بارور سازی ابرها در ایران به زودی در ۱۰ استان کشور در حالی آغاز میشود که مخالفان بسیار زیادی برای این اقدام وجود دارد.
به گزارش خبرنگار حوزه محیط زیست گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، بارورسازی ابرها به فرآیند اضافه کردن مواد شیمیایی به ابر برای افزایش بارش گفته میشود. در این فرآیند ذرات کوچکی در ابرها پخش میشود تا به بارش برف یا باران کمک کنند.
سازمان هواشناسی جهانی در سال ۲۰۱۳ اعلام کرده که ۴۲ کشور و در سال ۲۰۱۶ اعلام کرده که ۵۶ کشور این روش را به کار می گیرند. برای مثال استرالیا از سال ۱۹۴۷ این برنامه را به طور مداوم به کار بسته است. چین از سال ۱۹۵۸، تایلند از سال ۱۹۷۱ و امریکا بحث بارورسازی ابرها را در ۹ ایالت انجام می دهد.
در ایران تحقیق روی این روش از سالها پیش آغاز شده و مرکز ملی تحقیقات و مطالعات باروری ابرها وابسته به مرکز تحقیقات آب در وزارت نیرو، به عنوان تنها مرکز اجرایی و تحقیقاتی در زمینه تعدیل وضع هوا و انجام پروژه های افزایش بارش در کشور، روی این روش متمرکز شده است.
حال با توجه به موضوع کاهش بارندگی در کشور و نیز معضل کم آبی، استفاده از روش بارورسازی ابرها در محافل مختلف مدیریتی مطرح شده و قرار است به عنوان یکی از راهکارهای افزایش بارندگی اجرایی شود.
بررسی های موسسه آب دانشگاه تهران برای سال آبی ۹۳-۹۴ نشان می دهد که میزان افزایش بارش در ایران مرکزی بگونه ای بوده است که حدود ۲ میلیارد متر مکعب آب (دو برابر حجم مخزن سد زاینده رود) از طریق بارورسازی ابرها استحصال شده است. طبق بررسی های این مرکز و ارزیابی صورت گرفته، هزینه قیمت تمام شده برای هر مترمکعب آب از روش بارورسازی، کمتر از ۵۰ تومان محاسبه شده است.
هدف اصلی و مهم بارورسازی، اضافه کردن هسته های یخ ساز به ابر است. اما زمان اجرای این برنامه هم بسیار مهم است، چون این عملیات پیچیده به فاکتورهایی مانند ساعت اجرا، سرعت و جهت وزش باد، فصل و شرایط محیطی وابسته است. اگر همه این شرایط مهیا باشند و به بهترین شکل، ساماندهی شده باشند، بارش در بهترین حالت حدود ۱۵ درصد افزایش پیدا می کند.
توجه به این نکته ضروری است که بارورسازی باید روی ابر پیاده شود. پس از ابتدا باید ابری وجود داشته باشد تا بتوان چنین پروژه ای را روی آن پیاده کرد. در مناطقی که ابرناکی کمی داشته باشند، نمی توان این روش را انجام داد. کویرهای یزد و کرمان یا مناطقی از خراسان جنوبی به طور طبیعی زمان ابرناکی کمتری نسبت به بقیه مناطق کشورمان دارند و احتمال موفقیت پروژه های بارورسازی در آن ها کمتر است.
بارور سازی ابرها در ایران توسط وزارت نیرو و به کمک سپاه به زودی در استانهای آذربایجان شرقی و غربی آغاز خواهد شد، این در حالی است که مخالفان بسیاری در این زمینه وجود دارد.
فرید گلکار مدیر مرکز ملی تحقیقات و مطالعات باروری ابرها با بیان اینکه برای اجرای پروژه بارورسازی ابرها و همکاری نیروی هوافضای سپاه هیچ مانعی نداریم و به زودی عملیات اجرایی آن آغاز خواهد شد، اظهار کرد: این پروژه در استانهای یزد، چهارمحال و بختیاری، کهگیلویه و بویراحمد، اصفهان، خوزستان، کرمان و فارس از طریق هواپیما و مناطقی همچون خراسان جنوبی و آذربایجان شرقی و غربی از طریق پهپاد اجرا خواهد شد.
وی اضافه کرد: در صورت تامین اعتبار، باروری ابرها در استان کرمانشاه نیز به شیوه زمینی و از طریق ژنراتور انجام خواهد شد.
مدیر مرکز ملی تحقیقات و مطالعات باروری ابرها اظهار کرد: قرارداد تامین پهپاد، مواد باروری، هواپیما و تجهیزات قابل نصب روی آن با نیروی هوا و فضای سپاه آماده شده و به زودی وارد فاز اجرا خواهیم شد.
گلکار با اشاره به تامین «فلیر» و «پیروپاترون» به عنوان مواد قابل استفاده در باروری ابرها تصریح کرد: فلیر توسط نیروی هوافضا و پیروپاترون توسط صنایع دفاع در داخل تولید میشود. امکان خرید خارجی این مواد نیز وجود دارد، اما از چندین منظر، بهتر و شایسته است از تولید داخل استفاده شود.
بیشتر بخوانید: آنچه از بارور کردن ابرها نمیدانستید + فیلم
این در حالی است که چندی پیش رئیس سازمان هواشناسی اعلام کرده بود بحران آب کشور با بارور سازی ابرها حل نمیشود و حتی ممکن است با اقداماتی اشتباه از مقدار طبیعی بارش ابرها نیز کاسته شود.
طرح بارورسازی ابرها در سالهای 1353 تا سال 1357 به منظور افزایش ذخیره آبی سدهای لتیان و کرج در رودخانههای جاجرود و کرج و همچنین در سال 68 در منطقه شیرکوه یزد با استفاده از ژنراتورهای زمینی اجرا شده بود که مرحله جدید آن در سال 77 با استفاده از هواپیماهای مخصوص در استانهای گیلان، مازندران، اردبیل آذربایجان غربی و شرقی، تهران و کرمانشاه به اجرا در آمد.
طرح بارورسازی ابرها در حالی دوباره در کشور مطرح شده است که سازمان هواشناسی اعلام کرده که این طرح نتیجه بخش نبوده و در افزایش بارشها نیز تاثیری نداشته است، اما به گفته رحیم میدانی معاون وزیر نیرو، بارور سازی ابرها در بهترین شرایط 15 درصد میزان بارشها را افزایش میدهد که همین مقدار بارش در برخی مناطق بسیار موثر است.
میدانی می گوید: پیش از این سالانه 4 میلیارد تومان برای باروری ابرها در نظر گرفته می شد که این رقم امسال به 9 میلیارد تومان افزایش یافت و تاکنون 2 میلیارد تومان آن به صورت اسناد خزانه تخصیص یافته است.
بیشتر بخوانید: بارورسازی ابرها، از اثبات علمی تا بارش در کشور همسایه!
همچنین عیسی کلانتری رئیس سازمان حفاظت زیست از بی فایده بودن طرح باروری ابرها خبر میدهد و میگوید: صاحب نظر این موضوع سازمان هواشناسی است؛ با توجه به ارزیابیها و بررسی های این سازمان، در شرایط موجود کشور شاید بتوان در استانهای گیلان و مازندران ابرها را بارور کرد اما در مناطقی که نزدیک به 40 سال ایستگاه هواشناسی داریم، شاهد حتی 2 میلیمتر افزایش بارندگی در آنجا نبودیم.
کلانتری باورسازی ابرها را نوعی تبلیغات ارزیابی که صرفا جنبه روانی دارد میکنند و میگوید: این طرح کاملا بی تاثیر است چرا که سالهای گذشته برای سنجش میزان بارشها در منطقه شیرکوه یزد این طرح اجرا شده اما تاثیری بر افزایش بارشهای این منطقه نداشته است.
سازمان حفاظت محیط زیست تنها منتقد این طرح نیست بلکه بسیاری از کارشناسان و محققان این حوزه از مخالفان باروری سازی ابرها در کشور هستند چرا که معتقدند باروری ابرها نیازمند مطالعات دقیق میکروفیزیک است و برای بارور سازی ابر باید رادارهای ویژهای برای شناسایی آنها داشته باشیم که ایران در حال حاضر این رادارها را ندارد.
در اینجا سوالهایی مطرح میشود که آیا ابرهای ایران ظرفیت بارور شدن را دارند یا نه و آیا موافقان این طرح تحقیقات و مطالعات و همچنین از تجربیات کشورهای دیگر برای اجرای این طرح استفاده کردهاند یا خیر؛ آیا از تجربیات گذشته که به نوعی موفقیت آمیز نیز نبوده استفاده خواهند شد؟ اگر این طرح که هزینه بسیاری نیز صرف آن شده دوباره به شکست بیانجامد، چه کسی پاسخگوی این هزینهها صرف شده خواهد بود.
ایران برای چندمین بار متوالی میخواهد اقدام به بارورسازی ابرها کند و این بار در 10 استان کشور این در حالی است که بر اساس پیشبینیهای سازمان هواشناسی بارندگی در مناطق شمالی و برخی از مناطق مرکزی کشور نسبت به سال مشابه افزایش یافته است. با این حال وزارت نیرو عزم خود را جزم کرده تا ابرهای باران زا را بارور کند تا بتوانیم امسال شاهد بارشهای چند برابری شویم.
به گفته برخی کارشناسان هواشناسی بارورسازی ابرها میتواند خوب باشد اما ممکن است برخی خطراتی را نیز به همراه داشته باشد. همانطور که میدانید بارور سازی ابرها در بسیاری از کشورها اجرا شده که در برخی از مناطق جهان این طرح تا حدودی نتیجه مثبت به همراه داشته اما در بسیاری از کشورهای توسعه یافته طرح باروری ابرها بی فایده بود کشوری مانند آمریکا که آب و هوایی مشابه ایران را دارد برای افزایش بارندگی در کشور خود در سالهای گذشته اقدام به باروری ابرها کرده بود اما هیچ نتیجه مثبتی از این طرح به دست نیاورد. این در حالی است که آمریکا حتی از پیشرفتهترین دستگاهها و هواپیماها برای این طرح بهره برده بود. عربستان که دارای آب و هوایی خشک است نیز این طرح را در مناطقی از کشور خود اجرا کرد که تا حدی در افزایش بارندگی مثمرثمر بود اما بعدها با مشکل عقیم شدن ابرها در این منطقه روبرو شد و مشکل کم آبی در این کشور با بارورسازی ابرها نیز حل نشد.
حال با این تفاسیر باید منتظر نتایج بارندگی حاصل از بارورسازی ابرها باشیم. البته باید به این نکته نیز توجه کرد که طبق ارزیابیهای صورت گرفته، انجام این فرآیند تنها ۱۰ تا ۱۵ درصد در افزایش بارشها تاثیر دارد و حل مشکل کم آبی، نیازمند مدیریت مصرف آب در همه بخشها از جمله مصارف خانگی و کشاورزی است.
انتهای پیام/
چه امیدی به رفع خشکسالی است
با این وضع بارندگی امسال شاهد بدبختی خیلی از کشاورزان و دامدارن خواهیم شد
به نظر بنده بارور کردن ابرها کمک خیلی زیادی به کشور میشه
واقعا جای هیچ معطلی نیست .بارور کردن ابرها و بارندگی خیلی از مشکلاتی که در اینده ی نزدیک میفته رو حل میکنه.
من سالهای گذشته شاهد بودم توده های عظیم ابر کل آسمان اصفهان رو میگرفت و بدون اینکه حتی یک قطره باران بباره رد میشد و هوا آفتابی میشد- باید این ابرها در آسمان این کشور ببارند تا سفره های زیر زمینی پر بشه و کوهها پر برف. ایجوری کشاورزی رونق میگیره و بیکاری کم میشه- کسایی که بخاطر این 9 ملیارد با این کار مخالفت میکنن دشمن این کشور هستن.
بارورسازی ابر به خودی خود موضوع مناسب و مفیدی است. با توجه به موقعیت ایران و دلایل بارورسازی ابر هم می توان از این طرح دفاع کرد و هم انتقاد. دفاع از این حیث که بر اساس شواهد موجود می توان این موضوع را در زیرمجموعه سلاح های اقلیمی مورد تجزیه و تحلیل قرار داد از این بُعد که می توان از آن به عنوان ابزاری در کاهش بارش حوضه های پایین دست استفاده نمود یا بر علیه یا له کشوری استفاده نمود همان گونه که می توان نمونه های آن را در کشور فلسطین اشغالی یا ترکیه و یا روسیه مشاهده نمود. از بعد انتقادی نیز می توان این گونه بیان نمود که در بارورسازی ابرها (ابرهای گرم و سرد) اصطلاحی به نام آب قابل بارش وجود دارد. آب قابل بارش ابر در حالت طبیعی 75 الی 90 درصد است ولی زمانی که بارورسازی ابر به صورت مصنوعی انجام شود آب قابل بارش حداکثر 30 درصد خواهد بود. بنابراین ابر از فاز طبیعی خارج شده و بارشی بیش از 30 درصد رخ نخواهد داد.
حال قضاوت با شما
اینکار شما بسیار عالی و خیرخواه وخداپسندانه است خدا احترام بده
ولی از شما عاجزانه درخواست می کنیم که همینجور در مورد استان سیستان و بلوچستان که همانند مردم شریف اهواز باید حمایت بشه اگر بشود گفته شود بیشتر از مردم عزیز استان اهواز مشکل ندارند کمتر ندارند ندیدید چگونه فرماندار زابل اشک می ریخت این مایه شرمساری نیست که همه مردم عزیز کشورمان را در نظر بگیریم جز این استان خواهشاً مردم زجر کشیده این استان را از یاد نبرید ما مسلمان هستیم .در مسلمانی ودین اسلام حتی در مورد همسایگان هم سفارش شده چه برسد در مورد هموطنان عزیز
با احترام فراوان
کاشت درخت باعث میشه که ابرها هنگامی که میخوان رد بشن با هوای جنگل بایستند و شروع به بارش کنند
جنگل کاری و کاشت درخت هوای منطقه را عوض می کند و وقتی ابری می خواهد رد شود ، بارش می کند .
روش دوم : اجرای کشیدن آب دریای عمان و خلیج فارس داخل ایران است که باعث بارور شدن و سنگین شدن ابرهای عبوری می شود و بارش قوی بوجود می آورد .
البته مجلس طرح را مسکوت گذاشته .
مثل قدیم که فلات ایران با آب دریا پوشیده شده بود .
قرار بود که اوایل پاییز شروع بشه حالا برای اوایل زمستان رفته...نکنه بعدش بره برای بهار و بعدش تابستون...یکم کم آبی را جدی بگیرید...
برای مردم عادی زیاد است ولی اگر خرج علم شود پر بازده و برگشت پذیر است .
بحث بنزین و خودروهای خراب و بی کیفیت رو حل کنید
اینقدر محیط زیست رو نباید آلوده کرد
بارورسازی تداوم داشته باشه برای دفعات دوم ، سوم قطعا استحصال آب بیشتری خواهیم داشت خصوصا ابرهای بهاری
«و یقوم استغفروا ربّکم ثمّ توبوا الیه یرسل السّماء علیکم مدراراً و یزدکم قوة الی قوّتکم و لاتتولّوا مجرمین؛ای قوم من،از پروردگارتان، آمرزش گناهان را بخواهید، سپس،با انجام کارهای شایسته، به سوی او بازگردید که در این صورت، ابرهای پر باران، به سوی شما،خواهد فرستاد؛تا باران های سودمندی، بر شما فرو ریزد و نیرویی بر نیرویتان، خواهد افزود.پس، مبادا،با حالت شرک و گناه،از من روی برتابید».(سوره ی مبارکه هود،آیه ی 52)
«تعلمواالعلم، فان تعلمه حسنه و مدارسته تسبیح، والبحث عنه جهاد، و تعلیمه لمن لا یعلمه صدقه و هوانیس فی الوحشه، و صاحب فی الوحده و سلاح علی الاعداء و زین الاخلاء یرفع اللّه به اقواما یجعلهم فی الخیر ائمه یقتدی بهم. لان العلم حیاة القلوب، و قوة الابدان من الضعف،... بالعلم یطاع اللّه و یعبد...»
دانش را فراگیرند، زیرا آموختن آن حسنه و تمرین و گفتگوی علمی عبادت و تحقیق علمی جهاد و آموزش آن به کسی که نمی داند صدقه است. علم در تنهایی همراه و مونس انسان و ابزار علیه دشمنان و زینت در میان دوستان، خداوند اقوامی را با علم بالا برد که دیگران به آنان اقتدا کردند. زیرا که علم، زندگی قلبها و نیروی بدنها برای جلوگیری از ضعف است، و با علم، خداوند اطاعت و عبادت می شود
باور کردن ابرها درجهت ایجاد باران . تامین آب .رفع آلورگی موقت هوا و...یک اقدام علمی دخالت درچرخه آب (چرخه هیدرولوژیکی آب ) میتوان گفت دخالت در طبیعت نیاز به مهنذسی محیط دارد نگاه علمی به زیرساخت دارد همانند احداث وساخت سد میباشد
پروژه شامل بس از باور شدن ابر ها تولید باران وتوزیع باران استفاده از آب باران مورد توجه قرار گیرد
شامل نهرها کانانها رودخانه ئایجاد سیلاب ....
الگوی مصرفتون با اسراف همراهه وگرنه کمتر از اینش این جور ناله نمی کنند
خسته نباشید خدا قوت بدهد به افسران آموزش و دانایی سرزمین نخبه پرور ایران
اگر کشوری همانند ایران نخبه پرور میشود به وجود عزیزانی همچون شماست که شغلتان شغل پیغمبری است
فقط امید مان به خدای یکتا و مهربان الرحمن الراحمین هست و والسلام. شکر پروردگارا شکر که سالمیم هر چه تو خواهی برایمان مقدر فرما. شکر خدایا شکرت
فقط ما نمیدونیم اب زاینده رود کجا میره