فیلها عاشق آب هستند. آنها دوست دارند در آب شیرجه بزنند، شنا کنند و در میان امواج بازی کنند. مفاصلشان هم در آب کمی استراحت میکند.
فیلهای ماده تا ۵۰ سالگی میتوانند بچه دار شوند. آنها هر ۲ تا ۴ سال بچه دار میشوند و معمولا یک قلو و به ندرت دوقلو به دنیا میآورند.
داستان مست شدن فیلهای آفریقایی در اثر خوردن میوه مارولای تخمیرشده حقیقت ندارد. آنها این میوه را از روی زمین برنمی دارند و اگر این کار را کنند ۱۴۰۰ عدد لازم است تا رویشان اثر بگذارد.
شکارچیان فیلها را در درجه اول به خاطر عاجشان میکشند. با اینکه این کار غیرقانونی است، تقاضای زیاد برای عاج از سوی چین و قیمت بالای آن به شکارچیان انگیزه میدهد جنایتشان را ادامه دهند.
اگرچه خرطوم فیلها بزرگ است و حدود ۱۸۰ کیلوگرم وزن دارد، اما بسیار چابک است و میتواند اشیای ریز را بردارد، حتی یک دانه برنج!
پوست فیل آنقدر حساس است که حتی مگسی را که روی آن مینشیند، احساس میکند.
نوزاد فیل باوجود وزن سنگینش، کمی پس از تولد میتواند بایستد.
فیلها از دوران باستان به عنوان حیوانات کاری برای انجام وظایف مختلف، از جمله شرکت در جنگ، استفاده میشدند. کار کردن با فیلها خطرناک و مشکل بود و اغلب زنجیر و آزار داده میشدند.
میانگین عمر فیلها در حیات وحش ۵۰ تا ۷۰ سال است. پیرترین فیلی که تا به حال زندگی کرده «لین وانگ»، یک فیل آسیایی بوده که در سال ۲۰۰۳ و در سن ۸۶ سالگی درگذشته است.
فیلها صداهای مختلفی تولید میکنند. شاید معروفترین آنها صدای شیپور باشد که هنگام هیجان، ناراحتی یا عصبانیت تولید میکنند. آنها میتوانند صدای شیپور زدن یک فیل دیگر را از فاصله ۹.۵ کیلومتری بشنوند.
لمس کردن شکل مهمی از ارتباط میان فیلهاست. آنها با زدن خرطوم هایشان به هم، سلام میکنند فیلهای پیرتر هم با خرطوم خود جوانترها را کتک میزنند تا آنها را ادب کنند.
فیلها احساسات انسانی مثل احساس شکست، غصه و حتی گریه دارند. آنها عزیزانشان را به یاد میآورند و تا سالها بعد از مرگ آنها برایشان گریه میکنند.
نزدیکترین بستگان فیلها پستانداران کوچک و گیاهخواری هستند که اغلب با جوندگان اشتباه گرفته میشوند.
فیلها از موش نمیترسند. اما از مورچه و زنبور میترسند. به همین دلیل کشاورزان در برخی کشورهای آفریقایی برای حفظ مزارعشان از دست فیلها از کندوهای زنبور استفاده میکنند.
فیلها میتوانند به جلو و عقب حرکت کنند، اما نمیتوانند بپرند یا یورتمه بروند. آنها آنقدر سنگین هستند که نمیتوانند چهار پایشان را با هم از زمین بلند کنند.
فیلها هم مثل انسانها، راست عاج یا چپ عاج هستند. مثلا اگر فیلی چپ عاج باشد، از عاج چپش برای جنگیدن، برداشتن اشیا یا کندن درختان استفاده میکند و معمولا عاج چپش به مرور زمان کوتاهتر میشود.
فیلها میتوانند سیگنالهای لرزهای را با سلولهای حسی پاهایشان تشخیص دهند؛ و وقتی ارتعاشات از پا به استخوانهای شانه و گوش میانیشان منتقل میشود میتوانند صداهای عمیق را بشنوند.
فیلها از گل به عنوان ضدآفتاب استفاده میکنند تا از پوستشان در برابر اشعه فرابنفش حفاظت کنند. پوست فیلها اگرچه سخت است، اما بسیار حساس است. بدون حمام گل که آنها را از سوختگی، نیش حشرات، از دست رفتن رطوبت حفظ میکند، پوستشان دچار آسیبهای جدی میشود.
فیلها در خوردن حریص هستند. آنها میتوانند روزی ۱۶ ساعت و ۲۷۰ کیلوگرم غذا بخورند.
فیلها هم مثل انسان خودشان را در آینه میشناسند.
برخلاف بیشتر حیوانات که ابتدا دندانهای شیری دارند و بعد دندانهای اصلی و دائمی جایشان را میگیرند، چرخه جابجایی دندانهای فیلها در تمام عمرشان ادامه دارد.
خرطوم فیلها بیش از ۴۰۰۰۰ ماهیچه دارد.
بزرگترین فیل دنیا ۱۱۷۹۳.۴ کیلوگرم وزن و ۳.۹۶ متر ارتفاع داشته است.
فیلهای ماده طولانیترین دوره بارداری را در میان پستانداران دارند: ۲۲ ماه