به گزارش خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، هرازگاهی قاچاق دام زنده از مرزهای غربی و جنوبی به سمت کشورهای عربی از سر گرفته می شود که این موضوع چالش های متعددی در بازار داخل ایجاد می کند.
ناگفته نماند که موضوع ممنوعیت صادرات رسمی بر تشدید قاچاق دام زنده از کشور دامن زده است به طوریکه بسیاری از فعالان این حوزه معتقدند از سرگیری قاچاق دام زنده نتیجه بخشنامه وزارت صمت مبنی بر ممنوعیت صادرات رسمی است و رفع هرچه سریع تر آن را امری ضروری تلقی می کنند و در مقابل مدیرعامل اتحادیه دامداران رفع ممنوعیت در شرایط کنونی را راهکار کنترل قاچاق نمی داند.
با وجود آنکه مسئولان و قصابان به طور مداوم نسبت به قاچاق دام زنده و تاثیر آن بر بازار داخل خبر می دهند، اما متاسفانه در سایه کمبود نظارت ها، دام سبک تریلی تریلی در حال خروج از مرزهای کشور است که استمرار این روند به قیمت نابودی ذخایر ژنتیک کشور تمام می شود.
حال به سراغ مسئولان ذی ربط می رویم تا از آخرین وضعیت قاچاق دام زنده و تاثیر آن بر بازار گوشت قرمز با خبر شویم:
علیرضا عزیزاللهی مدیر عامل اتحادیه دامداران در گفت و گو با خبرنگار
صنعت،تجارت و کشاورزی، با اشاره به اینکه آمار و مستندات رسمی مبنی بر قاچاق دام وجود ندارد، اظهار کرد:
قاچاق دام یا هر کالای دیگری چیزی نیست که مستند و رسمی باشد تا بتوان نسبت به آن اظهار نظر کرد و تنها برخی افراد از روی احساس و میزان عرضه دام به میادین این موضوعات را مطرح می کنند.
وی با اشاره به اینکه اطلاع دقیقی از میزان قاچاق در دسترس نیست، افزود: شنیده ها حاکی از آن است که بسیاری از کالاها همچون دام از کشور قاچاق می شود و همواره مستنداتی در این باره نمی توان ارائه کرد.
عزیزاللهی با اشاره به دلایل کاهش عرضه دام به میادین بیان کرد: صنعت دامپروری پس از تولید اقدام به عرضه دام به بازار می کند و ممکن است بخشی از دام تولیدی از مرزهای کشور خارج شود، که مراجع رسمی باید جلوی این امر را بگیرند چرا که کاری از دست اتحادیه و تولیدکنندگان در این امور بر نمی آید.
مدیر عامل اتحادیه دامداران با اشاره به اینکه قیمت دام برای دامدار تفاوت چندانی نداشته است، بیان کرد: با توجه به آنکه بخشی از دام تولیدی از ظرفیت مصرف کشور جدا شده و به صورت رسمی و غیر رسمی از کشور خارج می شود، بنابراین این موضوع می تواند بر قیمت دام زنده در بازار تاثیر گذار باشد.
عزیزاللهی با اشاره به اینکه امکان اعلام نرخ برای دام زنده وجود ندارد، بیان کرد: با توجه به آنکه قیمت دامزنده بسته با مناطق مختلف، شرایط و نوع عرضه متفاوت است، از این رو امکان قیمت گذاری برای دام زنده وجود ندارد.
وی در پاسخ به این سوال که رفع ممنوعیت صادرات می تواند بر کنترل قاچاق تاثیر گذار باشد، بیان کرد: اگرچه اعتقاد ما بر آن است که دام زنده به دلیل نظارت دولت و حفظ سلامت فرآیند صادرات به طور رسمی از کشور خارج شود، اما با افزایش قیمت گوشت قرمز و فشار رسانه ها و مردم بر دولت، مسئولان دولتی چاره ای جز ممنوعیت صادرات ندارند که در شرایط فعلی رفع ممنوعیت نمی تواند تاثیری بر کنترل قاچاق داشته باشد.
مدیرعامل اتحادیه دامداران در پایان افزایش تقاضا برای دام زنده در کشورهای همجوار را دلیل اصلی قاچاق اعلام کرد.
دام زنده تریلی تریلی در حال خروج از مرزهای کشور است