به گزارش خبرنگار گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان؛ صادرات در پیچ و خم تدابیر اقتصادی موضوع گفتوگوی ویژه خبری یکشنبه 29 مهرماه بود که با حضور غلامعلی سلیمانی و یونس ژائله از صادر کنندگان کشورمان برگزار شد.
غلامعلی سلیمانی صادرکننده کشور در ابتدای برنامه اظهار کرد: صادرکنندگان همیشه قانع بودند و مشکلات را حل می کنند، ما به دنبال کشوری صادر کننده هستیم که مستلزم پیش نیازهایی می باشد که توسط دولتمردان بررسی می شود. معمولا 70 درصد مسائل قانونی و سیاست گذاری بر عهده دولت می باشد و 30 درصد باقی مانده با صادر کنندگان است.
وی با بیان اینکه مشکلات متعددی در حوزه سیاست گذاری وجود دارد؛ افزود: به طور مثال شفاف سازی در کشور و دیگری قانون مند بودن است، درصورتی که بسیاری از قوانین موجود مربوط به قبل از انقلاب می باشد و نکته مهم دیگر فرهنگ مالیاتی است.
سلیمانی با اشاره به اینکه تولیدات کشور باید بر مبنای استانداردهای بین المللی باشد،گفت: با استفاده از این موارد می توان نسبت به بهره وری و قیمت نهایی امکان رقابت با کشورهای دیگر را داشته باشیم.
یونس ژائله مهمان دیگر برنامه با بیان اینکه بخش های مربوط به دولت به خصوص موضوع گمرکات عملکرد مناسبی داشته اند، بیان کرد: ما در این عرصه توانستیم در بازارهای جهانی مورد قبول باشیم، در حال حاضر فرصتی به علت تفاوت نرخ ارز برای صادرکنندگان به وجود آمده که بتوانند در بازار جهانی با قیمت های پایین تر از استانداردهای جهانی کالا های خود را عرضه کنند که این در یک بازده کوتاه مدت انجام می شود و طبعیتا بازار داخلی هم با این شرایط خود را به روز می کند.
وی با اشاره به اینکه وظایف مشخصی در بخش خصوص و دولتی وجود دارد؛ افزود: یک سری دستورالعمل ها در وزارتخانه صادر شده که امروزه با توجه شرایط بحرانی همه باید به کمک دولت بیاییم تا بتوان این شرایط را به طور مناسب کنترل کرد.
در ادامه محمد رضا مودودی معاون سازمان توسعه تجارت اظهار کرد: در حوزه صادرات علی رغم همه مشکلات، آمارها نشان دهنده این است که ما با یک رشد 13 درصدی در صادرات غیرنفتی مواجه بودیم . ما مستلزم اصلاحات زیادی در موضوعات مختلف از جمله روابط بین الملل، زیر ساخت های مورد نیاز مراکز صادرات و ...هستیم.
وی با اشاره به اینکه بخش خصوصی نباید از دولت فاصله بگیرد، اظهار کرد: اتاق بازرگانی از ظرفیتهای اقتصادی، علمی و تجربیات خوبی برخوردار است که میتواند در خدمت توسعه ملی قرار بگیرد، سازمان توسعه تجارت نگاه خصوصی دارد تا دولتی، لذا تا دولت مگا پروژههای صادراتی را تعریف نکند، مشکلات وجود خواهد داشت.
سلیمانی تولیدکننده با اشاره به اینکه امروزه مشکلاتی در وزارتخانهها وجود دارد افزود: صادرات زمانی معنا پیدا میکند که نیاز داخل تأمین شود، دولتمردان و اتاق بازرگانی باید به خوبی با مسائل مرتبط با صادرات آشنا و آگاه باشند، لذا اتاقهای بازرگانی باید ما را درک کنند.
یونس ژائله تولید کننده در بخش دیگری از این برنامه با اشاره به اینکه تمرکز منابع در یک جا منجر به بیشتر شدن فساد میشود، خاطرنشان کرد: میزان معوقات بانکی آذربایجان شرقی از استانداردهای جهانی هم کمتر است.
ژائله با اشاره به اینکه ما همه در یک کشتی هستیم و دولت و بخش خصوصی باید در کنار هم به یکدیگر کمک کنند عنوان کرد: اتاق بازرگانی ساختاری سنتی دارد و این ساختار اخیرا دچار تغییرات شده و جوانان در این حوزه اقدامات خوبی را انجام داده اند، لذا باید بتوانیم بازارهای صادراتی را در مسیر اهداف مورد نظرمان به حرکت درآوریم و به استارتاپها کمک کنیم شرایط ما امروز آنگونه که باید باشد نیست.
وی با اشاره به بهبود فضای کسب و کار گفت: یکی از وظایف اتاق بازرگانی بهبود فضای کسب و کار است، دولت تا به این حد بلد است و بخش خصوصی باید در کنار دولت باشد، لذا باید برای تک تک گروهها برنامه ارائه دهیم تا آنها اجرا کنند و در آخر کارنامه صادراتی کشور را از آنها بخواهیم، در کشور پتانسیلهای استفاده نشده داریم و این در حالی است که تمام تصمیم گیریها در تهران صورت می گیرد، پس باید تمرکززدایی صورتگرفته و به سراغ استانها برویم.
این تولیدکننده با اشاره به اینکه امروزه جامعه در بسیاری از مسائل با مشکلات روبه رو است افزود: مشکلات در روستاها بسیار زیاد است، لذا باید به دنبال راهکار باشیم، این مسئله نیازمند تلاش شبانه روزی است به طوری که امنیت کشور از اشتغال ایجاد میشود.
وی با اشاره به اینکه مشکل از قانون انتزاع است که از زمان تصویب تا کنون مشکلاتی را در بحث ورود موقت به وجود آورده است عنوان کرد: بحث ورود موقت بسیار سخت است، لذا در حوزه صادرات باید از دست قوانین دست و پا گیر خلاص شویم و بتوانیم در دنیا حضوری قوی داشته باشیم، پس باید برای پیشرفت اشتغال کشور زمینه ایجاد کنیم.
وی با بیان اینکه باید در جهت شکوفایی صادرات اقدامات مناسبی صورت گیرد ادامه داد: تا زمانی که بین بخش خصوصی و دولت تقابل وجود داشته باشد مشکلات نیز وجود خواهد داشت. اتاق بازرگانی باید کمک کند تا بتوانیم در کشورها شرکت پخش و پایگاه صادراتی ایجاد کنیم.
ژائله با اشاره به اینکه امروزه کارتن سازها با ۳۰ درصد ظرفیت کار میکنند گفت: یک زنجیره باید به هم وصل باشد، اگر یکی از حلقههای زنجیر از کار بیفتد مابقی هم نیز از کار میافتند، لذا باید همه در کنار هم باشیم تا در جهت شکوفایی صادرات کشور گامهای موثری برداریم.
این تولیدکننده با اشاره به اینکه باید کارخانههای کشور در بازارهای دنیا از جمله کشورهای آفریقایی و کشورهای همسایه حرفی برای گفتن داشته باشند افزود: باید از پتانسیل کشورهای اطراف و آفریقایی استفاده کرد، لذا باید تعامل بین بخش خصوصی و دولتی به خوبی ایجاد شود و از ان جی ل. اوها در این راستا بهره گرفت تا به نتیجه مطلوب برسیم.
سلیمانی با بیان اینکه اعتقادی به صادرات وجود ندارد، اما این موضوع انجام میشود، اظهار کرد: بنده از زمانی که کار خود را آغاز کردم در ابتدا ایمان به کار صادرات داشتم که در نتیجه باید مشکلات آن را هم مرتفع کنم، از طرفی میتوان گفت که دولت شرایط یا توانایی درست کردن مشکلات صادر کننده را ندارد.
وی بیان کرد: به طور مثال کارخانه ما در سال گذشته بطور متوسط ماهی ۸۰۰ تن شیر خشک تولید میکرد، اما در حال حاضر میتوان گفت به کمترین درجه تولید رسیدیم به همین خاطر میتوان با صراحت اعلام کرد که قوانین در کشور متفاوت میباشد.
ژائله با اشاره به اینکه سفارتخانهها در نقش بازرگانی فعال نیستند، تصریح کرد: شرکتهای بزرگ متاسفانه ایجاد نشدند و این درحالی است که در بازار جهانی رقابت آسان نیست و باید یک شبکه توزیع مناسبی را ایجاد کرد.
معاون سازمان توسعه تجارت با تاکید بر اینکه شرکتهای بزرگی در کشور برای فعالیت اقتصادی ایجاد شدند، بیان کرد: دولت یکی از راهکارهای برون رفت از شرایط بحرانی را حمایت از فعالان اقتصادی میداند، اگر میگوییم که بخش خصوصی در عرصه بین الملل باید رقابت پذیر باشد به همان نسبت دولت هم باید نسبت به دولتهای دیگر رقابت پذیر باشند.
سلیمانی با بیان اینکه باید امکانات و شرایط اقتصادی وجود داشته باشد، اضافه کرد: تولیدات کارخانه ما نسبت به سال گذشته کاهش ۵۰ درصدی را به همراه داشته و علت آن عدم مواد اولیه به دلیل جنگ دولتمردان میباشد.
ژائله خاطر نشان کرد: ما در طول شهریور ماه گذشته به میزان ۳۵ درصد کاهش ظرفیت را به دنبال داشتیم که دلیل آن عدم تامین کارتن بوده است، ضمن اینکه صادرکنندگان باید با کمک یکدیگر به حل مشکلات بپردازند و نمیتوان گفت که مقصر اصلی این شرایط دولت به حساب میآید.
انتهای پیام/