به گزارش خبرنگار حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، فجایع جنگی در یمن به حدی گسترده شده که حتی عمران خان نخست وزیر پاکستان هم اعلام کرده است، برای حل بحران آن قصد دارد برای برقراری صلح در این کشور اقداماتی انجام دهد و حتی اظهار کرده در حال رایزنی با عربستان در رابطه با این موضوع است.
محمد ملازهی کارشناس مسائل منطقه در گفتوگو با خبرنگار حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان،دربارهی نقش پاکستان در پیش برد صلح یمن گفت: موضوع مد نظر عمران خان، نوعی میانجیگری میان ایران و عربستان است و در حقیقت هدف او این است که جنگ یمن را نوعی جنگ نیابتی میان تهران و ریاض تلقی میکند؛ چرا که عربستان از عبدربه منصور هادی حمایت کرد و ایران از حوثیها که شیعه هستند.
وی در ادامه بیان کرد: در حال حاضر صحبتهایی که از طریق سازمان ملل دنبال میشود و مذاکراتی که در استکهلم در جریان است همراستا با موضوع صلح یمن بوده و حتی پیش بینی میشود که احتمالا این مذاکرات به توافقاتی در زمینهی مسائلی، چون آزادی زندانیان یک دیگر و ... دست پیدا کند؛ ولی اینکه پاکستان تمایل دارد که به نوعی در موضوع یمن میانجیگری کند، مسئله مهمی است. یعنی اگر واقعا شرایطی به وجود آید که بر سر حل بحران یمن تفاهم حاصل شده و ساختار قدرتی ایجاد شود که همه گروهها سهمی از آن ببرند در آن صورت اعتبار برای خود پاکستان ایجاد خواهد شد.
ملازهی ادامه داد: متاسفانه همچنان جنگ در یمن ادامه دارد و این موضوع بزرگترین مسئله فعلی در این زمینه محسوب می شود. همچنان تنش ها در یمن ادامه دارد و از یک سو مردم زیر بمب باران هستند و از سوی دیگر شاهد پرتاب موشک.
این کارشناس مسائل منطقه با بیان اینکه یمن شاهد بحران انسانی است، گفت: مشکل یمن به یک مسئلهی انسانی تبدیل شده که در آن حدود ٣٠ میلیون نفر در آستانه مرگ و میر قرار گرفتهاند که این نشاندهنده وضع خراب اقتصادی است و باتوجه به حملات انجام شده به بندر الحدیده که تمام مواد غذایی و کمکهای سازمان ملل از آنجا وارد میشد و اینکه این مسیر بسته شده وضعیت را به سوی یک فاجعه انسانی نزدیک میکند و متاسفانه حتی سازمان ملل هم نسبت به این موضوع هشدار داده است.
ملازهی خاطرنشان کرد: البته در این فضا خود سازمان ملل هم مذاکراتی را در استکهلم شروع کرده است، اما اگر پاکستان هم بتواند در این رابطه نقشی ایفا کند به نظرم در منطقه و برای خود پاکستان تاثیر مثبت خواهد گذاشت. یعنی از هر نوع تماس که بتواند بحران یمن را کاهش داده و طرفین را پای میز مذاکره بیاورد، اقدامی انسانی انجام شده و باید از آن استقبال کرد. ولی در هر حال پیچیدگی شرایط را هم باید در نظر گرفت چرا که هم حوثیها خواهان سهمی از قدرت هستند و هم عبدربه به دنبال قدرت انحصاری است. در هر صورت بازگشت به گذشته در یمن امکان پذیر نیست و یک ساختار جدید باید شکل بگیرد تا همهی جریانات سیاسی و قومی و مذهبی در آن شریک باشند. اگر پاکستان در این زمینه بتواند کمک کند قطعا مثبت خواهد بود.
وی دلیل ابراز تمایل پاکستان از این میانجیگری را چنین تشریح کرد: پاکستان هم با ایران مناسبات دوستانه دارد و هم با عربستان از طرفی اینک تضاد بین تهران و ریاض بخشی از مشکلی است که در منطقه وجود دارد و پاکستانیها نگران این هستند که اگر بحران یمن به جایی برسد که اسلام آباد ناچار شود با توجه به مناسبات دوستانه با عربستان و ذیل فشار این کشور دخالت کند، در آن صورت یمن در یک موقعیت بسیار دشوار قرار خواهد گرفت؛ چرا که پاکستان در منطقه نیرو داشته و در حال حاضر فرمانده ائتلاف، ژنرال ارتش پاکستان و فرمانده سابق ارتش این کشور است؛ بنابراین در موضوع یمن اسلام آباد هم ذی نفع است و نمیخواهد به جایی کشیده شود که مجبور گردد نوعی موضع گیری کند که خلاف ایران باشد. اخیرا عمران خان در سفر به عربستان سعودی ٣ میلیارد دلار وام کم بهره دریافت کرده و از این رو مناسبات گستردهای با عربستان دارد از طرفی دیگر هم به دنبال آن است که روزی مجبور نشود به دلیل این مناسبات خلاف منافع ایران عمل کند.
ملازهی در پایان به موقعیت سیاسی و امنیتی پاکستان پرداخت و در این رابطه گفت: پاکستان مشکلات خاص خود را داشته و در آنجا ساختار قدرت به گونهای است که یک بخش سیاسی به همراه تعدادی احزاب سیاسی اصلی مانند حزب مردم، حزب نواز شریف و حزب انصاف وجود دارد که در حال حاضر در قدرت است. بخشی از قدرت هم در دست ارتش و نظامیان بوده و بخش دیگری هم دست احزاب مذهبی قرار دارد. در شرایطی که عمران خان روی کار آمد بحران سیاسی میان نظامیان و دولت نواز شریف پیش آمده بود، اما الان که عمران خان و حزب انصاف روی کار آمده و میان ارتش و دولت هماهنگی به چشم می خورد، در حالی که در گذشته حزب مسلم لیگ این هماهنگی را نداشت. اکنون شرایط پاکستان به سوی یک دست بودن قدرت پیش رفته و قدرت سیاسیون بر خلاف گذشته مورد حمایت نظامیان است، از این زاویه پاکستان در موقعیت بهتری نسبت به گذشته قرار گرفته است.
انتهای پیام/