شیرین نیرومنش جراح و متخصص زنان، زایمان و نازایی در گفتوگو با خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان؛ درباره دیابت بارداری، اظهار کرد: دیابت بارداری شایعترین بیماری است که در دوران حاملگی دیده میشود و شیوع آن در تمام دنیا و ایران رو به افزایش است.
وی ادامه داد: در این بین دلیل چاقی و رژیمهای غذایی نامناسب و افزایش سن ازدواج برخی از مهمترین دلایل افزایش دیابت دوران بارداری است.
این جراح و متخصص زنان، زایمان و نازایی بیان کرد: سابقه دیابت در خانواده درجه یک، سن باردار بالای ۲۵ سال مادر، اضافه وزن مادر و یا سابقه تولد نوزاد بالای ۴ کیلوگرم و سابقه حاملگی دوقلو در خانواده نیز از جمله عواملی است که ابتلا به دیابت دوران بارداری را افزایش میدهد.
وی در خصوص عدم کنترل دیابت بارداری و عوارض آن گفت: دیابت زمانی رخ میدهد که قند خون بالا میرود؛ اگر مادر باردار از این اتفاق جلوگیری نکند قند خون از طریق جفت وارد خون جنین شده و مانند سمی در بدن جنین عمل خواهد کرد، بهخصوص در ماههای اول بارداری اگر قند خون مادر افزایش پیدا کند سقط مکرر جنین اتفاق میافتد و در صورت عدم سقط نقایص مادرزادی شکل میگیرد.
نیرومنش ادامه داد: در جنینهایی که در اوایل حاملگی مادر قند خون بالا دارند احتمال مشکلات مادر زادی قلبی افزایش پیدا میکند، همچنین به علت اینکه قند خون جنین بالا رفته معمولا وزن جنین درشتتر از نوزادان عادی خواهد شد و مایع دوره جنین افزایش پیدا میکند بنابراین خطر زایمان زودرس و مشکلات تنفسی پس از تولد افزایش مییابد. در این وضعیت احتمال سزارین نیز به دلیل درشت بودن جنین پیش میآید.
وی اظهار کرد: پس از تشخیص دیابت پزشک برای مادرانی که سابقه دیابت، وزن و سن بالا داشته باشند تست تحمل گلوکز تجویز میکند، مادرانی که هیچ کدام از علائم ذکر شده را ندارند در هفته ۲۴ بارداری آزمایش تست تحمل گلوکز انجام میشود در صورت مثبت بودن جواب آزمایش در وهله اول با توجه به سن و وزن مادر رژیم غذایی مناسب، ورزشهای سبک توصیه میشود و در صورت پایین نیامدن قند خون پزشک انسولین تزریق میکند.
این جراح و متخصص زنان، زایمان و نازایی ادامه داد: معمولا تا آخر دوره حاملگی قند خون باید کنترل شود و میزان وزن جنین و مایع دور جنین اندازهگیری شود، در اکثر موارد دیابت بارداری پس از تولد رفع شده و با رسیدن قند خون به حد طبیعی دیگر نیازی به تزریق انسولین نخواهد بود.
نیرومنش در پایان یادآوری کرد: احتمال اینکه کودک متولد شده از مادر دیابتی به دلیل ابتلا به قند خون، زردی و نوسانات کلسیم در بخش نوزادان بستری شود وجود دارد، این نوزاد ممکن است در سنین بالای ۴۰ سال به دیابت نوع ۲ مبتلا شود.
انتهای پیام/