به گزارش خبرنگار حوزه دفاعی امنیتی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، در هفته اول هجوم دشمن به کشورمان، شهر سوسنگرد اولین شهری بود که بعد از 7 روز مقاومتهای جانانه محدود نیروهای ژاندارمری، سپاه پاسداران و نیروهای مردمی به اشغال دشمن متجاوز درآمد، اما با گذشت 3 روز رزمندگان اسلام در تاریخ 9 مهرماه 1359 طی عملیاتی شبانه موفق شدند دشمن را وادار به عقب نشینی نموده و آنان را تا نزدیک مرزهای بین المللی به عقب برانند.
عملیات آزادسازی سوسنگرد یکی از عملیات های مهم در دوران دفاع مقدس است که نقشی حیاتی و مهم دارد. این عملیات در محور سوسنگرد به صورت نیمه گسترده در تاریخ ۱۳۵۹/۸/۲۶ به فرماندهی نیروهای مشترک ارتش و سپاه انجام شد.
براساس اخبار و گزارشات قرار بود این عملیات با مشاركت سپاه پاسداران و تیپ ۲ لشكر ۹۲ زرهی خوزستان و نیروهای ستاد جنگهای نامنظم انجام شود. كلیه هماهنگیها برای انجام عملیات و نجات مدافعان توسط حضرت آیتالله خامنهای در مقام نماینده امام در شورای عالی دفاع و شهید مصطفی چمران به عنوان وزیر دفاع و رئیس ستاد جنگ های نامنظم انجام شود.
اما این عملیات با اتفاق جالبی همراه بود، زیرا ابتدا قرار بود صبح فردا نیروی اصلی عملیات كه همان تیپ ۲ زرهی ۹۲ بود حمله خود را به سوسنگرد آغاز كنند كه شب ساعت حدود ۱۲ شب فرمانده لشكر ۹۲ زرهی امیر سرتیپ غلامرضا قاسمینو در تماس تلفنی با حضرت آیتالله خامنهای اظهار کرد كه فرمانده نیروی زمینی ارتش تیمسار ظهیرنژاد به وی اعلام کرده كه تیپ ۲ نباید در عملیات شركت كند و چون احتمال انهدام تیپ وجود دارد به دستور بنیصدر از شركت در این عملیات خودداری كنید. با این دستور عملاً عملیات لغو میشد و سوسنگرد نیز سقوط میكرد و تمام مدافعان به شهادت میرسیدند.
اما با هوشیاری حضرت آیت الله خامنه ای ایشان در تماس تلفنی این مسئله را با حضرت امام خمینی در میان گذارده و امام هم می فرمایند که این تیپ حتما باید در این عملیات شرکت کند و اصلا نیازی نیست تا بنی صدر در این باره دستوری صادر کند. رهبری معظم انقلاب هم سریعا نامه ای به فرماندهی لشکر 2 زرهی می نویسند که تیپ باید در عملیات شرکت کند وهرکس از این دستور سرپیچی کند مسئول است.
شهید چمران نیز در زیر نامه متنی را با این مضمون اضافه می کند که اگر تیپ فردا وارد عمل نشود، صبح فردا 500 نفر از رزمندگان به شهادت می رسند و اگر من زنده باشم با مسئول متخلف که همان بنی صدر (فرمانده کل قوا) برخورد خواهم کرد. البته از سوی دیگر به دلیل علاقه فرمانده لشکر دوم به ایشان، فرمانده این تیپ را در حالت آماده باش قرار می دهند و فردا صبح عملیات به فرماندهی شهید چمران و امیر قاسمی نو در مورخه 59/8/26 آغاز می شود و باحمایت چند فروند بالگرد توپدار کبری محاصره سوسنگرد شکسته می شود.
در این عملیات که شهید چمران در خط مقدم آن شرکت داشت، از ناحیه پا به شدت مجروح می شود و یکی از محافظانش هم به شهادت می رسد، ولی شهید چمران با کشتن راننده یک کامیون عراقی و به همراه دیگر محافظش با کامیون به عقب برمی گردند و شهید چمران را برای مداوا به تهران منتقل می نمایند. این عملیات با فرماندهی مستقیم رهبر معظم انقلاب و شهید چمران با موفقیت به پایان می رسد و سوسنگرد برای همیشه آزاد می گردد و مناطق مرزی بستان وچزابه در اشغال دشمن باقی می ماند تا این که عملیات طریق القدس در نیمه شب دی ماه سال 60 به فرماندهی شهید سپهبد علی صیاد شیرازی به اجرا درآمد و 650 کیلومتر مربع از سرزمین های جمهوری اسلامی ایران و مناطق بستان و چزابه آزاد شد و برای اولین بار نیروهای جمهوری اسلامی ایران به مرزهای بین المللی رسیدند.
در عملیات سوسنگرد مهم ترین نقش را می توان برای خلبانان نیروی هوایی قائل شد، زیرا که در عملیات آزادسازی سوسنگرد در ۲۶ آبانماه سال ۱۳۵۹ که به شکست حصر سوسنگرد منجر شد، ۲۴ خلبان نیروی هوایی شرکت داشتند که از این تعداد « هوشنگ کیانآرا»، «سید محمدتقی حسینی»، «محمد کامبخش ضیایی»، «نعمتالله اکبری سامانی»، « یونس خوشبین» و « ابراهیم امیدبخش» به شهادت رسیدند.
انتهای پیام/