پرویز بیگی مدیر انتشارات فصل پنجم، درباره علت اصلی قاچاق کتاب به خبرنگار حوزه ادبیات گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان؛ گفت: علت اصلی نوسانات شدید در بازار و عدم کنترل آن از سمت مسئولان است. این موضوع به وزارت ارشاد ارجاع داده میشود، ولی ارشاد میگوید که مربوط به حوزه آنها نیست و باید از سوی دستگاههای قضایی پیگیری شود.
وی در خصوص تاثیر گرانی کاغذ و وضعیت اقتصادی در قاچاق کتاب گفت: گرانی کاغذ و شرایط اقتصادی بر قاچاق کتاب تاثیرگذار است؛ ولی عامل اصلی این موضوع نیست. افراد سودجو در تمامی حوزهها حضور دارند و به سوی تمامی مسائل سود آور میروند. دلیل اصلی تقلب این افراد این است که نمیخواهند هزینه کنند. به این معنا که تلاشی برای جذب مولف انجام نمیدهند و هزینهای برای نیروهای کار آمد نمیکنند. از طرفی هیچ کار و هزینهای هم برای مراحل مختلف آماده سازی کتاب شامل حروف چینی، ویرایش، بازخوانی و غلط گیری، صفحه بندی، یونیفرم داخل کتاب، یونیفرم جلد، طراحی جلد، ثبت در سامانه ارشاد برای اخذ مجوز، اخذ شابک و ارسال به کتاب خانه ملی انجام نمیدهند. علاوه بر اینها اخذ مجوز جلد و چاپ و سپس مجوز توزیع هم بر عهده ناشر است. شخص سودجو و خلافکار هیچ کدام از این کارها را انجام نداده و فقط از روی کتاب تکثیر میکند. این افراد با توجه به این که کدام کتابها پرفروش است آن را انتخاب میکنند. در کشور سالانه ۶۰ هزار عنوان کتاب جدید چاپ میشود و افراد سودجو ۵ یا ۱۰ عنوان پرفروش را انتخاب و آن را چاپ میکنند. این کار علاوه بر نداشتن هزینه و حق تالیف، فروش خوبی برای آنها دارد و از این جهت نگرانی ندارند. این عمل بزرگترین خیانت به ناشر، مولف، مراکز پخش، کتاب فروشها و در کل خیانت به فرهنگ کشور است.
بیگی برای حل این موضوع توصیه کرد: از نظر من باید کارگروهی متشکل از نمایندگان ناشران، اتحادیه ناشران، وزارت ارشاد، حوزه قضایی و ناشرانی که عضو اتحادیه نیستند، تشکیل شود که این عامل را بررسی و از طریق دستگاه قضایی این کتابها را جمع آوری و به ناشران برگرداند. برای افراد سودجو نیز جرایم سنگین درنظر گرفته شود. باید میان وزارت ارشاد و دستگاههای قضایی کارگروهی ایجاد شود که با ایجاد یک سیستم بازرسی در کتاب فروشیها این گونه کتابها را جمع آوری و سرشاخه اصلی این افراد را به قانون بسپارند و کتابهای چاپ شده را در اختیار ناشران قرار دهند.
انتهای پیام/