دهان خارج کرده و در یک ظرف آب یا آب نمک تمیز قرار دهید تا مخاط دهان که تحت فشار بوده استراحت کند. اگر دندانهای مصنوعی در هوا خشک شوند یا در آب خیلی داغ قرار داده شوند، خراب خواهند شد.
- در مواردی که دندان مصنوعی ناکامل دارید (فقط بخشی از دندان هایتان مصنوعی است) بهتر است دو تا مسواک داشته باشید. یکی برای تمیز کردن دندان مصنوعی و دیگری برای تمیز کردن دندانهای طبیعی که در داخل دهان قرار دارند.
- اگر دچار تورم، درد و تحریک بافتهای دهان شدید، با دست دندان را خارج کرده و حتماً به دندانپزشک مراجعه کنید.
- حداقل هر شش تا ۱۲ ماه یک بار به دندانپزشک مراجعه کنید، حتی اگر مشکلی ندارید.
در موارد زیر حتماً به دندانپزشک مراجعه کنید:
- اگر دندان مصنوعی شل شده است.
- اگر دندان مصنوعی به لثه فشار میآورد.
- اگر در هر قسمت از دهان زخم به وجود آمده است.
- اگر قسمتی از دندان مصنوعی شکسته است.
- اگر نمیتوانید با دندان مصنوعی به راحتی غذا بخورید. (عدم کارایی دندان مصنوعی)
- اگر بعد از خارج کردن دندان مصنوعی از دهان احساس میکنید لثهها برجسته شده است.
● بی دندانی
اگر اصلاً دندان ندارید و کلیه دندانهای هر دو فک را از دست داده اید، بازهم برای جلوگیری از عفونت لثه بهداشت دهان را رعایت کنید. با یک مسواک نرم و کمی خمیردندان لثهها و سطح روی زبان را بشویید. پس از آن لثهها را با انگشت ماساژ دهید. هرچه سریعتر برای گذاشتن دندان مصنوعی اقدام کنید.
منبع: بیتوته
انتهای پیام/